786
Sfeerverwarming

In de herfst en wintermaanden zitten wij Nederlanders graag binnen. Niet voor niets is ‘gezellig’ een woord dat lastig te vertalen is. Bij die gezelligheid horen niet alleen kaarsjes, maar ook sfeerverwarming. Daar zijn veel soorten in. Welke ‘verwarmers’ geven sfeer én rendement?

 

De open haard
De open haard is van alle tijden. Voor velen is niets leuker dan een echt vuurtje stoken met heerlijk ruikende boomstammetjes. Het knapperende geluid doet de rest. Volgens sommigen is de hout gestookte open haard de enige echte sfeerverwarmer. Hoe goed hij scoort op sfeer, zo zwak is de score op rendement. Dat ligt niet hoger dan 10 tot 20%. Dat betekent dat een tiende tot een vijfde deel van het hout wordt omgezet in echte warmte. De overige 80% vliegt via de schoorsteen naar buiten. Dit lage rendement wordt meestal veroorzaakt doordat het hout niet goed droog is, en daardoor niet volledig verbrandt.

De houtkachel
Moderne gesloten houtkachels hebben wel hoge rendementen. Een goede houtkachel kan een warmte-opbrengst van 85% halen. Deze houtkachels heten dan ook HR-houtkachels. Dit hoge rendement scoren ze door de allernieuwste reflectietechnieken. In de afgesloten stookruimte van de houtkachel loopt de temperatuur op naar ruim 600 graden. Ze hebben een rendementslabel, waarop alle informatie staat over de warmte-opbrengst.

De gashaard en gaskachel
De gashaard is populair. Van traditioneel model tot super strakke breedte haarden, met een vlammen spel van 1.5 meter of meer. Zelfs met ingebouwde wifi en zo bedienbaar via een tablet. Je kunt ze bijna overal plaatsen, omdat ze ook hun rookgassen kunnen afvoeren via buizen in de kruipruimte. Daardoor zie je ze ook steeds vaker als roomdivider, of als doorkijk-haard. Dit type haarden worden steeds zuiniger en halen een rendement van rond de 85%. Daarmee is de gashaard vergelijkbaar met een cv-ketel van 20 jaar terug. De voorzet gaskachel doet al heel veel jaren mee als ‘huisverwarmer’. Ze hebben lang een jaren’70 imago gehad, maar nieuwe vormgeving doet een hoop. Een losse gaskachel haalt al snel een rendement tot 85% uit de brandstof. Goed onderhoud is belangrijk voor een veilige werking.

De HR-ketel
Is rendement voor jou het belangrijkst? Dan verliezen alle sfeerverwarmers het van de Hoog Rendement cv-ketel. De cv-ketel scoort ver boven de 100% door slim om te gaan met verbrandingsgassen. Die worden gebruikt voor het voorverwarmen van koud water. Maar sfeer heb je natuurlijk niet als je naast je radiator zit.

Combinatie de beste keus
Als je sfeer en rendement belangrijk vindt, dan is een combinatie de beste keuze. Let bij ket kopen van een cv-ketel op een hoog rendement en gebruik ketel voor alledag en de grotere ruimtes. Combineer hem met een sfeerverwarmer in de woonkamer, zoals een open haard, houtkachel of gashaard. De gashaard geeft dan het meeste gemak. Je zet hem aan met de afstandsbediening. De open haard en houtkachel geven de meest authentieke vuurbeleving. Genoeg keuze om rendement en sfeer te combineren!

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.pngNieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide