1293
Je huis met een haard verwarmen
Gepubliceerd: 10-01-2021 Laatste update: 04-01-2021

De meeste woningen in ons land worden verwarmd middels een cv-ketel of warmtepomp. Toch komen we ook regelmatig een haard tegen in Nederlandse huizen. Als er in jouw huis een haard zit, maakt deze op koude dagen ongetwijfeld overuren. Begrijpelijk, want hiermee kun je het heerlijk warm maken in huis. Bij het gebruik van een haard moet je rekening houden met een aantal zaken. Veel mensen zijn zich hier alleen niet bewust van. Geldt dit ook voor jou? Lees dan vooral verder. Wij vertellen jou in deze tekst namelijk waar je aan moet denken bij het verwarmen van je huis met een haard.

Stook niet bij weinig tot geen wind en mist
In de wintermaanden kan de temperatuur flink dalen. Op sommige dagen staat er bovendien een koude wind. Toch zijn er ook dagen waarop het niet of nauwelijks waait. Bij weinig tot geen wind raden wij jou aan je huis te verwarmen middels radiatoren en/of vloerverwarming. Waarom? Omdat de trek in de schoorsteen op dagen met weinig tot geen wind een stuk minder is. Hierdoor wordt de rook niet goed afgevoerd en dat kan voor problemen in huis zorgen. Ook blijft de rook uit de schoorsteen vaak rond jouw woning hangen en dat is niet bepaald gezond. Het is overigens ook niet verstandig om te stoken als het mistig is.

Gebruik alleen droog hout
Heb je een houtkachel thuis? Dan moet je er zelf voor zorgen dat deze blijft branden. Dit doe je door zo nu en dan een nieuw blok hout op het vuur te gooien. Wij raden je aan hiervoor alleen droog hout te gebruiken. Bij verbranding van droog hout komt namelijk minder fijnstof vrij dan bij verbranding van nat hout. Bovendien is het risico op een schoorsteenbrand groter als je nat hout verbrandt. Er komt dan namelijk meer creosoot vrij. Dit is een kleverig goedje dat aan de binnenkant van jouw schorsteen kan blijven plakken. Als creosoot warmer wordt dan 300 graden– en dat gebeurt vrij snel – kan het goedje in brand vliegen.

Stook volgens de Zwitserse methode
De gemiddelde Nederlander met een haard in huis denkt niet na over de manier van stoken. Men gooit vaak lukraak wat blokken hout in de kachel gevolgd door een of meerdere aanmaakblokjes. In dat geval vindt vaak geen volledige verbranding plaatst. Dit is wel het geval als je stookt volgens de Zwitserse methode. Bij deze methode stapel je het hout kruislings op elkaar. Het meest brandbare hout (de dunne takjes) leg je bovenop, het minst brandbare houdt onderop. Steek alleen het bovenste hout aan. Het vuur kruipt vervolgens vanzelf steeds verder omlaag.

Laat jouw schoorsteen regelmatig vegen
Heb je thuis een haard en maak je hier veelvuldig gebruik van? Laat jouw schoorsteen dan regelmatig vegen. Op deze manier verklein je namelijk de kans op een schoorsteenbrand. Tijdens een veegbeurt wordt het rookkanaal namelijk van onder tot boven gereinigd. Rommel en aanslag verdwijnt hierdoor uit jouw schoorsteen. Wil je jouw schoorsteen vegen? Laat dit dan over aan een ervaren schoorsteenveger. Hij weet hoe het rookkanaal geveegd moet worden en beschikt bovendien over de juiste hulpmiddelen. Doe dit bij voorkeur voor aanvang van het stookseizoen. Zo kun je jouw haard in de herfst en winter veilig gebruiken.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide