2663
Met deze 5 tips beperkt u de uitstoot van uw houtkachel
Gepubliceerd: 09-05-2018 Laatste update: 04-05-2021

Heeft u deze winter lekker warm bij de houtkachel gezeten? Die kans is groot want afgelopen winter heerste er een zogenaamde Siberische koudegolf in ons land. Tijdens deze koude dagen is een houtkachel voor veel mensen hun beste vriend: heerlijk warm en energiekosten besparend. 

 

Uiteraard is er een ‘maar’: door het stoken komen er wel schadelijke stoffen in de lucht en kan er stankoverlast ontstaan. Zeker als u verkeerd stookt. Hoe en wanneer kunt u het beste stoken om gezondheid en milieu te besparen?  

inspiratiebrochures1.png

De groeiende populariteit van houtkachels

Stoken met houtkachels wordt al populairder. De keerzijde is dat het slecht is voor het milieu. Onlangs stond op RTLNieuws het bericht dat houtstoken in de woonwijk aan banden moet worden gelegd. De kachelbranche pleit daarom voor een strengere regelgeving. Het Longfonds wil zelfs een verbod, schrijft de NRC. Maar voor het zover is, kunt u zelf al handelingen doen om uw eigen uitstoot tot een minimum te beperken.

Tip 1 - Kies voor ovengedroogd hout

Om de verbranding zo schoon mogelijk te laten verlopen, kunt u het best stoken met ovengedroogd hout met een FSC- of PEFC-keurmerk. Dit hout heeft een vochtigheidspercentage van rond de 20% en is daarmee direct stookbaar. Een voordeel van ovengedroogd hout is ook de hogere warmteopbrengst en een volledige verbranding. Door de schone verbranding van droog stookhout ontstaat er slechts minimale roetaanslag in het rookkanaal.

Tip 2 - Reinig het rookkanaal

Nu het weer warmer is, zal de kachel niet of nog nauwelijks branden. Als u de houtkachel niet meer gebruikt, doet u er goed aan om het rookkanaal te (laten) reinigen. In tegenstelling tot andere Europese landen is het schoorsteenvegen in Nederland nog niet verplicht. Als u het rookkanaal minstens één keer per jaar laat reinigen door een erkend vakman, weet u zeker dat deze klus vakkundig gebeurd. Bovendien verkleint u zo de kans op een schoorsteenbrand. 

Tip 3 - Luchttoevoer en ventileren 

Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Dat zorgt voor betere verbranding en dus minder schadelijke stoffen. Zet ook een raam of eventuele ventilatieroosters open. Het vuur kan dan zuurstof aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden. Ook kunt u de rookgeur verminderen met een Abcat rookfilter. Deze is speciaal ontworpen voor houtgestookte kachels en ketels met uiteenlopende vermogens.

Tip 4 - Stook met mate

Door niet elke dag te stoken en ook niet langer dan vier uur op een dag, houdt u buren te vriend. Begin iedere stookbeurt weer klein met aanmaakblokjes of kleine houtjes. Als dat goed brandt, kunt u er steeds twee á drie houtblokken opleggen. Laat na het stoken het vuur rustig uitbranden.  Er zijn ook kachel die voldoen aan de hoogste milieu en veiligheidsnormen van Europa. Alle kachelmerken uit Scandinavië vallen bijvoorbeeld onder het ‘Bewust Stoken Label’. Hierbij zijn uitstekende kwaliteit, milieu en duurzaamheid het uitgangspunt . Deze kachels zijn zo ontworpen dat er zo veel mogelijk warmte uit één houtblok kan worden gehaald.

Tip 5 : - Houd het weer in de gaten

Stoken moet principe altijd kunnen, maar met bepaalde weersomstandigheden kunt u de kachel beter uit laten. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer.  Als u wilt weten wanneer u wel kunt stoken, check dan de online Stookwijzer. Aan de hand van uw locatie wordt bepaald of het op dat moment gunstig is om te stoken.

Advies nodig?

Wilt u meer informatie over een schone verbranding of wilt u weten met welke houtkachel of pelletkachel u zo schoon mogelijk kunt stoken? Kachelsenhaardenwinkel helpt u graag bij het maken van uw keuze. In onze showroom in Opmeer kunt u inspiratie opdoen of bekijk ons kachels en haarden assortiment online. Wij zijn ook het adres met het grootste aanbod kachelonderdelen. U bestelt ze eenvoudig via de webshop. 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide