2007
Focus
Gepubliceerd: 19-04-2017 Laatste update: 06-06-2017

Is de keuze voor de brandstof gemaakt, dan wordt het tijd om het stooktoestel te kiezen. Er zijn in principe drie mogelijkheden: een klassieke open haard, een kachel en een inbouwhaard. Alle drie varianten zijn er in een keur aan stijlen en maten.

Open haard
De klassieke open haard is zoals de naam al aangeeft, niet voorzien van een glasruit maar heeft een volledig open front. Een open haard kan zowel een houthaard zijn als een gastoestel. Deze haarden zijn mooi voor de sfeer maar hebben een lager rendement dan een gesloten toestel. Het merendeel van de warmte verdwijnt via de schoorsteen naar buiten. Aan het rookgasafvoerkanaal worden bovendien fikse eisen gesteld.

Kachel
Hout- of gasgestookte kachels zijn er in vele afmetingen en designs. Mooi maar ook lekker warm omdat de efficiency kan oplopen tot ruim 70%. Het allerzuinigst zijn de zogenaamde speksteenkachels. Die geven namelijk nog uren warmte af nadat het vuur is gedoofd. Wel duurt het uiteraard even voordat het speksteen is opgewarmd. Het voordeel van vrijstaande of vrijhangende toestellen is dat ze gemakkelijker te plaatsen zijn dan inbouwapparaten. Ook hier is een rookgasafvoerkanaal nodig. Er zijn ook vrijstaande gasgestookte toestellen die concentrisch kunnen worden aangesloten. Aansluiten via de buitenmuur bespaart breekwerk en kosten.

inspiratiebrochures1.png

Inbouwhaard
Als derde mogelijkheid is er de inbouwhaard op hout of gas. Deze zijn er in een keur aan stijlen en formaten, zowel strak in een wand geplaatst als in combinatie met een natuurstenen sierschouw. Met name de langgerekte modellen zijn momenteel en vogue. Het vuur brandt achter thermisch glas en dat zorgt voor het hogere rendement. Moeite met kiezen? Neem dan een zogenaamde liftdeurhaard die sfeer met een hoog rendement combineert. De haard biedt twee opties: open vuur of veilig achter glas. Bij een geopende deur daalt het rendement wel sterk. Wie al een open haard heeft maar meer rendement wenst, kan een inzethaard overwegen. Ze zijn er in een gas- en houtgestookte variant. Bij gasgestookte inbouwhaarden is er ook een ruime keuze uit haarden die direct via de buitenmuur (concentrisch) kunnen worden aangesloten.

Bron: Uw haard. 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide