Er zijn verschillende manieren om een huis te verwarmen. De verwarming van onze huizen is veruit de hoogste kostenpost op de energierekening. Alle huizen zijn nu nog aangesloten op het aardgasnetwerk. Maar vanaf 1 juli 2018 mogen nieuwe woningen hier niet meer op worden aangesloten en zullen woningen dus elektrisch verwarmd gaan worden. Een elektrische haard sluit helemaal aan bij deze ontwikkeling naar duurzame energie. Op het gebied van elektrische haarden is heel veel keus. Als u op zoek bent naar een elektrische haard, leest u hier alle ins-en-outs.

Het Opti-Myst vuurbeeld maakte al een einde aan het ’platte vuurbeeld’ in elektrische haarden. Faber heeft het 3-dimensionaal vuurbeeld zo ontwikkeld dat de haarden er van alle kanten uitzien alsof een echt haardvuur brandt.

Bij een haard denk je allang niet meer alleen aan hout. Geavanceerdere elektrische haarden en gashaarden hebben het houthakken bijna overbodig gemaakt. Een knisperend, romantisch vuurtje ontvlamt tegenwoordig heel gemakkelijk via een stekker in een stopcontact. Daar weten ze bij Haardenexpert alles van.

Faber introduceert Opti-Virtual®, een elektrische haard met levensechte vlammen. Het bijzondere is dat de haard niet warm wordt. Het ontbreken van warmte bij Opti-V® wordt in veel situaties als voordeel ervaren. Met een traditionele haard kan het snel erg warm worden in ruimtes die al perfect worden geconditioneerd. De techniek in Opti-V is gebaseerd op Pepper’s Ghost, een driedimensionale technologie waarmee natuurgetrouwe voorstellingen worden gecreëerd. Zoals vlammen waar je uren naar kunt kijken.

Van oudsher is vuur een sfeermaker pur sang. Het zorgt letterlijk en figuurlijk voor warmte in de beleving van mensen. Sfeer wordt daarom bij de ontwikkeling van nieuwe haarden door Faber met een hoofdletter geschreven. Faber voegt met het nieuwe Opti-virtual® een extra categorie sfeerhaarden toe aan de bestaande collectie gashaarden, elektrische haarden en houtkachels. Opti-virtual® is weliswaar een elektrische haard, maar gaat verder door een illusie van vuur te creëren met een levensecht vlammenspel, geknisper en vonkjes die zelfs weg lijken te springen. De techniek is gebaseerd op Pepper’s Ghost. Een principe dat geestverschijningen als illusie weet te vertonen en vooral gebruikt wordt bij grote attracties, op toneel en in musea. Faber heeft de techniek verfijnd voor de nieuwe Opti-virtual®, die in elke ruimte eenvoudig en naar eigen smaak kan worden ingebouwd.

Geschikt voor ruimtes met weinig toezicht
De haard wordt in twee inbouwmaten aangeboden. De Opti-virtual® single is 69 cm breed x 25 cm hoog, de Optivirtual ® double is even hoog, maar 131 cm breed. Het is een flexibele “haardkast”, die op eigen wijze per ruimte kan worden toegepast. Het is het bekende ‘plug and play’ principe, maar dan nog eenvoudiger. Stroom is voldoende om Opti-virtual® tot leven te laten komen. Naast gebruik in eigen huis, maakt dat de haard vooral ook geschikt voor ruimtes waar relatief weinig toezicht mogelijk is. Denk hierbij aan drukbezochte restaurants, cafés, bedrijfsentrees, hotel lobbies of hotelkamers. Het vlammenspel van de haard is levensecht, maar de haard geeft daarentegen geen warmte af. Daar waar al veel mensen zich in een ruimte bevinden wordt dit laatste veelal als positief ervaren. Het kan dan namelijk snel te warm worden.

Vuur zonder stoken
Faber introduceert met Opti-virtual® een totaal nieuwe techniek in de haardenwereld voor een intense vuurbeleving. ‘Eerst zien dan geloven’ is zeker op Opti-virtual® van toepassing. Een ieder zal geboeid naar het vuur staren en zich afvragen hoe het kan branden zonder dat er gas, hout of lucifers aan te pas komen. Dat is de kracht van de illusie, maar gelijk ook de kracht van echt vuur. Want wie begrijpt nu eigenlijk precies hoe (echt) vuur kan branden? Niet voor niets heeft de Glen Dimplex Group daarom ook deze nieuwe wonderbaarlijke techniek gepatenteerd.

Vroeger was op een kilometer afstand te zien dat elektrisch vuur nep was, tegenwoordig zijn de vlammen bijna niet van echt te onderscheiden. Ook niet van dichtbij. Modern elektrisch vuur is dan ook een technisch hoogstandje dat bij steeds meer mensen in de smaak valt. Het vuur bestaat uit namaakhoutblokken of kolen die gaan gloeien. Achter de blokken is een zwart scherm geplaatst, waarop met bewegende spiegeltjes het licht van oranje gloeilampen wordt geprojecteerd. Met een afvoerpijp tot aan uw plafond en een fraaie schouw erbij wordt het helemaal zoeken naar de verschillen met echt vuur.

Tijden veranderen. Ooit waren afvoerloze haarden niet bepaald de eyecatcher van het interieur. Maar door innovatieve technieken is het vuurbeeld aanmerkelijk verbeterd. Dit type haard op elektriciteit, bio-ethanol of gas is dan ook hot! Niet voor niets. De installatie is een eitje en je kunt de haard meeverhuizen.

Net als een gasvuur is ook een elektrisch vuur tegenwoordig bijna niet meer van een houtvuur te onderscheiden. Ook niet van dichtbij. Modern elektrisch vuur is een technisch hoogstandje dat bij steeds meer mensen in de smaak valt. Het bestaat uit namaakhoutblokken of kolen die gaan gloeien. Achter de blokken is een scherm geplaatst, waarop met lampen, spiegeltjes of waterdamp vuur wordt gesuggereerd. Ook leds hebben in dit segment hun entree gemaakt, met vaak spectaculaire effecten. Met een afvoerpijp tot aan het plafond en een fraaie schouw eromheen is het helemaal zoeken naar de verschillen.

Steeds meer hippe designers verbinden hun naam aan een elektrische haard. Vandaar het fikse aanbod aan strak gevormde sfeervuren. Daarbij is er de keuze uit inzet en vrijstaand. De inzethaard wordt ingebouwd. Het gaat meestal om een metalen kastje. Deze lijkt erg op de bekende inbouwhaard, maar levert beduidend minder installatiewerk op. En de haard kan te allen tijde worden meeverhuisd. Voor de portemonnee is er meer goed nieuws: de nieuwe elektrische haarden verbruiken aanmerkelijk minder stroom. Zon 50 watt per uur en dat is evenveel als een doorsnee gloeilamp. In de warmtestand is dat een ander verhaal. Overigens is het vermogen van de meeste modellen te weinig om een ruimte helemaal te verwarmen.

Elektrische haarden zijn vrijwel overal te plaatsen. Omdat er geen verbranding is, is ook geen afvoerkanaal nodig. De enige vereiste is een stopcontact. Nog meer vrijheid en flexibiliteit bieden de haarden op bio-ethanol. Dit alternatief voor fossiele brandstof gemaakt door fermentatie van bijvoorbeeld suikerriet of tarwe  kan op warme belangstelling rekenen. Stooktoestellen op bio-ethanol nemen dan ook een enorme vlucht. Voordelen zijn de echte vlammen en het feit dat je de vuren werkelijk overal neer kunt zetten of hangen waar een vuurtje gewenst is. Een nadeeltje is er ook: de toestellen zijn vooral bedoeld voor de sfeer. Heel erg warm krijg je het er niet van. Het reservoir moet bovendien geregeld worden bijgevuld. Vooralsnog geen optie voor wie de haard vaker wel dan niet wil laten branden. Daarvoor is een afvoerloze gashaard voor aan de wand beter geschikt. Ook deze heeft geen rookkanaal en zelfs geen stopcontact nodig. Een beveiligingssysteem zorgt ervoor dat het sfeervuur automatisch wordt uitgeschakeld zodra het zuurstofniveau onder een gespecificeerd niveau zakt. Afvoerloze gashaarden zijn desalniettemin ongeschikt voor badkamers en slaapkamers.

Kunstwerk of haard? Model Constant van Element 4 is een gashaard die zonder afvoerkanaal als een schilderij aan de muur kan worden gehangen. Zelfs een stopcontact is overbodig. De zwarte natuurstenen omlijsting maakt het plaatje compleet.

Bron: Uw haard. Vraag hier gratis haardenbrochures aan.

Faber is erin geslaagd om elektrische haarden te maken met een wel heel realistisch vlammenbeeld. De Opti-myst haarden in de modellen Gala en Jelling zorgen voor een driedimensionaal vlam- en rookeffect dat er van alle kanten uitziet alsof er een echt haardvuur brandt. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de voornaamste bedenking van mensen die wel de sfeer van een echte haard, maar niet het gedoe ervan willen. Alleen de geur van echt hout ontbreekt (nog), maar verder is de elektrische haard een revolutionaire stap dichter bij de werkelijkheid gekomen.

Een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft een (open) haard in huis. Nog eens veertig procent zou dit graag willen, zo bleek uit een recent onderzoek in opdracht van Faber naar haarden en sfeerbeleving. De meerderheid van de ondervraagden geeft bij een haard de voorkeur aan een elektrische variant, mits deze de sfeer van een echte open haard heel dicht zou benaderen. Bij een elektrische haard mist men namelijk vooral de geur van echt hout (zegt 55%) en de echtheid van de vlammen (56%). Het laatste probleem is wat Faber betreft opgelost met de nieuwe haard Opti-myst, verkrijgbaar in de modellen Gala en Jelling. De haardenfabrikant is erin geslaagd met lampen en waterdamp een zodanig realistisch vlammenbeeld te creëren, dat het vuur bijna niet meer van echt is te onderscheiden.

Alle voordelen
Het nadeel van het platte beeld van kunstmatige vlammen is bij de Opti-myst geheel weggenomen. Desgewenst zijn de elektrische haarden vrijstaand te plaatsen en is het mogelijk er omheen te lopen. Ook dan is het regelbare driedimensionale vlam- en rookeffect van alle kanten revolutionair realistisch. Dit wordt gecreëerd door vijf lampen van 50 watt (12 Volt) en twee verdampers. Vanuit een waterreservoir van 1,3 liter - goed voor 8 tot 10 uur branden - komt ultrafijne waterdamp vrij. Via het lichteffect van de vijf lampen op de waterdamp wordt de illusie van echte vlammen gewekt. Aangezien 90 procent van de huizen in Nederland een te droog leefklimaat heeft, is deze damp niet schadelijk, maar draagt juist een beetje bij aan de verbetering van de vochthuishouding in de woning.

De Opti-myst haarden hebben alle voordelen die de ondervraagden uit het onderzoek ook aangaven over elektrische haarden: er komt geen as of stof vrij zoals bij bijvoorbeeld bio-ethanol- of gelhaarden, de haard is gebruiksvriendelijk en de installatie kan zonder hak- of breekwerk plaatsvinden. Het laatste is zeer eenvoudig samen te vatten: plug & play. Alleen wie de haard in een schouw wil inbouwen, heeft uiteraard iets meer werk.

Afstandsbediening
Zowel de Gala als de Jelling beschikken over een afstandsbediening. De Opti-myst haarden Gala en Jelling staan dan ook garant voor een gemakkelijke manier om een zeer sfeervolle omgeving te creëren.

Naast de huidige elektrische haarden met Opti-myst techniek introduceert Faber nu de Slim line Opti-myst haarden. De inzethaard Niva en de wandhaard Nissum. Beide beschikken over het Opti-myst vlameffect maar zijn nog handzamer en makkelijker te plaatsen dan de bestaande Opti-myst haarden.

Alle voordelen Het ‘platte beeld’ van kunstmatige vlammen is bij het Opti-myst vuur geheel weggenomen. Het regelbare driedimensionale vlam- en rookeffect is van alle kanten realistisch. Dit wordt gecreëerd door lampen van 50 Watt (12 Volt) en verdamper(s). Vanuit een waterreservoir komt ultrafijne waterdamp vrij. Via het lichteffect van de lampen op de waterdamp wordt de illusie van echte vlammen gewekt. Aangezien 90 procent van de huizen in Nederland een te droog leefklimaat heeft, is deze damp niet schadelijk, maar draagt juist bij aan de verbetering van de vochthuishouding in de woning.

De Opti-myst haarden hebben alle voordelen: er komt geen as of stof vrij zoals bij bijvoorbeeld bio-ethanol- of gelhaarden, de haard is gebruiksvriendelijk, veilig en de installatie kan zonder hak- of breekwerk plaatsvinden. Het laatste is zeer eenvoudig samen te vatten: ‘plug & play’.

Slim line

Bij de Slim line producten zit het reservoir niet in een lade verwerkt maar onder de hout set. Dit maakt dat de haard minder inbouwdiepte in beslag neemt en dus nog minder ruimte in uw kamer nodig heeft.

Ooit kwamen elektrische sfeerhaarden kil en kunstmatig over. Vandaag vallen ze vooral op door de realistische vlammen en het stijlvolle design. Dat bewijzen althans de nieuwe modellen van Faber: SP6, Rana en Vega.

Of je nu modern of klassiek bouwt, de haard is na zoveel jaren nog altijd de ultieme sfeerschepper. En toch. Minder leuk is het als je continu hout moet aanvoeren, de haard moet aansteken of hem telkens moet schoonmaken. Elektrische sfeerhaarden daarentegen zijn veel gebruiksvriendelijker. Er vindt geen verbranding plaats, ze produceren geen gassen en hebben dus ook geen rookkanaal nodig.

• SP6 – Minimalistische “wide screen”

De SP6, Faber’s nieuwste elektrische sfeerhaard, pakt uit met een strak en minimalistisch design, waarin vlammen de hoofdrol spelen. Het brede kader is beschikbaar in drie kleuren: hoogglans wit, zwart en grijs-metallic. Handig is ook dat je de haard aan zowat elke muur kunt ophangen. De SP6 wordt geleverd met houtset en beschikt over een afstandsbediening, die toelaat om heel eenvoudig het gewenste vuurbeeld te bepalen.

• Afmetingen: 520 x 1.200 x 182 mm (hxbxd)

• Adviesprijs: € 1.525

• Rana – Comfortabele warmte

Vrijheid van plaatsing. Daar gaat het om. Als eerste frameloze elektrische sfeerhaard, is de Rana gemakkelijk in te bouwen. Faber levert het model los of als set met de bijhorende schouw Wirdum, uitgevoerd in gepolijste natuursteen. (Crema Marfil).

Een geruisloze ventilator zorgt voor een snelle warmteverspreiding. Maar het is ook mogelijk om alleen het vlammenbeeld in te schakelen. De Rana heeft een instelbaar vermogen van 0,75 of 1,5 kW en beschikt eveneens over een afstandsbediening.

• Afmetingen: 745 x 652 x 197 mm (hxbxd)

• Vega – Less is more

Geen franjes of frivoliteiten. De Vega valt op door z’n eenvoud. Een frameloos ontwerp dat discreet in de muur geplaatst wordt. De LED-verlichting, ingebouwd in een realistische houtset, zorgt voor een natuurgetrouw vlammenbeeld. Het bijregelen van het vlameffect gebeurt door middel van een afstandsbediening.

• Afmetingen: 47 x 119 x 17 mm (hxbxd)

Wanneer de dagen korter worden en de eerste herfststromen opsteken, wordt het tijd voor gezelligheid thuis. DeAtilde sfeermaker in de woonkamer/woonkeuken is Metro 120e Slim Line, een geavanceerde elektrische haard waarbij het vlammenspel nauwelijks nog van dat van een echte haard te onderscheiden is. Met Atilde druk op de knop brandt het vuurtje en zijn warmte en sfeer een feit. Geluk kan zo simpel zijn. De nieuwe Metro 120e Slim Line is de nieuwe, innovatieve versie van de eerste serie Metro elektrische haarden van DRU. Met nagenoeg dezelfde inbouwafmetingen, heeft Metro 120e opvallend meer diepte in het vuurzicht. De eenvoudige takjes hebben plaatsgemaakt voor een realistische en royale houtset. Door het gebruik van nieuwe lichteffecten komt het vurige karakter van de haard nog beter tot zijn recht. Bovendien is Metro 120e uitgevoerd met de Vario Flameà technologie. Deze technologie kenmerkt zich door een hoog en wervelende vlambeeld, precies zoals bij een echt houtvuur.

Doordat de haarden van DRU op een LED technologie werken, vragen ze minimale energie, slechts 15 Watt. Dit is spectaculair minder dan het gemiddelde verbruik van elektrische haarden, die zijn voorzien van een gloeilamp. De nieuwe generatie elektrische haarden van DRU is niet alleen goedkoper in gebruik, ze belasten ook het milieu veel minder. Daarbij ligt het gemiddelde aantal branduren bij een LED ook vele malen hoger dan bij een gloeilamp.

De Metro 120e is eenvoudig in te bouwen in meubels of in een boezem, omdat er voor elektrische haarden geen afvoer nodig is. De bediening is gelijk, dus supervriendelijk, gebleven. Met behulp van de meegeleverde afstandbediening is het vlameffect in intensiteit te veranderen en kan het verwarmingsgedeelte in- of uit geschakeld worden. De haard kan uitgevoerd worden met een houtset of met kiezels.

Venteo Slim Line, trendsetter in sfeerverwarming De Venteo Slim Line is een design haard op gas met een zeer geringe inbouwdiepte. Dankzij het minimalistische design is deze haard geschikt voor vele interieurs. De haard is een gesloten toestel uitstekend geschikt voor kierdichte woningen.

De Venteo Slim Line is een kleinere uitvoering van de succesvolle Passeo Slim Line. Deze soort haarden zonder frames nemen momenteel explosief toe in populariteit. Er zijn geen randen meer zichtbaar waardoor er een groot glasraam overblijft voor een perfect zicht op het houtvuur met grote gele vlammen. De brander van het type Vario Burner® levert unieke prestaties waarbij het vlammenspel vrijwel niet van echt houtvuur is te onderscheiden.

De haard samenstellen naar eigen smaak
Voor de binnenzijde van de Venteo Slim Line is er keuze uit steendecorplaten en zwart-stalen panelen. Naast plaatsing strak in de wand kan ook prima gecombineerd worden met een natuurstenen schouw. DRU heeft diverse modellen schouwen in verschillende steensoorten waarbij de maatvoering exact is afgestemd op de haard.

Uitrusting
De Venteo Slim Line is standaard, zonder meerprijs, voorzien van een afstandsbediening met temperatuurdisplay. Hiermee kan eenvoudig de vlamhoogte geregeld worden. Er kan tevens gekozen worden voor een radiografische afstandsbediening. Hiermee is de haard op afstand te ontsteken en kan de temperatuur thermostatisch of via een timer worden ingesteld. Ook wordt er altijd een bedieningsluik meegeleverd waarin het gasregelblok en de ontvanger voor de afstandsbediening kunnen worden ondergebracht. Voor de noodzakelijke ventilatie is er het Lux-element. Deze kan optioneel worden voorzien van verlichting voor extra sfeer in de woonkamer.

TULP (Totally Unique Lifestyle Products) is een nieuw Nederlands merk op de haardenmarkt. Onder dit nieuwe merk worden nieuwe producten ontworpen, geproduceerd en verkocht die VUUR als overeenkomst met elkaar hebben.

Michael Tulp, voormalig directeur/eigenaar van Bellfires (marktleider van gashaarden in de Benelux) voert samen met Broos Kerssemakers de directie. Bart Vos van Vos Interieur en zoon van Henk Vos is de artistiek adviseur van het nieuwe bedrijf. Uitgangspunt voor TULP was het ontwerpen van een collectie elektrische haarden met warmte-afgifte die voor een grote doelgroep bereikbaar is zonder dat de producten een uitstraling zouden krijgen van een standaard kachel. Iedere haard is en uniek en authentiek qua ontwerp en uitstraling.

Met de lancering van het nieuwe merk/bedrijf wordt tegelijk een hele collectie haarden voorgesteld. Het assortiment bevat zowel indoor als outdoor producten.

TULP producten zijn no nonsense producten die allemaal volgens het plug & play principe zijn ontworpen. Een haard die bij wijze van spreken s middags in de winkel is gekocht, kan s avonds al lekker thuis branden. Er hoeft geen installateur of vakman aan te pas te komen. De gehele techniek zit in het apparaat en een stopcontact is het enige dat nodig is. Een haard die dus ook gemakkelijk verhangen of verhuisd kan worden.

Gemak dient de mens, dus voor de bediening maak je gebruik van de afstandsbediening.

M-fire 30: een elektrische haard met een naar keuze glazen (wit of zwart) of stalen frame. De maten van de M-fire 30 zijn 500 mm x 565 mm x 115 mm. De haard neemt dus eigenlijk niet meer plek in dan een schilderij. Echter dit kunstwerk geeft ook nog een comfortabele warmte af. Ideaal als sfeermaker in woon- of slaapkamer, keuken of kantoor. Voor grotere ruimten zijn de M-fire 50 of de M-fire 90 zeer geschikt. Door hun royale afmetingen komen zij op grotere vlakken zeer goed tot hun recht en geven evenredig meer warmte af dan hun kleinere broertje

De bekende DRU Metro-lijn, sfeerhaarden op gas met een breed frontaal vuurzicht, nemen alsmaar toe in populariteit. Reden voor DRU om van dit type haarden een variant op de markt te brengen met een elektrisch vuur, de Metro 80e Slim Line.

Net als de overige haarden in deze lijn, wordt de Metro 80e Slim Line volledig ingebouwd waarna er slechts minimale lijsten zichtbaar zijn. Zo wordt er alle ruimte geboden aan het vlammenspel. Karakteristiek aan deze elektrische haard is het modulerende gloeibed over de volledige breedte van de haard. Op deze manier ontstaat er een realistische dieptewerking, waarbij de optionele houtset of kiezels voor een compleet en passend geheel zorgen. Dit is uniek op de markt en draagt enorm bij aan de echtheid van de vlammen.

Door de toepassing van LED-technologie verbruikt het vlambeeld van de Metro 80e Slim Line slechts 15 Watt. Indien gewenst kan de verwarming, met een maximaal vermogen van 2000 Watt, bij worden geschakeld. Het plaatsen van de haard kan eenvoudig in een boezem of gecombineerd met een meubel of kast. Zo ontstaat er een functioneel en sfeervol geheel.

De Metro 80e Slim Line: een prachtige aanvulling op de rest van het assortiment elektrische haarden van DRU.

Met de nieuwe elektrische haard Lanza brengt DRU een ideale sfeermaker voor het strakke interieur. De elektrische haard Lanza van DRU is een echte blikvanger. Met zijn strakke lijnen en vormen komt hij uitstekend tot zijn recht in een modern interieur. De platte haard, die tegen de muur wordt gehangen, is aan de voorkant voorzien van een glazen plaat. Deze plaat kan worden geleverd met een zwarte, grijze of witte rand. De haard kan nog verder op het interieur worden afgestemd door te kiezen voor witte kiezels of een houtset.

Sfeer in een handomdraai

Een elektrische haard past in elk huishouden. De Lanza kan binnen enkele minuten op elke plek worden gehangen, er is alleen een geaard stopcontact nodig. De gezelligheid en warmte van een sfeervolle haard wordt zo beschikbaar voor iedereen.

Unieke eigenschappen

Wat direct opvalt bij de elektrische haarden van DRU is het natuurechte vuurbeeld. De gepatenteerde Vario Flame® maakt dat de vlammen natuurechte kleuren hebben en nauwelijks te onderscheiden zijn van echt vuur. Bij DRU haarden verbruikt het vlammenspel door de innovatieve LED-technologie slechts 15 watt, de verwarming kan naar keuze worden ingeschakeld. Een afstandsbediening wordt standaard meegeleverd.

Bespaar energie

DRU onderscheidt zich bij al haar elektrische haarden door het gebruik van LED technologie. Deze LEDs werken op zwakstroom en hebben een zeer laag stroomverbruik, waardoor een besparing tot 75% ten opzichte van traditionele verlichting kan worden bereikt. Dit lage stroomverbruik resulteert in een zeer lange levensduur, waardoor weinig onderhoud aan de haard nodig is.

De elektrische haard Lanza heeft een consumentenprijs van € 1.195,--, inclusief BTW.