Faber is erin geslaagd om elektrische haarden te maken met een wel heel realistisch vlammenbeeld. De Opti-myst haarden in de modellen Gala en Jelling zorgen voor een driedimensionaal vlam- en rookeffect dat er van alle kanten uitziet alsof er een echt haardvuur brandt. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de voornaamste bedenking van mensen die wel de sfeer van een echte haard, maar niet het gedoe ervan willen. Alleen de geur van echt hout ontbreekt (nog), maar verder is de elektrische haard een revolutionaire stap dichter bij de werkelijkheid gekomen.

Een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft een (open) haard in huis. Nog eens veertig procent zou dit graag willen, zo bleek uit een recent onderzoek in opdracht van Faber naar haarden en sfeerbeleving. De meerderheid van de ondervraagden geeft bij een haard de voorkeur aan een elektrische variant, mits deze de sfeer van een echte open haard heel dicht zou benaderen. Bij een elektrische haard mist men namelijk vooral de geur van echt hout (zegt 55%) en de echtheid van de vlammen (56%). Het laatste probleem is wat Faber betreft opgelost met de nieuwe haard Opti-myst, verkrijgbaar in de modellen Gala en Jelling. De haardenfabrikant is erin geslaagd met lampen en waterdamp een zodanig realistisch vlammenbeeld te creëren, dat het vuur bijna niet meer van echt is te onderscheiden.

Alle voordelen
Het nadeel van het platte beeld van kunstmatige vlammen is bij de Opti-myst geheel weggenomen. Desgewenst zijn de elektrische haarden vrijstaand te plaatsen en is het mogelijk er omheen te lopen. Ook dan is het regelbare driedimensionale vlam- en rookeffect van alle kanten revolutionair realistisch. Dit wordt gecreëerd door vijf lampen van 50 watt (12 Volt) en twee verdampers. Vanuit een waterreservoir van 1,3 liter - goed voor 8 tot 10 uur branden - komt ultrafijne waterdamp vrij. Via het lichteffect van de vijf lampen op de waterdamp wordt de illusie van echte vlammen gewekt. Aangezien 90 procent van de huizen in Nederland een te droog leefklimaat heeft, is deze damp niet schadelijk, maar draagt juist een beetje bij aan de verbetering van de vochthuishouding in de woning.

De Opti-myst haarden hebben alle voordelen die de ondervraagden uit het onderzoek ook aangaven over elektrische haarden: er komt geen as of stof vrij zoals bij bijvoorbeeld bio-ethanol- of gelhaarden, de haard is gebruiksvriendelijk en de installatie kan zonder hak- of breekwerk plaatsvinden. Het laatste is zeer eenvoudig samen te vatten: plug & play. Alleen wie de haard in een schouw wil inbouwen, heeft uiteraard iets meer werk.

Afstandsbediening
Zowel de Gala als de Jelling beschikken over een afstandsbediening. De Opti-myst haarden Gala en Jelling staan dan ook garant voor een gemakkelijke manier om een zeer sfeervolle omgeving te creëren.

Ooit kwamen elektrische sfeerhaarden kil en kunstmatig over. Vandaag vallen ze vooral op door de realistische vlammen en het stijlvolle design. Dat bewijzen althans de nieuwe modellen van Faber: SP6, Rana en Vega.

Of je nu modern of klassiek bouwt, de haard is na zoveel jaren nog altijd de ultieme sfeerschepper. En toch. Minder leuk is het als je continu hout moet aanvoeren, de haard moet aansteken of hem telkens moet schoonmaken. Elektrische sfeerhaarden daarentegen zijn veel gebruiksvriendelijker. Er vindt geen verbranding plaats, ze produceren geen gassen en hebben dus ook geen rookkanaal nodig.

• SP6 – Minimalistische “wide screen”

De SP6, Faber’s nieuwste elektrische sfeerhaard, pakt uit met een strak en minimalistisch design, waarin vlammen de hoofdrol spelen. Het brede kader is beschikbaar in drie kleuren: hoogglans wit, zwart en grijs-metallic. Handig is ook dat je de haard aan zowat elke muur kunt ophangen. De SP6 wordt geleverd met houtset en beschikt over een afstandsbediening, die toelaat om heel eenvoudig het gewenste vuurbeeld te bepalen.

• Afmetingen: 520 x 1.200 x 182 mm (hxbxd)

• Adviesprijs: € 1.525

• Rana – Comfortabele warmte

Vrijheid van plaatsing. Daar gaat het om. Als eerste frameloze elektrische sfeerhaard, is de Rana gemakkelijk in te bouwen. Faber levert het model los of als set met de bijhorende schouw Wirdum, uitgevoerd in gepolijste natuursteen. (Crema Marfil).

Een geruisloze ventilator zorgt voor een snelle warmteverspreiding. Maar het is ook mogelijk om alleen het vlammenbeeld in te schakelen. De Rana heeft een instelbaar vermogen van 0,75 of 1,5 kW en beschikt eveneens over een afstandsbediening.

• Afmetingen: 745 x 652 x 197 mm (hxbxd)

• Vega – Less is more

Geen franjes of frivoliteiten. De Vega valt op door z’n eenvoud. Een frameloos ontwerp dat discreet in de muur geplaatst wordt. De LED-verlichting, ingebouwd in een realistische houtset, zorgt voor een natuurgetrouw vlammenbeeld. Het bijregelen van het vlameffect gebeurt door middel van een afstandsbediening.

• Afmetingen: 47 x 119 x 17 mm (hxbxd)

Wanneer de dagen korter worden en de eerste herfststromen opsteken, wordt het tijd voor gezelligheid thuis. DeAtilde sfeermaker in de woonkamer/woonkeuken is Metro 120e Slim Line, een geavanceerde elektrische haard waarbij het vlammenspel nauwelijks nog van dat van een echte haard te onderscheiden is. Met Atilde druk op de knop brandt het vuurtje en zijn warmte en sfeer een feit. Geluk kan zo simpel zijn. De nieuwe Metro 120e Slim Line is de nieuwe, innovatieve versie van de eerste serie Metro elektrische haarden van DRU. Met nagenoeg dezelfde inbouwafmetingen, heeft Metro 120e opvallend meer diepte in het vuurzicht. De eenvoudige takjes hebben plaatsgemaakt voor een realistische en royale houtset. Door het gebruik van nieuwe lichteffecten komt het vurige karakter van de haard nog beter tot zijn recht. Bovendien is Metro 120e uitgevoerd met de Vario Flameà technologie. Deze technologie kenmerkt zich door een hoog en wervelende vlambeeld, precies zoals bij een echt houtvuur.

Doordat de haarden van DRU op een LED technologie werken, vragen ze minimale energie, slechts 15 Watt. Dit is spectaculair minder dan het gemiddelde verbruik van elektrische haarden, die zijn voorzien van een gloeilamp. De nieuwe generatie elektrische haarden van DRU is niet alleen goedkoper in gebruik, ze belasten ook het milieu veel minder. Daarbij ligt het gemiddelde aantal branduren bij een LED ook vele malen hoger dan bij een gloeilamp.

De Metro 120e is eenvoudig in te bouwen in meubels of in een boezem, omdat er voor elektrische haarden geen afvoer nodig is. De bediening is gelijk, dus supervriendelijk, gebleven. Met behulp van de meegeleverde afstandbediening is het vlameffect in intensiteit te veranderen en kan het verwarmingsgedeelte in- of uit geschakeld worden. De haard kan uitgevoerd worden met een houtset of met kiezels.

Venteo Slim Line, trendsetter in sfeerverwarming De Venteo Slim Line is een design haard op gas met een zeer geringe inbouwdiepte. Dankzij het minimalistische design is deze haard geschikt voor vele interieurs. De haard is een gesloten toestel uitstekend geschikt voor kierdichte woningen.

De Venteo Slim Line is een kleinere uitvoering van de succesvolle Passeo Slim Line. Deze soort haarden zonder frames nemen momenteel explosief toe in populariteit. Er zijn geen randen meer zichtbaar waardoor er een groot glasraam overblijft voor een perfect zicht op het houtvuur met grote gele vlammen. De brander van het type Vario Burner® levert unieke prestaties waarbij het vlammenspel vrijwel niet van echt houtvuur is te onderscheiden.

De haard samenstellen naar eigen smaak
Voor de binnenzijde van de Venteo Slim Line is er keuze uit steendecorplaten en zwart-stalen panelen. Naast plaatsing strak in de wand kan ook prima gecombineerd worden met een natuurstenen schouw. DRU heeft diverse modellen schouwen in verschillende steensoorten waarbij de maatvoering exact is afgestemd op de haard.

Uitrusting
De Venteo Slim Line is standaard, zonder meerprijs, voorzien van een afstandsbediening met temperatuurdisplay. Hiermee kan eenvoudig de vlamhoogte geregeld worden. Er kan tevens gekozen worden voor een radiografische afstandsbediening. Hiermee is de haard op afstand te ontsteken en kan de temperatuur thermostatisch of via een timer worden ingesteld. Ook wordt er altijd een bedieningsluik meegeleverd waarin het gasregelblok en de ontvanger voor de afstandsbediening kunnen worden ondergebracht. Voor de noodzakelijke ventilatie is er het Lux-element. Deze kan optioneel worden voorzien van verlichting voor extra sfeer in de woonkamer.

TULP (Totally Unique Lifestyle Products) is een nieuw Nederlands merk op de haardenmarkt. Onder dit nieuwe merk worden nieuwe producten ontworpen, geproduceerd en verkocht die VUUR als overeenkomst met elkaar hebben.

Michael Tulp, voormalig directeur/eigenaar van Bellfires (marktleider van gashaarden in de Benelux) voert samen met Broos Kerssemakers de directie. Bart Vos van Vos Interieur en zoon van Henk Vos is de artistiek adviseur van het nieuwe bedrijf. Uitgangspunt voor TULP was het ontwerpen van een collectie elektrische haarden met warmte-afgifte die voor een grote doelgroep bereikbaar is zonder dat de producten een uitstraling zouden krijgen van een standaard kachel. Iedere haard is en uniek en authentiek qua ontwerp en uitstraling.

Met de lancering van het nieuwe merk/bedrijf wordt tegelijk een hele collectie haarden voorgesteld. Het assortiment bevat zowel indoor als outdoor producten.

TULP producten zijn no nonsense producten die allemaal volgens het plug & play principe zijn ontworpen. Een haard die bij wijze van spreken s middags in de winkel is gekocht, kan s avonds al lekker thuis branden. Er hoeft geen installateur of vakman aan te pas te komen. De gehele techniek zit in het apparaat en een stopcontact is het enige dat nodig is. Een haard die dus ook gemakkelijk verhangen of verhuisd kan worden.

Gemak dient de mens, dus voor de bediening maak je gebruik van de afstandsbediening.

M-fire 30: een elektrische haard met een naar keuze glazen (wit of zwart) of stalen frame. De maten van de M-fire 30 zijn 500 mm x 565 mm x 115 mm. De haard neemt dus eigenlijk niet meer plek in dan een schilderij. Echter dit kunstwerk geeft ook nog een comfortabele warmte af. Ideaal als sfeermaker in woon- of slaapkamer, keuken of kantoor. Voor grotere ruimten zijn de M-fire 50 of de M-fire 90 zeer geschikt. Door hun royale afmetingen komen zij op grotere vlakken zeer goed tot hun recht en geven evenredig meer warmte af dan hun kleinere broertje

De bekende DRU Metro-lijn, sfeerhaarden op gas met een breed frontaal vuurzicht, nemen alsmaar toe in populariteit. Reden voor DRU om van dit type haarden een variant op de markt te brengen met een elektrisch vuur, de Metro 80e Slim Line.

Net als de overige haarden in deze lijn, wordt de Metro 80e Slim Line volledig ingebouwd waarna er slechts minimale lijsten zichtbaar zijn. Zo wordt er alle ruimte geboden aan het vlammenspel. Karakteristiek aan deze elektrische haard is het modulerende gloeibed over de volledige breedte van de haard. Op deze manier ontstaat er een realistische dieptewerking, waarbij de optionele houtset of kiezels voor een compleet en passend geheel zorgen. Dit is uniek op de markt en draagt enorm bij aan de echtheid van de vlammen.

Door de toepassing van LED-technologie verbruikt het vlambeeld van de Metro 80e Slim Line slechts 15 Watt. Indien gewenst kan de verwarming, met een maximaal vermogen van 2000 Watt, bij worden geschakeld. Het plaatsen van de haard kan eenvoudig in een boezem of gecombineerd met een meubel of kast. Zo ontstaat er een functioneel en sfeervol geheel.

De Metro 80e Slim Line: een prachtige aanvulling op de rest van het assortiment elektrische haarden van DRU.

Met de nieuwe elektrische haard Lanza brengt DRU een ideale sfeermaker voor het strakke interieur. De elektrische haard Lanza van DRU is een echte blikvanger. Met zijn strakke lijnen en vormen komt hij uitstekend tot zijn recht in een modern interieur. De platte haard, die tegen de muur wordt gehangen, is aan de voorkant voorzien van een glazen plaat. Deze plaat kan worden geleverd met een zwarte, grijze of witte rand. De haard kan nog verder op het interieur worden afgestemd door te kiezen voor witte kiezels of een houtset.

Sfeer in een handomdraai

Een elektrische haard past in elk huishouden. De Lanza kan binnen enkele minuten op elke plek worden gehangen, er is alleen een geaard stopcontact nodig. De gezelligheid en warmte van een sfeervolle haard wordt zo beschikbaar voor iedereen.

Unieke eigenschappen

Wat direct opvalt bij de elektrische haarden van DRU is het natuurechte vuurbeeld. De gepatenteerde Vario Flame® maakt dat de vlammen natuurechte kleuren hebben en nauwelijks te onderscheiden zijn van echt vuur. Bij DRU haarden verbruikt het vlammenspel door de innovatieve LED-technologie slechts 15 watt, de verwarming kan naar keuze worden ingeschakeld. Een afstandsbediening wordt standaard meegeleverd.

Bespaar energie

DRU onderscheidt zich bij al haar elektrische haarden door het gebruik van LED technologie. Deze LEDs werken op zwakstroom en hebben een zeer laag stroomverbruik, waardoor een besparing tot 75% ten opzichte van traditionele verlichting kan worden bereikt. Dit lage stroomverbruik resulteert in een zeer lange levensduur, waardoor weinig onderhoud aan de haard nodig is.

De elektrische haard Lanza heeft een consumentenprijs van € 1.195,--, inclusief BTW.