12
wo, aug

Kleur is het middel bij uitstek om het interieur een persoonlijk accent te geven. Kies dit stijlmiddel als basis of als accent. Van sfeer veranderen is eenvoudig. Wat verf of een paar nieuwe accessoires hebben onmiddellijk impact. Ook de haard brengt kleur in het interieur.

Grafisch zwart-wit
Kan het krachtiger? Mysterieus zwart en fris helder wit zijn de perfecte tegenpolen. Ideaal om het interieur een tijdloze signatuur te geven. Dit karakteristieke koppel is niet voor niets een geliefde keuze van architecten en ontwerpers. Mooi in minimalistisch en modern interieur, maar minstens zo geslaagd in een klassieke setting.

Nieuw naturel
Kies materialen als massief hout, natuursteen, strak stucwerk, zuiver linnen en keramiek. Combineer met pure kleuren als zand, leem, olifantsgrijs, chocolade en schelpenwit. Dat kan natuurlijk lekker landelijk en stoer uitpakken. Maar met een vleugje edelmetaal of andere glansaccenten wordt nieuw naturel juist gedistingeerd en chique.

Bron: Uw haard. Vraag hier gratis haardenbrochures aan.

Binnen het Bellfires 3 concept, de nieuwe generatie gashaarden van Bellfires, zijn twee nieuwe series ontwikkeld: de Original Bell 3 en de Vertical Bell 3. Stuk voor stuk moderne gashaarden waarbij vele jaren aan kennis en ervaring samenkomen en alles draait om design en veiligheid.

Het Nederlandse haardenmerk Bellfires is een begrip als het gaat om moderne gashaarden. Naast de horizontale modellen van de Horizon Bell 3 serie, zijn er nu ook de Vertical Bell 3 en de Original Bell 3. Bij deze nieuwe gasgeneratie ligt de focus meer dan ooit op design. Zowel qua frame, breedtematen als interieur zijn er tal van opties, zodat elke haard tot in detail afgestemd kan worden op ieders persoonlijke woonstijl. Stoken op gas is schoon en veilig, maar het grootste pluspunt van een gashaard is het gemak van gas: aan is aan; uit is uit. Hoge vlammen, lage vlammen; je regelt het allemaal met één druk op de knop. Gewoon vanaf de bank, met de afstandsbediening. En daarbij gaat ook nog eens een maximaal rendement gepaard aan een minimale uitstoot.

Original Bell 3
De nieuwe Original Bell 3 serie bestaat uit zes varianten. Naast de vorig jaar geïntroduceerde Derby Large 3 is deze lijn nu uitgebreid met de Derby Small 3, Topsham Large 3, Topsham Small 3, York Large 3 en York Small 3. Allemaal in diverse maatvoeringen, dus altijd passend.

Vertical Bell 3
De Vertical Bell 3 serie kenmerkt zich door een eigenzinnig verticaal ontwerp; een trend op zich. Verkrijgbaar in Medium en Small.

Twee innovaties

De nieuwe Bellfires-3 haarden zijn optioneel te voorzien van twee in eigen huis ontwikkelde innovaties: het Floating Frame en de Hidden Door. Floating Frame is een innovatie gebaseerd op het optisch laten zweven van een 8 millimeter dik profiel, waarachter keramisch glas is gemonteerd. Meer dan ooit wordt hierdoor het vuur daadwerkelijk ervaren als een open haard. Daarnaast is een Bellfires 3 gashaard leverbaar met hetHidden Door systeem met zwart gescreende glasranden. Mooi, modern en minimalistisch.

Steeds meer mensen vallen als een blok voor de gashaard. En niet ten onrechte; gas betekent sfeer en gemak inéén. Heeft u geen zin om zich bezig te houden met de houtvoorraad? Laat u de stofzuiger liever in de kast staan? Dan is de gashaard wellicht ook iets voor u.

Het is inmiddels bekend: moderne gashaarden zijn niet meer te vergelijken met de modellen van pakweg tien jaar geleden. Nieuwe technieken hebben ervoor gezorgd dat u ook met een gashaard kunt wegdromen bij een levensecht wisselend vlammenspel. En u profiteert daarbij van een paar grote voordelen. Gas is gemakkelijk, veilig en voordelig.

On/off
Een gashaard is een uitkomst voor mensen die houden van de sfeer van haardvuur, maar daar weinig tijd voor (over) hebben. Met een druk op de knop brandt hij. Er zijn zelfs modellen met een afstandsbediening. Voorbereiding is dus niet nodig. Geen gesleep met houtblokken en geen gedoe met aanmaakblokjes en lucifers. U hoeft het vuur niet in de gaten te houden en na afloop hoeft u de haard of aslade niet uit te zuigen. En wilt u de deur uit of naar bed, dan dooft u het vuur met dezelfde druk op de knop. Dat is niet alleen erg gemakkelijk, maar nog eens veilig ook.

Beveiliging
Denk nooit te licht over de beveiliging van uw haard. Koolmonoxide is geurloos, smaakloos en onzichtbaar en is daardoor levensgevaarlijk. Alle gashaarden moeten zijn voorzien van het CE-label. Dit betekent dat een gashaard aan de eisen van de Europese Unie voldoet op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en consumentenbescherming. Moderne gashaarden zijn bijvoorbeeld uitgerust met een thermische terugstroombeveiliging, oftewel een T.T.B. Deze sluit automatisch de gastoevoer als er te weinig lucht bij de vlammen komt, of wanneer de vlammen onverhoopt doven. Laat uw gashaard altijd instaleren door een vakbekwaam installateur, die bekend is met de installatie van gashaarden en de voorschriften daarvoor in het Bouwbesluit. Uw veiligheid en gezondheid gaat immers boven alles.

Open of gesloten
Wie de keuze heeft gemaakt voor een gashaard, moet vervolgens nog een keuze maken, namelijk tussen een open of een gesloten toestel. En die keuze is mede afhankelijk van uw woonsituatie. Een open gashaard heeft een open verbranding. Dat wil zeggen dat de lucht die nodig is voor de verbranding uit de woonruimte wordt aangezogen. In veel gevallen is dat echter niet zonder meer mogelijk of toegestaan en moet er buis worden aangelegd die de lucht van buiten tot onder het toestel aanvoert. De rookgassen moeten via een schoorsteenkanaal of afvoerkanaal via het dak worden afgevoerd. Het rendement van een dergelijk systeem komt veelal niet boven de 25% uit. Bij een gesloten gastoestel werkt het luchtsysteem anders. De gesloten gashaard heeft een dubbelwandig afvoersysteem. Door de buitenste buis wordt verse lucht aangezogen, door de binnenste buis worden de verbrandingsgassen naar buiten afgevoerd. De uitmonding van dit dubbelwandig kanaal kan direct op een buitenmuur of een plat dak worden aangesloten. U heeft dus geen schoorsteen nodig. Misschien wilt u uw haard niet tegen een buitenmuur, of niet onder het platte dak. Ook dat is geen probleem: de dubbelwandige afvoer is flexibel te instaleren. Een buizensysteem van verschillende lengtes, zowel verticaal als horizontaal, zorgt ervoor dat u veel meer mogelijkheden heeft voor de plaatsing van uw haard. Het rendement van een gesloten systeem ligt al snel op zon 75%.

Blikvanger
Een haard of een kachel is vaak het middelpunt van de kamer. Daarom moet een haard echt helemaal naar uw zin zijn. En dat is tegenwoordig niet moeilijk. De haard heeft namelijk, naast een praktische functie steeds meer een esthetische functie gekregen. De haard is verworden tot een stijlelement en dat heeft zijn weerslag op het design en de vormgeving. Er is, vooral voor gashaarden, werkelijk van alles te koop: klassiek, trendy en alles wat daar tussen zit. Veel haarden zijn tijdloos. De vormgeving en de materialen zijn zo uitgedacht dat de haard over vijftien jaar nog moeiteloos in uw interieur zal passen. Wel zo prettig, want een haard koopt u immers voor een langere periode. Houdt u juist wel van afwisseling, dan kunt u ook een haard aanschaffen waarvan u de lijst gemakkelijk kan wisselen. Nu fel rood, maar over twee jaar ingetogen antraciet. Ideaal voor mensen die van variatie houden.

Elektrisch gemak
De gashaard is een echte gemakshaard, maar datzelfde geldt voor de elektrisch gestookte haard. Het elektrisch vuur van tegenwoordig is een technisch hoogstandje dat bij steeds meer mensen in de smaak valt. Vroeger was elektrisch vuur van een kilometer afstand als nep te herkennen. Tegenwoordig zijn de vlammen nauwelijks meer van echt te onderscheiden, ook niet van dichtbij. Achter het vuur wordt namelijk een zwart scherm geplaatst waarop met bewegende spiegeltjes het licht wordt geprojecteerd. De illusie van echt vuur is hiermee compleet. De elektrische haard heeft een groot voordeel: u kunt de haard echt overal plaatsen, want u heeft immers geen schoorsteen en gastoevoer nodig. U kunt dus ook meer haarden in uw huis plaatsen. Veel binnenhuisarchitecten lijken hierop in te spelen. Een haard in de hal, in de slaapkamer en zelfs in de badkamer, lijkt een ware trend te worden. Tot slot nog een aardig weetje: er zijn elektrische haarden verkrijgbaar, die niet alleen warmte, maar ook verkoeling bieden. Met een druk op de knop wordt uw sfeerverwarming een soort ventilator die het vertrek ventileert. Zelfs in de zomer kunt u dus veel plezier van uw haard hebben.

Meer informatie over haarden, kachels en erkende installateurs Bron: Vereniging Confortabel Wonen

Ronde vormen mogen weer! Vooruitlopend op deze nieuwste trend in de interieurwereld ontwikkelde de Nederlandse hout- en gashaardenspecialist Wanders fires & stoves de ronde gashaard Cocos. Een uniek en nieuw ontwerp dat elke ruimte een totaal nieuwe dimensie geeft. De designhaard is speelser dan de standaard vierkante en rechthoekige kachels en haarden en belooft een ware hit te worden. Prachtig in de huiskamer, elegant en stijlvol op kantoor. De Cocos past eigenlijk overal.

In de zomer een nieuwe haard introduceren? Natuurlijk! Want juist nu oriënteren consumenten zich op aanstaande verbouwingen, verhuizingen en winterse trends. De prachtige ronde gashaard Cocos is met achterwand verkrijgbaar, maar ook als tunnel. Een muur of wand krijgt een magische doorkijk, of de haard nu brandt of niet. De Cocos is bovendien zeer gebruiks- en milieuvriendelijk. Door het gesloten systeem ontrekt de haard geen zuurstof – en dus warmte – uit de ruimte. Met een simpele afstandsbediening kan iedereen de haard op de gewenste stand zetten. Een mooie keramische houtset wordt standaard meegeleverd.

De Cocos is geschikt voor aardgas en propaan en verkrijgbaar bij diverse dealers in binnen- en buitenland

Haardenproducent FLAM uit Sint-Truiden zet in op een warm najaar. ‘Vaste brandstoffen’ en zelfs kolen maken daarbij een comeback. Ook het programma gashaarden werd uitgebreid als antwoord op de vraag naar stijlvolle en zuinige gaswarmte. Onmiskenbare blikvanger is het nieuwe branderbed ‘Sliced’ dat zich bij uitstek leent voor minimalistische interieurs.

Ondanks de hoge prijzen is gas als brandstof nog lang niet afgeschreven. De nieuwe technologieën en ongekend hoge rendementen verzachten de stookkosten. Een gashaard geeft bovendien sfeer en met een uitgekiend design kan hij in elk soort interieur worden ingepast. De intensieve samenwerking met de bekende designpartner hegge ID heeft FLAM dan ook succes gebracht.

Eerder dit jaar gooide FLAM al hoge ogen met de paradepaardjes TERRA en KWADRA. Deze gasinbouwhaarden behalen een rendement tot 87%, mede door het revolutionaire ”flushline design”. Het succes van deze haarden krijgt nu een vervolg met nieuwe arrangementen.

TERRA: Gasvlammen uit een ‘Sliced’ landschap De TERRA inbouwhaard is nu in een breedte van 120 cm beschikbaar (naast de bestaande 70, 100 en 150 cm). Daarbij kan worden gekozen uit een hoekmodel of panoramamodel. Naast de unieke en originele keramische bodembedekking ‘Dry River Bed’ is er nu ook de wit keramische bodembedekking ’Sliced’. Deze wordt gevormd door rechte lijnen die een helder maanlandschap doorsnijden. Ideaal voor een vleugje kubisme in minimalistische, moderne interieurs.

KWADRA: klassiek, modern of tijdloos De KWADRA wordt breder en is nu ook verkrijgbaar in 100 cm breedte. Strak in het muurvlak (met enkel het glas zichtbaar) of met de traditionele ‘mantel’omkadering - de gasinbouwhaard KWADRA kan zowel naar een strak-modern als klassiek interieur worden gemodelleerd. Met de nieuwe revolutionaire gasbrander is het vlammenspel op de houtstammenset bijna niet te onderscheiden van dat van een echt hout- of kolenvuur.

In de haardencollectie 2012 introduceert de Nederlandse haardenfabrikant TULP een aantal innovatieve haarden. B-fire 60 is een van de nieuwe modellen.

Dit hoge model gashaard is voorzien van de zogenaamde “wood burner”, dit is een unieke dubbele brander waardoor het vlammenspel lijkt op dat van een ‘echt’ houtvuur. Dit effect wordt versterkt door de levensechte houtstammen en de manier waarop deze gestapeld zijn.

De twee branders zijn ook afzonderlijk te gebruiken. Met de voorste brander creëert men een rustig en sfeervol haardvuur. Doordat slechts de helft van het vermogen gebruikt wordt geeft de haard een beperkte warmte af. Door ook de achterste brander aan te zetten vormen er hoge vlammen aan de achterzijde waardoor het vuur brandt als bij een echt houtvuur.

Volop mogelijkheden voor de interieurarchitect. De B-fire 60 kan worden ingebouwd in een klassiek moderne schouw maar is ook geschikt om strak in de muur bijvoorbeeld in een keuken op ooghoogte in te bouwen. Dit past perfect in de hedendaagse keukenarchitectuur en biedt veel gezelligheid in de keuken.

De haard wordt standaard geleverd met afstandsbediening.

Onlangs onderging de showroom van haardenfabrikant Harrie Leenders een rigoureuze metamorfose. De showroom is geopend voor dealers en voor consumenten. Op deze unieke plek in het Brabantse Oirschot kan men uitgebreid kennismaken met het merk en de haarden van Harrie Leenders. De huiselijke hoekjes geven de showroom een extra persoonlijk karakter. De Brabantse gastvrijheid staat garant voor een inspirerend bezoek dat meer dan de moeite waard is.

In de compleet nieuwe ingerichte showroom zijn meerdere hout- en gasgestookte haarden aangesloten zodat men het vuur daadwerkelijk kan ervaren. Het ritueel vuur stoken kan in deze ruimte live worden ervaren, dat wil zeggen: consumenten mogen zelf een houtkachel aanmaken zodat ze echt kunnen beleven wat een houthaard betekent.

Het beheersen van vuur is een complex proces. Harrie Leenders staat voor eenvoud in stijl en aandacht voor vuur. Het resultaat is terug te vinden in de haarden.

Met ruim 25 jaar ervaring als haardbouwer staat er één doel voor ogen: haarden bouwen met een nagenoeg volledige verbranding en eenvoudige bediening. Inmiddels zijn de producten het beste bewijs van het vakmanschap.

De succesvolle Metro gashaardenlijn van DRU is onlangs uitgebreid met een nieuwe telg: de Metro 100XT Slim Line II. De Metro lijn stond al bekend om haar sfeervolle, brede vuren. De Metro 100XT Slim Line II voegt daar nog eens extra hoogte aan toe, waardoor u een nog beter zicht op het haardvuur krijgt. Daarnaast is op deze haard het unieke Slim Line II systeem toegepast, waardoor de lijsten volledig uit het zicht blijven en er een royaal zicht op het vuur overblijft.

Brede en hoge uitstraling

De Metro 100XT Slim Line II heeft net als de overige Metro haarden de grote robuuste houtblokken die vrijwel niet van echt hout zijn te onderscheiden. Daarnaast is de haar uitgerust met de Vario Burner® brandertechniek. Door deze unieke brander wordt het glasraam zo volledig mogelijk gevuld met hoge, gele vlammen. De extra hoge vlammen staan garant voor een nog intenser vlambeeld. De binnenzijde van de haard is uitgevoerd met zwarte profielplaten en een branderbed dat desgewenst kan worden voorzien van een houtset of witte Carrara kiezels. Zo kan de haard naar eigen wens worden afgestemd op het interieur.

Eigenschappen

Door middel van het gepatenteerde Easy Release® glasraam wordt toegang tot de binnenzijde van de haard verkregen. De eenvoudig uitneembare ruit maakt schoonmaken makkelijker. Het hoge en brede gele houtvuur is regelbaar met een afstandsbediening, die standaard wordt meegeleverd. Deze afstandsbediening is voorzien van een temperatuur display en klokfunctie.

Accessoires

Voor de noodzakelijk boezemontluchting van de Metro 100XT Slim Line II kan worden gekozen uit één van de beschikbare ventilatie elementen Lux, Lux Omni of Lux Sleeve. Een aantal hiervan kunnen optioneel worden voorzien van verlichting of van een ventilator. De Metro 100XT Slim Line II is tevens leverbaar in een tunnel-uitvoering.

Wél de sfeer van een haard in huis, maar niet met haardblokken hoeven sjouwen. Dat is in de ogen van de helft van de Nederlanders een groot voordeel van een gashaard. Dat blijkt uit onderzoek door Flycatcher Internet Research naar de vraag hoe Nederlandse woningbezitters de sfeer in huis creëren en beleven. Het onderzoek werd gehouden in opdracht van Faber, specialist in sfeerhaarden. Door de afstandbediening van de gashaard kan deze ook gemakkelijk vanuit de luie stoel op een kille zomeravond even een uurtje worden aangezet.

Het onderzoek, getiteld Sfeer en sfeerbeleving, werd gehouden onder ruim 750 Nederlandse woningbezitters tussen 25 en 65 jaar. Zij gaven hun mening over onder andere de stijl in de woonkamer en het creëren van sfeer in de woonkamer met (open) haarden of kachels. Dat je niet meer hoeft te sjouwen met haardblokken vinden Nederlanders een groot voordeel van gashaarden. Daarnaast geeft bijna een kwart de schonere verbranding en het ontbreken van stankoverlast als belangrijke argumenten voor de aanschaf een gashaard aan.

Relaxed XL
De nieuwste inbouwhaard met afstandsbediening is de Relaxed XL. Door de breedte van de haard (1.30m x 0.40m) laat deze het vuurbeeld mooi en volledig tot zijn recht komen. De achterwand bestaat geheel uit zwart staal en is in de hoeken rond afgewerkt. Deze vloeiende lijnen geven de haard een mooie uitstraling. De haard kan met of zonder frame worden ingebouwd. Frames zijn verkrijgbaar in RVS of antraciet. De Relaxed XL is leverbaar als Flat Burner, waarbij zowel voor de houtblokken-set of (witte) carrara kiezel gekozen kan worden. De gashaard heeft een Multi Vent-verbrandingssysteem, een gesloten systeem met aanvoer van zuurstof (van buiten) en afvoer van rookgassen (naar buiten).