2448
Dirk Geurts retrohaard

Wie valt voor het optimistisch ogende futurisme uit de vijftiger jaren, kan zijn hart ophalen met de ruime keuze die er is op het gebied van retro-haarden. Kenmerkend voor deze ontwerpen zijn de ronde en ovale vormen, net al de afgeronde hoeken. Daarnaast wordt veel geëxperimenteerd met afwijkende kleuren en materialen. Een terugblik met een vette, vrolijke knipoog dus.

Kleurige kachels
De oude cilindervormige gaskachels van weleer, zijn tegenwoordig helemaal retro-verantwoord. U kent ze vast nog wel, deze gesloten, metalen haarden waarbij door een klein ruitje het vuur te zien is. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, wit en kwalrood. Ze zijn zowel nieuw als tweedehands verkrijgbaar. Vooral van de merken Pelgrim en Etna zijn er nog veel te vinden op de tweedehandsmarkt.

Goed fout

Ontwerpen kunnen zo kitscherig zijn, dat ze juist daardoor na verloop van tijd een cultstatus bereiken. Een dergelijke typering van goed fout is van toepassing op eerste lichting elektrische haarden. Hun onooglijke, onovertuigende vuurtje gaf ze toch een zekere naïeve charme. Wie een retro-interieur wil completeren met een elektrische haard, moet dus zorgen dat het vuurbeeld hierin - in tegenstelling tot de natuurlijk ogende vlammen in moderne elektrohaarden - juist zo nep mogelijk is.

Recht en rond
Veel speksteenkachels passen dankzij geometrische vormgeving, met de zo kenmerkende afgeronde hoeken, prima in een retro-interieur. Dit geldt zeker voor half massieve exemplaren die zijn opgetrokken uit speksteenwanden en een gietijzeren frame. Deze combinatie verleent de haard een stevigheid die anders alleen zou worden bereikt met een veel dikkere - en dus zwaardere - stenen wand.

Trend
Houtkachels zijn weer terug. Dat geldt voor de ouderwetse houtkachel, maar ook voor houtkachels in nieuwe vorm. Nieuwe modellen combineren elkaar versterkende elementen. Wat te denken van een ronde, betonnen kachel: het harde van beton, gecombineerd met een zachte, ronde vormentaal.

Bron: Uw haard. Vraag hier gratis haardenbrochures aan.GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners