Stor is authentiek. Een moderne houthaard geïnspireerd op de industriële bouwstijl van rond 1900. De vorm, de afgeronde achterzijde met geklonken lamellen, het dikke staal en de uitgekiende verbrandingstechniek, zijn de geslaagde synthese tussen geschiedenis en heden. Door de grote branderkamer en draaiconstructie, geeft de krachtige Stor flinke stralings- en convectiewarmte.

Het stoere karakter van de haard wordt nog eens extra geaccentueerd door de stevige deur. De olijfhouten greep op deze haard is uniek doordat hij is vervaardigd van hout uit de tuin van Harrie Leenders, van zijn huis in Italië.

De Stor kan vrij in de ruimte worden geplaatst, en kan 2 x 60° draaien. Vanzelfsprekend voldoet Stor aan alle (milieu)technische eisen en normen die momenteel gelden voor houtkachels.

Stor wordt uitgevoerd in zwart.

Kwaliteit, design en gebruiksgemak kenmerken de omvangrijke collectie, die sinds kort is uitgebreid met de Mini S-FDh-4S van het Duitse Spartherm. Een strak vormgegeven doorkijkhaard, waarmee u dubbel kunt genieten van sfeer, warmte en stijl.

Thuis in elk interieur
Spartherm houtgestookte haarden zijn al jaren een begrip. Sinds 2007 distribueert DRU deze sfeermakers in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Bijzonder aan de hoogwaardige, eenvoudig te plaatsen en gemakkelijk te bedienen haarden is de innovatieve en soepel lopende liftdeur. Deze deur sluit perfect af, is eenvoudig te reinigen en staat garant voor een optimaal vuurbeeld. Maar ook het strakke design, de schone verbranding en hoogwaardige materialen zorgen ervoor dat een Spartherm haard zich thuis voelt in elk interieur.

Karaktervolle doorkijkhaard
Met de Spartherm Mini S-FDh-4S doorkijkhaard geeft u op bijzondere wijze stijl en karakter aan uw interieur. Creëer sfeervolle hoekjes in uw woonkamer en geniet aan beide kanten van de haard van een authentiek vlammenspel en behaaglijke warmte. Het compacte formaat van de haard zorgt ervoor dat hij vrijwel in elke woning moeiteloos te plaatsen is. Speel met ruimte en geniet dubbel van een prachtig, veilig en sfeervol vlammenspel in elk jaargetijde.

Een houtgestookte haard staat garant voor een maximum aan sfeer. Niet voor niets natuurlijk: hout is de oervorm van alle brandstoffen. Het roept een sluimerend jagersinstinct in ons wakker: niets is leuker dan houtblokken verzamelen, kloven, een voorraadje aanleggen en vervolgens stoken. Niets werkt bovendien rustgevender dan de kruidige geur en het karakteristieke geknetter van smeulende en brandende blokken.

Maar hout als brandstof heeft ook nadelen. Het vergt voorbereiding. Om te beginnen moet het hout goed droog zijn voordat kan worden gestookt. Vers gekapt, gekloofd hout heeft ongeveer een jaar droogtijd nodig.

Een droge opslagruimte is dus een must. Het stoken van een houtvuurtje is handwerk dat aandacht en behendigheid vraagt. Een houtvuur kan niet even snel worden gedoofd. Voor een houtgestookte kachel of haard is bovendien altijd een rookkanaal nodig dat uitmondt boven de nok van het dak en dat rookkanaal moet minimaal een keer per jaar worden geveegd. Kijk voor meer tips over rookkanalen en veilig stoken verderop in dit nummer.

Bron: Uw haard.

BARBAS kondigt een reeks nieuwe houthaarden aan: de Universal-5 en Cuatro-2 serie. Deze toestellen zorgen er niet alleen voor dat u er deze winter lekker warm bij zit, maar ook dat u op de kleintjes let. De nieuwe inzet- en inbouw houthaarden van BARBAS verlagen de energiekosten aanzienlijk en zijn bovendien gunstig voor het milieu.

De nieuwe modellen uit de Universal-5 en Cuatro-2 serie passen zowel qua afmeting als qua ontwerp in elk interieur, ongeacht of deze een klassieke of moderne indeling heeft. Door uitsluitend gebruik te maken van kwalitatief hoogwaardige materialen biedt BARBAS solide producten. Dit bewijst het merk al jaren. Zo zorgt bijvoorbeeld het interieur van de haarden standaard voorzien van een grijze coating - voor een hoge isolatie- en een hoge esthetische waarde.

Met deze nieuwe houthaarden spelen wij niet alleen in op de wens naar een moderner design, ook op de groeiende vraag naar hoger rendement, zegt Robert de Louwere, Managing Director bij BARBAS. Door het huidige economische klimaat zijn steeds meer mensen op zoek naar een manier om kosten te besparen. Een houthaard kan de energierekening aanzienlijk omlaag brengen. De stookkosten zijn namelijk niet afhankelijk van stijgende gas- en aardolieprijzen. Met een rendement van 78% wordt de aangevoerde brandstof bovendien maximaal omgezet in nuttige warmte.

Cuatro-2 serie
De nieuwe Cuatro-2 serie van BARBAS bestaat uit een drietal modellen: de Cuatro-2 60, 70 en 80. Drie identieke producten die enkel qua afmetingen van elkaar verschillen. De haarden zijn zowel als inbouw- en als inzetmodel toe te passen. Als inzethaard zijn de haarden, zonder enig hak- of breekwerk, perfect toepasbaar in een bestaande vuuropening. Als inbouwhaard kunnen de haarden praktisch overal worden geplaatst en ingebouwd. Optioneel is de Cuatro-2 uit te rusten met een krachtige ventilator en een convectieset. Beiden zorgen voor een snellere en meer gelijkmatige verdeling van de warmte.

De Cuatro-2 kan tevens als een gesloten verbrandingssysteem worden ingebouwd. Hierbij betrekt de haard de zuurstof die nodig is voor de verbranding van buiten de opstellingsruimte. Ideaal voor mechanisch geventileerde, (nieuwbouw)woningen.

Universal-5 serie
BARBAS kondigt maar liefst zes nieuwe modellen aan in de Universal-5 serie, te weten de Universal-5 60, 65, 70, 75, 80 en 85. Nieuwe hout inzethaarden die de Unilux en Universal serie in het Barbas assortiment zullen vervangen. De modellen zijn als het ware in een nieuw jasje gestoken. Hierbij is extra aandacht besteed aan een strakker en eigentijds design. Doordat de afmetingen van de haarden uit de Universal-5 serie perfect aansluiten op de afmetingen van bestaande situaties, zoals bestaande openhaarden, kunnen de haarden gemakkelijk zonder hak- of breekwerk in een bestaande vuuropening worden geplaatst. De haard is zowel met als zonder kader in te bouwen, afhankelijk van de wensen.

Optioneel is de Universal-5 uit te rusten met twee 42Volt ventilatoren en een convectieset. Wederom zorgen beiden voor een snellere en meer gelijkmatige verdeling van de warmte. De ventilatoren bevinden zich achter het klepje, aan de onderzijde van de deur. Dit in tegenstelling tot de Cuatro-2 modellen, waarbij de optionele ventilator onder de haard wordt bevestigd. Juist dit verschil maakt van de Universal-5 een inzethaard en van de Cuatro-2, wanneer uitgerust met ventilator, een inbouwhaard.

Emissiewaarde
In ouderwetse houtkachels werden soms CO2-emissiewaardes van 4 tot 17,6 procent genoteerd. Vandaag de dag bepalen de wettelijke normen in Europese landen een maximum van 0,4 tot 0,5 procent CO2-uitstoot. Alle modellen uit de Cuatro-2 en Universal-5 serie bieden een hoog rendement van maar liefst 78 procent i.c.m. zeer lage emissiewaarden van minder dan 25 procent van de toegestane norm. Hiermee voldoen de nieuwste haarden aan de huidige en toekomstige strenge regelgevingen omtrent uitstoot en energie en zijn de houtkachels van BARBAS niet alleen gunstig voor de portemonnee maar ook voor het milieu.

Voor echte haardliefhebbers gaat er niets boven een ouderwets knisperend houtvuur. Nadeel van een echte openhaard was altijd het lage rendement. Verreweg de meeste warmte ging letterlijk in rook op. Met de ingenieuze nieuwe houtkachels is dat probleem verdwenen. Sfeer is nu ook nog eens heel voordelig!

Een houtkachel is een afsluitbaar stooktoestel dat los geplaatst kan worden, maar wel aangesloten moet worden op een rookkanaal. De techniek van houtkachels heeft de laatste jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Door allerlei technische snufjes is het rendement gestegen, soms tot wel 80 procent. Bovendien is de uitstoot sterk teruggedrongen. Dat is dus goed nieuws voor uw portemonnee en voor het milieu. En de sfeer is er niet minder om. Veel houtkachels zijn voorzien van grote panoramische ruiten, zodat u optimaal van het vlammenspel kunt genieten. Bovendien kunt u bij de meeste toestellen de ruiten ook open zetten. Zo hebt u een gezellige open haard op momenten dat u dat wenst.

Nog meer voordeel
In sommige gevallen is het mogelijk om een houtkachel aan te sluiten op uw centrale verwarming. Dit kan u extra energiebesparing opleveren. Het behoort ook tot de mogelijkheden om een deel van de warme lucht naar een aangrenzend vertrek te sturen. Dit zijn allemaal nieuwe technieken om het optimale resultaat uit uw houthaard te halen.

De houthaard is aan een opmars bezig. En dat is niet zo vreemd. Door allerlei technische ontwikkelingen hebben houthaarden en houtkachels tegenwoordig een zeer hoog rendement. Bovendien kunt u met een houthaard flink op uw stookkosten besparen. En dat is juist in deze tijd natuurlijk erg interessant.

De houthaard heeft een aantal voordelen, voor uzelf en voor het milieu. We belichten eerst maar eens uw eigen voordeel. Met een houthaard kun u uw energierekening namelijk behoorlijk omlaag brengen.Dat voordeel kunt u vooral in het voor- en naseizoen behalen, zegt Roel van Maaren, van de Stichting Nederlandse Haard- en Kachelbranche (NHK). In de lente en de herfst is het vaak niet nodig om het hele huis te verwarmen. Met een houthaard kunt u gemakkelijk lokaal verwarmen, bijvoorbeeld alleen de woonkamer als u daar leest of televisie kijkt. Maar het grootste voordeel van de houthaard is misschien wel dat u niet afhankelijk bent van de stijgende gas- en aardolieprijzen. Begin dit jaar zijn de brandstofprijzen door de Nederlandse Overheid weer fors verhoogd. De verwachting is dat fossiele brandstof in de loop der jaren alleen maar duurder wordt. Misschien dat door de economische teruggang de vraag iets kleiner wordt, maar dat zal zich weer herstellen. En feit blijft: de hoeveelheid gas en olie wordt alleen maar kleiner. Er komt immers niets meer bij.

CO-2 neutraal
Hout is een hernieuwbare brandstof. Bomen die nu worden aangepland kunnen over tien, twintig jaar weer worden gebruikt. Dat is niet alleen gunstig voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Hout is namelijk CO-2 neutraal. Van Maaren: Het is een term die je veel hoort de laatste tijd. Het wil zeggen dat er door de verbranding geen extra koolstofdioxide, CO-2 dus, in de atmosfeer komt. Als je hout verbrandt, komt er C0-2 vrij. Maar die vrijgekomen CO-2 wordt door bomen weer gebruikt om te groeien. Zij zetten via hun bladeren koolstof om in zuurstof. De bomen die worden aangepland zuiveren dus op natuurlijke wijze de CO-2 die door verbranding wordt uitgestoten. En zo draag je met een houtkachel of houthaard dus bij aan een beter milieu en ben je ook nog eens minder afhankelijk van aardgas.

Knisperend houtvuur
De techniek van de houtkachel heeft de afgelopen decennia een grote ontwikkeling door gemaakt. Vroeger was het nadeel van een houtkachel dat de kachel een laag rendement had. Maar dat probleem is door de technische vernieuwingen helemaal verholpen. Van Maaren: Houtkachels halen tegenwoordig met gemak een rendement van 80 a 85 procent. Maar door al deze voordelen zou je bijna vergeten dat veel mensen nog altijd een haardkachel aanschaffen uit nostalgie. Voor echte haardliefhebbers gaat er niets boven een authentiek knisperend houtvuur. En die sfeer die krijg je er helemaal gratis bij!

Van klassiek tot superstrak
Door de stijging van de populariteit is ook de variëteit in modellen sterk toegenomen. De oude, vertrouwde houtkachel of houthaard met beperkt zicht op het vuur heeft plaats gemaakt voor toestellen met veel glas waardoor het zicht op het vuur enorm is toegenomen. De uitvoeringen van deze toestellen zijn er van klassiek tot superstrak. Langzamerhand wordt het idee dat een haard in de kamer ingebouwd zou moeten zijn steeds meer losgelaten. En hierdoor neemt het aantal haardvarianten flink toe. Voor wie de ruimte ervoor heeft, is de centrale haard bijvoorbeeld een optie. Deze haard wordt niet in de muur, maar middenin de kamer geplaatst. En omdat deze haard aan alle kanten van glas is voorzien, heeft u dus altijd uitstekend zicht op het vuur. Hiermee maakt u de haard letterlijk de blikvanger van uw interieur. Een ander voorbeeld is de tunnelhaard, ook wel doorkijkhaard genoemd. Deze wordt geplaatst in een scheidingswand, zodat u warmte en sfeer in twee vertrekken tegelijk heeft.

Nog meer voordeel
Tot slot: nog één voordeel. In sommige gevallen is het mogelijk om een houtkachel aan te sluiten op uw centrale verwarming. Dit kan u extra energiebesparing opleveren. Het behoort ook tot de mogelijkheden om een deel van de warme lucht naar een aangrenzend vertrek te sturen. Dit zijn allemaal nieuwe technieken om het optimale resultaat uit uw houthaard te halen.

Meer weten over houthaarden?
Denkt u erover om binnenkort uw haard te vernieuwen? Stuur dan een email naar secretariaat@cwonen.nl De vereniging zorgt er dan voor dat de leden van Comfortabel Wonen u gratis en vrijblijvend informeren over hetgeen er op dit moment in de handel is.

Bron: Voorlichtingsburo Wonen.