1551
Kalfire
Gepubliceerd: 01-09-2012

Voor echte haardliefhebbers gaat er niets boven een ouderwets knisperend houtvuur. Nadeel van een echte openhaard was altijd het lage rendement. Verreweg de meeste warmte ging letterlijk in rook op. Met de ingenieuze nieuwe houtkachels is dat probleem verdwenen. Sfeer is nu ook nog eens heel voordelig!

Een houtkachel is een afsluitbaar stooktoestel dat los geplaatst kan worden, maar wel aangesloten moet worden op een rookkanaal. De techniek van houtkachels heeft de laatste jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Door allerlei technische snufjes is het rendement gestegen, soms tot wel 80 procent. Bovendien is de uitstoot sterk teruggedrongen. Dat is dus goed nieuws voor uw portemonnee en voor het milieu. En de sfeer is er niet minder om. Veel houtkachels zijn voorzien van grote panoramische ruiten, zodat u optimaal van het vlammenspel kunt genieten. Bovendien kunt u bij de meeste toestellen de ruiten ook open zetten. Zo hebt u een gezellige open haard op momenten dat u dat wenst.

Nog meer voordeel
In sommige gevallen is het mogelijk om een houtkachel aan te sluiten op uw centrale verwarming. Dit kan u extra energiebesparing opleveren. Het behoort ook tot de mogelijkheden om een deel van de warme lucht naar een aangrenzend vertrek te sturen. Dit zijn allemaal nieuwe technieken om het optimale resultaat uit uw houthaard te halen.

Van alle kanten
De oude, vertrouwde fronthaard, waarbij u alleen tegen de voorzijde van de haard aankijkt, is in alle soorten en maten te verkrijgen: van nostalgisch klassiek tot superstrak. Langzamerhand wordt het idee dat een haard in de kamer ingebouwd zou moeten zijn steeds meer losgelaten. En hierdoor neemt het aantal haardvarianten flink toe. Voor wie de ruimte ervoor heeft, is de centrale haard bijvoorbeeld een optie. Deze haard wordt niet tegen de muur, maar middenin de kamer geplaatst. En omdat deze haard aan alle kanten van glas is voorzien, heeft u dus altijd uitstekend zicht op het vuur. Hiermee maakt u de haard letterlijk de blikvanger van uw interieur. Een ander voorbeeld is de tunnelhaard, ook wel doorkijkhaard genoemd. Deze wordt geplaatst in een scheidingswand, zodat u warmte en sfeer in twee vertrekken tegelijk heeft.

Perfect haardvuur
Het hoort bij de romantiek van een eigen haard: vuurtje stoken. Het lijkt kinderspel, maar een goed brandend haardvuur vergt toch wel enige kennis en techniek. Verdiept u zich ten eerste goed in het soort hout dat u stookt. Niet elke houtsoort leent zich voor de haard. Larikshout bijvoorbeeld, geeft vonken en populierenhout verspreidt een onaangename geur. Beuken, eiken en essen branden daarentegen uitstekend. En het moge bekend zijn: hoe droger het hout, hoe beter het brandt. Om de haard aan te steken neemt u kleinere blokken die u losjes op elkaar legt. Zo komt er voldoende zuurstof bij die nodig is voor de verbranding. Leg er vervolgens wat aanmaakblokjes bij om het vuur zo goed mogelijk op gang te helpen. Maak hiervoor nooit gebruik van papierproppen. De verbrandingstemperatuur van papier is vrij laag en het geeft bovendien veel as. Gebruik ook geen ontvlambare vloeistoffen als spiritus, dit kan namelijk gevaarlijke steekvlammen opleveren. Als het hout eenmaal goed brandt, kunt u er grotere blokken op leggen. Met deze basisregels komt u al een eind in de buurt van het perfecte haardvuur.

inspiratiebrochures1.png

Een lekker stel
Bij het stoken zijn een tang, pook, veger en schep onmisbaar. Dit kwartet kunt u in de meest uiteenlopende vormen krijgen: van klassiek robuust tot modern design. Zo is deze handige combinatie niet alleen functioneel, maar het staat ook nog eens mooi naast uw haard of kachel. Datzelfde geldt voor een decoratieve box om uw houtvoorraad in te bewaren. Het assortiment haardaccessoires breidt zich overigens steeds verder uit. In sommige houtkachels kunt u bijvoorbeeld ook een speciaal barbecuerooster plaatsen. Dat wordt lekker vaak barbecuen, zelfs in de winter!

Tips

Bent u warm gelopen voor een houtgestookte haard en wilt u overgaan tot aankoop? Dan zijn er enkele zaken waar u op moet letten. Daarmee vergemakkelijkt u de aanschaf. Bovendien komt u later niet voor verrassingen te staan.

    • Voordat u een haard in uw huis laat aanleggen, is het verstandig om na te gaan of daarvoor in uw gemeente beperkende voorwaarden gelden. Even bellen dus met het gemeentehuis.
    • Lees de polis van uw opstalverzekering nog eens goed door. In de beroemde kleine lettertjes staat vaak aan welke eisen uw haard voor de verzekeringsmaatschappij moet voldoen, ook op het gebied van het onderhoud van het rookkanaal.
    • Kijk voordat u naar de haardenspeciaalzaak gaat eerst eens in woon- en vakbladen. Scheur plaatsjes uit van haarden die u mooi vindt. Dit is een handig vertrekpunt voor een gesprek met de specialist. Een bezoek aan de haardenspecialist wordt ook een stuk gemakkelijker als u een (bouw)tekening van uw huis meebrengt.

Bron: Vereniging Confortabel Wonen



Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide