Al ruim dertig jaar staat Dik Geurts garant voor exclusief design en vakmanschap. Voor liefhebbers van een sfeervol houtvuur presenteert Dik Geurts in het najaar een geheel nieuwe lijn gesloten inzethaarden met maximaal vuurzicht. De moderne, strak vormgegeven haarden zijn uitgevoerd in antraciet en kunnen in een bestaande openhaard worden geplaatst. Er zijn 10 Instyle en Prostyle modellen in 40 varianten: 500, 550, 600, 650 en 700.

Eenvoudige inbouw

De nieuwe inzethaarden zijn speciaal ontworpen voor inbouw in een bestaande situatie. Bij verbouwing of renovatie kan een oude gas- of houthaard makkelijk worden vervangen door een moderne en milieuvriendelijke haard met een hoger vermogen. De inzethaarden hebben bovendien een geringe inbouwdiepte.

Milieuvriendelijk

De gesloten inzethaarden zijn voorzien van buitenluchtaansluiting en kunnen in moderne, goed geïsoleerde woningen met mechanische ventilatie worden ingebouwd. Door het geoptimaliseerd verbrandingsproces komen de haarden zeer snel op temperatuur en worden gassen volledig verbrand. Dit resulteert in een rendement van meer dan 80% en een lage, schone CO2 uitstoot.

Elk interieur

De tijdloze ‘Instyles’ zijn voorzien van een uitneembare deur met standaard glas. Bij de ‘Prostyles’ is het glas aan de zijkanten zwart gescreend. Hierdoor worden de metalen lijsten fraai weggewerkt en blijft alleen het zicht op het houtvuur over. Voor alle modellen zijn optioneel verschillende kaders leverbaar; kaderloos, standaard of met omgezette kanten.

Vrouwen in Oeganda steunen

Met de aanschaf van een Dik Geurts haard steunen consumenten een goed doel. Met het project ‘Voor u een haard, voor haar een toekomst’ wordt een deel van de opbrengst van de verkoop gebruikt om vrouwen in Oeganda een microkrediet te verstrekken voor het opstarten van een bomenplantage. Dik Geurts heeft hiervoor een samenwerking met SYPO.

Om de bouwsector en woningmarkt een boost te geven heeft de overheid per 1 maart 2013 tijdelijk de BTW voor renovatie- en herstelwerkzaamheden verlaagd van 21 naar 6 procent. Het laten installeren van een sfeerhaard of kachel valt ook onder deze regeling. ,,Dit is een extra stimulans voor consumenten om de aanschaf van een haard te overwegen,” stelt Gert Kooij, voorzitter van het Sfeerverwarmingsgilde. ,,Met een houthaard bijvoorbeeld breng je niet alleen gezelligheid in huis, het is bovendien een goedkope en duurzame manier van verwarmen. Dat merk je in je energiekosten, zeker als we in de toekomst meer van die lange, koude winters krijgen als afgelopen jaar.”

De verlaagde BTW-regeling van 6% op renovatie- en herstelwerkzaamheden loopt tot 1 maart 2014. Kooij: ,,Het lagere BTW-percentage kan een fikse besparing voor de consument opleveren. Het kan tot maximaal 15% schelen op het installatiedeel van de rekening. De maatregel geldt voor de verbouwing van een bestaande of net gekochte woning ouder dan twee jaar. De korting is van toepassing op de arbeidskosten, niet op materialen.” Steeds meer mensen kiezen voor een haard in huis, merkt Kooij. ,,De keuze is enorm. Er zijn houtgestookte haarden, gashaarden, elektrische haarden, zelfs haarden geïntegreerd met flatscreen tv. Een haard verhoogt de sfeer en waarde van de woning. Het is een investering die zichzelf terugverdient. Wel is van belang om de haard op de juiste en veilige manier te laten installeren door een erkend installateur.”

Extra besparen met sfeerverwarming

Een van de belangrijkste voordelen van sfeerverwarming is de besparing op de energierekening. Kooij: ,,Voor een optimale besparing is het van belang dat u de juiste haard of kachel kiest. Een open haard geeft vooral sfeer, maar met een rendement van slechts 20 procent weinig warmte. Voor het verwarmen van uw huis heeft u een afsluitbaar toestel, zoals een inbouwhaard of houtkachel nodig, deze kunnen een rendement van meer dan 80 procent behalen. Een gedegen advies van de expert is hierbij onmisbaar. Laat de vakman berekenen welke haard of kachel het meest geschikt is voor uw woning, zodat u optimaal geniet en profiteert van uw sfeerverwarming. Een ander voordeel is dat u altijd warmte in huis heeft, ook bij stroomstoringen.”

Het Sfeerverwarmingsgilde

De Vereniging Het Sfeerverwarmingsgilde (SVG) is een brancheorganisatie van haarden- en kachelspecialisten. In Nederland zijn circa 80 detaillisten aangesloten bij het SVG. SVG-leden bieden Gegarandeerde Kwaliteit, dit betekent concreet dat u altijd de kwaliteit krijgt, die u van een specialist mag verwachten. Mocht u onverhoopt toch niet geheel tevreden zijn over de installatie, dan kunt u terecht bij een onafhankelijke geschillencommissie. Kijk op http://www.sfeerverwarming.nl voor het dichtstbijzijnde SVG-lid.

Voor liefhebbers van een knapperend houtvuur heeft Dik Geurts een ruime collectie designhaarden. Niet alledaagse haarden die in elke woonkamer garant staan voor gezelligheid en warmte. Een mooi voorbeeld is de Bora Flex met een opvallende, flexibele afvoerpijp. Of de Yuna hanghaard met zijn taps toelopende vorm.

Exclusief design

Dik Geurts heeft een unieke kijk op de symbiose tussen interieur en architectuur. In nauwe samenwerking met gerenommeerde designers worden sfeervolle haarden ontworpen met een eigenzinnige en smaakvolle styling. De houtkachels van Dik Geurts onderscheiden zich door een bijzonder ontwerp en materiaalgebruik.

Bora Flex

De geribbelde afvoerpijp van de Bora Flex zorgt voor een ultiem design. De houtkachel, in antraciet of zilvergrijs, kan vrijhangend aan het plafond worden bevestigd. Er is ook een draaibare uitvoering. Kees Marcelis tekende voor het ontwerp van een bijzondere eenvoud. Zijn sterke lijnenspel geeft de haard rust, kracht en karakter.

Yuna

Mark Morsch ontwierp de Yuna hanghaard van Dik Geurts. De taps toelopende vorm en de afgeronde hoeken geven de houtkachel, met een zeer hoog rendement van 91%, een slank en elegant uiterlijk. Het grote glasraam geeft een optimaal zicht op het vuur. Door het uitschuifbare bovendeel is de haard geschikt voor diverse plafondhoogtes.

Over Dik Geurts

De naam ‘Dik Geurts’ is sinds de oprichting van het bedrijf in 1981 uitgegroeid tot een begrip in de haardenwereld. Dik Geurts biedt een breed assortiment designhaarden, houtkachels, inzet- en inbouwhaarden. Milieuvriendelijke, niet alledaagse haarden die uitblinken in bedieningsgemak. Sinds 2007 maakt Dik Geurts onderdeel uit van DRU Verwarming B.V., met eigen vestigingen in Nederland, België en Groot-Brittannië.

Wie valt voor het optimistisch ogende futurisme uit de vijftiger jaren, kan zijn hart ophalen met de ruime keuze die er is op het gebied van retro-haarden. Kenmerkend voor deze ontwerpen zijn de ronde en ovale vormen, net al de afgeronde hoeken. Daarnaast wordt veel geëxperimenteerd met afwijkende kleuren en materialen. Een terugblik met een vette, vrolijke knipoog dus.

Kleurige kachels
De oude cilindervormige gaskachels van weleer, zijn tegenwoordig helemaal retro-verantwoord. U kent ze vast nog wel, deze gesloten, metalen haarden waarbij door een klein ruitje het vuur te zien is. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, wit en kwalrood. Ze zijn zowel nieuw als tweedehands verkrijgbaar. Vooral van de merken Pelgrim en Etna zijn er nog veel te vinden op de tweedehandsmarkt.

Goed fout

Ontwerpen kunnen zo kitscherig zijn, dat ze juist daardoor na verloop van tijd een cultstatus bereiken. Een dergelijke typering van goed fout is van toepassing op eerste lichting elektrische haarden. Hun onooglijke, onovertuigende vuurtje gaf ze toch een zekere naïeve charme. Wie een retro-interieur wil completeren met een elektrische haard, moet dus zorgen dat het vuurbeeld hierin - in tegenstelling tot de natuurlijk ogende vlammen in moderne elektrohaarden - juist zo nep mogelijk is.

Recht en rond
Veel speksteenkachels passen dankzij geometrische vormgeving, met de zo kenmerkende afgeronde hoeken, prima in een retro-interieur. Dit geldt zeker voor half massieve exemplaren die zijn opgetrokken uit speksteenwanden en een gietijzeren frame. Deze combinatie verleent de haard een stevigheid die anders alleen zou worden bereikt met een veel dikkere - en dus zwaardere - stenen wand.

Trend
Houtkachels zijn weer terug. Dat geldt voor de ouderwetse houtkachel, maar ook voor houtkachels in nieuwe vorm. Nieuwe modellen combineren elkaar versterkende elementen. Wat te denken van een ronde, betonnen kachel: het harde van beton, gecombineerd met een zachte, ronde vormentaal.

Bron: Uw haard. Vraag hier gratis haardenbrochures aan.

Deze resoluut hedendaagse haard volgt uw wensen. Drie gebruiksfuncties en talrijke integratiemogelijkheden die u een leefomgeving op maat bieden.

Geen energievreter maar even performant
De haard werd speciaal ontworpen voor lage energie woningen. Dergelijke woningen zijn beter geïsoleerd en zijn uitgedacht om het energieverbruik binnen de perken te houden. De Stûv 30-compact in heeft een kleinere verbrandingskamer en een verminderd vermogen. Wanneer hij optimaal functioneert, kan de haard een rendement van meer dan 80% bereiken! Enkele houtblokken zullen al volstaan om een voldoende hoeveelheid warmte te produceren. Naast een volledigere en dus schonere verbranding biedt deze compacte haard ook een uitstekende natuurlijke convectie.

Respect voor het milieu
Verwarming op hout biedt meer dan ooit een ecologisch en duurzaam alternatief. De Stûv 30-compact in bewijst dit dagelijks: zijn zeer kleine uitstoot van fijne deeltjes beantwoordt aan de meest strikte normen (Din+, BlmschV, 15A) waardoor hij slechts heel weinig vervuilt.

Rechtstreekse inlaat voor buitenlucht
Deze is verplicht voor passieve woning. Het is de haard zelf die rechtstreeks buiten de nodige lucht voor de verbranding onttrekt. Eens ze verbrand zijn, ontsnappen de gassen via de schoorsteen zonder in te werken op de omgevingslucht in de kamer.

Vuur intrigeert, al eeuwenlang. Barbas ontwerpt hout haarden voor wie er niets gaat boven de sfeer en geur van knapperend hout, het levendige vlammenspel en de lol van vuurtje stoken. De vrijstaande Eco-houthaarden zijn niet alleen mooi om te zien, ze bieden ook een hoog rendement, veiligheid en bedieningsgemak. Nieuw in het populaire Eco-programma zijn de Eco 90 en Eco 100. Voor de liefhebbers van écht vuur.

Met haar brede Eco-programma biedt Barbas vrijstaande houthaarden in uiteenlopende stijlen. Van tijdloos klassiek tot strak modern; van haarden met een stoere industriële look, tot modellen bekleed met speksteen, zoals de nieuwe Eco 100. Optimaal bedieningsgemak gaat hand in hand met een hoog rendement. Via de hoogwaardige materialen van het toestel wordt comfortabele stralingswarmte afgegeven.

Nieuw: Eco 90
De Eco 90 is een aantrekkelijke, vrijstaande houthaard, bekleed met modern metaal. De nadruk ligt op het verticale ontwerp en de verticale verbrandingsruimte die een maximaal zicht op het vuur geeft. De Eco 90 is geschikt voor houtstammen tot wel 50 cm! Met een systeemrendement van maar liefst 86% en moderne uiterlijk is de Eco 90 echt een haard van deze tijd. Het toestel kan zowel op laag als hoog vermogen gebruikt worden. Optioneel is een bijpassende metalen vloerplaat verkrijgbaar om de haardplaats in stijl te completeren.

Nieuw: Eco 100

De nieuwe Eco 100 heeft een spekstenen bekleding, voor een langdurige en gelijkmatige warm afgifte. Het hoge rendement en de comfortabele stralingswarmte maken deze houtkachel bijzonder gewild. Wie eenmaal een speksteenkachel heeft gehad, weet dat de comfortabele stralingswarmte met niets anders te vergelijken is. Natuurlijk is het woord dat het gevoel van behaaglijkheid het beste omschrijft. Dat geldt ook voor de uitstraling van speksteen: de satijnachtige, grijze kleur past in élk interieur. De Eco 100 heeft een grote verbrandingsruimte, geschikt voor houtstammen tot wel 50 cm. Optioneel is een metalen vloerplaat verkrijgbaar om de haardplaats nog meer cachet te geven.

Milieu
Barbas brengt sfeer met groot respect voor het milieu én tegen budgetvriendelijke prijzen, aldus Eric Smit, voorzitter Europese Werkgroep Fijn stof en productontwikkelaar bij Interfocos. Vroeger moest een groot aantal houtblokken aangedragen worden om het behaaglijk warm te maken. De moderne, energiezuinige haarden van Barbas verwijzen dit beeld voorgoed naar het verleden. Vanwege de zeer lage emissie wordt voldaan aan de strengste eisen waardoor ze heel schoon branden.

Stoken op hout: modern design en nostalgisch vertrouwd Voor echte liefhebbers kan niets op tegen het knapperend geluid dat hoort bij het stoken op hout. Veel mensen denken hierbij direct aan een open haard zoals we deze van vroeger kennen; een schoorsteen, daaronder een schouw, een rooster waar het hout op wordt gelegd en stoken maar! Op het gebied van houtstoken zijn door de jaren heen veel innovaties geweest die het stoken duurzamer en milieuvriendelijker hebben gemaakt. In dit kader biedt een bijzondere innovatie van Dik Geurts Haardkachels B.V. de consument de ideale combinatie van sfeer, duurzaamheid en milieu; Dik Geurts introduceerde een vooraanstaande internationale bouwbeurs in Brussel een nieuw model houtkachel, de Mats, dat niet alleen opviel vanwege het design, maar ook vanwege een uniek systeem dat tijdens het stoken aangeeft of dit wel verantwoord gebeurt.

Dik Geurts investeert al jaren in het milieu met schone verbrandingstechnieken voor zijn houtkachels. Met de Mats houtkachel en het gepatenteerde EcoLight-systeem wil Dik Geurts de consument helpen om op verantwoorde wijze te stoken; Het display van de EcoLight zit op de voorzijde van de Mats en is voorzien van LED-indicatoren die aangeven of het vuur de juiste temperatuur heeft voor een optimale verbranding en daarmee een minimale uitstoot van fijnstoffen produceert.

Houthaarden en -kachels hebben tegenwoordig een zeer hoog rendement en een zeer goede, schone verbranding. In vergelijking met een open haard, die gemiddeld slechts 15% rendement haalt omdat veel warmte door de schoorsteen verloren gaat, biedt een houtkachel een zeer hoog rendement: gemiddeld zon 70-  80%! De uitstoot van een open haard ten opzichte van een houtkachel is daarbij ook vele malen hoger. Wanneer beiden worden gebruikt om een ruimte te verwarmen blijkt de houtkachel een 15 maal lagere CO2-uitstoot te hebben dan de open haard en 50 maal minder fijnstof-uitstoot. Hoe kan dat? Alle houthaarden en -kachels zijn gesloten en voorzien van een glazen raam of deur, waardoor de temperatuur in de verbrandingskamer stijgt en er geen warmte verloren gaat. Daarnaast zijn veel toestellen extra geïsoleerd en worden de rookgassen via een vernuftig systeem weggeleid. De temperatuur wordt hierdoor zo hoog mogelijk gehouden en alle stoffen die vrijkomen worden optimaal verbrand.

Met de Mats houtkachel laat Dik Geurts zien dat nostalgie hand in hand samen gaat met moderne innovaties; Sfeer gaat niet ten koste van ontwikkelingen op het gebied van design en milieu.

Het kiezen van sfeerverwarming begint bij de keuze voor de brandstof: hout, gas of elektrisch. Er zijn alternatieven, zoals olie, kolen, briketten en nieuwe brandstoffen als bio-ethanol. Elk van deze brandstoffen heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Hout
Een houtgestookte haard staat garant voor een maximum aan sfeer. Niet voor niets natuurlijk: hout is de oervorm van alle brandstoffen. Het roept een sluimerend jagersinstinct in ons wakker: niets is leuker dan houtblokken verzamelen, kloven, een voorraadje aanleggen en vervolgens stoken. Niets werkt bovendien rustgevender dan de kruidige geur en het karakteristieke geknetter van smeulende en brandende blokken. Maar hout als brandstof heeft ook nadelen. Het vergt voorbereiding.

Om te beginnen moet het hout goed droog zijn voordat kan worden gestookt. Vers gekapt, gekloofd hout heeft ongeveer een jaar droogtijd nodig. Een droge opslagruimte is dus een must. Het stoken van een houtvuurtje is handwerk dat aandacht en behendigheid vraagt. Een houtvuur kan niet even snel worden gedoofd. Voor een houtgestookte kachel of haard is bovendien altijd een rookkanaal nodig dat uitmondt boven de nok van het dak en dat rookkanaal moet minimaal een keer per jaar worden geveegd.

Gas
Gemak dient de mens en dat verklaart het succes van de populairste brandstof van dit moment: gas. Stoken op gas is schoon, makkelijk en veilig - er kunnen immers geen vonken uit het vuur spatten en zo snel als het vuur aan is, is het ook weer uit. Een druk op de knop is voldoende om het vuur te regelen of de haard aan of uit te zetten. Afstandsbediening waarmee dat vanuit de luie stoel kan is tegenwoordig vaker regel dan uitzondering. Voor het vuurbeeld hoef je het niet te laten. Dankzij innovatieve technieken laten de meeste gashaarden en -kachels een levendig vlammenspel zien dat vaak niet van echt houtvuur te onderscheiden is. Of je nu voor keramische houtstammen, imitatiedennenappels, -kolen of een strak kiezelbed kiest. Gastoestellen zijn goed regelbaar en daardoor erg efficiënt. In voor- en najaar kan de cv-ketel gewoon op laag blijven, de gashaard zorgt voor voldoende warmte waardoor je op de totale gasrekening kunt besparen.

Voor gastoestellen is uiteraard een gasaansluiting nodig, maar omdat aardgas in ons land de meest gebruikte brandstof is, is de kans groot dat er een aansluiting aanwezig is. Is dit niet het geval, dan kunt u terugvallen op gashaarden die geschikt zijn voor propaangas. Voor open haarden en kachels is verder een rookkanaal vereist dat uitkomt boven de nok van het dak. Bij gesloten gaskachels kan het gecombineerde luchttoevoer- en rookafvoerkanaal ook in de gevel uitmonden. Zon concentrisch rookkanaal is dé oplossing voor plaatsen waar geen rookkanaal mogelijk is. Er zijn zelfs gesloten gaskachels waarvoor helemaal geen afvoer nodig is; de rookgassen worden met behulp van een katalysator gezuiverd en in de ruimte teruggeblazen. Voorwaarde is wel dat de juiste ventilatie aanwezig is omdat er heel veel vocht bij vrijkomt.

Elektrisch
Vroeger was op een kilometer afstand te zien dat elektrisch vuur nep was. Maar technische innovaties hebben niet stilgestaan. Net als een gasvuur is ook een elektrisch vuur tegenwoordig bijna niet meet van een houtvuur te onderscheiden. Ook niet van dichtbij. Modern elektrisch vuur is dan ook een technisch hoogstandje dat bij steeds meer mensen in de smaak valt. Het vuur bestaat uit namaakhoutblokken of kolen die gaan gloeien. Achter de blokken is een scherm geplaatst, waarop met bewegende spiegeltjes het licht van oranje gloeilampen wordt geprojecteerd. Met een afvoerpijp tot aan het plafond en een fraaie schouw erbij wordt het helemaal zoeken naar de verschillen.

Bijkomend voordeel is dat geen afvoerkanaal nodig is. Er vindt namelijk geen verbranding plaats. Elektrische haarden zijn daardoor vrijwel overal te plaatsen. Het enige wat nodig is, is een stopcontact. Daarbij neemt de elektrische haard weinig ruimte in beslag. Je kunt hem overal neerzetten. Woonkamer, slaapkamer of serre, een elektrische haard past overal.

Er zijn twee soorten elektrische haarden: de inzethaard en de vrijstaande haard. De inzethaard wordt ingebouwd. Het gaat meestal om een gietijzeren of plaatstalen kastje in een (bestaande) open haard. Deze lijkt erg op de inbouwhaard, die in een schouw of muur wordt geplaatst, maar de inzethaard levert minder werk op. Voor de portemonnee is er ook goed nieuws: de aanschafprijs kan aanzienlijk lager zijn dan die van een gas- of houthaard. Daarbij verbruikt een elektrische haard weinig stroom op de sfeerstand. Zon 50 watt per uur en dat is evenveel als een doorsnee gloeilamp. In de warmtestand is dat een ander verhaal. Overigens is het vermogen van de meeste modellen te weinig om een ruimte helemaal te verwarmen.

Alternatieven
Andere brandstoffen zijn er ook. Denk aan haarden die worden gestookt op nieuwe brandstoffen als bio-ethanol. Ook hier geldt: door technische innovaties ontstaat een redelijk natuurgetrouw vuurbeeld. Niet voor niets dat steeds meer hippe merken en designers hun naam aan deze nieuwe generatie afvoerloze haarden verbinden. Doordat geen rookkanaal en zelfs geen stopcontact nodig is, is er optimale vrijheid wat betreft het bepalen van de plaats. Een nadeeltje is er ook: deze toestellen zijn vooral bedoeld voor de sfeer. Heel erg warm krijg je het er niet van.

Bron: Uw haard.

Nieuw in het assortiment van haardenbouwer Harrie Leenders is de nieuwe houthaard Boxer Plus. Een klassieker die al meer dan dertig jaar zijn kwaliteiten heeft bewezen is qua vormgeving en techniek aangepast aan de wensen van nu.

Deze compacte houthaard is een echte krachtpatser en heeft een puristisch en tegelijk expressieve vormspraak. 7 cm dikke zijdelen van beton geven de smalle haard een robuuste uitstraling.

Boxer Plus heeft twee tegenstrijdige eigenschappen: hij is snel en traag. Bij een haard is traagheid een goede eigenschap en de combinatie van snelheid en traagheid een echt pluspunt. Het middelstuk van de haard bestaat uit staal en de brandkamer uit Prestolith. Dit verleent de haard zijn snelheid en zorgt ervoor dat het vuur snel op bedrijfstemperatuur is en de haard daardoor snel warmte kan afgeven. De zijdelen uit Prestolith verlenen de haard zijn traagheid. Zelfs acht uur na het doven van het vuur heeft de Boxer Plus nog een warmte van ongeveer 60° C. Lekker behaaglijk, ook als de haard niet meer brand.

De compacte, krachtige Boxer Plus, welke is ontworpen door grondlegger van het bedrijf Harrie Leenders, beschikt bovendien over een kleine houtopslag.