Een open haard is erg sfeervol vanwege het knisperende haardvuur en het mooie vlammenspel. Je bent direct in contact met de warmte van het vuur en ruikt misschien wel de houtgeur. Er is alleen een maar: een open haard heeft een laag rendement. Dit komt omdat er veel warmte verloren gaat via de schoorsteen. Daar is een oplossing voor. Als u een open haard heeft, is het mogelijk om die te laten ombouwen tot een gesloten haard. Dit kan met een inzethaard. En met de almaar stijgende gas- en energieprijzen is dat een slimme zet.

De winterse feestdagen zijn bij uitstek een symbool van gezelligheid en samenzijn. Met de juiste versieringen en extraatjes geniet je véél langer van de aankomende feestdagen, in een huis met een warme en gezellige sfeer!

Het wordt weer kouder in Nederland. De verwarming gaat langzaam weer aan en we zoeken de gezelligheid weer op binnenshuis. Maar er zijn natuurlijk ook alternatieven om de woning te verwarmen. Bijvoorbeeld met een houthaard, en gashaard of.. een pelletkachel.

Het is nog hartje zomer, hoewel de zon zich nog niet heel veel heeft laten zien beginnen de winkels al langzaamaan met de wintercollecties. Wij willen er nog even niet aan denken maar nog een paar weken en de vakantie is weer voorbij en we gaan weer richting het koude seizoen. Natuurlijk willen we er in de winter lekker warmpjes bij zitten en het milieu niet al te veel belasten. Wist je dat je je woning heel milieuvriendelijk kunt verwarmen met een pelletkachel? 

De zomer is net begonnen, je zou denken dan gaan we het niet hebben over kachels maar wil jij er komende winter lekker warmpjes bij zitten dan is het helemaal niet zo gek om je nu al eens te oriënteren wat er allemaal te doen is op het gebied van kachels.

Het kopen van een open haard vergt een zorgvuldige afweging van veel factoren. Een heel belangrijke daarbij is het rookkanaal. Een rookkanaal heeft als belangrijkste functie het afvoeren van rookgassen.

Eigenaren van een open haard of houtkachel gebruiken deze minder vaak dan degenen die een haard hebben die werkt op gas of elektriciteit. Dat blijkt uit een groot onderzoek van haardenfabrikant Faber naar het gebruik van sfeervolle warmtebronnen in huis. Vooral gashaarden worden in de herfst en de winter vrijwel dagelijks gebruikt, terwijl de open haard ook dan meestal maar een of enkele keren per week wordt ontstoken.

Sfeer, warmte en pure stijl; sfeerhaarden zijn het helemaal. Pronkstuk van de woonkamer of sfeervolle toevoeging. Het open vuur is terug van eigenlijk nooit weggeweest. Dat vuur niet uit oubollige haarden hoeft te komen, bewijst Safretti met een viertal nieuwe lijnen, die menig hart vurig zullen doen kloppen van verlangen.

Houdt u van strakke lijnen en van eenvoud? Dan geeft u waarschijnlijk de voorkeur aan eigentijdse vormgeving. Modern betekent immers - anders dan de naam doet vermoeden -ook tijdloos. De vormgeving en de materialen zijn zo gekozen dat de haard ook over vijftien jaar nog moeiteloos past in uw nieuwe interieur. De term modernomvat dus meerdere stijlen. Strakke inbouwhaarden zonder lijst of juist met gekleurde of roestvrijstalen lijsten vallen eronder, maar ook zwarte speels vormgegeven haarden. Trends in haardenland volgen elkaar niet al te snel op. Een haard koopt u immers voor lange tijd. Modern wil ook zeggen: weg van de gebaande paden. Kortom, anders denken over vuur. Neem bijvoorbeeld lijnvuur, een centrale haard of een hanghaard.

Linedance
Lijnvuur is het toppunt van een moderne haard. Deze strakke rij vlammen wordt op gas gestookt en kan geplaatst worden als inbouwhaard of - heel spectaculair - als doorkijkhaard (dus aan twee kanten open). U kunt het vuur al dan niet met afstandbediening aan- en uitzetten. Veder kunt u kiezen voor een lege vuurplaats of voor een vuurplaats gevuld met witte, keramische kiezels. Keramische kiezels zijn er in kleine en grote maten. Een variant op de kiezels zijn de keramische houtblokken. Gemakkelijk, schoon en tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden.

Losgeslagen
Een centrale haard is niet tegen de wand geplaatst, maar staat midden in de kamer, of bevindt zich tussen twee vertrekken. Die laatste versie is soms aan twee kanten open: de zogenaamde doorkijkhaard. Een centrale haard heeft extra sfeer in uw huis. Hij is letterlijk het middelpunt van uw kamer. Lekker rondom het haardvuur zitten kan bij uitstek bij een centrale haard. Bij een centrale haard kunt u kiezen voor een stalen kap die de haard een moderne uitstraling geeft. Of juist voor een glazen kap, zodat de visuele ruimte van uw woning niet wordt beperkt.

Zwevend
Hangende haarden zijn er in alle soorten en maten. Ook de wijze waarop ze worden bevestigd is bepalend voor de uitstraling. Sommige zijn aan de wand bevestigd, andere hangen centraal in de kamer. Qua vorm kunt u ondermeer kiezen voor een kubus, een bol of een schijf. Ook voor wat betreft materiaal is alles denkbaar: staal, rvs of zelfs glas. Een hangende haard is mooi, origineel en heeft als voordeel dat u woning groter door lijkt, omdat de vloer onder de haard doorloopt.

Variatie
Bij gashaarden, die in de volksmond ook wel gemakshaarden worden genoemd, is het mogelijk om meer te spelen met de vorm van de haard. In een woning met hoge, lange muren is het bijvoorbeeld mooi een lange, smalle rechthoekige haard met lijnvuur in te bouwen. Ook wordt gevarieerd met de hoogte waarop de haard wordt geplaatst. In de woonkamer zit men vaak en is het dus logisch om het vuur daar laag te houden. Maar, in de keuken en de hal kan het weer prachtig zijn om de haard op ooghoogte te plaatsten.

Trend
Los van de muur gepositioneerde, ranke kachels die 360° kunnen draaien. Ze passen in kleine ruimtes en bieden een optimaal zicht op de vlammen vanuit elk denkbare hoek

Trend
De draaideurhaard is een haard die u met een horizontale schuifbeweging heel eenvoudig zelf kunt bedienen. Ze zijn er als inbouw en losstaande variant. U kunt kiezen uit drie standen: met glazen deur, als open haard of helemaal gesloten (nachtstand). Als open haard geniet u optimaal van het knapperende hout en het dansende vlammenspel. Ook kunt u er etenswaren op grillen: dat is gezellig en gezond bovendien. Deze haarden zijn doorgaans uitgerust met een moderne verbrandingstechniek waardoor het hout volledig verbrand en er weinig afval met de rookgassen wordt afgevoerd. Het rendement is hierdoor optimaal!

Dubbel plezier
Bij een doorkijkhaard heeft u aan twee zijden zicht op het vuur. De haard wordt geplaatst in een afscheidingswand, bijvoorbeeld tussen het woon en eetgedeelte. Een elegante manier om een vertrek op te delen én tevens de ruimtelijkheid te behouden: in twee vertrekken kunt u genieten van één en dezelfde haard.

Bron: Uw haard.