Sfeer, warmte en pure stijl; sfeerhaarden zijn het helemaal. Pronkstuk van de woonkamer of sfeervolle toevoeging. Het open vuur is terug van eigenlijk nooit weggeweest. Dat vuur niet uit oubollige haarden hoeft te komen, bewijst Safretti met een viertal nieuwe lijnen, die menig hart vurig zullen doen kloppen van verlangen.

Houdt u van strakke lijnen en van eenvoud? Dan geeft u waarschijnlijk de voorkeur aan eigentijdse vormgeving. Modern betekent immers - anders dan de naam doet vermoeden -ook tijdloos. De vormgeving en de materialen zijn zo gekozen dat de haard ook over vijftien jaar nog moeiteloos past in uw nieuwe interieur. De term modernomvat dus meerdere stijlen. Strakke inbouwhaarden zonder lijst of juist met gekleurde of roestvrijstalen lijsten vallen eronder, maar ook zwarte speels vormgegeven haarden. Trends in haardenland volgen elkaar niet al te snel op. Een haard koopt u immers voor lange tijd. Modern wil ook zeggen: weg van de gebaande paden. Kortom, anders denken over vuur. Neem bijvoorbeeld lijnvuur, een centrale haard of een hanghaard.

Linedance
Lijnvuur is het toppunt van een moderne haard. Deze strakke rij vlammen wordt op gas gestookt en kan geplaatst worden als inbouwhaard of - heel spectaculair - als doorkijkhaard (dus aan twee kanten open). U kunt het vuur al dan niet met afstandbediening aan- en uitzetten. Veder kunt u kiezen voor een lege vuurplaats of voor een vuurplaats gevuld met witte, keramische kiezels. Keramische kiezels zijn er in kleine en grote maten. Een variant op de kiezels zijn de keramische houtblokken. Gemakkelijk, schoon en tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden.

Losgeslagen
Een centrale haard is niet tegen de wand geplaatst, maar staat midden in de kamer, of bevindt zich tussen twee vertrekken. Die laatste versie is soms aan twee kanten open: de zogenaamde doorkijkhaard. Een centrale haard heeft extra sfeer in uw huis. Hij is letterlijk het middelpunt van uw kamer. Lekker rondom het haardvuur zitten kan bij uitstek bij een centrale haard. Bij een centrale haard kunt u kiezen voor een stalen kap die de haard een moderne uitstraling geeft. Of juist voor een glazen kap, zodat de visuele ruimte van uw woning niet wordt beperkt.

Zwevend
Hangende haarden zijn er in alle soorten en maten. Ook de wijze waarop ze worden bevestigd is bepalend voor de uitstraling. Sommige zijn aan de wand bevestigd, andere hangen centraal in de kamer. Qua vorm kunt u ondermeer kiezen voor een kubus, een bol of een schijf. Ook voor wat betreft materiaal is alles denkbaar: staal, rvs of zelfs glas. Een hangende haard is mooi, origineel en heeft als voordeel dat u woning groter door lijkt, omdat de vloer onder de haard doorloopt.

Variatie
Bij gashaarden, die in de volksmond ook wel gemakshaarden worden genoemd, is het mogelijk om meer te spelen met de vorm van de haard. In een woning met hoge, lange muren is het bijvoorbeeld mooi een lange, smalle rechthoekige haard met lijnvuur in te bouwen. Ook wordt gevarieerd met de hoogte waarop de haard wordt geplaatst. In de woonkamer zit men vaak en is het dus logisch om het vuur daar laag te houden. Maar, in de keuken en de hal kan het weer prachtig zijn om de haard op ooghoogte te plaatsten.

Trend
Los van de muur gepositioneerde, ranke kachels die 360° kunnen draaien. Ze passen in kleine ruimtes en bieden een optimaal zicht op de vlammen vanuit elk denkbare hoek

Trend
De draaideurhaard is een haard die u met een horizontale schuifbeweging heel eenvoudig zelf kunt bedienen. Ze zijn er als inbouw en losstaande variant. U kunt kiezen uit drie standen: met glazen deur, als open haard of helemaal gesloten (nachtstand). Als open haard geniet u optimaal van het knapperende hout en het dansende vlammenspel. Ook kunt u er etenswaren op grillen: dat is gezellig en gezond bovendien. Deze haarden zijn doorgaans uitgerust met een moderne verbrandingstechniek waardoor het hout volledig verbrand en er weinig afval met de rookgassen wordt afgevoerd. Het rendement is hierdoor optimaal!

Dubbel plezier
Bij een doorkijkhaard heeft u aan twee zijden zicht op het vuur. De haard wordt geplaatst in een afscheidingswand, bijvoorbeeld tussen het woon en eetgedeelte. Een elegante manier om een vertrek op te delen én tevens de ruimtelijkheid te behouden: in twee vertrekken kunt u genieten van één en dezelfde haard.

Bron: Uw haard. 

Nieuw, warm, sfeervol, milieuvriendelijk én een bijzonder design; dat zijn de EcoSmart open haarden die ervoor zorgen dat de koude, natte wintermaanden die voor de deur staan wel erg gezellig worden. De verschillende modellen op www.go-living.nl te bewonderen. Wat deze open haarden zo bijzonder maakt is dat ze geen afvoer nodig hebben, maar branden op bio-ethanol, een milieuvriendelijke brandstof.

De tijd dat een open haard alleen was weggelegd voor mensen met een schoorsteen ligt gelukkig achter ons. De EcoSmart haarden zijn niet alleen een lust om naar te kijken, maar ook ideaal voor alle type woon- en leefruimten zoals: appartementen, woningen, horecagelegenheden en kantoren. De open haarden hebben namelijk geen afvoerkanaal nodig omdat ze branden op gedenaturaliseerde ethanol. Deze milieuvriendelijke brandstof bestaat uit restafval van biologische producten. Het verbruik aan zuurstof in een woonkamer is vergelijkbaar met het branden van zes kaarsen, dus uiterst veilig. De mooie, gele vlam, die warmte produceert, is geurloos en brandt rustig. Een ander voordeel is dat er geen sprake is van rook, roet, as of vuurspetters. Daarnaast is de EcoSmart haard een gebruiksvriendelijk product. De sfeer van traditionele haarden, vormgegeven in een modern en luxe design, met alle voordelen van deze tijd; dat is een EcoSmart haard. De verschillende modellen, variërend van een verplaatsbaar meubelstuk met een glazen of MDF omlijsting tot een roestvrijstalen inbouw haard, zijn op www.go-living.nl te bestellen. GO-Living is een onderdeel van DECOUSSEMAECKER Interieurs. Interieurvormgever Guido Decoussemaecker is enorm enthousiast over de EcoSmart haarden. GO-Living verkoopt alleen eigen meubelontwerpen en zorgvuldig uitgekozen designproducten zoals de EcoSmart haarden.

Luxe en strak qua vormgeving. Wie tegenwoordig op zoek is naar een haard, zoekt vaak gericht naar een echte sfeermaker die perfect matcht met het moderne, strakke interieur. Geen nostalgisch houthakkers vuur, maar een gestileerde designhaard. Goed nieuws is dat de oude trouwe haard van een nieuwe look kan worden voorzien!

Dik Geurts introduceert een nieuwe uitvoering van de Instyle front 700. Deze populaire inzethaard kan nu ook worden voorzien van een ventilator, een gescreende ruit (Prostyle 700) of een combinatie van beiden. Door het toevoegen van een ventilator speelt Dik Geurts in op de toenemende vraag vanuit de Belgische markt. De ventilator haalt koude lucht uit de ruimte, waarna deze snel wordt verwarmd en weer aan de ruimte wordt afgegeven. Hierdoor is het snel lekker warm, gezellig en comfortabel.

De slimme ventilator werkt overigens geluidloos zonder veel toeren te draaien. Dat scheelt geluid én energie! Afhankelijk van de temperatuur schakelt de ventilator vanzelf aan of uit.

De toepassing van de gescreende ruit geeft de Instyle front 700 een luxe uitstraling. Het staal van de haard wordt volledig weggewerkt achter gescreend glas, waardoor er geen lijstwerk meer zichtbaar is. Om dit effect optimaal naar voren te laten komen wordt, de uitvoering met gescreende ruit enkel geleverd als inbouwhaard en niet als inzethaard.

Met een lijnvuur op bio ethanol, waar dus géén rookkanaal voor nodig is, speelt Ruby Fires perfect in op de grote vraag vanuit de markt.

Deze lijnbrander kan prachtig in collectie schouw Ambiance geplaatst worden, maar leent zich ook uitermate goed voor het projectmatig inbouwen van vuren op iedere willekeurige locatie. Samen met de hiervoor ontworpen inbouwunit kan dit lijnvuur in wanden, kasten en andere objecten geplaatst worden.

Uiteraard is deze brander in de Ruby fabriek ontwikkeld en geproduceerd en is compleet veilig uitgevoerd met de bekende absorberende kern, die de bio-brandvloeistof opneemt.

Dit is het enige goede en veilige brandsysteem op de markt. Niet de vloeistof brandt, maar de verdamping uit de keramische steen. De poreuze steen zorgt ervoor dat de verdamping €ÃƒÂ¯Ã‚¿Â½en dus de verbranding- zeer geleidelijk gebeurd.

op samenwerking Ruby Fires en Hans Daalder

Na de succesvolle introductie van model Cilo, biedt Ruby Fires hanghaard Quero, wederom van de hand van industrieel ontwerper Hans Daalder.

Het design staat voor strak en eenvoud. Wandmodel Quero biedt de mogelijkheid om naar eigen wens het materiaal en de kleur van het frame en de achterplaat te combineren. De achterplaat kan op verschillende hoogtes worden vastgezet. Quero is uitgerust met het wereldwijd gepatenteerd en gecertificeerd brandsysteem: de veilige en zuinige RF keramische brander.

Robuust open haard ontwerp met open vuur voor buiten en binnen JEE-O FIRE, een krachtige Cortenstaal fireplace om van te genieten

JEE-O by Lammert Moerman gaat verder met levensgenieten dit voorjaar. Met trots presenteert zij de JEE-O FIRE serie, designed by Hugo van Hooff, een nieuwe verplaatsbare open haard lijn die goed aansluit bij haar luxe, comfort en design producten. Het minimalistisch ontwerp vormt de basis van deze serie, die gemaakt is uit Cortenstaal. Kenmerk hiervan is de bruinoranje roestkleur en de lange levensduur. Een robuust en krachtige uitstraling valt direct op bij dit onverwoestbare materiaal, dat van nature een warme uitstraling heeft. Creëer uw eigen warmtebron, uw eigen fire place, buiten in de tuin of binnen in huis. Of nog beter, een plaats aan de rivier of op het strand spreekt helemaal tot de verbeelding. Bij uw favoriete bar of restaurant bijvoorbeeld of juist in een uiterst vrije, landelijke omgeving. Deze design Cortenstaal open (buiten)haarden, genoemd naar Nederlandse plaatsen met strand en zee, zorgen namelijk voor een ultiem warmte gevoel. Het echte cocoonen kan beginnen. Terug naar het oergevoel van vuur maken en het fikkie stoken €e

Natuurlijk brand effect
Verwarmen in de buitenlucht of binnen in huis, het kan dus allebei. Gebruik echt hout in het midden voor een natuurlijk brand effect buiten, het echte vuur maken. Vullen met bio-ethanol gel brandstof is de andere mogelijkheid en daardoor veilig voor gebruik binnen. De modellen staan bovendien altijd van de grond geplaatst. Uiteraard is het wel voor eigen risico. In plaats van hout kan binnen een JEE-O FIRE model goed gedecoreerd worden met vuurvaste stenen. Een natuurlijke luchtafvoer is hierbij wel belangrijk voor een goede trek. Er is keus uit maar liefst vier varianten om een prachtig open haard vuur in te maken.

Rond, vierkant, staand of tafel model
Wat te denken van JEE-O Noordwijk, het eerste ronde model, dat door de afwisseling in afmeting telkens een andere look heeft. In de kleinste uitvoering van 80 cm doorsnee is JEE-O Noordwijk voor binnen in de huiskamer zeer geschikt, en in de grootste afmeting 150 cm doorsnee staat het heel sfeervol buiten in de tuin of het terras. De tegenpool hierin is JEE-O Domburg, een vierkant exemplaar met vergelijkbare afmetingen. Een kwestie van smaak welke keus hierin te maken. Daarnaast zijn er nog de kleinere varianten JEE-O Zandvoort, die recht op twee platte poten staat, en JEE-O Bloemendaal, een tafelmodel die een bijzonder romantische sfeer kan creëren. Om de serie compleet te maken is er ook een Cortenstaal houtopslag rek, die modulair uit te breiden is. Deze heeft de naam JEE-O Katwijk meegekregen.

Bijzondere noot aan dit geheel is dat de duurzaamheid van deze producten zelfs nog uw eigen smaak kan overwinnen, zo lang gaat het mee. Dus is het niet hoog tijd om ermee te beginnen, zodat u dit zelf kan uittesten en ervaren? JEE-O FIRE neemt u graag mee terug naar het basisgevoel van ontspannen en genieten!

Geen rookkanaal, gas of afvoerinstallatie aanwezig, maar wél genieten van de warmte en sfeer van écht vuur? Kies dan voor de verrassende vuren van EcoSmart Fire; geraffineerd qua vormgeving, geavanceerd qua techniek. Nieuwste model is de XL Burner: een horizontaal vuur van bijna een meter lang. Om overal en in elk huis - letterlijk en figuurlijk - lekker lang te genieten van een aanstekelijk vlammenspel.

Trend: brede vuren De XL Burner van EcoSmart Fire speelt in op de trend van brede vuren. Inbouwen kan natuurlijk altijd, maar juist ook zender hak- en breekwerk zetten de haarden van EcoSmart je in vuur en vlam. Ze zijn een decoratief accent tegen de muur, maar bijvoorbeeld ook te integreren in een (lage) tafel, verplaatsbaar meubel of op maat gemaakt wandmeubel. Want voor deze designhaard is géén rookkanaal, afvoer of brandstofaansluiting nodig.

Hoog rendement De XL Burner is een blikvanger van formaat (H x B x D): 13,4 x 90,8 x 19,3 cm. Met een reservoir voor 10 liter brandstof, is deze kwaliteitsbrander goed voor 14 branduren. De XL Burner heeft een hoog thermisch vermogen van 4.360 Watt en een rendement van meer dan 90%.

Biologische brandstof Het EcoSmart systeem is een innovatie uit Australië. Het gaat hier om een collectie zeer hoogwaardige designhaarden, die branden op bio-ethanol; een schone, milieuvriendelijke en biologische brandstof. De haarden kunnen overal en in élke woning geplaatst worden; met name ook in appartementen, penthouses, lofts, stadswoningen en (nieuwbouw)woningen waar geen gas of rookkanaal aanwezig is. En natuurlijk zijn het ook sfeermakers bij uitstek voor hotels, restaurants, sauna- en wellnesscentra en op kantoor. En zo draagt een haard van EcoSmart bij aan ieders woonplezier en wooncomfort; altijd en overal.

Dat een haard een waardevolle toevoeging is, spreekt voor zich. Maar hoe en waar deze te integreren? De schets van de interieurontwerper geeft een indicatie. Hoe het echt wordt, zie je echter pas als het geheel is geïnstalleerd. Rijkelijk laat. Palette CAD voorziet dan ook in een leemte. Met deze ontwerpsoftware krijg je als opdrachtgever een verbluffend realistisch beeld van het eindresultaat.

Een goed meubel- of interieurontwerp begint met een goede presentatie. Maar daar gaat het nog wel eens mis. Iedere ontwerper en architect heeft zijn eigen methode en een tweedimensionale ontwerpschets en/of plattegrond zijn lang niet altijd genoeg om een natuurgetrouw beeld van het eindresultaat te geven. Met alle risicos van dien. Directeur Tom Smeets van Palette CAD is dan ook oprecht enthousiast over de in Duitsland ontwikkelde ontwerpsoftware die hij op de Nederlandse markt introduceert. Het bijzondere van dit programma is om te beginnen het driedimensionale aspect, legt hij uit terwijl op het scherm een plattegrond van een ruimte verschijnt. Vloeroppervlak, plafondhoogte, posities van deuren en ramen zitten met enkele muisklikken op de juiste plaats. Het systeem formatteert dit direct naar vier verschillende vensters: plattegrond, gevelaanzicht, 3D camerabeelden en axonometrie. Deze zijn met één muisklik in verschillende presentaties om te zetten, namelijk draadmodel, zwart/wit, kleur, zwart/witte pentekening, fotorealistisch of aquarel. Door de verschillende cameraposities kun je het ontwerp letterlijk vanuit alle perspectieven bekijken, alsof je er doorheen loopt. Als de plattegrond is opgezet, begint het finetunen. In de bibliotheek zitten zon beetje alle meubels, tegels, vloeren, haarden et cetera die momenteel leverbaar zijn. Er komt geregeld een update met nieuwe producten. Zit een bepaalde bank of haard toch niet in het bestand, dan kun je deze heel eenvoudig toevoegen door het beeld op te vragen bij de betreffende leverancier of zelf te tekenen. Ook met betrekking tot de materialen zit er nagenoeg alles in de bibliotheek. Aparte wensen kunnen worden ingescand als nieuw materiaal. Dat laatste maakt het mogelijk om bijvoorbeeld ook het zicht op de eigen tuin vanuit een bepaald raam in het ontwerp te integreren.

Realistischer is nauwelijks mogelijk, want zelfs de deurknoppen, lichtpunten, het soort verlichting en het tijdstip van de dag (daglicht, avondzon, kunstlicht) kunnen worden aangepast. Het heeft wel iets van een computergame, hoewel de software niet in de spelindustrie, maar vanuit de haardenbranche is ontwikkeld. De haard toch maar niet in de hoek? In een paar muisklikken ontvouwt zich een nieuw plaatje. Zo kun je exact zien wat het eindresultaat wordt en een weloverwogen keuze maken. Enorm belangrijk, want een verbouwing hoe klein ook is geen sinecure. Voor de interieurontwerper is het daarbij prettig dat het programma meteen professionele productietekeningen maakt die zo naar de werkplaats kunnen en ook een materialenlijst bijhoudt. Plus natuurlijk dat de kans op discussie met de opdrachtgever na oplevering minimaal is. Misverstanden zijn uitgesloten; deze presentaties zeggen meer dan duizend woorden. Interieurontwerp met een hoekhaard in drie weergaven: fotorealistisch, aquarel en zwart/wit.

Bron: Uw haard. Vraag hier gratis haardenbrochures aan.

Vuur uit het stopcontact. Wie daarbij denkt aan kortsluiting heeft de jongste ontwikkeling op haardengebied gemist. Nieuw is de L.E.D.-haard. En nog nieuwer de Vario-flame. Een nipt ontwikkelde technologie om realistisch ogende vlammen te creëren met L.E.D.. Kost minder stroom dan een gloeilamp en brengt meer sfeer dan 20 schemerlichten. Een artificiële houthaard is geboren!

DRU, haardenspecialist, introduceert de haard van de toekomst. Venteo-e is de naam. De haard vlamt op L.E.D. en oogt als een houtvuur met een hoog en wervelend vlammenspel. Anders dan de haard ooit bedoeld was, hoeft Venteo-e echter geen warmte af te geven. Het sfeerbeeld voldoet. De vraag naar vuur neemt toe terwijl tegelijk die naar warmte afneemt. Centrale verwarming in combinatie met superisolatie maakt in nieuwbouw een toegevoegde warmtebron overbodig. Vaak zelfs ongewenst. Met Venteo-e kan worden gekozen, want elke kachel heeft een verwarmingselement dat naar believen wel of juist niet wordt aangezet. Wat in alle gevallen blijft, is de optische bron van vuur.

Verbondenheid met natuur en zorg voor het milieu zijn kernwaarden anno nu. Net-echt vachtjes en meubels van hout waarin groeiringen en takken nog herkenbaar zijn gaan samen met een lichte omgeving vol nieuwe technologieën die optimisme over de toekomst weerspiegelen. In die sferen past Venteo-e. Praktisch bezien past de L.E.D.-haard overal. Want behalve een stopcontact is niets nodig. Geen schoorsteen, geen gastoevoer, geen toestemming om hout te stoken en geen brandgevaar. Wel een breed wervelend vuurzicht. Plus het tevreden gevoel milieu noch portemonnee te belasten.

Venteo-e kan in een schouw worden geplaatst of bijvoorbeeld in een wandmeubel. Het standaard bijbehorende verwarmingselement zorgt ervoor dat DRUs Venteo-e niet alleen cool oogt maar desgewenst ook een hot item wordt.