De kachel, traditioneel een log, statisch of zelfs monumentaal object, evolueert dankzij Focus in een elegante gesprekspartner, een luchtige tafelgenoot, een windwijzer die naar wens zijn richting laat bepalen door de plaats, het moment, het leven en wat we ervan maken.

De ontwerper van deze hedendaagse haarden viert 40 jaar internationaal succes met de lancering van drie nieuwe wendbare modellen in de Benelux.

Maak kennis met Kinéfocus, Renzofocus en Bathyscafocus Hublot: binnen enkele weken zullen deze nieuwe modellen beschikbaar zijn in de beste showrooms van Belgie en Nederland. Deze unieke creaties koppelen een optimale zichtbaarheid van het vuur aan de veiligheid van een gesloten haard en verbinden thermisch vermogen met esthetische durf.

De draaiende vensters, de bijna sculpturale vormen en de beweeglijke behuizing maken het mogelijk om de oriëntatie van het vuur naar wens aan te passen. Zo knopen deze verwarmingselementen een warme volgrelatie aan met genodigden. De haard die tot nog toe paradoxaal genoeg altijd een vaststaand component was, wordt op deze manier een volwaardige deelnemer aan het leven dat hem omgeeft, en dit onafhankelijk van de kamerinrichting.

Wat is er nu belangrijker voor de klant bij aankoop van een haard dan het fascinerende vlammenspel te kunnen bewonderen en zijn weldadige warmte te voelen?» voert Dominique Imbert, de stichter van Focus, aan. « Het werd hoog tijd om de stookplaats opnieuw uit te vinden, zijn centrale rol te herstellen, zijn inhoud nieuw leven in te blazen en het welzijn dat hij uitstraalt op z’n best te verspreiden. »

Naast design en comfort werd ook aan de optimalisatie van het rendement en dus de verspreiding van de warmtestraling veel zorg besteed. De gloed van uw haard is voortaan intelligent.

De creaties van Focus onderscheiden zich van minimalistische haarden door hun symbiose van esthetiek, authenticiteit, plezier, gezelligheid en efficiëntie die zich perfect integreren in elk interieur.

Over Focus: Dominique Imbert ontwierp zijn eerste haard voor eigen gebruik in 1967 in zijn beeldhouwatelier aan de voet van de Franse Cévennes. Enkele enthousiastelingen vroegen hem dit ontwerp ook voor hen te produceren en zo werd Focus gelanceerd. Nu, veertig jaar later, heeft hij ongeveer 80 personen in dienst. Focus omvat een gamma van meer dan zestig modellen die in de hele wereld verkrijgbaar zijn en waarvan de verkoop meer dan 300 exemplaren per maand bedraagt. De ontwerpen van Focus passen even goed in een privésalon, als in de meest prestigieuze designmusea (New York, Stockholm etc.) en werden al vele malen beloond met internationale onderscheidingen. Een groot deel van de Focusmodellen kunnen zowel met hout, als met gas gevoed worden, terwijl plantaardige ethanol meer en meer in aanmerking genomen wordt als brandstof.

Om schoonheid aan intelligentie te paren werden de gesloten haarden en de inzethaarden van het merk Focus voorzien van het “Flamme verte” label (Frans gerenommeerd label). Een rendement van meer dan 70% en een CO-gehalte dat lager is dan 0,6% worden zo gegarandeerd

Met de hout-inbouwhaarden Escamo 200, 300 en 400 zet Barbas deze winter iedereen in vuur en vlam. De haarden brengen niet alleen warmte maar met de Escamo wordt de klassiek/elegante huiskamer het middelpunt van gezelligheid en sfeer.

De haarden uit het Escamo programma zijn voorzien van een schuifdeur, waardoor de haard 2 gebruiksmogelijkheden heeft. Met een gesloten deur creëert men een hoog rendement toestel en met de glazen schuifdeur omhoog ontstaat er een openhaard. De schuifdeur is voorzien van een handgreep waardoor de deur gemakkelijk te openen is. De ruit is vervaardigd uit één stuk. Dit biedt niet alleen een goede blik op het vuur maar hierdoor is de glasruit ook eenvoudig te reinigen.

De Escamo-haarden zijn perfect in een hoek en vlak in te bouwen. Men kan kiezen tussen een uitvoering met gietijzeren lamellen of gele binnenpanelen (Aluker panelen). Als optie is een perma air ventilator leverbaar die bijdraagt aan een nog hoger rendement.

Barbas levert standaard een asemmer en RVS remplaat. Verder is het vermogen van de haard 8-10 kW en de rookgasafvoer meet 150 mm voor de Escamo 300 en 200 mm voor de Escamo 200 en Escamo 400.

Door onze columniste Wilma Koel - Wie kent niet dat comfortabele, warme en gezellige gevoel rondom het knapperend haardvuur? Een open haard, op de juiste plaats, kan een middel- of rustpunt zijn in uw kamer. Het is wel belangrijk dat de open haard door zijn vorm en zijn plaats in het interieur geen al te dominerende rol gaat spelen.

Inbouwhaard

Er zijn verschillende basismodellen van inbouwhaarden:

Consumenten voelen zich steeds meer aangetrokken tot sobere en gemakkelijk te installeren schouwen, en terecht ! De sobere lijnen van het bekledingsgamma van de plaatsklare schouwen en frontpanelen zorgen voor een vlotte integratie in alle architectuurstijlen en brengen een harmonieuze structuur in de binnenruimte.

Stuv, Belgisch leider voor individuele verwarming op hout, lanceert nieuwe kleurvarianten in haar collectie plaatsklare schouwen en frontpanelen, in samenwerking met de Belgische kunstenaar en colorist Bernard Gilbert. De schouwen worden ... kunstwerkjes ! Vandaag eisen de schouwen in kleur nog meer hun plaats op en zijn ze een weerspiegeling van het vakmanschap van onze werknemers. Stuv en Bernard Gilbert hebben een reeks subtiele en hedendaagse tinten uitgekozen die speciaal werden bedacht om de frontpanelen en plaatsklare schouwen tot hun recht te laten komen: 19 tinten en kleurschakeringen (RAL) vormen aldus het nieuwe chromatisch charter. Dit breed chromatisch palet biedt de consument een bijzondere keuze en een samenstelling van meerdere tinten en kleurschakeringen voor bepaalde haarden. De haard integreert zich bijgevolg in het interieur, in harmonie met de aanwezige omgevingskleuren.

Het voorbeeld van de Stuv 16-cube
Meerdere samenstellingstypes worden voorgesteld voor de Stuv 16-cube met zijn ladensokkels en houtblokkenrek :

Er zijn van die dagen waarop het buiten snel afkoelt en het daardoor binnen nét niet meer behaaglijk is. De CV aanzetten gaat voor veel mensen te ver. De oplossing is echter even simpel als sfeervol: een haardvuur van Barbas. De nieuwste Escamolux-serie combineert een tijdloze vormgeving met eigentijds gemak en een hoog rendement. Karakteristiek is het glazen schuifraam, dat op elke gewenste hoogte open of dicht gezet kan worden.

Voor wie er niets gaat boven de charme, de geur en het geluid van een echt houtvuur, wordt met de nieuwe Barbas Escamolux haarden op zijn wenken bediend. Laat u betoveren door het prachtige vlammenspel en maak uw interieur dít seizoen nog compleet.

Nieuw: Escamolux houthaarden
Met Escamolux biedt Barbas een uitgebreide lijn houthaarden met een tijdloze, minimalistische vormgeving die past in uiteenlopende woonstijlen. De houthaard onderscheidt zich door een grote glazen ruit die van boven naar beneden verschuifbaar is. Zo kan gekozen worden voor een open of dicht vuur en natuurlijk alles daar tussenin. Optimaal bedieningsgemak gaat €e letterlijk - hand in hand met een hoog rendement. Handig: door een ingenieus kantelmechanisme is de ruit eenvoudig te reinigen.

Horizontale vuren
De Escamolux inbouwhaard is er in maar liefst zes verschillende maatvoeringen: de Escamolux 55/55, Escamolux 70/55, Escamolux 70/65, Escamolux 80/65 en twee zogenaamde horizontale vuren van 90 of 105 cm breed en 45 cm hoog. Het solide frame, waarin het schuifraam hangt, maakt een metalen profiel aan de onderkant van de ruit overbodig, wat absoluut bijdraagt aan het heldere design. Duurzaam en geavanceerd is de nieuwe Escamolux het summum onder de houthaarden van nu.

Klein maar fijn. Compact maar compleet. Met Unilux biedt Barbas een eigentijdse inzethaard die dankzij haar geringe inbouwdiepte eigenlijk overal toegepast kan worden. Zowel toepasbaar in grote als in kleine (woon)kamers. En zowel voor bestaande als nieuwe haardpartijen. Kenmerkend voor alle Unilux-varianten is het grote glasoppervlak, waardoor een optimaal zicht geboden wordt op het houtvuur.

De kaderloze uitvoeringen passen perfect in interieurs waar een strakke en afgemeten inbouw gewenst is. De vlakke uitvoering met een vierzijdige lijst kan zwevend aan de muur bevestigd worden; als een levend schilderij. Uiteraard kan de Unilux, met driezijdig kader, ook gecombineerd worden met een (bestaande) stijlschouw voor een sfeervolle houthaard met wat meer body.

Rendement. Unilux-inzethaarden zijn weliswaar klein qua formaat, maar groots qua warmteafgifte. Het geavanceerde verbrandingssysteem zorgt voor een optimale regelbaarheid en een sys eteem erendement van maar liefst 84%. Daarmee is dit toestel verbrandingstechnisch gezien één van de meest efficiënte haarden.

Milieu. Barbas brengt sfeer met groot respect voor het milieu en dat tegen budgetvriendelijke prijzen, aldus Eric Smit, voorzitter Europese Werkgroep Fijnstofemissie en product eont ewik eke elaar bij Interfocos. Vroeger moest een groot aantal houtblokken aangedragen worden om het behaaglijk warm te maken. De moderne, energiezuinige haarden van Barbas verwijzen dit beeld voorgoed naar het verleden. Vanwege de zeer lage emissie wordt voldaan aan de strengste eisen waardoor ze heel schoon branden.

Nieuw: zwart gescreend glas. Voor haar Unilux haarden heeft Barbas keuze uit twee deuren: de bestaande, traditionele deur met een stalen kader van 50 mm en €e nieuw €e een moderne deur met een strakker kader van 35 mm én zwart gescreend glas. Mooi minimalistisch. Er is keuze uit vier modellen waarbij nu de moderne deur met gescreend glas is toegevoegd: de Unilux 40, 52, 55 en 65, refererend aan de breedtematen .

Vrijstaande houthaard Eco 60
Nieuw in de uitgebreide Eco-lijn van Barbas is de Eco 60, een stalen vrijstaande houthaard van 60 cm breed met een hoog systeemrendement (82%) en hoge warmteafgifte. De Eco 60 heeft een moderne industriële look en laat zich heel logisch bedienen. Deze Eco-houthaard heeft zowel een boven- als achteraansluiting, zodat de haard in iedere situatie optimaal tot zijn recht komt. Optioneel is een metalen vloerplaat verkrijgbaar om de haardplaats in stijl te completeren.

Energa inbouw-houthaarden zijn strak én levendig als een schilderij. Een sieraad voor elke muur. Na de succesvolle lancering van het kleinere model 60/45, is de Energa-collectie nu uitgebreid met de grotere versies 70/55 en de 70/55 Tunnel; een zogenaamde doorkijkhaard voor toepassing tussen twee ruimtes. De Energa is een klassieker van Barbas, nu in een compleet re-design: met het hoogste rendement, de laagste fijn-stof uitstoot en een geheel vernieuwd uiterlijk.

Noviteiten
Energa 60/45, 70/55 en 70/55 Tunnel De nieuwe Energa is een eigentijdse houtgestookte inbouwhaard met een royale draaideur. Deze geeft een prachtig schouwspel op de houtblokken. Uiteraard voldoet de Energa aan de allerlaatste normen op het gebied van verbrandingseisen en emissie-eisen.

Zelfontworpen keramisch filter
Nieuw is het gebruik van een door Barbas zelf ontworpen keramisch fijnstoffilter, die het fijn-stof tot ver onder de norm reduceert. Door de enorme warmtereflectie zorgt het keramisch filter voor een betere verbranding met als resultaat een hoger rendement. Daarbij houdt de sponsachtige structuur van het keramiek eventuele gloeiende deeltjes tegen, waarmee de kans op schoorsteenbrand afneemt. En nog een vierde pluspunt: het filter isoleert erg goed, waardoor de temperatuur in de schoorsteen lager zal zijn en meer warmte afgeeft aan zijn omgeving, met €e ook hierdoor - een hoger rendement als gevolg. Ideaal: het filter behoeft geen onderhoud.

De voorraden fossiele brandstoffen zijn beperkt. Dat geldt niet voor hout. Met een verantwoord kapbeleid is hout een onuitputtelijke energiebron. Stoken volgens de regels en uitsluitend met schoon hout, zorgt voor een optimale verbranding met minimale uitstoot van fijnstof en CO2. Een goede houtkachel heeft een rendement van meer dan 70%, wat een flinke besparing op de energierekening kan opleveren

Voor de ontdekking van de fossiele brandstoffen was hout stoken van levensbelang voor de mensheid. Door de ontdekking van fossiele brandstoffen verloor stoken op hout zijn functionaliteit en werd er slechts nog voor de sfeer hout gestookt. Inmiddels kent het gebruik van fossiele energie de nodige nadelen, met name als het om het milieu gaat. Bovendien zijn de voorraden aan fossiele brandstoffen (gas, olie, kolen) beperkt en putten deze snel uit. Hoogste tijd voor goede alternatieven dus, hout bijvoorbeeld.

Geen extra CO2 uitstoot bij hout
De CO2 die vrijkomt bij fossiele brandstoffen vormt een enorme bedreiging voor het milieu. Hernieuwde energie waarbij geen extra CO2 in de atmosfeer vrijkomt is dan ook van levensbelang. Bij de verbranding van schoon en droog hout komt er niet meer CO2 vrij dan wanneer het hout op natuurlijke wijze zou vergaan.

Uitstoot fijnstof verwaarloosbaar
In de stadsregio Arnhem/Nijmegen is onderzoek verricht naar de luchtkwaliteit. Uit het hieruit voortvloeiende Eolus rapport blijkt dat de uitstoot van fijnstof bij het verbranden van hout verwaarloosbaar is ten opzichte van andere bronnen zoals bijvoorbeeld het verkeer. Voorwaarden zijn wel dat er gestookt wordt met schoon hout en een geschikt toestel

Opvallende score hout bij opwekking hernieuwbare energie
Hernieuwbare energie is energie waar men onbeperkt over kan beschikken, zoals bijvoorbeeld windenergie. Het CBS heeft onderzoek gedaan naar de opwekking van hernieuwde energie. Opmerkelijk is dat de opwekking van warmte door houtkachels in huishoudens veel groter is dan gedacht! Meer dan 7000 TJ fossiele energie wordt er bespaard, dat is meer dan 224.000.000 M3 Nederlands aardgas! Dit is vergelijkbaar met het energieverbruik van meer dan 100.000 huishoudens.

De energiebron van het verleden ideaal voor de toekomst
Hout stoken komt meer en meer in beeld. De ontwikkelingen op het gebied van houtkachels hebben daar zeker toe bijgedragen. Een goede houtkachel is niet alleen een sfeervolle bron van warmte, maar heeft ook een hoog rendement en een zeer schone verbranding. De energiebron van het verleden lijkt ideaal voor de toekomst!

Bron: Verenging Comfortabel Wonen

Nederland is in de ban van de winter. In heel wat huishoudens gaat de verwarming een graadje of twee hoger, voor nu heel behaaglijk, tot de afrekening komt. Een goed moment om eens na te denken over de aanschaf van een houtkachel of inbouwhaard. Stoken met hout is een goedkope en duurzame manier van verwarmen. Houtkachels en inbouwhaarden vallen onder de noemer sfeerverwarming en inderdaad de dansende vlammen van het knapperende haardvuur zijn sfeervolle blikvangers, maar sfeerverwarming heeft heel wat meer te bieden dan alleen sfeer!

Besparen met sfeerverwarming
Een van de belangrijkste voordelen van sfeerverwarming is de besparing op de gasrekening. Stoken op hout is aanzienlijk goedkoper dan stoken op gas, met name omdat hout relatief goedkoop is en weinig prijsfluctuaties kent. Bovendien is er geen onnodig warmteverlies in boilers of leidingen, zoals bij een cv-ketel wel het geval is. Voor een optimale besparing is het van belang dat u de juiste haard of kachel kiest. Een open haard geeft vooral sfeer maar met een rendement van slechts 20 procent weinig warmte. Voor het verwarmen van uw huis heeft u een afsluitbaar toestel, zoals een inbouwhaard of houtkachel nodig, deze kunnen een rendement van meer dan 80 procent behalen. Het rendement is mede bepalend voor het toestel van uw keuze. Een gedegen advies van de expert is hierbij onmisbaar. Laat de vakman berekenen welke haard of kachel het meest geschikt is voor uw woning, zodat u optimaal geniet en profiteert van uw sfeerverwarming.

Altijd warmte, ook bij stroomstoringen
Onlangs hadden delen van Nederland te maken met een stroomstoring. Zonder licht en televisie is er met wat creativiteit best nog iets van de dag of avond te maken maar in de kou zitten omdat de cv-ketel zonder stroom niet werkt, is een situatie die zeker in de winter niet wenselijk is. Met een inbouwhaard of houtkachel bent u niet afhankelijk van elektra voor het verwarmen van uw woning. Zolang u voldoende hout voorradig heeft, kunt u onbeperkt stoken.

Duurzaam stoken
Hout is een duurzame energiebron, wanneer er een verantwoord kapbeleid gevoerd wordt, zal hout als energiebron onuitputtelijk zijn. Stoken volgens de regels en uitsluitend met schoon hout, zorgt voor een optimale verbranding met minimale uitstoot van fijnstof, koolwaterstof, koolmonoxide en stikstofoxide. Niet alleen uw portemonnee maar ook het milieu heeft baat bij het stoken op hout.

Haarden met cv aansluiting
Uw hele huis verwarmen met sfeerverwarming? Dat kan met de zogenaamde cv haarden. Deze haarden beschikken over extra kamers waar water opgewarmd wordt. Het opgewarmde water wordt door - speciaal hiervoor aangelegde leidingen - naar het cv systeem gepompt. Tegelijkertijd wordt het afgekoelde water teruggevoerd naar de cv waar het opnieuw verwarmd wordt. Een voordeel is dat u niet hoeft te kiezen tussen de cv haard en de cv-ketel. U kunt beide systemen naast elkaar laten functioneren. Het een sluit niet het ander uit.

Jaarlijkse stookdagen
Wie de aanschaf van een haard of kachel overweegt, doet er verstandig aan de vakman te bezoeken. De Nederlandse Haarden- en Kachelbranche organiseert in maart de jaarlijkse stookdagen, een prima gelegenheid om zowel vakkundig advies in te winnen als inspiratie op te doen. De vakman kan u alles vertellen wat u moet weten met betrekking tot de aanschaf van sfeerverwarming en u adviseren bij het bepalen van de juiste haard of kachel, zodat u als klant uiteindelijk naar tevredenheid kunt genieten van het dansende vlammenspel en een behaaglijk verwarmde woning. Deelnemende bedrijven aan deze stookdagen zijn de leden van de Vereniging Het Sfeerverwarmingsgilde, de brancheorganisatie van haarden- en kachelspecialisten. Hun adressen vindt u op www.haardenenkachels.nl Wanneer u tijdens deze dagen een showroom van een van deze bedrijven bezoekt, maakt u tevens kans op het winnen van een maand stookkosten.