3740
Verwarmen door composteren
Gepubliceerd: 11-10-2016 Laatste update: 12-07-2017

Er zijn verschillende manieren om je huis te verwarmen. Verreweg de meeste huishoudens in Nederland gebruiken standaard radiators om hun woning lekker warm te maken en warm te houden, maar er zijn ook andere methoden om dit te doen. Een extra duurzame methode van het verwarmen van je woning, is door gebruik te maken van de energie uit compost in een biomeiler. Wat dit precies inhoudt, lees je in dit artikel.

Composteren met een biomeiler: wat houdt dat in?
Composteren staat voor het creëren van een composthoop, die je vervolgens in kunt zetten om je woning te verwarmen. Een biomeiler is een grote en geïsoleerde hoop van compost, die speciaal ontwikkeld wordt om woningen te verwarmen. Zo worden er waterslangen door de composthoop geleid, die ervoor zorgen dat de vrijgekomen warmte van de composthoop onttrokken kan worden. In feite komt het erop neer dat er water door de slangen loopt, die door de warmte van de compost ook warm wordt. Dit water kun je vervolgens gebruiken om je te douchen en te wassen, maar ook om je huis te verwarmen.

De meeste composthopen of biomeilers worden uitgerust met houtcompost, ofwel compost van hout. Veel mensen denken dat afvalhout enkel verbrand kan worden om energie op te leveren, maar in feite levert compostering van hout meer energie op dan de verbranding van hout. Wil je slim warmte opwekken met hout, dan kies je dus voor compostering van hout.

inspiratiebrochures1.png

Hout composteren met de biomeiler: hoe werkt het precies?
Het composteren van hout om warmte te produceren lijkt misschien een beetje lastig, maar in feite is dit vrij eenvoudig. Zo gaat het composteren van hout in de biomeiler als volgt.

In de biomeiler zit een groot aantal bacteriën, die ervoor zorgen dat de houtsnippers in de grote bak met compost afgebroken worden tot houtcompost. Bij de omzetting van houtsnippers naar compost, komt veel warmte vrij. Deze warmte kan oplopen tot 65 graden Celsius, dat normaliter in de buitenlucht zou verdwijnen. Laat je slangen met water door de composthoop lopen, dan wordt de warmte uit de biomeiler hierdoor onttrokken. Het (schone) water in de slangen wordt warm gemaakt en direct naar de woning gestuurd, waar het gebruikt wordt om te douchen, de afwas te doen, de wasmachine te laten draaien of het huis gewoon lekker warm te houden.

Geld besparen op de energierekening
Door gebruik te maken van een biomeiler, kun je veel geld besparen op de energierekening. Heb je een biomeiler, dan hoef je namelijk geen gas meer te gebruiken om de woning te verwarmen of gebruik je in ieder geval minder gas in huis. Wil je geld besparen op de energierekening, zonder dat je een grote composthoop in je achtertuin aan moet leggen? Dan kun je ook geld besparen op je energie door energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Door de online tool van de website Overstappen.nl te gebruiken, vind je snel en eenvoudig de goedkoopste energieleverancier.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide