3494
Sfeerhaarden
Gepubliceerd: 27-10-2012 Laatste update: 28-04-2017

Houdt u van strakke lijnen en van eenvoud? Dan geeft u waarschijnlijk de voorkeur aan eigentijdse vormgeving. Modern betekent immers - anders dan de naam doet vermoeden -ook tijdloos. De vormgeving en de materialen zijn zo gekozen dat de haard ook over vijftien jaar nog moeiteloos past in uw nieuwe interieur. De term modernomvat dus meerdere stijlen. Strakke inbouwhaarden zonder lijst of juist met gekleurde of roestvrijstalen lijsten vallen eronder, maar ook zwarte speels vormgegeven haarden. Trends in haardenland volgen elkaar niet al te snel op. Een haard koopt u immers voor lange tijd. Modern wil ook zeggen: weg van de gebaande paden. Kortom, anders denken over vuur. Neem bijvoorbeeld lijnvuur, een centrale haard of een hanghaard.

Linedance
Lijnvuur is het toppunt van een moderne haard. Deze strakke rij vlammen wordt op gas gestookt en kan geplaatst worden als inbouwhaard of - heel spectaculair - als doorkijkhaard (dus aan twee kanten open). U kunt het vuur al dan niet met afstandbediening aan- en uitzetten. Veder kunt u kiezen voor een lege vuurplaats of voor een vuurplaats gevuld met witte, keramische kiezels. Keramische kiezels zijn er in kleine en grote maten. Een variant op de kiezels zijn de keramische houtblokken. Gemakkelijk, schoon en tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden.

Losgeslagen
Een centrale haard is niet tegen de wand geplaatst, maar staat midden in de kamer, of bevindt zich tussen twee vertrekken. Die laatste versie is soms aan twee kanten open: de zogenaamde doorkijkhaard. Een centrale haard heeft extra sfeer in uw huis. Hij is letterlijk het middelpunt van uw kamer. Lekker rondom het haardvuur zitten kan bij uitstek bij een centrale haard. Bij een centrale haard kunt u kiezen voor een stalen kap die de haard een moderne uitstraling geeft. Of juist voor een glazen kap, zodat de visuele ruimte van uw woning niet wordt beperkt.

Zwevend
Hangende haarden zijn er in alle soorten en maten. Ook de wijze waarop ze worden bevestigd is bepalend voor de uitstraling. Sommige zijn aan de wand bevestigd, andere hangen centraal in de kamer. Qua vorm kunt u ondermeer kiezen voor een kubus, een bol of een schijf. Ook voor wat betreft materiaal is alles denkbaar: staal, rvs of zelfs glas. Een hangende haard is mooi, origineel en heeft als voordeel dat u woning groter door lijkt, omdat de vloer onder de haard doorloopt.

Variatie
Bij gashaarden, die in de volksmond ook wel gemakshaarden worden genoemd, is het mogelijk om meer te spelen met de vorm van de haard. In een woning met hoge, lange muren is het bijvoorbeeld mooi een lange, smalle rechthoekige haard met lijnvuur in te bouwen. Ook wordt gevarieerd met de hoogte waarop de haard wordt geplaatst. In de woonkamer zit men vaak en is het dus logisch om het vuur daar laag te houden. Maar, in de keuken en de hal kan het weer prachtig zijn om de haard op ooghoogte te plaatsten.

Trend
Los van de muur gepositioneerde, ranke kachels die 360° kunnen draaien. Ze passen in kleine ruimtes en bieden een optimaal zicht op de vlammen vanuit elk denkbare hoek

Trend
De draaideurhaard is een haard die u met een horizontale schuifbeweging heel eenvoudig zelf kunt bedienen. Ze zijn er als inbouw en losstaande variant. U kunt kiezen uit drie standen: met glazen deur, als open haard of helemaal gesloten (nachtstand). Als open haard geniet u optimaal van het knapperende hout en het dansende vlammenspel. Ook kunt u er etenswaren op grillen: dat is gezellig en gezond bovendien. Deze haarden zijn doorgaans uitgerust met een moderne verbrandingstechniek waardoor het hout volledig verbrand en er weinig afval met de rookgassen wordt afgevoerd. Het rendement is hierdoor optimaal!

Dubbel plezier
Bij een doorkijkhaard heeft u aan twee zijden zicht op het vuur. De haard wordt geplaatst in een afscheidingswand, bijvoorbeeld tussen het woon en eetgedeelte. Een elegante manier om een vertrek op te delen én tevens de ruimtelijkheid te behouden: in twee vertrekken kunt u genieten van één en dezelfde haard.

Bron: Uw haard. Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide