902
Op gas of op hout stoken?
Gepubliceerd: 24-05-2016 Laatste update: 27-03-2018

Het kiezen van een goede kachel begint bij het bepalen van het benodigde vermogen. Door de goede isolatie van de modernere woningen is een vermogen van 3 a 4 kW vaak al voldoende om een complete kamer te verwarmen. Ook beschikken de meeste woningen over een centrale verwarming, waardoor de kachel slechts dient voor bijverwarming of sfeer. Bepaal dus goed welk vermogen in jouw situatie afdoende is. Veel mensen kiezen een kachel met een te groot vermogen. Het nadeel hiervan is dat de kachel slechts een beperkte tijd kan branden, of slechts op de laagste stand brand. Wanneer men de kachel langere tijd op vol vermogen aanzet wordt de woning gewoonweg te warm.

 

Gesloten of open verbranding
Naast het vermogen van je kachel, is ook de wijze van verbranding belangrijk. Een open of gesloten verbranding zegt overigens iets over de luchttoevoer van de kachel. Het heeft dus niets te maken met een glasplaat die wel of niet voor het vuur geplaatst is. Een open verbranding haalt lucht uit de ruimte waar de kachel geplaatst is en voert deze via een rookkanaal af. Een gesloten verbranding haalt lucht van buiten via een kanaal dat zorgt voor de luchttoevoer. De vervuilde lucht wordt vervolgens ook weer via een rookkanaal afgevoerd. Bij beide varianten is het verstandig om de schoorsteen op tijd te vegen. Dit kun je zelf doen, maar kun je ook door een schoorsteenveger laten uitvoeren.

Houkachels
Een houtkachel beschikt vrijwel altijd over een open verbranding. De houtkachel gebruikt dus vrijwel altijd lucht uit de ruimte om het hout te doen ontbranden. Het is belangrijk dat de woning voldoende ventilatie heeft, zodat er nieuwe lucht aangezogen kan worden. Hierdoor zal de kachel goed blijven branden. De rook zal vervolgens via een schoorsteen de woning moeten verlaten. Het is belangrijk om te bedenken dat de schoorsteen altijd recht naar boven geplaatst moet worden. Deze moet boven het hoogste punt van het huis uitkomen. Een houtkachel kan dus niet zomaar op iedere plek in het huis geplaatst worden.

Gaskachels
De meeste gaskachels hebben de opties om te kiezen voor een gesloten verbranding. Dit zorgt ervoor dat de lucht van buiten aangezogen wordt. Deze lucht ontbrand in de kachel en zal vervolgens weer naar buiten afgevoerd worden. Het voordeel hiervan is dat de afvoer niet recht naar boven geplaatst hoeft te worden. Hierdoor kan de gaskachel op meerdere locaties in de woning geplaatst worden, zonder dat er al te veel rekening gehouden dient te worden met de afvoer. De afvoer kan bijvoorbeeld via een buitenmuur naar buiten lopen. Wel dient men er rekening mee te houden dat een dergelijke afvoer wel regelmatige gevelreiniging behoeft, aangezien de rook langs de gevel naar boven kan trekken. Overigens zorgt de gesloten verbranding er ook voor dat de gaskachel in modernere, slecht ventilerende woningen geplaatst kan worden.

Professioneel advies
Ben je niet helemaal zeker van de beste kachel of open haard voor jouw woning? In dat geval is het verstandig om professioneel advies in te winnen. Verkopers hebben veel ervaring en kennis en kunnen je in de meeste gevallen aangeven welke kachel of openhaard het best geschikt is.

inspiratiebrochures1.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide