1498
Austroflamm Bono Xtra

Kies eens iets heel anders. Wat dacht u van deze bijzondere branders? De een multifunctioneel, de ander met voetensteun. Origineel zijn ze zeker.

Speksteenkachel
Wellicht kent u deze kachel van de wintersportvakantie. De speksteenkachel is immers al lang zeer populair in Scandinavië, Oost Europa, Duitsland en Oostenrijk. In Nederland raakte deze vreemd genoeg nooit erg in zwang, maar het tij lijkt te keren want de belangstelling neemt alsmaar toe. Niet gek, want de speksteenkachel heeft een aantal voordelen. Zo is hij erg zuinig in gebruik: weinig brandstof, hoog rendement. De kachel wordt gemaakt van zachte natuursteen uit Finland die tweemaal zoveel warmte kan opnemen als andere vuurvaste steensoorten. Bovendien staat dit materiaal de warmte zeer geleidelijk af.

Een speksteenkachel hoeft maar vier uur achter elkaar te branden om de kamer 24 uur lang warm te houden. Door deze korte maar hevige brandtijd heeft de kachel een optimale verbranding en produceert hij weinig as. De schoorsteenveger hoeft dus minder vaak langs te komen. Er wordt hout gestookt. In tegenstelling tot andere kachels, kunnen de speksteenkachels ook snelgroeiende en lichte houtsoorten (bijvoorbeeld spar- en dennenhout) verbranden. Daarnaast kunnen snoeihout en ongeverfd afvalhout de kachel in.

Kunstkachels in het Nederlands Kachelmuseum De meest wonderlijke kachels zijn te bewonderen in Alkmaar. Het Nederlands Kachelmuseum toont daar meer dan honderd bijzondere kachels en fornuizen in acht zalen. Het oudste exemplaar stamt uit 1825. En de collectie geeft een aardig beeld van hoe kachels - net als keukens, meubels en vloeren - sindsdien met de tijd zijn meegegroeid. Van de functionele kookkachels tot sierlijke Jugenstil-modellen, van klassieke kolenbranders uit de jaren vijftig tot de sobere ontwerpen uit de jaren zestig en de felgekleurde - oranje, paarse en groene - modellen uit de jaren zeventig. Ook worden attributen zoals de kolenkit, kachelpoets en haardstellen getoond en is er aandacht voor de verschillende brandstoffen en stooksystemen. Kortom: een mooi overzicht van stijl en smaak in interieur door de eeuwen heen.

Het monumentale pand waarin het museum is gevestigd, werd in 1716 gebouwd als woning voor de Alkmaarse burgemeester Adriaen Sevenhuysen Symonsz. Vanaf 1846 was hier brouwerij De Burg gehuisvest, waar onder meer het bier voor het kaasdragersgilde werd gebrouwen. Begin jaren zeventig is het pand gerestaureerd en zijn de 18de eeuwse schouwen, plafonds en trappenhuis in ere hersteld. Sinds 1992 is het Nederlands Kachelmuseum er gehuisvest.

Bron: Uw haard.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners