2196
Gashaarden
Gepubliceerd: 27-10-2012 Laatste update: 20-03-2022

Steeds meer mensen vallen als een blok voor de gashaard. En niet ten onrechte; gas betekent sfeer en gemak inéén. Heeft u geen zin om zich bezig te houden met de houtvoorraad? Laat u de stofzuiger liever in de kast staan? Dan is de gashaard wellicht ook iets voor u.

Het is inmiddels bekend: moderne gashaarden zijn niet meer te vergelijken met de modellen van pakweg tien jaar geleden. Nieuwe technieken hebben ervoor gezorgd dat u ook met een gashaard kunt wegdromen bij een levensecht wisselend vlammenspel. En u profiteert daarbij van een paar grote voordelen. Gas is gemakkelijk, veilig en voordelig.

On/off
Een gashaard is een uitkomst voor mensen die houden van de sfeer van haardvuur, maar daar weinig tijd voor (over) hebben. Met een druk op de knop brandt hij. Er zijn zelfs modellen met een afstandsbediening. Voorbereiding is dus niet nodig. Geen gesleep met houtblokken en geen gedoe met aanmaakblokjes en lucifers. U hoeft het vuur niet in de gaten te houden en na afloop hoeft u de haard of aslade niet uit te zuigen. En wilt u de deur uit of naar bed, dan dooft u het vuur met dezelfde druk op de knop. Dat is niet alleen erg gemakkelijk, maar nog eens veilig ook.

Beveiliging
Denk nooit te licht over de beveiliging van uw haard. Koolmonoxide is geurloos, smaakloos en onzichtbaar en is daardoor levensgevaarlijk. Alle gashaarden moeten zijn voorzien van het CE-label. Dit betekent dat een gashaard aan de eisen van de Europese Unie voldoet op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en consumentenbescherming. Moderne gashaarden zijn bijvoorbeeld uitgerust met een thermische terugstroombeveiliging, oftewel een T.T.B. Deze sluit automatisch de gastoevoer als er te weinig lucht bij de vlammen komt, of wanneer de vlammen onverhoopt doven. Laat uw gashaard altijd instaleren door een vakbekwaam installateur, die bekend is met de installatie van gashaarden en de voorschriften daarvoor in het Bouwbesluit. Uw veiligheid en gezondheid gaat immers boven alles.

Open of gesloten
Wie de keuze heeft gemaakt voor een gashaard, moet vervolgens nog een keuze maken, namelijk tussen een open of een gesloten toestel. En die keuze is mede afhankelijk van uw woonsituatie. Een open gashaard heeft een open verbranding. Dat wil zeggen dat de lucht die nodig is voor de verbranding uit de woonruimte wordt aangezogen. In veel gevallen is dat echter niet zonder meer mogelijk of toegestaan en moet er buis worden aangelegd die de lucht van buiten tot onder het toestel aanvoert. De rookgassen moeten via een schoorsteenkanaal of afvoerkanaal via het dak worden afgevoerd. Het rendement van een dergelijk systeem komt veelal niet boven de 25% uit. Bij een gesloten gastoestel werkt het luchtsysteem anders. De gesloten gashaard heeft een dubbelwandig afvoersysteem. Door de buitenste buis wordt verse lucht aangezogen, door de binnenste buis worden de verbrandingsgassen naar buiten afgevoerd. De uitmonding van dit dubbelwandig kanaal kan direct op een buitenmuur of een plat dak worden aangesloten. U heeft dus geen schoorsteen nodig. Misschien wilt u uw haard niet tegen een buitenmuur, of niet onder het platte dak. Ook dat is geen probleem: de dubbelwandige afvoer is flexibel te instaleren. Een buizensysteem van verschillende lengtes, zowel verticaal als horizontaal, zorgt ervoor dat u veel meer mogelijkheden heeft voor de plaatsing van uw haard. Het rendement van een gesloten systeem ligt al snel op zon 75%.

Blikvanger
Een haard of een kachel is vaak het middelpunt van de kamer. Daarom moet een haard echt helemaal naar uw zin zijn. En dat is tegenwoordig niet moeilijk. De haard heeft namelijk, naast een praktische functie steeds meer een esthetische functie gekregen. De haard is verworden tot een stijlelement en dat heeft zijn weerslag op het design en de vormgeving. Er is, vooral voor gashaarden, werkelijk van alles te koop: klassiek, trendy en alles wat daar tussen zit. Veel haarden zijn tijdloos. De vormgeving en de materialen zijn zo uitgedacht dat de haard over vijftien jaar nog moeiteloos in uw interieur zal passen. Wel zo prettig, want een haard koopt u immers voor een langere periode. Houdt u juist wel van afwisseling, dan kunt u ook een haard aanschaffen waarvan u de lijst gemakkelijk kan wisselen. Nu fel rood, maar over twee jaar ingetogen antraciet. Ideaal voor mensen die van variatie houden.

Elektrisch gemak
De gashaard is een echte gemakshaard, maar datzelfde geldt voor de elektrisch gestookte haard. Het elektrisch vuur van tegenwoordig is een technisch hoogstandje dat bij steeds meer mensen in de smaak valt. Vroeger was elektrisch vuur van een kilometer afstand als nep te herkennen. Tegenwoordig zijn de vlammen nauwelijks meer van echt te onderscheiden, ook niet van dichtbij. Achter het vuur wordt namelijk een zwart scherm geplaatst waarop met bewegende spiegeltjes het licht wordt geprojecteerd. De illusie van echt vuur is hiermee compleet. De elektrische haard heeft een groot voordeel: u kunt de haard echt overal plaatsen, want u heeft immers geen schoorsteen en gastoevoer nodig. U kunt dus ook meer haarden in uw huis plaatsen. Veel binnenhuisarchitecten lijken hierop in te spelen. Een haard in de hal, in de slaapkamer en zelfs in de badkamer, lijkt een ware trend te worden. Tot slot nog een aardig weetje: er zijn elektrische haarden verkrijgbaar, die niet alleen warmte, maar ook verkoeling bieden. Met een druk op de knop wordt uw sfeerverwarming een soort ventilator die het vertrek ventileert. Zelfs in de zomer kunt u dus veel plezier van uw haard hebben.

Meer informatie over haarden, kachels en erkende installateurs Bron: Vereniging Confortabel Wonen

 

WIN-VLOERKLEED.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide