Het is al vroeg donker en soms ook guur weer. Dit betekent dat het tijd wordt om de haard aan te steken en het in huis warm en gezellig te maken. Heeft u geen haard of houtkachel in huis maar wel één onder de veranda? Ook onder de veranda of overkapping is het heerlijk toeven met een houthaard aan. Als u voor het eerst de haard aansteekt, check dan gelijk even hoe het met de voorraad haardhout is gesteld. Is uw houtvoorraad bijna op? Dan doet u er goed aan om alvast hout te bestellen zodat u voldoende heeft voor de komende maanden. Haardhout is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten. U bestelt het tegenwoordig heel eenvoudig online. Voor elke haard of kachel is er een geschikte houtsoort. Iedere houtsoort heeft namelijk zijn eigen specifieke eigenschappen en wij van 123hout.nl kunnen u daar alles over vertellen. Ons haardhout is goed voor vele branduren zodat u extra lang en gezellig geniet van sfeervol vuur.

De voordelen van ovengedroogd haardhout
In de winterperiode gaat haardhout er veel sneller doorheen. Als u een uurtje stookt, gaan er gemiddeld 4 á 5 houtblokken doorheen. Ovengedroogd haardhout daarentegen heeft de beste stookeigenschappen. U geniet van voordelen als een prachtig vlammenspel en een optimale warmteopbrengst en stookt ook nog eens schoon en veilig. Er zijn hardere en zachtere soorten stookhout. Zo vallen beuken, haagbeuk, essen en eiken onder het harde segment. Elzen is een zachte houtsoort en berken is middelhard hout. Hard brandhout brandt traag en heeft een mooi en rustig of juist een heel levendig vlammenspel. Hiermee geeft uw haard of kachel veel warmte af en heeft een hoog rendement. Stoken doet u met minimaal drie blokken. Als u voor elzenhout of berkenhout kiest, stookt u met minimaal twee blokken. Dit hout brandt matig snel en is ideaal voor de kleinere houtkachels en haarden.

Ovengedroogd haardhout is direct klaar voor gebruik, van goede kwaliteit en leverbaar voor een scherpe prijs. Zelf hout verzamelen en dat laten drogen, is dan helemaal niet nodig. U bestelt goed en goedkoop openhaardhout gewoon bij een erkende houtleverancier.

Hele pallets, halve pallets, gemengd en haardhout in netten
Nog een voordeel van het kopen van online haardhout is dat u kunt kiezen uit hele pallets, halve pallets, gemengd hout of haardhout in netten. Voor ieder type stoker is er wel een passende keuze. Een pallet open haard hout bestaat uit 2 kubieke meter strak gestapelde blokken van ongeveer 26 cm. Dit staat gelijk aan 31/2 kubieke meter los gestort hout. Als u een een halve pallet bestelt, ontvangt u 1 kubieke meter strak gestapelde blokken wat weer gelijk is aan 1,75 kubieke meter losgestort hout. 

Daarnaast kunt u nog kiezen uit gemengd haardhout of netten. Met de ideale houtmix profiteert u van een extra lange brandtijd. Is dat even genieten tijdens de wintermaanden? Kruip lekker op de bank bij het gezellige haardvuur en geniet van een boek of van goed gezelschap zonder dat u steeds hout op het vuur hoeft te gooien. Gemengd openhaardhout is verkrijgbaar in een hele of halve pallet maar ook in netten. Ook hier heeft u verschillende opties afhankelijk van uw stookgedrag. Iedere zak is gevuld met een combinatie van zachte, harde en middelharde houtsoorten en heeft een gewicht van circa 8 kilo. Haardhout in netten is te bestellen op hele en halve pallets waarbij u weer kunt kiezen uit 15, 32 en 72 netten. Er zijn dus volop mogelijkheden wanneer u online haardhout koopt.

De Ecofan: nu in ons assortiment!
Hout, briketten, aanmaakhoutjes, houtpellets en accessoires om het vuur aan te steken, u vindt het allemaal in onze uitgebreide webshop. Sinds kort is hier een nieuw artikel aan toegevoegd, namelijk de Ecofan. Een Ecofan maakt het mogelijk om te besparen op het houtverbruik. Dit kan een besparing tot wel 20 procent opleveren. Wat doet de Ecofan? De Ecofan is een ventilator die ontwikkeld is voor plaatsing bovenop de kachel. Hij creëert zijn eigen energie door de warmte van de kachel. Er zijn geen batterijen nodig want de ventilator gaat uit zichzelf geluidloos draaien en past zijn snelheid aan de temperatuur van de kachel aan. Door de niet merkbare luchtverplaatsing van de Ecofan voelt uw woning sneller heerlijk warm aan en bespaart u op houtverbruik. Zo haalt u meer rendement uit uit uw kachel. Hij stopt vanzelf met draaien als de temperatuur van de kachel daalt.

Veilig stoken en schoon stoken: hoe doet je dat?
Om veilig te genieten van het sfeervolle en knisperende haardvuur geven we graag nog enkele tips. Het beste is om te stoken met schoon haardhout. Dit is beter voor het milieu en zorgt voor minder rookoverlast. Het aansteken van de open haard moet snel en efficiënt gebeuren. Maak altijd gebruik van aanmaakblokjes of aanmaakhoutjes. Dit is veiliger dan het aansteken met krantenproppen. De verbranding van de kranteninkt is ongezond. Daarbij geeft krantenpapier veel as en roet af.

Duurzaam hout van Nederlandse bodem
Droog openhaardhout geeft veel voordelen en mogelijkheden. Daar komt bij dat ons hout ook ecologisch verantwoord is. Het hout van 123hout.nl is afkomstig van Nederlandse bodem. Ook het drogen en verwerken gebeurt in ons land waardoor de afstand tot de productie en het leveradres tot een minimum wordt beperkt. Bijkomend voordeel is dat de CO²-uitstoot met een minimum wordt beperkt. Bovendien worden worden onze droogkamers gestookt op biomassa. Dat is wel zo fijn voor Moeder Natuur. Haardhout bestellen doet u dus voortaan online. Sla het snel in en geniet veilig en vooral lang van die heerlijke warmte in huis!

Ook leuk om te lezen