3038
Zo steek je een haard juist aan
Gepubliceerd: 16-05-2019 Laatste update: 10-10-2022

Tijdens de koude en natte dagen kruipen we het liefst met een glas wijn en een goed boek voor de haard. Maar steken we deze warmtebron eigenlijk wel op de juiste manier aan? Veel mensen denken dat je een stapel kranten of een aanmaakblok nodig hebt, maar met het oog op duurzaamheid en milieu kun je beter andere methoden hanteren. Kalfire, Nederlands producent van hoogwaardige hout- en gashaarden, legt het graag uit aan de hand van drie tips. Op die manier geniet je verantwoord van een sfeervol haardvuur!

Tip 1: Kies voor een gesloten houthaard
Een van de belangrijkste factoren voor een verantwoord houtvuur is dat je een gesloten houthaard hebt en geen openhaard. Deze produceren vrijwel geen fijnstof en geur en verspreiden transparante rook, in tegenstelling tot een openhaard. Bovendien zorgen gesloten haarden voor een optimale warmteverspreiding en schone verbranding. Al helemaal wanneer je haard voldoet aan de strengste Europese milieueisen. De Kalfire W53/50R behoort tot de milieuvriendelijkste houthaarden ter wereld en bevat verschillende duurzame en vooruitstrevende technieken.

Tip 2: Hanteer de Zwitserse methode

De Zwitserse stookmethode is veruit de meest duurzame manier om een haard te ontsteken en wordt ook wel het omgekeerde stoken genoemd. Hierbij begint het vuur van bovenaf te branden. Met deze methode komen de haard en het rookkanaal rustig op temperatuur. Zo wordt er geen onnodig hout verstookt en blijft de overlast door de houtrook beperkt tot een minimum. Wanneer deze methode goed wordt uitgevoerd, is het vuur binnen enkele minuten al geheel rookvrij.

Tip 3: Gebruik droog en gevarieerd hout
Voor het stoken is het belangrijk dat je droog hout gebruikt. Droog hout heeft een vochtigheidsgraad van ongeveer 15% en zorgt voor een goed verbrandingsproces; vochtig hout vervuilt namelijk de keramische ruit en geeft een verhoogde kans op schoorsteenbrand. Vochtig hout verlaagt ook de temperatuur in de haard en verbruikt onnodig veel energie, omdat het vocht eerst uit het hout moet verdampen. Wil je een optimaal vlammenspel creëren? Dan kun je het beste verschillende houtsoorten combineren, zoals loofhout en hardhout. Zorg wel voor goede kwaliteit hout. Afvalhout, waar bijvoorbeeld verf aan zit, verkort de levensduur van een haard.

Vraag hier gratis Kalfire brochures aan

inspiratiebrochures1.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide