DRU Verwarming B.V. introduceerde een nieuw revolutionair afvoersysteem waardoor er nauwelijks nog beperkingen zijn in het plaatsen van een gashaard. Het PowerVent® systeem van DRU maakt het zelfs eenvoudig om een gashaard te plaatsen in een appartement of tussenwoning en biedt vooral ook een uitkomst voor architecten bij de creatie van bijzondere opstellingen.

DRU kwam vorig jaar op de Batibouw al met het innovatieve en ruimte besparende SMART® afvoerkanaal. Dit jaar gaan ze nog een stapje verder. Met het nieuwe PowerVent® afvoersysteem kunt u in tegenstelling tot de reeds bestaande afvoerkanalen grote afstanden overbruggen, tal van bochten doorstaan en zelfs via de kruipruimte of een beneden verdieping uw rookgassen afvoeren! U bent dus vrij om een haard te plaatsen waar u wilt!

Het geheim zit in de Powerbox die aan de buitenkant van de woning of vlak onder het dak op de afvoer wordt aangesloten. Een besturingsunit meet het drukverschil in de afvoer en vergelijkt deze met het vooraf ingevoerde aanbevolen drukverschil voor het optimaal laten branden van de haard. De Besturingsunit staat in verbinding met de Powerbox en stuurt indien nodig een ventilator aan om de stroming in de afvoer te continueren. Dit wordt geheel automatisch geregeld!

Eigenlijk zorgt het systeem er dus voor dat er altijd voldoende trek is in het afvoerkanaal, wat dus betekent dat er vrijwel geen beperkingen meer zijn om de rookgassen af te voeren. DRU brengt hiermee een revolutionair systeem wat de mogelijkheden voor het plaatsen van een gashaard enorm doet toenemen. Plaats bijvoorbeeld uw haard bijvoorbeeld geheel vrij en midden in de woonkamer!

Het PowerVent® systeem staat los van uw keuze voor een haard. Het PowerVent® systeem is momenteel toe te passen op een eerste selectie van gassfeerhaarden van DRU. In de toekomst zal het systeem op alle gassfeerhaarden toepasbaar zijn.

Het verfijnde haardontwerp Fuga eL van Harrie Leenders is nu ook verkrijgbaar in een witte variant. De haard staat bekend om haar ronde, zachte vormen waarbij het vuur het middelpunt is.

Bij deze haard is de mantel (voor en achterzijde van de haard) uitgevoerd in een witte lak welke uitvoerig is getest. De lak is hittebestendig en blijft, ook na vele uren stookplezier, prachtig wit. De draaibare voet, de zijkanten en de pijp van de Fuga eL zijn uitgevoerd in een speciale subtiele zwart metallic lak. Hierdoor ontstaat een mooi contrast wat de nadruk nog meer op het vlammenspel legt.

De witte haard past goed in meerdere interieur stijlen. Het serene wit hoort thuis in een tijdloze en moderne omgeving maar anderzijds, in een ruimte met veel kleur, brengt deze haard ook rust. In een interieur met zachte ton sur ton tinten zorgt deze witte schoonheid voor een harmonieus geheel.

Fuga eL is leverbaar met een boven- of achterafvoer en in beide varianten draaibaar.

Al eeuwenlang is de mens gefascineerd door vuur. En nog altijd gaat er voor de liefhebbers van echt vuur niets boven het traditionele vlammenspel van een open haard. Knapperende houtblokken waar je af en toe even in moet poken om het vuur weer op te laten laaien. Behaaglijke warmte en sfeer gaan hand in hand. Oek nu de open haard tegenwoordig vaak achter glas schuil gaat, wat voor een hoger rendement, een minimale stofemissie en schonere verbranding zorgt. En dat is nu precies waar de houtgestookte haarden van Barbas voor staan: maximale sfeer, minimale milieubelasting. En: 100% Dutch Design.

Unilux 200 en 300
Dit najaar introduceert Barbas twee nieuwe inzet-houthaarden: de Unilux 200 en Unilux 300. De Unilux 200 is een moderne hoekhaard, leverbaar in een linkse en rechtse uitvoering. De Unilux 300 heeft een driezijdig glasvlak om vanuit neg meer hoeken in de woonkamer optimaal zicht op het vlammenspel te hebben. Beide inzethaarden hebben een bijzonder strak uiterlijk met een vrijwel onzichtbare geïntegreerde handgreep én een zwevende glasdeur van - heel apart - zwart gescreend glas. Dit maakt de haarden tot échte hot spots in huis. Eigentijds en tijdloos tegelijk.

Unilux 200 en 300
Dit najaar introduceert Barbas twee nieuwe inzet-houthaarden: de Unilux 200 en Unilux 300. De Unilux 200 is een moderne hoekhaard, leverbaar in een linkse en rechtse uitvoering. De Unilux 300 heeft een driezijdig glasvlak om vanuit neg meer hoeken in de woonkamer optimaal zicht op het vlammenspel te hebben. Beide inzethaarden hebben een bijzonder strak uiterlijk met een vrijwel onzichtbare geïntegreerde handgreep én een zwevende glasdeur van - heel apart - zwart gescreend glas. Dit maakt de haarden tot échte hot spots in huis. Eigentijds en tijdloos tegelijk.

De inzethaarden Unilux 200 en 300 hebben de juiste afmetingen om als vervanghaard in bestaande vuurplaatsen toegepast te worden. Ideaal, want ze bieden ten opzichte van een échte open haard natuurlijk een aanmerkelijk hoger rendement, terwijl de verbranding veel milieuevrienedeelijker verloopt.

Meesterwerk
Barbas kent geen serieproductie en heeft dus geen haarden op vooreraad. Elke haard wordt namelijk precies volgens de eisen en wensen van de klant gebouwd en is een persoonlijk meesterwerk van de monteur. Met de volledige productie in eigen beheer, kunnen vanuit 115 basisemodelelen tot wel 16.000 verschillende en dus unieke haarden ontstaan.

Faber heeft 3 nieuwe vrijstaande houthaarden geïntroduceerd met de namen Andor, Kjell en Oskar. Alle drie de haarden zijn in zwart met grijs uitgevoerd.

De Andor heeft een hoge keramische ruit, de Kjell een rond gevormde ruit en de Oskar is een kleine strakke houtkachel met een rechthoekige ruit.

Het is herfst. De bladeren vallen van de bomen en de dagen worden korter, maar vooral ook guurder en grijzer. Nog even en de winter komt. Dé tijd bij uitstek om het binnen éxtra comfortabel en behaaglijk te maken. Gezellig in alle rust op de bank met een goed boek, of samen genieten van een heerlijk glas wijn voor een knisperend houtvuur. Een droom? Niet met een Barbas houthaard. Laat u betoveren door het prachtige vlammenspel en maak uw droom dit seizoen nog werkelijkheid.

Barbas Cuatro
Behaaglijke warmte én sfeer? Een hoog rendement én een strakke vormgeving? Dat is de houtgestookte inbouwhaard Cuatro van Barbas ten voeten uit! Ten opzichte van een traditionele open haard biedt Cuatro dankzij een geavanceerde verbrandingstechniek en een optimaal geïsoleerd interieur een voelbaar hoger rendement. Daarbij verloopt de verbranding veel schoner en milieuvriendelijker.

Strak design
Kenmerkend voor de Cuatro is een riant glasoppervlak voor een optimaal zicht op het vuur. De vormgeving is strak, zonder overbodige details. De handgreep is vrijwel onzichtbaar geïntegreerd in het design en de Cuatro heeft een vlakke stookbodem. Een ijzersterke inbouwhaard, naar keuze met of zonder kader, die ook in bestaande vuurplaatsen ingebouwd kan worden. Cuatro: een aantrekkelijke alleskunner. En 100% Dutch Design!

Drie modellen
Cuatro is verkrijgbaar in drie modellen, met verschillende afmetingen: de bescheiden Cuatro 60, de iets grotere Cuatro 70 en de royale Cuatro 80; beginnend vanaf een vermogen van 6 kW, oplopend tot de Cuatro 80 die met zijn vermogen van 12 kW zelfs de allergrootste ruimte verwamt. Cuatro is optioneel verkrijgbaar met een convectieset en een krachtig ventilatorsysteem voor een snelle verdeling van de warmte.

Het rookkanaal is niet voor een gat te vangen: het zorgt ervoor dat het vuur goed brandt en voert de schadelijke rookgassen af. Denk dus niet te luchtig over het rookkanaal.

Kopje koffie, schoorsteenveger?
Laat uw schoorsteen minstens één keer per jaar vegen - bij veel stoken twee keer per jaar - door een erkende schoorsteenveger. Dit zorgt voor betere trek en een kleinere kans op schoorsteenbranden. In sommige polissen van brandverzekeringen is dit zelfs als verplichting opgenomen! Nederland kent geen jaarlijkse veegplicht, Duitsland, Zwitserland en de Scandinavische landen wel. Het beroep van schoorsteenvegers is in Nederland ook niet beschermd. Hierdoor is het mogelijk dat malafide figuren hun diensten aanbieden. Goede schoorsteenvegers herkent u aan hun lidmaatschap van ASPD, de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond.

Rookgassen zijn ongezond en moeten zo snel mogelijk worden afgevoerd. Daar zorgt het rookkanaal voor. Een schoorsteen die niet voldoet aan alle eisen is dan ook een gevaar voor uw gezondheid. Welk rookkanaal voor u het best is, hangt af van de haard die u gaat stoken. De haardopening bepaalt namelijk de diameter van het rookkanaal. Indien de afmeting niet precies juist is, zal de kachel of haard niet optimaal werken. Bij een te grote diameter trekt de schoorsteen onvoldoende, waardoor rookgassen te traag stijgen en er te veel aanslag in de schoorsteen komt. Is de diameter te klein, dan stijgen de rookgassen te snel, wat weer te veel weerstand geeft vlak boven het rookkanaal; door de ophoping van de gassen kunnen ze terug de kamer instromen met alle gevolgen van dien.

Denk aan de buren
Een rookkanaal moet vooral goed trekken. Dat wil zeggen voldoende zuurstof aanvoeren en even goed rookgassen afvoeren. Met een goede trek zal een haard of kachel optimaal branden. Om het wat gecompliceerder te maken, zijn er verschillende soorten trek. Thermische trek wordt veroorzaak door het feit dat warme lucht lichter is dan koude. Warme rookgassen, afkomstig uit de haard of kachel, stijgen dan ook op. Natuurlijke trek komt door het drukverschil dat optreedt door hoogteverschil tussen de haard in de woonkamer en de uitmonding van het rookkanaal. Volgens het Bouwbesluit en de Gasvoorschriften (GAVO) moeten de rookgaskanalen minimaal vijftig centimeter boven de nok van het dak uitsteken. Is de uitmonding lager geplaatst, dan kunnen de rookgassen terug de pijp instromen als de wind in het kanaal blaast. Ook moet een rookkanaal voldoende lang zijn (minstens vier meter) en niet te veel bochten hebben. Anders koelen de rookgassen te veel af en laten ze teer of roet achter in het rookkanaal. Na verloop van tijd kan dit uitmonden in een schoorsteenbrand. Is een bocht onvermijdelijk, dan mag de hoek niet scherper zijn dan 45 graden en moet het kanaal daarvoor gekeurd zijn. Een ander punt om rekening mee te houden: de buren. Om te voorkomen dat zij uitgerookt worden, moet er een gepaste afstand zijn tussen de uitmonding van uw schoorsteen en openslaande ramen en deuren.

Verstand van zaken
Voordat het rookkanaal door het dak gaat, moet een aardige waslijst aan eisen worden afgevinkt. De hulp van een vakman is daarbij geen overbodige luxe. Hij kan uw veiligheid waarborgen en adviseren over verschillende rookkanalen en de meeste ideale routing naar boven. Een erkende vakman is op de hoogte van de geldende (veiligheids)normen en voorschriften. Zo weet hij (of zij) dat de reglementaire afstand tussen de binnenwand van de buis en brandbaar materiaal minstens zestien centimeter moet bedragen. En dat het rookkanaal van een onbrandbare bekleding moet zijn voorzien. Ook worden tal van eisen gesteld aan de bevestiging van het kanaal. De vloerplaat wordt onder aan het rookkanaal geplaatst en kan tien meter leiding dragen tot diameter driehonderd. Muurbeugels worden buiten om de paar meter bevestigd; binnen zitten de beugels dichter bij elkaar. De onderlinge afstanden kunnen variëren per merk.

Vraag een vakman
Ga liever niet doe-het-zelven bij de aanleg van een rookkanaal. Laat het over aan een erkende vakman, die over de nodige kennis en het juiste materiaal beschikt om uw haard van een passende schoorsteen te voorzien. Als u denkt de klus toch zelf te kunnen klaren, dan is een gedegen voorbereiding op zijn plaats. Voorzie uw rookkanaal van een regenkap. Zo voorkomt u dat de schoorsteen van binnenuit verweert door regenwater en dat vogels hem ontdekken als een comfortabele plaats om te nestelen. Regenwater kan vervelende gevolgen hebben voor de schoorsteenbezitter. Vooral oudere huizen zijn gevoelig voor vochtplekken op plafond en muren. Is de schoorsteen gescheurd of zijn de bakstenen poreus geworden, dan kan er een flexibele pijp in het rookkanaal geïnstalleerd worden. Dit is opnieuw een klus voor de vakman. Ook het repareren van een beschadigde loodslab bij de dakdoorvoer - de strook geplet lood die in een horizontale voeg in de schoorsteen is bevestigd - is vaak een taak voor de specialist. Zijn alleen de voegen van het metstelwerk door verwering aangetast, of is slechts de mortellaag boven de schoorsteen gescheurd? Dan kunnen handige klussers het karwei zelf klaren.

Het juiste materiaal
Een goed kanaal is bestand tegen temperatuurstoten. Rookkanalen kunnen gemaakt zijn van aluminium, gegalvaniseerd staal, roestvrij staal, keramische elementen zoals gebakken klei, of metselwerk (in oude huizen). Een losstaande haard in de woonkamer mag een enkelwandige pijp hebben tot het betonnen plafond. Gesloten gasgestookte haarden worden uitgevoerd met een dubbelwandige RVS pijp. De buitenpijp zorgt voor de aanvoer van lucht en de binnenpijp transporteert rookgassen naar buiten. Er bestaat een grote variëteit aan rookkanalen. De keuze van het juiste kanaal hangt af van het type apparaat dat u gaat aanschaffen. Bij gesloten gastoestellen zijn bijvoorbeeld heel ander rookkanalen nodig dan bij een houtgestookt toestel. De prijsverschillen tussen de diverse kanalen zijn ook zeer groot. Informeer goed alvorens u tot aankoop overgaat.

Isoleer
Een gladde binnenwand van het rookkanaal is bevorderlijk voor de trek, want de rookgassen ondervinden dan weinig weerstand in het rookkanaal. Bovendien blijft een gladde binnenkant beter schoon. Daarnaast is de juiste isolatie van het rookkanaal essentieel om brandgevaar te voorkomen. De gassen die door het rookkanaal naar buiten moeten, kunnen bij normaal stoken oplopen tot wel 400?C. Voor de thermische trek is het van belang dat de rookgassen tot aan de uitmonding toe zo heet mogelijk blijven. Goede isolatie van het rookkanaal zorgt dat de binnenwand van het rookkanaal snel warm wordt en dat ook blijft. Dus zelfs als de haard even wat minder fel brandt, blijft de trek voldoende.

Loeiende schoorsteen
Is het vuur naar volle tevredenheid ontstoken, houdt dan altijd een oogje in het zeil terwijl u van de haard geniet. Hoort u opeens een loeiend geluid in de schoorsteen, dan kan er een schoorsteenbrand zijn. Raak niet in paniek. Sluit direct de schoorsteenklep en doof het vuur in de haard met droog zand of keukenzout. Gebruik nooit water, want dat zorgt voor gevaarlijke spatten en een grotere rookontwikkeling. Waarschuw bij twijfel de brandweer. Na een brand moet de schoorsteen altijd worden geveegd en gecheckt. Gelukkig kunt u de kans op een schoorsteenbrand eenvoudig verkleinen. Laat uw schoorsteen gewoon elk jaar vegen en de haard controleren door een erkende vakman.

Voorkom verkleuring
Bij het stoken van een haard of kachel stroomt afgekoelde lucht langzaam over de vloer naar de haard. In het convectiesysteem van de haard of kachel wordt lucht verwarmd, waardoor een snel opstijgende warme luchtkolom ontstaat, die zich door de ruimte verspreidt. In deze lucht zitten altijd stof en andere vervuilende deeltjes, die zich afzetten op koude en vooral vochtige vlakken. Het gevolg: witte of lichtgekleurde muren en plafonds worden na verloop van tijd grauw en gelig. Vooral nieuwbouwwoningen die nog niet helemaal droog zijn, zijn hier gevoelig voor.

Het Sfeerverwarmingsgilde heeft een aantal tips voor u, die het ontstaan van verkleuringen grotendeels kunnen voorkomen.

Volgens beweringen van sommigen wordt de enige échte haard op hout gestookt. De geur en aanblik van een knapperend houtvuur zijn dan ook uniek. Maar een goed houtvuur stoken is een ware kunst. Het begint met de keuze voor het juiste hout. Want niet alle houtsoorten kunt u zomaar in de haard branden (zie het kader links van deze pagina). Vaak kiest men hardhout omdat het mooiere vlammen geeft en na verloop van de tijd lekker gloeit. Maar ook lichtere houtsoorten kunnen prima wegbranden, alleen moet u de haard dan vaker bijvullen. Gebruik in ieder geval nooit geverfd hout. Bij de verbranding daarvan komen stoffen vrij die schadelijk zijn voor uw gezondheid en het milieu. Hetzelfde geldt natuurlijk voor materialen als plastic of textiel. Nog belangrijker dan de houtsoort is droogte van het hout. Vochtig hout is niet bevorderlijk voor het vuur. Goed brandhout moet anderhalf tot twee jaar gedroogd zijn. Wilt u zeker weten dat het brandhout kurkdroog is? Leg de blokken dan één tot twee dagen voor het branden binnen, in de buurt van de haard.

Nostalgische haarden sierden honderden jaren geleden al de huiskamers en worden ook nu nog gezien als het toppunt van elegantie en romantiek. Het zijn met recht klassiekers te noemen! Haarden die de tand des tijds hebben doorstaan en die overlopen van romantiek. In UW haard onderscheiden we drie categorieën nostalgische haarden: de klassieke, Engelse en de antieke haard. Een nostalgische haard geeft net als een klassieke kast of stoel, sfeer aan uw huiskamer. Bij een nostalgische haard denkt u natuurlijk meteen aan een knapperend haardvuur. Vroeger waren er immers weinig andere mogelijkheden. Wie nu voor nostalgie kiest, hoeft gebruiksgemak niet bij voorbaat uit te sluiten. Tegenwoordig kan een nostalgische haard bijvoorbeeld op gas gestookt worden. Zo heeft u gemak en nostalgie ineen.

Klassieke haard: sober en symmetrisch
De klassieke haard siert herenhuizen die rond 1900 zijn gebouwd. Typerend is het open vuur met een symmetrisch vormgegeven schouw. In de jaren zeventig werden deze oude schouwen nog volop gesloopt (tegelijk met de en-suite deuren). Vandaag de dag worden huis en haard juist weer zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht. De sobere, symmetrische omlijsting valt op door zijn eenvoud: geen robuuste ornamenten, houten bewerking of gietijzeren elementen.

De klassieke haard is gemaakt uit natuursteen: marmer en kalksteen zijn de meest gebruikte soorten. Meestal is het een opmaat-schouw die feilloos integreert in het interieur van het huis. Ook kan een schouw onderdeel uitmaken van een compleet wandmeubel, vaak inclusief boekenkast. Om de haard helemaal terug te brengen in oude stijl, wordt het metselwerk - de ombouw - behandeld met bordeauxrood behang. Deze stijl is ook heel goed te combineren met een elektrische inzethaard.

Engelse haard: Britse klasse
De Engelse stijl kenmerkt zich door de houten, handgemaakte omlijsting. Het hout is gefreesd en bewerkt met de fijnste motieven. Naast de houten exemplaren bestaan er ook gietijzeren varianten, maar deze zijn vrij zeldzaam.

De Engelse haard wordt helemaal afgemaakt door het binnenwerk te betegelen met handbeschilderde tegeltjes. Engelse inbouwhaarden genieten veel populariteit bij mensen die houden van een landelijk interieur. Bovendien zijn ze over het algemeen kleiner van formaat dan de klassieke en antieke schouwen en daardoor geliefd bij degenen die wat minder ruim behuisd zijn.

Antieke haard: Barok of Bourgondisch
Onder de noemer nostalgisch, scharen we eveneens authentieke haarden uit de tijd van Lodewijk XIV: buitenissig versierde, pompeuze exemplaren - alsook de meer robuuste, landelijke haarden die passen bij een Bourgondische levenswijze. Veel antieke haarden die in Nederland via handelaren te verkrijgen zijn, komen uit chique Franse herenhuizen. Maar, ook uit ons eigen land zijn bijzondere exemplaren afkomstig. Bijvoorbeeld de oude Friese smidskachels: de vorm is rondachtig ovaal of juist vierkant en strak, uitgevoerd in koper of in gekleurd email.

Klassieke schouw
Wie kiest voor een klassieke open haard, ziet daar direct een rijkelijk geornamenteerde schouw bij. Zon opvallende schouw is uiteraard een blikvanger en geldt als een volwaardig meubelstuk, ook wanneer het vuur niet aan is. Een sobere omlijsting echter, eentje die in het interieur wordt geïntegreerd, maakt dat de nadruk op het vuur komt te liggen en niet op de schouw zelf.

Trend
De traditionele inbouwhaard, maar dan eentje met een vuurplaats waarbij de houtblokken direct op de vloer zijn geplaatst. Voor een gegarandeerd stoere uitstraling!

Meer mogelijkheden
De steeds moderner wordende technieken maken nagenoeg elke ruimte in huis geschikt voor een haard. Heeft u wel eens gedacht aan meerdere haarden in huis? Niet alleen in de woonkamer, maar ook in de keuken en in de hal. Uiteraard moet iedere haard wel tot zijn recht kunnen komen. Voldoende ruimte is dus essentieel.

Bron: Uw haard.

Koude winterdagen en frisse zomeravonden worden behaaglijk en gezellig met een Jena haardkachel. Deze nieuwe kachel van fabrikant Hase biedt meer dan een tijdloos design en instant warmte en geborgenheid. In het bovenste vak kunnen gerechten en dranken warm gehouden worden. Met de optioneel verkrijgbare bakladedeur wordt dit vak getransformeerd tot een goed werkende oven voor het bakken van de heerlijkste gerechten. Ook heel praktisch: onder de verbrandingskamer is ruimte voor het opbergen van de houtvoorraad. Zo biedt Jena meer dan sfeer en behaaglijkheid in de woning.

Jena heeft een tijdloos, evenwichtig design en heeft alles in zich om een nieuwe designklassieker te worden. De kachel past harmonieus in verschillende woonstijlen. Met een keuze uit verschillende materialen en kleuren biedt Jena altijd een uitvoering met een sfeer naar wens. De uitvoering in speksteen is heel bijzonder dankzij de fluweelzachte, gladde oppervlakken en de zacht afgeronde kanten. Dankzij de subtiele kleurnuances en structuren van dit natuurlijke materiaal heeft elke speksteenkachel een onmiskenbaar eigen karakter. Wie de voorkeur geeft aan de variant in keramiek, heeft de keuze uit dertien schitterende glazuurkleuren. Alle keramische tegels worden zorgvuldig vervaardigd in het eigen atelier van Hase en vallen op door de levendige oppervlakken en het spannende kleurenspel.

kSchoon en eenvoudig te bedienen
De kachels van Hase overtuigen door de zorgvuldige afwerking, de hoge functionaliteit en het dito warmterendement in combinatie met de milieuvriendelijke eigenschappen. Jena is hiervan een stijlvol voorbeeld. Door middel van twee regelaars aan de zijkant van de kachel zijn de bovenste en de onderste luchttoevoer exact te regelen voor een vlammenspel naar wens. Een deel van de luchtstroom wordt langs het raam van de verbrandingskamer gevoerd. Dit biedt als belangrijk voordeel dat het raam schoon en helder blijft. Ook het verwijderen van de verbrandingsas is uiterst eenvoudig. De lichte asbak kan met een deksel worden afgesloten en met één hand gemakkelijk en zonder knoeien worden geleegd.

Rendement en duurzaamheid
Een Hase-kachel kenmerkt zich door een compromisloze keuze voor kwaliteit en rendement. Zo zorgt de dubbelwandige staalconstructie voor een gelijkmatige warmteafgifte. De thermoplaten aan de binnenkant van de kachel zijn in eigen huis geproduceerd en onderscheiden zich door een bijzondere duurzaamheid. Die hoge kwaliteit vertaalt zich in de garantie. Hase biedt vijf jaar werkingsgarantie, tien jaar bijkoopgarantie voor de keramische delen van de kachel en ook een langlopende bijkoopgarantie voor onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn.

De haardkachel Jena is 115,5 cm hoog, 54 cm breed en 49,5 cm diep. Hij weegt 204 kg in de keramische en 248 kg in de speksteenuitvoering. Met een warmtevermogen van 3 tot 6,5 kW is de Jena ideaal voor ruimten met een gemiddelde warmtebehoefte.