Het wordt weer kouder in Nederland. De verwarming gaat langzaam weer aan en we zoeken de gezelligheid weer op binnenshuis. Maar er zijn natuurlijk ook alternatieven om de woning te verwarmen. Bijvoorbeeld met een houthaard, en gashaard of.. een pelletkachel.

Het is nog hartje zomer, hoewel de zon zich nog niet heel veel heeft laten zien beginnen de winkels al langzaamaan met de wintercollecties. Wij willen er nog even niet aan denken maar nog een paar weken en de vakantie is weer voorbij en we gaan weer richting het koude seizoen. Natuurlijk willen we er in de winter lekker warmpjes bij zitten en het milieu niet al te veel belasten. Wist je dat je je woning heel milieuvriendelijk kunt verwarmen met een pelletkachel? 

De zomer is net begonnen, je zou denken dan gaan we het niet hebben over kachels maar wil jij er komende winter lekker warmpjes bij zitten dan is het helemaal niet zo gek om je nu al eens te oriënteren wat er allemaal te doen is op het gebied van kachels.

Het kopen van een open haard vergt een zorgvuldige afweging van veel factoren. Een heel belangrijke daarbij is het rookkanaal. Een rookkanaal heeft als belangrijkste functie het afvoeren van rookgassen.

Eigenaren van een open haard of houtkachel gebruiken deze minder vaak dan degenen die een haard hebben die werkt op gas of elektriciteit. Dat blijkt uit een groot onderzoek van haardenfabrikant Faber naar het gebruik van sfeervolle warmtebronnen in huis. Vooral gashaarden worden in de herfst en de winter vrijwel dagelijks gebruikt, terwijl de open haard ook dan meestal maar een of enkele keren per week wordt ontstoken.

Sfeer, warmte en pure stijl; sfeerhaarden zijn het helemaal. Pronkstuk van de woonkamer of sfeervolle toevoeging. Het open vuur is terug van eigenlijk nooit weggeweest. Dat vuur niet uit oubollige haarden hoeft te komen, bewijst Safretti met een viertal nieuwe lijnen, die menig hart vurig zullen doen kloppen van verlangen.

Houdt u van strakke lijnen en van eenvoud? Dan geeft u waarschijnlijk de voorkeur aan eigentijdse vormgeving. Modern betekent immers - anders dan de naam doet vermoeden -ook tijdloos. De vormgeving en de materialen zijn zo gekozen dat de haard ook over vijftien jaar nog moeiteloos past in uw nieuwe interieur. De term modernomvat dus meerdere stijlen. Strakke inbouwhaarden zonder lijst of juist met gekleurde of roestvrijstalen lijsten vallen eronder, maar ook zwarte speels vormgegeven haarden. Trends in haardenland volgen elkaar niet al te snel op. Een haard koopt u immers voor lange tijd. Modern wil ook zeggen: weg van de gebaande paden. Kortom, anders denken over vuur. Neem bijvoorbeeld lijnvuur, een centrale haard of een hanghaard.

Linedance
Lijnvuur is het toppunt van een moderne haard. Deze strakke rij vlammen wordt op gas gestookt en kan geplaatst worden als inbouwhaard of - heel spectaculair - als doorkijkhaard (dus aan twee kanten open). U kunt het vuur al dan niet met afstandbediening aan- en uitzetten. Veder kunt u kiezen voor een lege vuurplaats of voor een vuurplaats gevuld met witte, keramische kiezels. Keramische kiezels zijn er in kleine en grote maten. Een variant op de kiezels zijn de keramische houtblokken. Gemakkelijk, schoon en tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden.

Losgeslagen
Een centrale haard is niet tegen de wand geplaatst, maar staat midden in de kamer, of bevindt zich tussen twee vertrekken. Die laatste versie is soms aan twee kanten open: de zogenaamde doorkijkhaard. Een centrale haard heeft extra sfeer in uw huis. Hij is letterlijk het middelpunt van uw kamer. Lekker rondom het haardvuur zitten kan bij uitstek bij een centrale haard. Bij een centrale haard kunt u kiezen voor een stalen kap die de haard een moderne uitstraling geeft. Of juist voor een glazen kap, zodat de visuele ruimte van uw woning niet wordt beperkt.

Zwevend
Hangende haarden zijn er in alle soorten en maten. Ook de wijze waarop ze worden bevestigd is bepalend voor de uitstraling. Sommige zijn aan de wand bevestigd, andere hangen centraal in de kamer. Qua vorm kunt u ondermeer kiezen voor een kubus, een bol of een schijf. Ook voor wat betreft materiaal is alles denkbaar: staal, rvs of zelfs glas. Een hangende haard is mooi, origineel en heeft als voordeel dat u woning groter door lijkt, omdat de vloer onder de haard doorloopt.

Variatie
Bij gashaarden, die in de volksmond ook wel gemakshaarden worden genoemd, is het mogelijk om meer te spelen met de vorm van de haard. In een woning met hoge, lange muren is het bijvoorbeeld mooi een lange, smalle rechthoekige haard met lijnvuur in te bouwen. Ook wordt gevarieerd met de hoogte waarop de haard wordt geplaatst. In de woonkamer zit men vaak en is het dus logisch om het vuur daar laag te houden. Maar, in de keuken en de hal kan het weer prachtig zijn om de haard op ooghoogte te plaatsten.

Trend
Los van de muur gepositioneerde, ranke kachels die 360° kunnen draaien. Ze passen in kleine ruimtes en bieden een optimaal zicht op de vlammen vanuit elk denkbare hoek

Trend
De draaideurhaard is een haard die u met een horizontale schuifbeweging heel eenvoudig zelf kunt bedienen. Ze zijn er als inbouw en losstaande variant. U kunt kiezen uit drie standen: met glazen deur, als open haard of helemaal gesloten (nachtstand). Als open haard geniet u optimaal van het knapperende hout en het dansende vlammenspel. Ook kunt u er etenswaren op grillen: dat is gezellig en gezond bovendien. Deze haarden zijn doorgaans uitgerust met een moderne verbrandingstechniek waardoor het hout volledig verbrand en er weinig afval met de rookgassen wordt afgevoerd. Het rendement is hierdoor optimaal!

Dubbel plezier
Bij een doorkijkhaard heeft u aan twee zijden zicht op het vuur. De haard wordt geplaatst in een afscheidingswand, bijvoorbeeld tussen het woon en eetgedeelte. Een elegante manier om een vertrek op te delen én tevens de ruimtelijkheid te behouden: in twee vertrekken kunt u genieten van één en dezelfde haard.

Bron: Uw haard. 

Nieuw, warm, sfeervol, milieuvriendelijk én een bijzonder design; dat zijn de EcoSmart open haarden die ervoor zorgen dat de koude, natte wintermaanden die voor de deur staan wel erg gezellig worden. De verschillende modellen op www.go-living.nl te bewonderen. Wat deze open haarden zo bijzonder maakt is dat ze geen afvoer nodig hebben, maar branden op bio-ethanol, een milieuvriendelijke brandstof.

De tijd dat een open haard alleen was weggelegd voor mensen met een schoorsteen ligt gelukkig achter ons. De EcoSmart haarden zijn niet alleen een lust om naar te kijken, maar ook ideaal voor alle type woon- en leefruimten zoals: appartementen, woningen, horecagelegenheden en kantoren. De open haarden hebben namelijk geen afvoerkanaal nodig omdat ze branden op gedenaturaliseerde ethanol. Deze milieuvriendelijke brandstof bestaat uit restafval van biologische producten. Het verbruik aan zuurstof in een woonkamer is vergelijkbaar met het branden van zes kaarsen, dus uiterst veilig. De mooie, gele vlam, die warmte produceert, is geurloos en brandt rustig. Een ander voordeel is dat er geen sprake is van rook, roet, as of vuurspetters. Daarnaast is de EcoSmart haard een gebruiksvriendelijk product. De sfeer van traditionele haarden, vormgegeven in een modern en luxe design, met alle voordelen van deze tijd; dat is een EcoSmart haard. De verschillende modellen, variërend van een verplaatsbaar meubelstuk met een glazen of MDF omlijsting tot een roestvrijstalen inbouw haard, zijn op www.go-living.nl te bestellen. GO-Living is een onderdeel van DECOUSSEMAECKER Interieurs. Interieurvormgever Guido Decoussemaecker is enorm enthousiast over de EcoSmart haarden. GO-Living verkoopt alleen eigen meubelontwerpen en zorgvuldig uitgekozen designproducten zoals de EcoSmart haarden.

Luxe en strak qua vormgeving. Wie tegenwoordig op zoek is naar een haard, zoekt vaak gericht naar een echte sfeermaker die perfect matcht met het moderne, strakke interieur. Geen nostalgisch houthakkers vuur, maar een gestileerde designhaard. Goed nieuws is dat de oude trouwe haard van een nieuwe look kan worden voorzien!

Dik Geurts introduceert een nieuwe uitvoering van de Instyle front 700. Deze populaire inzethaard kan nu ook worden voorzien van een ventilator, een gescreende ruit (Prostyle 700) of een combinatie van beiden. Door het toevoegen van een ventilator speelt Dik Geurts in op de toenemende vraag vanuit de Belgische markt. De ventilator haalt koude lucht uit de ruimte, waarna deze snel wordt verwarmd en weer aan de ruimte wordt afgegeven. Hierdoor is het snel lekker warm, gezellig en comfortabel.

De slimme ventilator werkt overigens geluidloos zonder veel toeren te draaien. Dat scheelt geluid én energie! Afhankelijk van de temperatuur schakelt de ventilator vanzelf aan of uit.

De toepassing van de gescreende ruit geeft de Instyle front 700 een luxe uitstraling. Het staal van de haard wordt volledig weggewerkt achter gescreend glas, waardoor er geen lijstwerk meer zichtbaar is. Om dit effect optimaal naar voren te laten komen wordt, de uitvoering met gescreende ruit enkel geleverd als inbouwhaard en niet als inzethaard.

Robuust open haard ontwerp met open vuur voor buiten en binnen JEE-O FIRE, een krachtige Cortenstaal fireplace om van te genieten

JEE-O by Lammert Moerman gaat verder met levensgenieten dit voorjaar. Met trots presenteert zij de JEE-O FIRE serie, designed by Hugo van Hooff, een nieuwe verplaatsbare open haard lijn die goed aansluit bij haar luxe, comfort en design producten. Het minimalistisch ontwerp vormt de basis van deze serie, die gemaakt is uit Cortenstaal. Kenmerk hiervan is de bruinoranje roestkleur en de lange levensduur. Een robuust en krachtige uitstraling valt direct op bij dit onverwoestbare materiaal, dat van nature een warme uitstraling heeft. Creëer uw eigen warmtebron, uw eigen fire place, buiten in de tuin of binnen in huis. Of nog beter, een plaats aan de rivier of op het strand spreekt helemaal tot de verbeelding. Bij uw favoriete bar of restaurant bijvoorbeeld of juist in een uiterst vrije, landelijke omgeving. Deze design Cortenstaal open (buiten)haarden, genoemd naar Nederlandse plaatsen met strand en zee, zorgen namelijk voor een ultiem warmte gevoel. Het echte cocoonen kan beginnen. Terug naar het oergevoel van vuur maken en het fikkie stoken €e

Natuurlijk brand effect
Verwarmen in de buitenlucht of binnen in huis, het kan dus allebei. Gebruik echt hout in het midden voor een natuurlijk brand effect buiten, het echte vuur maken. Vullen met bio-ethanol gel brandstof is de andere mogelijkheid en daardoor veilig voor gebruik binnen. De modellen staan bovendien altijd van de grond geplaatst. Uiteraard is het wel voor eigen risico. In plaats van hout kan binnen een JEE-O FIRE model goed gedecoreerd worden met vuurvaste stenen. Een natuurlijke luchtafvoer is hierbij wel belangrijk voor een goede trek. Er is keus uit maar liefst vier varianten om een prachtig open haard vuur in te maken.

Rond, vierkant, staand of tafel model
Wat te denken van JEE-O Noordwijk, het eerste ronde model, dat door de afwisseling in afmeting telkens een andere look heeft. In de kleinste uitvoering van 80 cm doorsnee is JEE-O Noordwijk voor binnen in de huiskamer zeer geschikt, en in de grootste afmeting 150 cm doorsnee staat het heel sfeervol buiten in de tuin of het terras. De tegenpool hierin is JEE-O Domburg, een vierkant exemplaar met vergelijkbare afmetingen. Een kwestie van smaak welke keus hierin te maken. Daarnaast zijn er nog de kleinere varianten JEE-O Zandvoort, die recht op twee platte poten staat, en JEE-O Bloemendaal, een tafelmodel die een bijzonder romantische sfeer kan creëren. Om de serie compleet te maken is er ook een Cortenstaal houtopslag rek, die modulair uit te breiden is. Deze heeft de naam JEE-O Katwijk meegekregen.

Bijzondere noot aan dit geheel is dat de duurzaamheid van deze producten zelfs nog uw eigen smaak kan overwinnen, zo lang gaat het mee. Dus is het niet hoog tijd om ermee te beginnen, zodat u dit zelf kan uittesten en ervaren? JEE-O FIRE neemt u graag mee terug naar het basisgevoel van ontspannen en genieten!

Met een lijnvuur op bio ethanol, waar dus géén rookkanaal voor nodig is, speelt Ruby Fires perfect in op de grote vraag vanuit de markt.

Deze lijnbrander kan prachtig in collectie schouw Ambiance geplaatst worden, maar leent zich ook uitermate goed voor het projectmatig inbouwen van vuren op iedere willekeurige locatie. Samen met de hiervoor ontworpen inbouwunit kan dit lijnvuur in wanden, kasten en andere objecten geplaatst worden.

Uiteraard is deze brander in de Ruby fabriek ontwikkeld en geproduceerd en is compleet veilig uitgevoerd met de bekende absorberende kern, die de bio-brandvloeistof opneemt.

Dit is het enige goede en veilige brandsysteem op de markt. Niet de vloeistof brandt, maar de verdamping uit de keramische steen. De poreuze steen zorgt ervoor dat de verdamping €ÃƒÂ¯Ã‚¿Â½en dus de verbranding- zeer geleidelijk gebeurd.

op samenwerking Ruby Fires en Hans Daalder

Na de succesvolle introductie van model Cilo, biedt Ruby Fires hanghaard Quero, wederom van de hand van industrieel ontwerper Hans Daalder.

Het design staat voor strak en eenvoud. Wandmodel Quero biedt de mogelijkheid om naar eigen wens het materiaal en de kleur van het frame en de achterplaat te combineren. De achterplaat kan op verschillende hoogtes worden vastgezet. Quero is uitgerust met het wereldwijd gepatenteerd en gecertificeerd brandsysteem: de veilige en zuinige RF keramische brander.

Geen rookkanaal, gas of afvoerinstallatie aanwezig, maar wél genieten van de warmte en sfeer van écht vuur? Kies dan voor de verrassende vuren van EcoSmart Fire; geraffineerd qua vormgeving, geavanceerd qua techniek. Nieuwste model is de XL Burner: een horizontaal vuur van bijna een meter lang. Om overal en in elk huis - letterlijk en figuurlijk - lekker lang te genieten van een aanstekelijk vlammenspel.

Trend: brede vuren De XL Burner van EcoSmart Fire speelt in op de trend van brede vuren. Inbouwen kan natuurlijk altijd, maar juist ook zender hak- en breekwerk zetten de haarden van EcoSmart je in vuur en vlam. Ze zijn een decoratief accent tegen de muur, maar bijvoorbeeld ook te integreren in een (lage) tafel, verplaatsbaar meubel of op maat gemaakt wandmeubel. Want voor deze designhaard is géén rookkanaal, afvoer of brandstofaansluiting nodig.

Hoog rendement De XL Burner is een blikvanger van formaat (H x B x D): 13,4 x 90,8 x 19,3 cm. Met een reservoir voor 10 liter brandstof, is deze kwaliteitsbrander goed voor 14 branduren. De XL Burner heeft een hoog thermisch vermogen van 4.360 Watt en een rendement van meer dan 90%.

Biologische brandstof Het EcoSmart systeem is een innovatie uit Australië. Het gaat hier om een collectie zeer hoogwaardige designhaarden, die branden op bio-ethanol; een schone, milieuvriendelijke en biologische brandstof. De haarden kunnen overal en in élke woning geplaatst worden; met name ook in appartementen, penthouses, lofts, stadswoningen en (nieuwbouw)woningen waar geen gas of rookkanaal aanwezig is. En natuurlijk zijn het ook sfeermakers bij uitstek voor hotels, restaurants, sauna- en wellnesscentra en op kantoor. En zo draagt een haard van EcoSmart bij aan ieders woonplezier en wooncomfort; altijd en overal.

Dat een haard een waardevolle toevoeging is, spreekt voor zich. Maar hoe en waar deze te integreren? De schets van de interieurontwerper geeft een indicatie. Hoe het echt wordt, zie je echter pas als het geheel is geïnstalleerd. Rijkelijk laat. Palette CAD voorziet dan ook in een leemte. Met deze ontwerpsoftware krijg je als opdrachtgever een verbluffend realistisch beeld van het eindresultaat.

Een goed meubel- of interieurontwerp begint met een goede presentatie. Maar daar gaat het nog wel eens mis. Iedere ontwerper en architect heeft zijn eigen methode en een tweedimensionale ontwerpschets en/of plattegrond zijn lang niet altijd genoeg om een natuurgetrouw beeld van het eindresultaat te geven. Met alle risicos van dien. Directeur Tom Smeets van Palette CAD is dan ook oprecht enthousiast over de in Duitsland ontwikkelde ontwerpsoftware die hij op de Nederlandse markt introduceert. Het bijzondere van dit programma is om te beginnen het driedimensionale aspect, legt hij uit terwijl op het scherm een plattegrond van een ruimte verschijnt. Vloeroppervlak, plafondhoogte, posities van deuren en ramen zitten met enkele muisklikken op de juiste plaats. Het systeem formatteert dit direct naar vier verschillende vensters: plattegrond, gevelaanzicht, 3D camerabeelden en axonometrie. Deze zijn met één muisklik in verschillende presentaties om te zetten, namelijk draadmodel, zwart/wit, kleur, zwart/witte pentekening, fotorealistisch of aquarel. Door de verschillende cameraposities kun je het ontwerp letterlijk vanuit alle perspectieven bekijken, alsof je er doorheen loopt. Als de plattegrond is opgezet, begint het finetunen. In de bibliotheek zitten zon beetje alle meubels, tegels, vloeren, haarden et cetera die momenteel leverbaar zijn. Er komt geregeld een update met nieuwe producten. Zit een bepaalde bank of haard toch niet in het bestand, dan kun je deze heel eenvoudig toevoegen door het beeld op te vragen bij de betreffende leverancier of zelf te tekenen. Ook met betrekking tot de materialen zit er nagenoeg alles in de bibliotheek. Aparte wensen kunnen worden ingescand als nieuw materiaal. Dat laatste maakt het mogelijk om bijvoorbeeld ook het zicht op de eigen tuin vanuit een bepaald raam in het ontwerp te integreren.

Realistischer is nauwelijks mogelijk, want zelfs de deurknoppen, lichtpunten, het soort verlichting en het tijdstip van de dag (daglicht, avondzon, kunstlicht) kunnen worden aangepast. Het heeft wel iets van een computergame, hoewel de software niet in de spelindustrie, maar vanuit de haardenbranche is ontwikkeld. De haard toch maar niet in de hoek? In een paar muisklikken ontvouwt zich een nieuw plaatje. Zo kun je exact zien wat het eindresultaat wordt en een weloverwogen keuze maken. Enorm belangrijk, want een verbouwing hoe klein ook is geen sinecure. Voor de interieurontwerper is het daarbij prettig dat het programma meteen professionele productietekeningen maakt die zo naar de werkplaats kunnen en ook een materialenlijst bijhoudt. Plus natuurlijk dat de kans op discussie met de opdrachtgever na oplevering minimaal is. Misverstanden zijn uitgesloten; deze presentaties zeggen meer dan duizend woorden. Interieurontwerp met een hoekhaard in drie weergaven: fotorealistisch, aquarel en zwart/wit.

Bron: Uw haard. Vraag hier gratis haardenbrochures aan.

Vuur uit het stopcontact. Wie daarbij denkt aan kortsluiting heeft de jongste ontwikkeling op haardengebied gemist. Nieuw is de L.E.D.-haard. En nog nieuwer de Vario-flame. Een nipt ontwikkelde technologie om realistisch ogende vlammen te creëren met L.E.D.. Kost minder stroom dan een gloeilamp en brengt meer sfeer dan 20 schemerlichten. Een artificiële houthaard is geboren!

DRU, haardenspecialist, introduceert de haard van de toekomst. Venteo-e is de naam. De haard vlamt op L.E.D. en oogt als een houtvuur met een hoog en wervelend vlammenspel. Anders dan de haard ooit bedoeld was, hoeft Venteo-e echter geen warmte af te geven. Het sfeerbeeld voldoet. De vraag naar vuur neemt toe terwijl tegelijk die naar warmte afneemt. Centrale verwarming in combinatie met superisolatie maakt in nieuwbouw een toegevoegde warmtebron overbodig. Vaak zelfs ongewenst. Met Venteo-e kan worden gekozen, want elke kachel heeft een verwarmingselement dat naar believen wel of juist niet wordt aangezet. Wat in alle gevallen blijft, is de optische bron van vuur.

Verbondenheid met natuur en zorg voor het milieu zijn kernwaarden anno nu. Net-echt vachtjes en meubels van hout waarin groeiringen en takken nog herkenbaar zijn gaan samen met een lichte omgeving vol nieuwe technologieën die optimisme over de toekomst weerspiegelen. In die sferen past Venteo-e. Praktisch bezien past de L.E.D.-haard overal. Want behalve een stopcontact is niets nodig. Geen schoorsteen, geen gastoevoer, geen toestemming om hout te stoken en geen brandgevaar. Wel een breed wervelend vuurzicht. Plus het tevreden gevoel milieu noch portemonnee te belasten.

Venteo-e kan in een schouw worden geplaatst of bijvoorbeeld in een wandmeubel. Het standaard bijbehorende verwarmingselement zorgt ervoor dat DRUs Venteo-e niet alleen cool oogt maar desgewenst ook een hot item wordt.

Iedereen kan nu genieten van een sfeerhaard en televisie in één met HAARD&TV. Meijer Maat Interieurs heeft een haardmeubel dat geen rookafvoerkanaal nodig heeft, dus geschikt voor ieder interieur en de televisie kan uit het zicht.

De flatscreen tv zakt door middel van een liftsysteem in het haardmeubel en de verwarming is in twee standen in te schakelen. Beide zijn eenvoudig te regelen met de afstandsbediening. Het vlambeeld is realistisch en heeft een zeer laag energieverbruik van slechts 15 Watt. De kleur van het haardmeubel is aan te passen aan elk interieur en is uit te breiden met planken en kasten. De HAARD&TV beschikt over een ruimte voor een dvd- en surround systeem.

Verfraai uw interieur met dit schitterende haardmeubel. Op de website www.haardtv.nl vindt u meer informatie over HAARD&TV.

Hout of gas, open of gesloten, modern of klassiek? Om uw droomhaard te realiseren zult u behoorlijk wat keuzes moeten maken. Wat vindt u mooi én - zeker niet onbelangrijk - is uw keus realiseerbaar? Uw haardspecialist weet raad!

In heel Nederland zijn circa honderd echte haardenspecialisten. Ze hebben zich verenigd in het Sfeerverwarmingsgilde. Bij hen doet u de meest verantwoorde keuze voor een haard. Niet dat er buiten dat gilde geen goede haardenzaken zijn, maar die staan niet garant voor het oplossen van eventuele problemen of gebreken die na plaatsing van de haard aan het licht kunnen komen. Het gilde geeft die garantie wel.

De brandstof
Bespreek met de specialist allereerst of u op hout of gas wilt stoken, want dat maakt nogal wat verschil. Voor hout is om te beginnen een verticaal rookkanaal nodig en er moet een schoorsteen op uw huis staan, die minstens een halve meter boven dat huis uitsteekt. Gas stelt weer andere, soms mindere eisen. Er moet natuurlijk wel een rookkanaal zijn, maar dat mag in veel gevallen ook horizontaal lopen en in de gevel uitmonden. Gas is sneller aan te steken, geeft geen as en een gesloten gashaard beïnvloedt de luchthuishouding niet, omdat hij een eigen zuurstofvoorziening heeft. Een groot voordeel in de huidige geïsoleerde nieuwbouwhuizen.

Huis en haard
Ieder huis heeft zijn eigen specifieke kenmerken en installaties. Helaas gaat niet elke installatie even goed samen met elk type haard. Is uw woning bijvoorbeeld uitgerust met mechanische afzuiging of WTW-systeem? Dan zijn de opties met open (gas)vuren beperkt. Dezelfde beperking geldt voor een huis met open keuken en afzuigkap. Ook het (technisch) ontwerp van uw woning is van belang. Zo bepalen al aanwezige ventilatieopeningen waar het rookkanaal wel of niet mag uitkomen. De afmetingen van het vertrek waar de haard komt te staan en de isolatiewaarde van de woning spelen eveneens een rol. Zij indiceren het maximale vermogen dat de haard maximaal mag hebben. Kortom, de woning speelt een grote rol in de keuze van uw toekomstige haard. Het spreekt vanzelf dat het loont om u te verdiepen in uw woning, uiteraard helpt uw haardenspecialist u daar graag bij. Tip: breng de bouwtekening mee naar uw haardenspecialist, deze biedt hem of haar een schat van informatie!

De vorm: open of gesloten?
Vervolgens moet u kiezen tussen een open of een gesloten haard. Een gesloten haard heeft als voordeel dat de as en de sintels niet in de kamer kunnen vallen; zo blijft het lekker opgeruimd. Een open haard daarentegen is bewerkelijker, maar spreekt wel al uw zintuigen aan: u hoort het hout knapperen en voelt de hitte op uw huid.

Vormgeving
Een derde wezenlijk onderscheid valt te maken in de vormgeving. Grofweg kunt u kiezen uit modern of klassiek. In het eerste geval gaat het om strakke lijnen en gladde materialen, in het tweede geval om wat meer gebogen lijnen en ruwe materialen. Over smaak valt niet te twisten, maar de praktijk leert dat (echte)lieden dat vaak wel doen, en niet zelden in het bijzijn van de haardenspecialist. Die zal dan zo diplomatiek mogelijk blijven en u de eeuwige waarheid voorhouden: eigen haard is in alle gevallen goud waard. Hout of gas, open of gesloten, modern of klassiek. Aan u de keus.

Bron: Uw haard. Vraag hier gratis haardenbrochures aan.

De winter zit er al even op, de kachel is uit. Maar let wel: nu is het de juiste tijd om uw kachel een onderhoudsbeurt te geven. En daarvoor maakt u natuurlijk een afspraak met de vakman. Want onderhoud aan uw kachel en schoorsteen is belangrijk. Het voorkomt niet alleen ongemak, maar ook gevaarlijke situaties. En zo zet u na de zomer met een gerust hart de kachel weer aan.

Tijdens het stoken van een kachel of haard komen rookgassen vrij die stof- en roetdeeltjes achterlaten aan de binnenkant van uw schoorsteen. In de loop van de tijd vormt zich een laag in de schoorsteen, waardoor de kachel of haard slechter stookt en de kans op een schoorsteenbrand wordt vergroot. Een ander risico van een vervuilde schoorsteen is dat er giftige gassen in uw woning kunnen komen. De oplossing is hiervoor eenvoudig: laat regelmatig uw schoorsteen vegen en maak regelmatig uw kachel of haard schoon.

Controle en onderhoud
Alle sfeerverwarmingstoestellen hebben onderhoud nodig, benadrukt Rien Berrevoets kachel- en haardenspecialist van t Vegertje in Zierikzee. Onder sfeerverwarmingstoestellen verstaan we alle verbrandingstoestellen, zowel hout- als gasgestookt, zowel open als gesloten verbrandingssystemen. Ook als u uw kachel of haard niet zo vaak gebruikt is het goed om één keer per jaar onderhoud te plegen. Of laat in ieder geval een controle door de vakman uitvoeren, zodat die kan beoordelen of er onderhoud gepleegd moet worden. In eerste instantie doet u dat natuurlijk voor uw eigen gemak en veiligheid, maar ook veel verzekeringsbedrijven hebben in hun polis staan dat er jaarlijks onderhoud aan de kachel of haard moet plaatsvinden. Mocht u dat niet doen, dan kan de verzekering weigeren te betalen bij een kachel- of schoorsteenbrand. Gebruikt u uw haard of kachel vaker - zeg, meer dan vier keer per week - dan is het raadzaam om er in overleg met uw vakman vaker naar te laten kijken.

Vogels en spinnen
Dat je met een openhaard regelmatig de schoorsteen moet vegen is bekend. Maar dat je ook bij een gastoestel regelmatig moet checken of de schoorsteen niet verstopt is, weet lang niet iedereen. Berrevoets: Bij een gaskachel heb je weinig last van roet in de schoorsteen, maar er kan in de loop van de tijd wel veel spinnenrag in het rookkanaal ontstaan. Dat probleem is groter dan veel mensen denken. Wat ook erg belangrijk is, is dat vogels geen nesten op of rond de schoorsteen maken. Vogels vinden het prettig om bij de warmte van een schoorsteen te nestelen. Ze gooien takjes in de schoorsteen die kunnen gaan schroeien. Of erger: ze vallen zelf, bedwelmd door de warmte of afvoergassen, in de schoorsteen. Dat geeft natuurlijk problemen. Om dit te voorkomen bestaan er zogenaamde anti-vogelvoorzieningen. Informeer ernaar bij uw vakman.

Gloeisteentjes
Je ziet ze veel tegenwoordig: moderne gaskachels met gloeisteentjes of gloeivlokken onderin. Dat geeft extra veel sfeer, maar het is ook iets om extra in de gaten te houden. Berrevoets: De steentjes en vlokken worden op den duur fijner en het gruis gaat in de brander zitten. Dat zorgt voor problemen. U kunt dit overigens gemakkelijk zelf in de gaten houden. Als de vlammen onregelmatig branden, bijvoorbeeld aan één zijde hoger dan de aan de andere zijde, of de vaakvlam is roodgeel in plaats van blauw, dan is het hoogstwaarschijnlijk tijd om hier eens naar te laten kijken. Datzelfde geldt overigens als er kleine zwarte vlokken ontstaan op de stammenset of het branderbed.

APK in de zomer
U maakt het zichzelf gemakkelijk door ieder jaar uw kachel te laten nakijken. Net zoals ieder jaar uw auto APK gekeurd wordt voor uw eigen veiligheid, zo is het ook belangrijk om uw haard- of kachel een onderhoudsbeurt te geven. Het is handig om dit ieder jaar in dezelfde maand te doen. Handig om te weten: bij de meeste haard- en kachelspecialisten kunt u een onderhoudscontract afsluiten. De vakman neemt dan zelf contact met u op als het tijd is voor een onderhoudsbeurt. U heeft er zelf geen omkijken meer naar. Wel zo handig! Het geniet de voorkeur om af te spreken om het onderhoud in de zomer te laten plegen. Dat is een relatief rustige periode. Berrevoets: De meeste mensen bellen ons na de eerste koude dag in september, als ze de kachel weer aanzetten. Dan hebben wij vaak met lange wachtlijsten te kampen. Het is veel handiger om in de zomer onderhoud te laten plegen. De vakman heeft dan meestal meer tijd en bovendien bent u dan al helemaal klaar voor de eerste herfstdag.

Tip!
Tot slot: als uw kachel een paar maanden niet heeft gebrand, moet u rekening houden met lucht in de leiding. Dat kan ervoor zorgen dat het aansteken langer duurt dan normaal. Uw kachel is dan niet kapot, een beetje geduld is de oplossing.

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen

Genieten van een behaaglijk houtvuur en tegelijkertijd fiks besparen op de stookkosten? Dat kan samen gaan. Kies voor een haard die op de centrale verwarming wordt aangesloten. Dat is ook nog eens veel milieuvriendelijker.

Wie zich oriënteert op een kachel of haard doet er goed aan de mogelijkheden van een CV-haard onder de loep te nemen. Met dit milieuvriendelijk alternatief om het huis te verwarmen kan namelijk fiks op de stookkosten worden bespaard. Het principe is eenvoudig.

> De CV-haard wordt aangesloten op een bestaand of een nieuw centraal verwarmingssysteem. De opstijgende rookgassen doe vrijkomen bij de verbranding van hout, pellets of andere vaste brandstoffen worden gebruikt om, via de warmtewisselaar, het water dat door de CV-haard loopt te verwarmen en dit wederom aan het CV-systeem toe te voegen.

Op deze wijze ondersteunt het de CV en verwarmt het tegelijkertijd één of meerdere ruimten, middels vloerverwarming en/of radiatoren. Niet alleen het CV-water, ook het douche- en badwater kan op deze wijze worden verwarmd. Optioneel is een buffervat of boilervat waarin extra warmte langer kan worden opgeslagen zodat er een voorraadje wordt aangelegd. Niet in alle gevallen zal dat de beste keuze zijn: de investeringskosten voor zon extra voorziening zijn hoog en het formaat van het benodigde vat kan fors zijn. De installatie van een CV-haard is sowieso iets om aan de professional over te laten. het berekenen welke capaciteit precies nodig voor een goed binnenhuisklimaat is geen sinecure. Maar als aan alle voorwaarden wordt vodlaan is de beloning drieledig: een behaaglijk klimaat, een besparing op de stookkosten en een bijdrage aan het milieu door een reductie van de CO2-uitstoot.

Bron: Uw haard. Vraag hier gratis haardenbrochures aan.

Kies eens iets heel anders. Wat dacht u van deze bijzondere branders? De een multifunctioneel, de ander met voetensteun. Origineel zijn ze zeker.

Speksteenkachel
Wellicht kent u deze kachel van de wintersportvakantie. De speksteenkachel is immers al lang zeer populair in Scandinavië, Oost Europa, Duitsland en Oostenrijk. In Nederland raakte deze vreemd genoeg nooit erg in zwang, maar het tij lijkt te keren want de belangstelling neemt alsmaar toe. Niet gek, want de speksteenkachel heeft een aantal voordelen. Zo is hij erg zuinig in gebruik: weinig brandstof, hoog rendement. De kachel wordt gemaakt van zachte natuursteen uit Finland die tweemaal zoveel warmte kan opnemen als andere vuurvaste steensoorten. Bovendien staat dit materiaal de warmte zeer geleidelijk af.

Een speksteenkachel hoeft maar vier uur achter elkaar te branden om de kamer 24 uur lang warm te houden. Door deze korte maar hevige brandtijd heeft de kachel een optimale verbranding en produceert hij weinig as. De schoorsteenveger hoeft dus minder vaak langs te komen. Er wordt hout gestookt. In tegenstelling tot andere kachels, kunnen de speksteenkachels ook snelgroeiende en lichte houtsoorten (bijvoorbeeld spar- en dennenhout) verbranden. Daarnaast kunnen snoeihout en ongeverfd afvalhout de kachel in.

Kunstkachels in het Nederlands Kachelmuseum De meest wonderlijke kachels zijn te bewonderen in Alkmaar. Het Nederlands Kachelmuseum toont daar meer dan honderd bijzondere kachels en fornuizen in acht zalen. Het oudste exemplaar stamt uit 1825. En de collectie geeft een aardig beeld van hoe kachels - net als keukens, meubels en vloeren - sindsdien met de tijd zijn meegegroeid. Van de functionele kookkachels tot sierlijke Jugenstil-modellen, van klassieke kolenbranders uit de jaren vijftig tot de sobere ontwerpen uit de jaren zestig en de felgekleurde - oranje, paarse en groene - modellen uit de jaren zeventig. Ook worden attributen zoals de kolenkit, kachelpoets en haardstellen getoond en is er aandacht voor de verschillende brandstoffen en stooksystemen. Kortom: een mooi overzicht van stijl en smaak in interieur door de eeuwen heen.

Het monumentale pand waarin het museum is gevestigd, werd in 1716 gebouwd als woning voor de Alkmaarse burgemeester Adriaen Sevenhuysen Symonsz. Vanaf 1846 was hier brouwerij De Burg gehuisvest, waar onder meer het bier voor het kaasdragersgilde werd gebrouwen. Begin jaren zeventig is het pand gerestaureerd en zijn de 18de eeuwse schouwen, plafonds en trappenhuis in ere hersteld. Sinds 1992 is het Nederlands Kachelmuseum er gehuisvest.

Bron: Uw haard. Vraag hier gratis haardenbrochures aan.

Dik Geurts Haardkachels B.V. introduceerde in Brussel het eerste model van de Nieuwe generatie CV haarden; de Store H2O. Doorontwikkeling op de inmiddels bekende Lars CV haard heeft geleid tot nog meer efficiëntie, gebruiksgemak en een uniek design.

Zoals we van Dik Geurts gewend zijn onderscheidt de nieuwe Store H2O zich allereerst door zijn unieke, eigenzinnige en robuuste design. In vergelijking met andere CV haarden, die over het algemeen nogal traditioneel zijn vormgegeven, is de Store H2O van Dik Geurts daarentegen een ware blikvanger in het interieur. Bovendien heeft Dik Geurts met deze Store H2O de efficiëntie van haar CV haarden verbeterd en voorziet daarmee in de toenemende vraag naar hogere waterzijdige vermogens.

Van het totale vermogen van de Store H2O (10-15 kW) wordt zeker 60% aan het water afgegeven. Dit komt onder andere omdat de Store H2O is voorzien van een watermantel die zich geheel rondom de haard bevindt. Hierdoor wordt optimaal gebruik gemaakt van de directe warmte van het vuur, die nu al het water in de mantel rondom de haard verwarmt. Tevens wordt het water nog eens extra verwarmd doordat opstijgende rookgassen eerst door de warmte wisselaar worden geleid alvorens ze in de afvoer verdwijnen. Tot slot is de ruit voorzien van dubbele beglazing. Hierdoor houdt de Store H2O nog meer warmte vast en haalt Dik Geurts het optimale rendement uit de haard. Doordat er relatief weinig vermogen (+/- 4 kW) de ruimte in gaat waar de haard staat is het mogelijk deze riante haard met een breed en vol vuurzicht ook in kleinere ruimtes te plaatsen.

Naast efficiëntie heeft Dik Geurts bij de ontwikkeling van de Store H2O ook gelet op gebruiksgemak. Zo is de Store H2O voorzien van een reinigingsindicator, welke rood oplicht wanneer de warmtewisselaar gereinigd dient te worden. Zo hoeft u zelf niet te onthouden wanneer u de warmte wisselaar voor het laatst heeft gereinigd. Ook het reinigen van de warmte wisselaar gaat in vergelijking met andere CV haarden verrassend eenvoudig. Via de binnenzijde van de haard kan men na verwijdering van de bovenplaat gemakkelijk bij de warmtewisselaar. Een borstel voor het reinigen van de warmtewisselaar wordt standaard meegeleverd.

Soms vraagt een kachel of haard om een bijzondere omlijsting. Bij de restauratie van een monumentaal pand bijvoorbeeld. Ook in een nieuwbouwsituatie zijn spectaculaire effecten te bereiken. Als het om stijlschouwen gaat zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt.

Bij de bezichtiging van monumentale landhuizen en kastelen valt één element op: de vuurplaats is letterlijk het hart van elke woonruimte. En de importantie van het vertrek en van het pand zijn af te lezen aan de schouw. Hoe verfijnder, hoe rijker. Elke stijlperiode kent bovendien zijn eigen ornamenten en geliefde materialen. Zo zijn tijdens de rococo, begin achttiende eeuw, asymmetrische, krullerige versieringen en schelpmotieven (rocailles) geliefd. Tijdens het neoclassicisme €" in de tweede helft van de achttiende eeuw €" lieten ambachtslieden zich inspireren door de architectuur van het oude Griekenland en Rome. In de jugendstilperiode (rond de vorige eeuwwisseling) was de belangrijkste inspiratiebron de natuur. Tijdens de art deco liet men zich inspireren door het kubisme, maar ook door het oude Egypte met als resultaat vrij abstracte en geometrische patronen.

Een empireschouw in een art deco-pand is daarom meestal geen gelukkig keuze. Noodzakelijk is het evenmin. Voor vrijwel elke stijlperiode zijn antieke schouwen te vinden bij handelaren in historische bouwmaterialen. En bij de schouwenspecialist kan desgewenst een exacte replica worden gemaakt in de juiste maat.

Ook in nieuwbouwprojecten kunnen fantastische effecten worden bereikt met een mooie schouw. In die gevallen speelt persoonlijke voorkeur uiteraard wel een allesbepalende rol: rijk gedecoreerd of juist strak gevormd, marmer, kalksteen, zandsteen, graniet of hout? Als onderdeel van een complete wandbetimmering of solitair tegen een gestuukte wand? Met de keuze van de schouw is het verhaal nog niet compleet. De afwerking van de vuurmond (strak pleisterwerk of grillig gevormde klinkertjes) en accessoires als haardplaten en vuurbokken maken het plaatje compleet.

Bron: Uw haard. Vraag hier gratis haardenbrochures aan.