Niet alleen in de wintermaanden, maar ook in de rest van het jaar zoekt men naar leuke dingen in huis die sfeerverhogend zijn. Een haard in je huiskamer is zo’n toevoeging aan je huis. Het ziet er mooi uit en het vuur brengt extra sfeer met zich mee.

Brandstof en het soort toestel zijn niet de enige afwegingen. Ook de beoogde plek is van belang: waar wordt de haard geïnstalleerd? De capaciteit van het stooktoestel moet passen bij de afmeting van de ruimte en bij de beoogde functie.

Met een paar eenvoudige voorzieningen kun je ook in ons klimaat 365 dagen per jaar van het buitenleven genieten. Benodigdheid één is een stoere buitenhaard. Voor de warmte uiteraard. Hoewel het handig is als je er ook op kunt koken en grillen.

Is de keuze voor de brandstof gemaakt, dan wordt het tijd om het stooktoestel te kiezen. Er zijn in principe drie mogelijkheden: een klassieke open haard, een kachel en een inbouwhaard. Alle drie varianten zijn er in een keur aan stijlen en maten.

Voor het kiezen van de juiste kachel of haard en het plaatsen daarvan is vakkennis een vereiste. Let dus op de kwaliteitskeurmerken. Zowel gas- als houttoestellen moeten voldoen aan de vereiste CE-richtlijnen en dus voorzien zien van een CE-keurmerk. TNO-Keur is een keurmerk voor rookkanalen waarbij vooral op de technische aspecten van het kanaal wordt gelet. KOMO-Keur is een kwaliteitsverklaring voor rookkanalen van de Stichting Bouw Kwaliteit. Rookkanalen met een KOMO-keur voldoen aan de eisen uit het Bouwbesluit en zijn dus 100% veilig. Vooropgesteld dat ze goed zijn geplaatst en gemonteerd.