Heb je een kachel of haard, of overweeg je deze aan te schaffen? Dan moet je de wet EcoDesign 2020 kennen. Deze verplicht alle nieuw verkochte pellet- en houtkachels tot een uitstoot van maar 40 milligram fijnstof, en een rendement van minimaal 75 procent. Oude kachels kunnen zelfs verboden worden. Een voordeel: innovatie zorgt voor steeds zuinigere en efficiënte kachels en haarden, met prachtige ontwerpen.

Je hebt een prachtige pelletkachel die zorgt voor heerlijk aangename warmte. Pelletkachels beschikken over een heel hoog rendement. Om dat zo te houden is het juiste onderhoud noodzakelijk. Hierdoor blijft je pelletkachel in perfecte staat en kun je blijven genieten van de sfeer en warmte. Kun je wel wat tips gebruiken voor je pelletkachelonderhoud? Krul Alltech, totaalleverancier van kachels en haarden, adviseert je graag.

Een open haard is erg sfeervol vanwege het knisperende haardvuur en het mooie vlammenspel. Je bent direct in contact met de warmte van het vuur en ruikt misschien wel de houtgeur. Er is alleen een maar: een open haard heeft een laag rendement. Dit komt omdat er veel warmte verloren gaat via de schoorsteen. Daar is een oplossing voor. Als u een open haard heeft, is het mogelijk om die te laten ombouwen tot een gesloten haard. Dit kan met een inzethaard. En met de almaar stijgende gas- en energieprijzen is dat een slimme zet.

De winterse feestdagen zijn bij uitstek een symbool van gezelligheid en samenzijn. Met de juiste versieringen en extraatjes geniet je véél langer van de aankomende feestdagen, in een huis met een warme en gezellige sfeer!

Het wordt weer kouder in Nederland. De verwarming gaat langzaam weer aan en we zoeken de gezelligheid weer op binnenshuis. Maar er zijn natuurlijk ook alternatieven om de woning te verwarmen. Bijvoorbeeld met een houthaard, en gashaard of.. een pelletkachel.

Het is nog hartje zomer, hoewel de zon zich nog niet heel veel heeft laten zien beginnen de winkels al langzaamaan met de wintercollecties. Wij willen er nog even niet aan denken maar nog een paar weken en de vakantie is weer voorbij en we gaan weer richting het koude seizoen. Natuurlijk willen we er in de winter lekker warmpjes bij zitten en het milieu niet al te veel belasten. Wist je dat je je woning heel milieuvriendelijk kunt verwarmen met een pelletkachel? 

De zomer is net begonnen, je zou denken dan gaan we het niet hebben over kachels maar wil jij er komende winter lekker warmpjes bij zitten dan is het helemaal niet zo gek om je nu al eens te oriënteren wat er allemaal te doen is op het gebied van kachels.

Het kopen van een open haard vergt een zorgvuldige afweging van veel factoren. Een heel belangrijke daarbij is het rookkanaal. Een rookkanaal heeft als belangrijkste functie het afvoeren van rookgassen.

Eigenaren van een open haard of houtkachel gebruiken deze minder vaak dan degenen die een haard hebben die werkt op gas of elektriciteit. Dat blijkt uit een groot onderzoek van haardenfabrikant Faber naar het gebruik van sfeervolle warmtebronnen in huis. Vooral gashaarden worden in de herfst en de winter vrijwel dagelijks gebruikt, terwijl de open haard ook dan meestal maar een of enkele keren per week wordt ontstoken.