Iedereen kan nu genieten van een sfeerhaard en televisie in één met HAARD&TV. Meijer Maat Interieurs heeft een haardmeubel dat geen rookafvoerkanaal nodig heeft, dus geschikt voor ieder interieur en de televisie kan uit het zicht.

De flatscreen tv zakt door middel van een liftsysteem in het haardmeubel en de verwarming is in twee standen in te schakelen. Beide zijn eenvoudig te regelen met de afstandsbediening. Het vlambeeld is realistisch en heeft een zeer laag energieverbruik van slechts 15 Watt. De kleur van het haardmeubel is aan te passen aan elk interieur en is uit te breiden met planken en kasten. De HAARD&TV beschikt over een ruimte voor een dvd- en surround systeem.

Verfraai uw interieur met dit schitterende haardmeubel. Op de website www.haardtv.nl vindt u meer informatie over HAARD&TV.

Hout of gas, open of gesloten, modern of klassiek? Om uw droomhaard te realiseren zult u behoorlijk wat keuzes moeten maken. Wat vindt u mooi én - zeker niet onbelangrijk - is uw keus realiseerbaar? Uw haardspecialist weet raad!

In heel Nederland zijn circa honderd echte haardenspecialisten. Ze hebben zich verenigd in het Sfeerverwarmingsgilde. Bij hen doet u de meest verantwoorde keuze voor een haard. Niet dat er buiten dat gilde geen goede haardenzaken zijn, maar die staan niet garant voor het oplossen van eventuele problemen of gebreken die na plaatsing van de haard aan het licht kunnen komen. Het gilde geeft die garantie wel.

De brandstof
Bespreek met de specialist allereerst of u op hout of gas wilt stoken, want dat maakt nogal wat verschil. Voor hout is om te beginnen een verticaal rookkanaal nodig en er moet een schoorsteen op uw huis staan, die minstens een halve meter boven dat huis uitsteekt. Gas stelt weer andere, soms mindere eisen. Er moet natuurlijk wel een rookkanaal zijn, maar dat mag in veel gevallen ook horizontaal lopen en in de gevel uitmonden. Gas is sneller aan te steken, geeft geen as en een gesloten gashaard beïnvloedt de luchthuishouding niet, omdat hij een eigen zuurstofvoorziening heeft. Een groot voordeel in de huidige geïsoleerde nieuwbouwhuizen.

Huis en haard
Ieder huis heeft zijn eigen specifieke kenmerken en installaties. Helaas gaat niet elke installatie even goed samen met elk type haard. Is uw woning bijvoorbeeld uitgerust met mechanische afzuiging of WTW-systeem? Dan zijn de opties met open (gas)vuren beperkt. Dezelfde beperking geldt voor een huis met open keuken en afzuigkap. Ook het (technisch) ontwerp van uw woning is van belang. Zo bepalen al aanwezige ventilatieopeningen waar het rookkanaal wel of niet mag uitkomen. De afmetingen van het vertrek waar de haard komt te staan en de isolatiewaarde van de woning spelen eveneens een rol. Zij indiceren het maximale vermogen dat de haard maximaal mag hebben. Kortom, de woning speelt een grote rol in de keuze van uw toekomstige haard. Het spreekt vanzelf dat het loont om u te verdiepen in uw woning, uiteraard helpt uw haardenspecialist u daar graag bij. Tip: breng de bouwtekening mee naar uw haardenspecialist, deze biedt hem of haar een schat van informatie!

De vorm: open of gesloten?
Vervolgens moet u kiezen tussen een open of een gesloten haard. Een gesloten haard heeft als voordeel dat de as en de sintels niet in de kamer kunnen vallen; zo blijft het lekker opgeruimd. Een open haard daarentegen is bewerkelijker, maar spreekt wel al uw zintuigen aan: u hoort het hout knapperen en voelt de hitte op uw huid.

Vormgeving
Een derde wezenlijk onderscheid valt te maken in de vormgeving. Grofweg kunt u kiezen uit modern of klassiek. In het eerste geval gaat het om strakke lijnen en gladde materialen, in het tweede geval om wat meer gebogen lijnen en ruwe materialen. Over smaak valt niet te twisten, maar de praktijk leert dat (echte)lieden dat vaak wel doen, en niet zelden in het bijzijn van de haardenspecialist. Die zal dan zo diplomatiek mogelijk blijven en u de eeuwige waarheid voorhouden: eigen haard is in alle gevallen goud waard. Hout of gas, open of gesloten, modern of klassiek. Aan u de keus.

Bron: Uw haard. Vraag hier gratis haardenbrochures aan.

De winter zit er al even op, de kachel is uit. Maar let wel: nu is het de juiste tijd om uw kachel een onderhoudsbeurt te geven. En daarvoor maakt u natuurlijk een afspraak met de vakman. Want onderhoud aan uw kachel en schoorsteen is belangrijk. Het voorkomt niet alleen ongemak, maar ook gevaarlijke situaties. En zo zet u na de zomer met een gerust hart de kachel weer aan.

Tijdens het stoken van een kachel of haard komen rookgassen vrij die stof- en roetdeeltjes achterlaten aan de binnenkant van uw schoorsteen. In de loop van de tijd vormt zich een laag in de schoorsteen, waardoor de kachel of haard slechter stookt en de kans op een schoorsteenbrand wordt vergroot. Een ander risico van een vervuilde schoorsteen is dat er giftige gassen in uw woning kunnen komen. De oplossing is hiervoor eenvoudig: laat regelmatig uw schoorsteen vegen en maak regelmatig uw kachel of haard schoon.

Controle en onderhoud
Alle sfeerverwarmingstoestellen hebben onderhoud nodig, benadrukt Rien Berrevoets kachel- en haardenspecialist van t Vegertje in Zierikzee. Onder sfeerverwarmingstoestellen verstaan we alle verbrandingstoestellen, zowel hout- als gasgestookt, zowel open als gesloten verbrandingssystemen. Ook als u uw kachel of haard niet zo vaak gebruikt is het goed om één keer per jaar onderhoud te plegen. Of laat in ieder geval een controle door de vakman uitvoeren, zodat die kan beoordelen of er onderhoud gepleegd moet worden. In eerste instantie doet u dat natuurlijk voor uw eigen gemak en veiligheid, maar ook veel verzekeringsbedrijven hebben in hun polis staan dat er jaarlijks onderhoud aan de kachel of haard moet plaatsvinden. Mocht u dat niet doen, dan kan de verzekering weigeren te betalen bij een kachel- of schoorsteenbrand. Gebruikt u uw haard of kachel vaker - zeg, meer dan vier keer per week - dan is het raadzaam om er in overleg met uw vakman vaker naar te laten kijken.

Vogels en spinnen
Dat je met een openhaard regelmatig de schoorsteen moet vegen is bekend. Maar dat je ook bij een gastoestel regelmatig moet checken of de schoorsteen niet verstopt is, weet lang niet iedereen. Berrevoets: Bij een gaskachel heb je weinig last van roet in de schoorsteen, maar er kan in de loop van de tijd wel veel spinnenrag in het rookkanaal ontstaan. Dat probleem is groter dan veel mensen denken. Wat ook erg belangrijk is, is dat vogels geen nesten op of rond de schoorsteen maken. Vogels vinden het prettig om bij de warmte van een schoorsteen te nestelen. Ze gooien takjes in de schoorsteen die kunnen gaan schroeien. Of erger: ze vallen zelf, bedwelmd door de warmte of afvoergassen, in de schoorsteen. Dat geeft natuurlijk problemen. Om dit te voorkomen bestaan er zogenaamde anti-vogelvoorzieningen. Informeer ernaar bij uw vakman.

Gloeisteentjes
Je ziet ze veel tegenwoordig: moderne gaskachels met gloeisteentjes of gloeivlokken onderin. Dat geeft extra veel sfeer, maar het is ook iets om extra in de gaten te houden. Berrevoets: De steentjes en vlokken worden op den duur fijner en het gruis gaat in de brander zitten. Dat zorgt voor problemen. U kunt dit overigens gemakkelijk zelf in de gaten houden. Als de vlammen onregelmatig branden, bijvoorbeeld aan één zijde hoger dan de aan de andere zijde, of de vaakvlam is roodgeel in plaats van blauw, dan is het hoogstwaarschijnlijk tijd om hier eens naar te laten kijken. Datzelfde geldt overigens als er kleine zwarte vlokken ontstaan op de stammenset of het branderbed.

APK in de zomer
U maakt het zichzelf gemakkelijk door ieder jaar uw kachel te laten nakijken. Net zoals ieder jaar uw auto APK gekeurd wordt voor uw eigen veiligheid, zo is het ook belangrijk om uw haard- of kachel een onderhoudsbeurt te geven. Het is handig om dit ieder jaar in dezelfde maand te doen. Handig om te weten: bij de meeste haard- en kachelspecialisten kunt u een onderhoudscontract afsluiten. De vakman neemt dan zelf contact met u op als het tijd is voor een onderhoudsbeurt. U heeft er zelf geen omkijken meer naar. Wel zo handig! Het geniet de voorkeur om af te spreken om het onderhoud in de zomer te laten plegen. Dat is een relatief rustige periode. Berrevoets: De meeste mensen bellen ons na de eerste koude dag in september, als ze de kachel weer aanzetten. Dan hebben wij vaak met lange wachtlijsten te kampen. Het is veel handiger om in de zomer onderhoud te laten plegen. De vakman heeft dan meestal meer tijd en bovendien bent u dan al helemaal klaar voor de eerste herfstdag.

Tip!
Tot slot: als uw kachel een paar maanden niet heeft gebrand, moet u rekening houden met lucht in de leiding. Dat kan ervoor zorgen dat het aansteken langer duurt dan normaal. Uw kachel is dan niet kapot, een beetje geduld is de oplossing.

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen

Genieten van een behaaglijk houtvuur en tegelijkertijd fiks besparen op de stookkosten? Dat kan samen gaan. Kies voor een haard die op de centrale verwarming wordt aangesloten. Dat is ook nog eens veel milieuvriendelijker.

Wie zich oriënteert op een kachel of haard doet er goed aan de mogelijkheden van een CV-haard onder de loep te nemen. Met dit milieuvriendelijk alternatief om het huis te verwarmen kan namelijk fiks op de stookkosten worden bespaard. Het principe is eenvoudig.

> De CV-haard wordt aangesloten op een bestaand of een nieuw centraal verwarmingssysteem. De opstijgende rookgassen doe vrijkomen bij de verbranding van hout, pellets of andere vaste brandstoffen worden gebruikt om, via de warmtewisselaar, het water dat door de CV-haard loopt te verwarmen en dit wederom aan het CV-systeem toe te voegen.

Op deze wijze ondersteunt het de CV en verwarmt het tegelijkertijd één of meerdere ruimten, middels vloerverwarming en/of radiatoren. Niet alleen het CV-water, ook het douche- en badwater kan op deze wijze worden verwarmd. Optioneel is een buffervat of boilervat waarin extra warmte langer kan worden opgeslagen zodat er een voorraadje wordt aangelegd. Niet in alle gevallen zal dat de beste keuze zijn: de investeringskosten voor zon extra voorziening zijn hoog en het formaat van het benodigde vat kan fors zijn. De installatie van een CV-haard is sowieso iets om aan de professional over te laten. het berekenen welke capaciteit precies nodig voor een goed binnenhuisklimaat is geen sinecure. Maar als aan alle voorwaarden wordt vodlaan is de beloning drieledig: een behaaglijk klimaat, een besparing op de stookkosten en een bijdrage aan het milieu door een reductie van de CO2-uitstoot.

Bron: Uw haard. Vraag hier gratis haardenbrochures aan.

Kies eens iets heel anders. Wat dacht u van deze bijzondere branders? De een multifunctioneel, de ander met voetensteun. Origineel zijn ze zeker.

Speksteenkachel
Wellicht kent u deze kachel van de wintersportvakantie. De speksteenkachel is immers al lang zeer populair in Scandinavië, Oost Europa, Duitsland en Oostenrijk. In Nederland raakte deze vreemd genoeg nooit erg in zwang, maar het tij lijkt te keren want de belangstelling neemt alsmaar toe. Niet gek, want de speksteenkachel heeft een aantal voordelen. Zo is hij erg zuinig in gebruik: weinig brandstof, hoog rendement. De kachel wordt gemaakt van zachte natuursteen uit Finland die tweemaal zoveel warmte kan opnemen als andere vuurvaste steensoorten. Bovendien staat dit materiaal de warmte zeer geleidelijk af.

Een speksteenkachel hoeft maar vier uur achter elkaar te branden om de kamer 24 uur lang warm te houden. Door deze korte maar hevige brandtijd heeft de kachel een optimale verbranding en produceert hij weinig as. De schoorsteenveger hoeft dus minder vaak langs te komen. Er wordt hout gestookt. In tegenstelling tot andere kachels, kunnen de speksteenkachels ook snelgroeiende en lichte houtsoorten (bijvoorbeeld spar- en dennenhout) verbranden. Daarnaast kunnen snoeihout en ongeverfd afvalhout de kachel in.

Kunstkachels in het Nederlands Kachelmuseum De meest wonderlijke kachels zijn te bewonderen in Alkmaar. Het Nederlands Kachelmuseum toont daar meer dan honderd bijzondere kachels en fornuizen in acht zalen. Het oudste exemplaar stamt uit 1825. En de collectie geeft een aardig beeld van hoe kachels - net als keukens, meubels en vloeren - sindsdien met de tijd zijn meegegroeid. Van de functionele kookkachels tot sierlijke Jugenstil-modellen, van klassieke kolenbranders uit de jaren vijftig tot de sobere ontwerpen uit de jaren zestig en de felgekleurde - oranje, paarse en groene - modellen uit de jaren zeventig. Ook worden attributen zoals de kolenkit, kachelpoets en haardstellen getoond en is er aandacht voor de verschillende brandstoffen en stooksystemen. Kortom: een mooi overzicht van stijl en smaak in interieur door de eeuwen heen.

Het monumentale pand waarin het museum is gevestigd, werd in 1716 gebouwd als woning voor de Alkmaarse burgemeester Adriaen Sevenhuysen Symonsz. Vanaf 1846 was hier brouwerij De Burg gehuisvest, waar onder meer het bier voor het kaasdragersgilde werd gebrouwen. Begin jaren zeventig is het pand gerestaureerd en zijn de 18de eeuwse schouwen, plafonds en trappenhuis in ere hersteld. Sinds 1992 is het Nederlands Kachelmuseum er gehuisvest.

Bron: Uw haard. Vraag hier gratis haardenbrochures aan.

Dik Geurts Haardkachels B.V. introduceerde in Brussel het eerste model van de Nieuwe generatie CV haarden; de Store H2O. Doorontwikkeling op de inmiddels bekende Lars CV haard heeft geleid tot nog meer efficiëntie, gebruiksgemak en een uniek design.

Zoals we van Dik Geurts gewend zijn onderscheidt de nieuwe Store H2O zich allereerst door zijn unieke, eigenzinnige en robuuste design. In vergelijking met andere CV haarden, die over het algemeen nogal traditioneel zijn vormgegeven, is de Store H2O van Dik Geurts daarentegen een ware blikvanger in het interieur. Bovendien heeft Dik Geurts met deze Store H2O de efficiëntie van haar CV haarden verbeterd en voorziet daarmee in de toenemende vraag naar hogere waterzijdige vermogens.

Van het totale vermogen van de Store H2O (10-15 kW) wordt zeker 60% aan het water afgegeven. Dit komt onder andere omdat de Store H2O is voorzien van een watermantel die zich geheel rondom de haard bevindt. Hierdoor wordt optimaal gebruik gemaakt van de directe warmte van het vuur, die nu al het water in de mantel rondom de haard verwarmt. Tevens wordt het water nog eens extra verwarmd doordat opstijgende rookgassen eerst door de warmte wisselaar worden geleid alvorens ze in de afvoer verdwijnen. Tot slot is de ruit voorzien van dubbele beglazing. Hierdoor houdt de Store H2O nog meer warmte vast en haalt Dik Geurts het optimale rendement uit de haard. Doordat er relatief weinig vermogen (+/- 4 kW) de ruimte in gaat waar de haard staat is het mogelijk deze riante haard met een breed en vol vuurzicht ook in kleinere ruimtes te plaatsen.

Naast efficiëntie heeft Dik Geurts bij de ontwikkeling van de Store H2O ook gelet op gebruiksgemak. Zo is de Store H2O voorzien van een reinigingsindicator, welke rood oplicht wanneer de warmtewisselaar gereinigd dient te worden. Zo hoeft u zelf niet te onthouden wanneer u de warmte wisselaar voor het laatst heeft gereinigd. Ook het reinigen van de warmte wisselaar gaat in vergelijking met andere CV haarden verrassend eenvoudig. Via de binnenzijde van de haard kan men na verwijdering van de bovenplaat gemakkelijk bij de warmtewisselaar. Een borstel voor het reinigen van de warmtewisselaar wordt standaard meegeleverd.

Soms vraagt een kachel of haard om een bijzondere omlijsting. Bij de restauratie van een monumentaal pand bijvoorbeeld. Ook in een nieuwbouwsituatie zijn spectaculaire effecten te bereiken. Als het om stijlschouwen gaat zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt.

Bij de bezichtiging van monumentale landhuizen en kastelen valt één element op: de vuurplaats is letterlijk het hart van elke woonruimte. En de importantie van het vertrek en van het pand zijn af te lezen aan de schouw. Hoe verfijnder, hoe rijker. Elke stijlperiode kent bovendien zijn eigen ornamenten en geliefde materialen. Zo zijn tijdens de rococo, begin achttiende eeuw, asymmetrische, krullerige versieringen en schelpmotieven (rocailles) geliefd. Tijdens het neoclassicisme €" in de tweede helft van de achttiende eeuw €" lieten ambachtslieden zich inspireren door de architectuur van het oude Griekenland en Rome. In de jugendstilperiode (rond de vorige eeuwwisseling) was de belangrijkste inspiratiebron de natuur. Tijdens de art deco liet men zich inspireren door het kubisme, maar ook door het oude Egypte met als resultaat vrij abstracte en geometrische patronen.

Een empireschouw in een art deco-pand is daarom meestal geen gelukkig keuze. Noodzakelijk is het evenmin. Voor vrijwel elke stijlperiode zijn antieke schouwen te vinden bij handelaren in historische bouwmaterialen. En bij de schouwenspecialist kan desgewenst een exacte replica worden gemaakt in de juiste maat.

Ook in nieuwbouwprojecten kunnen fantastische effecten worden bereikt met een mooie schouw. In die gevallen speelt persoonlijke voorkeur uiteraard wel een allesbepalende rol: rijk gedecoreerd of juist strak gevormd, marmer, kalksteen, zandsteen, graniet of hout? Als onderdeel van een complete wandbetimmering of solitair tegen een gestuukte wand? Met de keuze van de schouw is het verhaal nog niet compleet. De afwerking van de vuurmond (strak pleisterwerk of grillig gevormde klinkertjes) en accessoires als haardplaten en vuurbokken maken het plaatje compleet.

Bron: Uw haard. Vraag hier gratis haardenbrochures aan.