Het kiezen van sfeerverwarming begint bij de keuze voor de brandstof: hout, gas of elektrisch. Er zijn alternatieven, zoals olie, kolen, briketten en nieuwe brandstoffen als bio-ethanol. Elk van deze brandstoffen heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Hout
Een houtgestookte haard staat garant voor een maximum aan sfeer. Niet voor niets natuurlijk: hout is de oervorm van alle brandstoffen. Het roept een sluimerend jagersinstinct in ons wakker: niets is leuker dan houtblokken verzamelen, kloven, een voorraadje aanleggen en vervolgens stoken. Niets werkt bovendien rustgevender dan de kruidige geur en het karakteristieke geknetter van smeulende en brandende blokken. Maar hout als brandstof heeft ook nadelen. Het vergt voorbereiding.

Om te beginnen moet het hout goed droog zijn voordat kan worden gestookt. Vers gekapt, gekloofd hout heeft ongeveer een jaar droogtijd nodig. Een droge opslagruimte is dus een must. Het stoken van een houtvuurtje is handwerk dat aandacht en behendigheid vraagt. Een houtvuur kan niet even snel worden gedoofd. Voor een houtgestookte kachel of haard is bovendien altijd een rookkanaal nodig dat uitmondt boven de nok van het dak en dat rookkanaal moet minimaal een keer per jaar worden geveegd.

Gas
Gemak dient de mens en dat verklaart het succes van de populairste brandstof van dit moment: gas. Stoken op gas is schoon, makkelijk en veilig - er kunnen immers geen vonken uit het vuur spatten en zo snel als het vuur aan is, is het ook weer uit. Een druk op de knop is voldoende om het vuur te regelen of de haard aan of uit te zetten. Afstandsbediening waarmee dat vanuit de luie stoel kan is tegenwoordig vaker regel dan uitzondering. Voor het vuurbeeld hoef je het niet te laten. Dankzij innovatieve technieken laten de meeste gashaarden en -kachels een levendig vlammenspel zien dat vaak niet van echt houtvuur te onderscheiden is. Of je nu voor keramische houtstammen, imitatiedennenappels, -kolen of een strak kiezelbed kiest. Gastoestellen zijn goed regelbaar en daardoor erg efficiënt. In voor- en najaar kan de cv-ketel gewoon op laag blijven, de gashaard zorgt voor voldoende warmte waardoor je op de totale gasrekening kunt besparen.

Voor gastoestellen is uiteraard een gasaansluiting nodig, maar omdat aardgas in ons land de meest gebruikte brandstof is, is de kans groot dat er een aansluiting aanwezig is. Is dit niet het geval, dan kunt u terugvallen op gashaarden die geschikt zijn voor propaangas. Voor open haarden en kachels is verder een rookkanaal vereist dat uitkomt boven de nok van het dak. Bij gesloten gaskachels kan het gecombineerde luchttoevoer- en rookafvoerkanaal ook in de gevel uitmonden. Zon concentrisch rookkanaal is dé oplossing voor plaatsen waar geen rookkanaal mogelijk is. Er zijn zelfs gesloten gaskachels waarvoor helemaal geen afvoer nodig is; de rookgassen worden met behulp van een katalysator gezuiverd en in de ruimte teruggeblazen. Voorwaarde is wel dat de juiste ventilatie aanwezig is omdat er heel veel vocht bij vrijkomt.

Elektrisch
Vroeger was op een kilometer afstand te zien dat elektrisch vuur nep was. Maar technische innovaties hebben niet stilgestaan. Net als een gasvuur is ook een elektrisch vuur tegenwoordig bijna niet meet van een houtvuur te onderscheiden. Ook niet van dichtbij. Modern elektrisch vuur is dan ook een technisch hoogstandje dat bij steeds meer mensen in de smaak valt. Het vuur bestaat uit namaakhoutblokken of kolen die gaan gloeien. Achter de blokken is een scherm geplaatst, waarop met bewegende spiegeltjes het licht van oranje gloeilampen wordt geprojecteerd. Met een afvoerpijp tot aan het plafond en een fraaie schouw erbij wordt het helemaal zoeken naar de verschillen.

Bijkomend voordeel is dat geen afvoerkanaal nodig is. Er vindt namelijk geen verbranding plaats. Elektrische haarden zijn daardoor vrijwel overal te plaatsen. Het enige wat nodig is, is een stopcontact. Daarbij neemt de elektrische haard weinig ruimte in beslag. Je kunt hem overal neerzetten. Woonkamer, slaapkamer of serre, een elektrische haard past overal.

Er zijn twee soorten elektrische haarden: de inzethaard en de vrijstaande haard. De inzethaard wordt ingebouwd. Het gaat meestal om een gietijzeren of plaatstalen kastje in een (bestaande) open haard. Deze lijkt erg op de inbouwhaard, die in een schouw of muur wordt geplaatst, maar de inzethaard levert minder werk op. Voor de portemonnee is er ook goed nieuws: de aanschafprijs kan aanzienlijk lager zijn dan die van een gas- of houthaard. Daarbij verbruikt een elektrische haard weinig stroom op de sfeerstand. Zon 50 watt per uur en dat is evenveel als een doorsnee gloeilamp. In de warmtestand is dat een ander verhaal. Overigens is het vermogen van de meeste modellen te weinig om een ruimte helemaal te verwarmen.

Alternatieven
Andere brandstoffen zijn er ook. Denk aan haarden die worden gestookt op nieuwe brandstoffen als bio-ethanol. Ook hier geldt: door technische innovaties ontstaat een redelijk natuurgetrouw vuurbeeld. Niet voor niets dat steeds meer hippe merken en designers hun naam aan deze nieuwe generatie afvoerloze haarden verbinden. Doordat geen rookkanaal en zelfs geen stopcontact nodig is, is er optimale vrijheid wat betreft het bepalen van de plaats. Een nadeeltje is er ook: deze toestellen zijn vooral bedoeld voor de sfeer. Heel erg warm krijg je het er niet van.

Bron: Uw haard.

Nieuw in het assortiment van haardenbouwer Harrie Leenders is de nieuwe houthaard Boxer Plus. Een klassieker die al meer dan dertig jaar zijn kwaliteiten heeft bewezen is qua vormgeving en techniek aangepast aan de wensen van nu.

Deze compacte houthaard is een echte krachtpatser en heeft een puristisch en tegelijk expressieve vormspraak. 7 cm dikke zijdelen van beton geven de smalle haard een robuuste uitstraling.

Boxer Plus heeft twee tegenstrijdige eigenschappen: hij is snel en traag. Bij een haard is traagheid een goede eigenschap en de combinatie van snelheid en traagheid een echt pluspunt. Het middelstuk van de haard bestaat uit staal en de brandkamer uit Prestolith. Dit verleent de haard zijn snelheid en zorgt ervoor dat het vuur snel op bedrijfstemperatuur is en de haard daardoor snel warmte kan afgeven. De zijdelen uit Prestolith verlenen de haard zijn traagheid. Zelfs acht uur na het doven van het vuur heeft de Boxer Plus nog een warmte van ongeveer 60° C. Lekker behaaglijk, ook als de haard niet meer brand.

De compacte, krachtige Boxer Plus, welke is ontworpen door grondlegger van het bedrijf Harrie Leenders, beschikt bovendien over een kleine houtopslag.

De 7 jaar geleden geïntroduceerde haard Pharos Interior is een ruimtelijk object, dat vrij in de ruimte lijkt te zweven. Nieuw is de uitvoering in de kleurcombinatie met hoogglans gepolijst gietaluminium en matzwart. In deze uitvoering komen het karakter en de toegepaste materialen nog beter tot hun recht.

Doordat de Pharos Interior een hangend model is, heeft deze een prominente plaats in de ruimte. De glanzende mantel van het zwevende ruimtesculptuur verleent het designobject een luchtigheid die het gewicht van de haard, toch zo’n 100 kilo, volledig doet vergeten. Pharos Interior heeft Harrie Leenders samen ontwikkeld met de ontwerper Jos Müller.

Pharos Interior is nu in drie kleurcombinaties verkrijgbaar en kan voor verschillende ruimtehoogten op maat worden gemaakt.

Niets geeft meer sfeer dan het geluid van knappende houtblokken, de kruidige geur en de aangename warmte van een houtvuur. Door technische innovaties is het rendement steeds hoger. Houtkachels en -haarden zijn daardoor populairder dan ooit.

Een houtgestookte haard staat garant voor een maximum aan sfeer. Geen wonder, hout is de oervorm van alle brandstoffen. Het roept een sluimerend jagersinstinct in ons wakker: niets is leuker dan houtblokken verzamelen, kloven, een voorraadje aanleggen en vervolgens stoken. Niets werkt bovendien rustgevender dan de kruidige geur en het karakteristieke geknetter van smeulende en brandende blokken. Maar hout als brandstof heeft ook nadelen. Het vergt voorbereiding.

Om te beginnen moet het hout goed droog zijn voordat kan worden gestookt. Vers gekapt, gekloofd hout heeft ongeveer een jaar droogtijd nodig. Een droge opslagruimte is dus een must. Het stoken van een houtvuurtje is handwerk dat aandacht en behendigheid vraagt. Een houtvuur kan niet even snel worden gedoofd. Wie de haard een uurtje wil laten branden is dus meer gebaat bij gas of elektrisch. Voor een houtgestookte kachel of haard is bovendien altijd een rookkanaal nodig dat uitmondt boven de nok van het dak en dat rookkanaal moet minimaal een keer per jaar worden geveegd. Dat kan een extra kostenpost betekenen. 

En dan is er nog de kwestie rendement. De open haard geniet in dat opzicht een slechte reputatie, omdat het merendeel van de warmte linea recta via de schoorsteen verdwijnt. Bij een gesloten houthaard is het rendement aanmerkelijk beter. Voor wie twijfelt tussen open en gesloten zijn er ook zogenaamde liftdeurhaarden die je op beide manieren kunt stoken. Het hoogste rendement geven houtkachels, zeker als deze met speksteen zijn bekleed. Deze natuursteensoort slaat de warmte op en geeft deze langzaam af, ook nadat het vuur is gedoofd. Houtkachels passen prima in ene milieubewuste leefstijl. Als ze goed worden gestookt, dragen ze niet bij aan het broeikaseffect. Extra milieuvriendelijk zijn de kachels met secundaire verbranding, die de vrijkomende rookgassen naverbranden zodat de uitstoot maximaal schoon is. Voor nog meer rendement is ook een cv-kachel een overweging.

Bron: Uw haard. Vraag hier gratis haardenbrochures aan.

Het exclusieve Bellfires maakt sinds jaar en dag naam met haarden met een weergaloze vormgeving en ongeëvenaarde kwaliteit. Wederom maakt dit topmerk zijn reputatie volledig waar met een nieuwe lijn houthaarden met liftdeur: Slide Bell.

én een open én een gesloten haard

De Slide Bell is een opmerkelijke houthaard, waarin markante vormgeving, optimaal gemak en zeer hoog rendement perfect samengaan. De haard is voorzien van een royale liftdeur. Is die deur omhooggeschoven, dan is de Slide Bell een echte open haard, met een knisperend en geurig houtvuur. In omlaag geschoven toestand biedt de haard nog steeds een onbelemmerd zicht op de vlammen, maar haalt nu probleemloos een erg hoog rendement.

Zuiver, zuinig en comfortabel

De Slide Bell is voorzien van een solide dubbelwandig convectiesysteem, van waaruit de verwarmde lucht zich verspreidt. Met een optionele extra convectieset en een krachtig ventilatorsysteem, wordt de warmte nog sneller en gelijkmatiger over de ruimte verdeeld. Dankzij een uitgekiend beluchtingssysteem is de verbranding erg zuiver. Goed voor de omgeving én de ruit van de haard hoeft maar zelden te worden schoongemaakt.

Onmiskenbaar Bellfires

De Slide Bell is uiterst duurzaam en degelijk, vervaardigd uit de allerbeste materialen, volgens een zeer doordachte constructie. Maar ook de minimalistische vormgeving is onmiskenbaar Bellfires. In een schouw of in een moderne haardpartij: de Slide Bell voegt zich probleemloos naar ieders wensen en is daarmee een verrijking van elk interieur.

De dagen zijn korter, de avonden langer en het buitenleven heeft zich verplaatst naar binnen. Tijd voor warmte, comfort en behaaglijkheid.

Menig haardbezitter verheugt zich er al op; binnen opgekruld op de bank genieten van het vlammenspel in de haard. Terwijl het ene lage drukgebied na het andere kou en nattigheid over ons uitstort, warmen we ons binnen aan een knappend vuurtje. De dansende vlammen zorgen voor een boeiend schouwspel

waar je niet snel op uitgekeken raakt. Haarden en kachels zijn sfeermakers bij uitstek en wat te denken van die extra vleug romantiek? De r zit niet voor niets in de maanden die gaan komen!

Waarom kiezen voor hout?
Voor de echte houtfreak kan niets op tegen de sfeer en romantiek van een echt houtvuur. Bij een goed bosbeheer is hout bovendien een onuitputtelijke energiebron. Als hout op de juiste manier wordt verbrand, belast men de natuur niet meer dan wanner een boom op een natuurlijke wijze zou afsterven. Het stoken van hout in balans met de natuur, past dan ook in de natuurlijke kringloop en draagt niet bij aan het broeikaseffect. Houtkachels hebben tegenwoordig een zeer hoog rendement en de uitstoot is relatief zeer schoon. Dit geldt in het bijzonder voor kachels die zijn voorzien van een tertiaire verbranding. Bij deze kachels worden de vrijkomende gassen naverbrand door het injecteren van extra verbrandingslucht, hetgeen de kachels extra milieuvriendelijk maakt.

De "echte" open haard
Met zijn open karakter heeft de open haard een grote aantrekkingskracht op mensen die houden van gezelligheid. Rondom het vuur zitten en kijken naar het spel van de vlammen. Er bestaan veel typen open haarden. De fronthaard is alleen aan de voorzijde open. Bij de hoekhaard kunt u van twee kanten van de vlammen genieten terwijl een driezijdige haard het vuurbeeld van drie kanten laat zien. Een tunnelhaard wordt veelal in een scheidingswand aangebracht en geeft daardoor in twee ruimten sfeer en warmte. En als u over voldoende ruimte beschikt, kunt u tenslotte ook nog kiezen voor een vrijstaand model.

Haardkachels
Haardkachels zijn vrijstaande houtkachels, voorzien van een deur met glasruit. Er is keuze uit een reeks modellen die stuk voor stuk garant staan voor sfeervolle en efficiënte verwarming van de ruimte. Naast functionele kwaliteiten zorgt het grote vuurbeeld bij deze kachels ervoor dat het ook echte sfeerverwarming is.

De inbouw- en inzethaard: openhaarden met het rendement van een kachel
Een inbouwhaard wordt als complete haard, inclusief de aansluiting op het rookkanaal, in een muur of gemetselde kolom, een zogenoemde boezem, ingebouwd, zodat alleen de voorkant met de omlijsting zichtbaar blijven. Daardoor zijn heel strakke ontwerpen mogelijk. Puur design, maar wel gekoppeld aan een hoog rendement. Dat hoge rendement is ook uitgangspunt geweest voor de ontwikkeling van de inzethaard, die net als de inbouwhaard in ruime mate warme convectielucht verspreidt. Een inzethaard is een kant-en-klare haard die in de opening van een bestaande open haard wordt geplaatst. De meeste modellen hebben een draai-, hef- of schuifdeur zodat de haard ook open gestookt kan worden.

Speksteenkachels
Speksteen is een natuursteensoort dat zich uitstekend leent voor het vervaardigen van kachels. De reden hiervoor is dat dit gesteente de eigenschap heeft de warmte lang vast te houden en geleidelijk af te geven aan de omgeving. Het speksteen kan op verschillende manieren verwerkt worden. Er zijn kachels die, veelal ter plaatse, volledig van speksteen worden opgebouwd. Maar er zijn ook exemplaren met wanden uit speksteen ingesloten in een raamwerk van gietijzer. En deze vormen niet alleen voor het oog een harmonisch geheel. Het gietijzeren raamwerk verleent een uitzonderlijke stevigheid aan deze kachels, die anders alleen met veel dikkere wanden uit de zware speksteen kan worden verkregen. Aldus is deze speksteenkachel, hoewel ze ook al snel zon 200 kg weegt, toch nog in één stuk eenvoudig te plaatsen en te verplaatsen. Gietijzer is bovendien uitermate geschikt voor de creatie van gedetailleerde, gegoten profielen.

Rooksignalen? Zorg voor een goed rookkanaal
Het kopen van een haard of kachel vergt een zorgvuldige afweging van veel factoren. Een heel belangrijke daarbij is het rookkanaal. Een rookkanaal heeft als belangrijkste functie het afvoeren van rookgassen.

Heeft u nog geen rookkanaal en wilt u er wel een laten plaatsen, dan heeft u daarvoor veelal een vergunning voor nodig. Het rookkanaal moet voldoen aan de voorwaarden van het Bouwbesluit. De uitmonding moet op de juiste manier bepaald worden om een goede trek te bevorderen en hinder naar de omgeving te voorkomen. De eisen verschillen per gemeente. Informeer daarom altijd bij uw gemeente naar de specifieke voorwaarden die in uw woonplaats gelden.

Als u al een rookkanaal in uw woning heeft, bedenk dan goed dat de diameter, de lengte en de vorm daarvan bepalend zijn voor de keuze van een haard. Een vakman kan beoordelen of het kanaal nog in goede staat is, of eventueel gereinigd dient te worden, en welke haard er op aangesloten kan worden.

Is een bestaand schoorsteenkanaal niet meer helemaal lekdicht, dan kan een flexibele schoorsteenvoering uitkomst bieden. Een flexibele schoorsteenvoering is is een buigzaam, roestvrijstalen kanaal dat door de bestaande schoorsteen kan worden getrokken, waardoor deze weer lekdicht is. De kanalen zijn zowel in dubbelwandige als enkelwandige uitvoering leverbaar. Deze laatste zijn zeer flexibel en daardoor goed te gebruiken bij een schoorsteen met veel bochten.

Dit type kanaal is snel en eenvoudig te monteren met behulp van bajonetverbindingen. Het heeft een grote constructieve sterkte waardoor het ook eenvoudig vrijstaand op het dak kan worden geplaatst. Hoewel deze kanalen reeds in de fabriek zijn voorzien van een uitstekende isolatie, worden ze bij brandgevaarlijke constructies als extra zekerheid altijd omkokerd met onbrandbaar materiaal.

Voldoende zuurstof voor u en uw haard
Om een haard veilig te laten branden, is er voldoende zuurstof nodig. Vooral nieuwbouwhuizen zijn vaak dermate goed geïsoleerd dat er onvoldoende zuurstof wordt aangevoerd. Bij mechanisch geventileerde huizen kan er zelfs onderdruk in de woning ontstaan waardoor de rookgassen niet goed worden afgevoerd. Er moet dan een aparte luchttoevoer worden gemaakt die vanaf een buitenmuur, via bijvoorbeeld de kruipruimte, dicht bij de open haard uitmondt. Bij de berekening van zon beluchtingsysteem dient verder rekening gehouden te worden met eventuele andere apparaten die lucht verbruiken zoals bijvoorbeeld een afzuigkap. En tenslotte: u heeft zelf natuurlijk ook nog zuurstof nodig!

Schouwen: de perfecte omlijsting van vuur
De haard met schouw was vroeger het centrale punt in huis; daar was het warm en kwam de familie bij elkaar. Ook in het moderne interieur is de gezelligheid van het samen zitten rondom de schouw weer bijzonder populair. Bovendien krijgt de schouw steeds meer de functie van een stijlvol meubelstuk. Fabrikanten spelen daarop in met een keur aan strakke, moderne schouwen en een minstens even groot assortiment aan klassieke modellen en replicas van antieke schouwen. Bovendien is er veel keuze in steensoorten voor wat betreft vormgeving, kleur en structuur. Veel gevraagd zijn op dit moment schouwen van kalksteencomposiet. Deze zijn door de compressie van het materiaal extreem hard waardoor het risico op beschadigingen of scheurvorming minimaal is. Het materiaal kan vaak ook worden geïmpregneerd, zodat het eenvoudig te reinigen is. Ook schouwen van pure kalksteen zijn zeer hard. Het mooie aan deze steensoort is dat het traditioneel met de hand wordt uitgehouwen waardoor de schouwen een zeer natuurlijke, levendige uitstraling krijgen. Bovendien is elke schouw dan uniek.

Accessoires
De accessoires die we rondom de haard vinden zijn behalve decoratief vooral ook functioneel. Zo zijn de tang, veger, pook en schep onmisbaar bij het stoken. Inspelend op de wensen van de consument en de diverse woonstijlen is dit kwartet verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Veiligheid en een aantrekkelijk uiterlijk gaan hand in hand bij de vonkenschermen. Het vonkenscherm zorgt er voor dat er geen rondspattende vonken uit de haard in de woning terecht komen. Ook handig - voor wie liever geen scherm wil - is het zogenaamde vonkengordijn. Dit gordijn van metalen lamellen kan worden weggeschoven wanneer de haard niet brandt. En om altijd een kleine voorraad brandhout bij de hand te hebben, kiest u natuurlijk voor een fraaie houtbak. Er zijn voor dit doeleinde zelfs speciale hockers met extra bergruimte voor hout onder de zitting.

Stooktips
Gebruik altijd schoon en droog hout en zorg voor voldoende trek in de schoorsteen. Omdat een brandende haard zuurstof onttrekt uit de ruimte is het voor een goede verbranding van wezenlijk belang dat er voldoende verse lucht aangevoerd wordt. En stook liever niet tijdens windstille of mistige dagen. Er ontstaat dan onvoldoende trek in de schoorsteen waardoor de verbranding onvolledig is en rookgassen onvoldoende afgevoerd worden. Als u zich aan deze simpele regels houdt en logisch nadenkt, bent u niemand tot last en zult u zeker menig aangenaam uurtje voor de haard doorbrengen.

Geld besparen op uw energierekening en ook nog bijdragen aan een schoon milieu

Fossiele brandstoffen worden schaars. Dat is ondermeer te merken aan de gasprijzen die in de afgelopen 10 jaar meer dan verdubbeld zijn. En het eind lijkt nog lang niet in het zicht. Met een houtkachel die wordt aangesloten op de cv-installatie bespaart u al gauw zon 750 tot 1.000 euro op uw gasrekening. Daar komt bij dat de co2 -uitstoot (broeikaseffect) bij de verbranding van hout neutraal is. Dat wil zeggen dat de bij de verbranding vrijkomende co2 weer wordt opgenomen bij de groei van een nieuwe boom. Samen met het hoge rendement van moderne houtkachels, waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen zeer gering is, mag het stoken van deze houtkachels dan ook rustig milieuvriendelijk worden genoemd.

Bron: Vereniging Confortabel Wonen

Helex, trensetter in sfeerverwarming, introduceerts het merk Waterford op de Nederlandse haardenmarkt. Waterford is een fabrikant uit Ierland die al meer dan 100 jaar kwalitatief bijzondere gietijzeren houtkachels produceert. De vier waterford kachels die Helex introduceert verschillen van afmeting, vormgeving en capaciteit.

Alle modellen zijn standaard leverbaar in de kleuren zwart gespoten, bruin emaille en blue/black emaille. Op aanvraag zijn de kachels leverbaar in blauw- en groen emaille. De Waterford houtkachels hebben een uitgesproken klassieke uitstraling, maar kunnen goed geplaatst worden in een eigentijds interieur.

Klein en compact
Het Waterford assortiment bestaat uit vier uiteenlopende kachels, zodat er voor elke situatie een passende kachels is. De Oisin, slechts 39 cm breed en 53,5 cm hoog, is het kleinste model. De glasruit geeft een mooi zicht op het vuurbeeld en verder is de Oisin ook geschikt om kolen te stoken. De Fionn is 37 cm breed en 65 cm hoog, maar door de hoge smalle poten blijft het een zeer compacte kachel die makkelijk in een keuken geplaatst kan worden. De spijltjes op de deur geven de kachel een klassieke finishing touch. Beide kachels hebben een mooie houten greep om de deur van de verbrandingskamer te openen.

Grote sfeermakers
De Erin en Ashling zijn de twee grote kachels in het assortiment. De Erin heeft een>afmeting van 59 cm breed en 75 cm hoog. Deze hachels heeft twee houten grepen; één voor de verbrandingskamerdeur en één voor de aslade. Bovendien heeft de Erin een klassiek embleem van een kasteel aan de zijkant erin gegoten. De Asling is met een breedte van 67,6 cm en een hoogte van 66 cm het grootste model. Deze kachel heeft een behoorlijke capaciteit (max 12 kW) en kan dan ook mooi in de grotere woonkamer geplaatst worden. Bij beide kachels is duur-stoken mogelijk. Dit houdt in dat er s nachts doorgestookt kan worden, zodat u s morgens een warme woonkamer

Het is tegenwoordig het een fluitje van een cent om de juiste houtkachel te kiezen. De haardenbranche heeft de Stichting Rendementslabel Haarden en Kachels opgericht en deze start deze maand met de invoering van een speciaal label voor houtkachels. In de showroom kunt u dan in één oogopslag zien wat het rendement, het vermogen en de emissie van de betreffende kachel is. En dat zijn bijzonder belangrijke gegevens. Niet alleen om te bepalen welke kachel het beste in uw kamer past, maar zeker ook voor het milieu.

De houtkachel in Nederland werkt aan een comeback. Reeds nu is het de belangrijkste bio-energiebron van ons land. Steeds meer Nederlanders zien de houtkachel als middel om hun energierekening fiks te verlagen en ook nog eens milieuvriendelijk bezig te zijn. Hout=biomassa en indien dit verbrand wordt in een goede houtkachel is de uitstoot minimaal en de energieopbrengst groot. Ook de overheid heeft haar oog op de houtkachel laten vallen en ondersteunt momenteel onderzoek naar de mogelijkheden om met houtkachels de uitstoot van CO2 en het gebruik van fossiele brandstoffen te reduceren. Samen met andere alternatieve energiebronnen kunnen de Europese doelstellingen dan sneller worden gehaald.

Sinds kort bestaat er een CE-keur voor houtkachels. Dit CE-keur is echter geen kwaliteitskeurmerk, maar geeft slechts aan dat het product voldoet aan bepaalde minimumeisen op het gebied van rendement en uitstoot. Zodra een kachel voldoet aan deze normen mag hij binnen de landen van de Europese Unie worden verkocht Helaas zijn deze normen niet erg streng en is aan een toestel ook niet in één oogopslag te zien wat het rendement of de uitstoot precies is. En dat kan per kachel sterk uiteenlopen.

Het nieuwe rendementslabel voor houtkachels geeft daar nu een oplossing voor. Net als het energielabel van uw koelkast of vaatwasser geeft dit rendementslabel duidelijk aan wat het vermogen en het rendement van de kachel is. Tevens is vermeld wat de milieubelasting aan koolmonoxide is. De labels hangen straks aan de kachels bij de kachel- en haardenwinkels. Als consument kunt u dan direct zien hoe efficiënt de ene kachel is ten opzichte van de andere.

De technische details

Het vermogen van een kachel geeft aan hoeveel warmte de kachel kan geven. Dit is uitgedrukt in kilowatts (kW). Het is belangrijk dat het vermogen past bij de ruimte waar de kachel komt te staan. Een kachel met een té klein vermogen krijgt de kamer niet warm, maar een té groot vermogen zorgt ervoor dat de kachel niet voluit kan branden en dat leidt al snel tot een grotere milieubelasting en een lager rendement. Het rendement van een kachel is het deel van de verbrandingswarmte dat de kachel daadwerkelijk benut. Het wordt altijd uitgedrukt in een percentage. Als een kachel een rendement heeft van bijvoorbeeld 70 procent, verdwijnt 30 procent van de warmte door de schoorsteen naar buiten. Het is dus zaak een kachel te kiezen met een zo hoog mogelijk rendement. Ten slotte vermeldt het label ook de emissie aan koolmonoxide (CO). CO is een giftig gas dat ontstaat door de onvolledige verbranding van brandstof. De uitlaatgassen van autos bevatten bijvoorbeeld koolmonoxide. Hoe lager de emissie, hoe beter voor het milieu.

De juiste kachel

Het aanbod van kachels is groot en ook de verschillen zijn groot. Een hoog rendement en een lage uitstoot is zeker haalbaar voor iedere fabrikant. Hij moet dan wel in staat zijn om deze producten te ontwikkelen. Dit vereist vaak langdurig testen. Ook de gebruikte materialen zijn belangrijk. Het nieuwe rendementslabel helpt dus om een goede keuze te maken. Daarenboven is een goed advies en betrouwbare installatie door de vakman onontbeerlijk.

Vorig jaar is door de branche-organisatie "Het Sfeerverwarmingsgilde" (SVG) een erkenningsregeling in het leven geroepen, die u garandeert dat u met een vakbekwaam en gediplomeerd bedrijf te maken heeft. Leden van het SVG bieden u bovendien zwart op wit een door de branche gegarandeerde kwaliteit. Zowel voor de producten als voor de installatie! Hun adressen vindt u op www.sfeerverwarming.nl. Daar kunt u ook gratis een haardenmagazine downloaden om alvast in de stemming te komen.

In samenwerking met designer Peter Maly (Hamburg, Duitsland) ontwikkelde Conmoto het haardenconcept "BALANCE". Dit innovatieve concept ontving de Red Dot Award voor bijzonder productdesign. Deze winter introduceert Conmoto een uitbreiding op het BALANCE programma.

Het programma bestaat uit een modulair wandmeubel met geïntegreerde haard. Er zijn diverse varianten, te weten BALANCE nature, BALANCE kompakt, BALANCE steel en BALANCE bio alcohol. In iedere ruimte en iedere smaakwereld vinden deze modellen met hun eigen specifieke kenmerken hun plek.

Bij Balance wordt de haard niet als een solitair object gezien maar wordt in een eenheid met opbergruimte voor hout en haardaccessoires geïntegreerd. Er kunnen zelfs zitbanken in het concept worden verwerkt, de mogelijkheden en maatvoeringen zijn eindeloos. Vanaf nu kunnen ook Audio/TV modules zich harmonieus in de horizontale lijnvoering invoegen.

BALANCE kompakt: Speciaal voor kleinere woonkamers ontwikkelde men BALANCE kompakt. De zwarte stalen basis rust hier op RVS poten en montage van losse elementen is niet nodig. De naar boven draaibare branddeur maakt het mogelijk eenvoudig te kunnen reinigen.

Maten: H 80 x B 162 x T 50 cm.

BALANCE nature:

Het idee van haardconcept om eindeloos te kunnen bouwen is ook de basis bij BALANCE nature. Hier ontstond een eenheid qua vorm van haard en meubel. Het zijn vooral de nieuwe massiefhouten elementen, die het verschijningsbeeld van BALANCE nature opnieuw definiëren. De uit Amerikaans notenboom of eikenhout ambachtelijk vervaardigde kasten, planken, en houders, banken en Hifi/TV modules voegen zich harmonieus in de horizontale lijnvoering. Het probleemloos aan elkaar plaatsen van de houten meubelen en de haard wordt mogelijk gemaakt door geïntegreerde luchtkamers. De warmte van de haard wordt naar boven afgevoerd, zodat de buitenzijde niet heet wordt. Met deze uitbreiding wordt het haardconcept BALANCE nature steeds huiselijker en voegt zich stijlvol in het op elkaar afgestemde interieur.

BALANCE Bio alcohol - haard zonder schoorsteen:

De BALANCE bio alcohol heeft een op alcohol werkende brandkamer. Hierdoor kunnen rookafvoerkanalen achterwege blijven. BALANCE haarden zonder schoorsteen functioneren op een brandgel of een vloeibare bio-alcohol. De brandduur van een liter brandmiddel bedraagt ongeveer 3-4 uur. De BALANCE zijelementen passen bij deze haard en kunnen wandhangend modulair horizontaal worden samengesteld. Er is ook een losse brandkamer als separaatelement op een RVS sokkel.