Lekker opwarmen na die fietsbui in de regen of gewoon gezellig met je vrienden of familie rondom de haard zitten? Dat klinkt natuurlijk geweldig. Wil jij graag genieten van een haardvuur thuis, maar zit je niet te wachten op het sprokkelen van hout of is er in je woning gewoonweg geen plek om een standaard haard te plaatsen? Denk dan eens aan een elektrische haard! Wij zetten de belangrijkste voordelen van zo’n elektrische haard voor je op een rijtje.

Er zijn verschillende manieren om een huis te verwarmen. De verwarming van onze huizen is veruit de hoogste kostenpost op de energierekening. Alle huizen zijn nu nog aangesloten op het aardgasnetwerk. Maar vanaf 1 juli 2018 mogen nieuwe woningen hier niet meer op worden aangesloten en zullen woningen dus elektrisch verwarmd gaan worden. Een elektrische haard sluit helemaal aan bij deze ontwikkeling naar duurzame energie. Op het gebied van elektrische haarden is heel veel keus. Als u op zoek bent naar een elektrische haard, leest u hier alle ins-en-outs.

Het Opti-Myst vuurbeeld maakte al een einde aan het ’platte vuurbeeld’ in elektrische haarden. Faber heeft het 3-dimensionaal vuurbeeld zo ontwikkeld dat de haarden er van alle kanten uitzien alsof een echt haardvuur brandt.

Bij een haard denk je allang niet meer alleen aan hout. Geavanceerdere elektrische haarden en gashaarden hebben het houthakken bijna overbodig gemaakt. Een knisperend, romantisch vuurtje ontvlamt tegenwoordig heel gemakkelijk via een stekker in een stopcontact. Daar weten ze bij Haardenexpert alles van.

Faber introduceert Opti-Virtual®, een elektrische haard met levensechte vlammen. Het bijzondere is dat de haard niet warm wordt. Het ontbreken van warmte bij Opti-V® wordt in veel situaties als voordeel ervaren. Met een traditionele haard kan het snel erg warm worden in ruimtes die al perfect worden geconditioneerd. De techniek in Opti-V is gebaseerd op Pepper’s Ghost, een driedimensionale technologie waarmee natuurgetrouwe voorstellingen worden gecreëerd. Zoals vlammen waar je uren naar kunt kijken.

Van oudsher is vuur een sfeermaker pur sang. Het zorgt letterlijk en figuurlijk voor warmte in de beleving van mensen. Sfeer wordt daarom bij de ontwikkeling van nieuwe haarden door Faber met een hoofdletter geschreven. Faber voegt met het nieuwe Opti-virtual® een extra categorie sfeerhaarden toe aan de bestaande collectie gashaarden, elektrische haarden en houtkachels. Opti-virtual® is weliswaar een elektrische haard, maar gaat verder door een illusie van vuur te creëren met een levensecht vlammenspel, geknisper en vonkjes die zelfs weg lijken te springen. De techniek is gebaseerd op Pepper’s Ghost. Een principe dat geestverschijningen als illusie weet te vertonen en vooral gebruikt wordt bij grote attracties, op toneel en in musea. Faber heeft de techniek verfijnd voor de nieuwe Opti-virtual®, die in elke ruimte eenvoudig en naar eigen smaak kan worden ingebouwd.

Geschikt voor ruimtes met weinig toezicht
De haard wordt in twee inbouwmaten aangeboden. De Opti-virtual® single is 69 cm breed x 25 cm hoog, de Optivirtual ® double is even hoog, maar 131 cm breed. Het is een flexibele “haardkast”, die op eigen wijze per ruimte kan worden toegepast. Het is het bekende ‘plug and play’ principe, maar dan nog eenvoudiger. Stroom is voldoende om Opti-virtual® tot leven te laten komen. Naast gebruik in eigen huis, maakt dat de haard vooral ook geschikt voor ruimtes waar relatief weinig toezicht mogelijk is. Denk hierbij aan drukbezochte restaurants, cafés, bedrijfsentrees, hotel lobbies of hotelkamers. Het vlammenspel van de haard is levensecht, maar de haard geeft daarentegen geen warmte af. Daar waar al veel mensen zich in een ruimte bevinden wordt dit laatste veelal als positief ervaren. Het kan dan namelijk snel te warm worden.

Vuur zonder stoken
Faber introduceert met Opti-virtual® een totaal nieuwe techniek in de haardenwereld voor een intense vuurbeleving. ‘Eerst zien dan geloven’ is zeker op Opti-virtual® van toepassing. Een ieder zal geboeid naar het vuur staren en zich afvragen hoe het kan branden zonder dat er gas, hout of lucifers aan te pas komen. Dat is de kracht van de illusie, maar gelijk ook de kracht van echt vuur. Want wie begrijpt nu eigenlijk precies hoe (echt) vuur kan branden? Niet voor niets heeft de Glen Dimplex Group daarom ook deze nieuwe wonderbaarlijke techniek gepatenteerd.

Vroeger was op een kilometer afstand te zien dat elektrisch vuur nep was, tegenwoordig zijn de vlammen bijna niet van echt te onderscheiden. Ook niet van dichtbij. Modern elektrisch vuur is dan ook een technisch hoogstandje dat bij steeds meer mensen in de smaak valt. Het vuur bestaat uit namaakhoutblokken of kolen die gaan gloeien. Achter de blokken is een zwart scherm geplaatst, waarop met bewegende spiegeltjes het licht van oranje gloeilampen wordt geprojecteerd. Met een afvoerpijp tot aan uw plafond en een fraaie schouw erbij wordt het helemaal zoeken naar de verschillen met echt vuur.

Naast de huidige elektrische haarden met Opti-myst techniek introduceert Faber nu de Slim line Opti-myst haarden. De inzethaard Niva en de wandhaard Nissum. Beide beschikken over het Opti-myst vlameffect maar zijn nog handzamer en makkelijker te plaatsen dan de bestaande Opti-myst haarden.

Alle voordelen Het ‘platte beeld’ van kunstmatige vlammen is bij het Opti-myst vuur geheel weggenomen. Het regelbare driedimensionale vlam- en rookeffect is van alle kanten realistisch. Dit wordt gecreëerd door lampen van 50 Watt (12 Volt) en verdamper(s). Vanuit een waterreservoir komt ultrafijne waterdamp vrij. Via het lichteffect van de lampen op de waterdamp wordt de illusie van echte vlammen gewekt. Aangezien 90 procent van de huizen in Nederland een te droog leefklimaat heeft, is deze damp niet schadelijk, maar draagt juist bij aan de verbetering van de vochthuishouding in de woning.

De Opti-myst haarden hebben alle voordelen: er komt geen as of stof vrij zoals bij bijvoorbeeld bio-ethanol- of gelhaarden, de haard is gebruiksvriendelijk, veilig en de installatie kan zonder hak- of breekwerk plaatsvinden. Het laatste is zeer eenvoudig samen te vatten: ‘plug & play’.

Slim line

Bij de Slim line producten zit het reservoir niet in een lade verwerkt maar onder de hout set. Dit maakt dat de haard minder inbouwdiepte in beslag neemt en dus nog minder ruimte in uw kamer nodig heeft.

Tijden veranderen. Ooit waren afvoerloze haarden niet bepaald de eyecatcher van het interieur. Maar door innovatieve technieken is het vuurbeeld aanmerkelijk verbeterd. Dit type haard op elektriciteit, bio-ethanol of gas is dan ook hot! Niet voor niets. De installatie is een eitje en je kunt de haard meeverhuizen.

Net als een gasvuur is ook een elektrisch vuur tegenwoordig bijna niet meer van een houtvuur te onderscheiden. Ook niet van dichtbij. Modern elektrisch vuur is een technisch hoogstandje dat bij steeds meer mensen in de smaak valt. Het bestaat uit namaakhoutblokken of kolen die gaan gloeien. Achter de blokken is een scherm geplaatst, waarop met lampen, spiegeltjes of waterdamp vuur wordt gesuggereerd. Ook leds hebben in dit segment hun entree gemaakt, met vaak spectaculaire effecten. Met een afvoerpijp tot aan het plafond en een fraaie schouw eromheen is het helemaal zoeken naar de verschillen.

Steeds meer hippe designers verbinden hun naam aan een elektrische haard. Vandaar het fikse aanbod aan strak gevormde sfeervuren. Daarbij is er de keuze uit inzet en vrijstaand. De inzethaard wordt ingebouwd. Het gaat meestal om een metalen kastje. Deze lijkt erg op de bekende inbouwhaard, maar levert beduidend minder installatiewerk op. En de haard kan te allen tijde worden meeverhuisd. Voor de portemonnee is er meer goed nieuws: de nieuwe elektrische haarden verbruiken aanmerkelijk minder stroom. Zon 50 watt per uur en dat is evenveel als een doorsnee gloeilamp. In de warmtestand is dat een ander verhaal. Overigens is het vermogen van de meeste modellen te weinig om een ruimte helemaal te verwarmen.

Elektrische haarden zijn vrijwel overal te plaatsen. Omdat er geen verbranding is, is ook geen afvoerkanaal nodig. De enige vereiste is een stopcontact. Nog meer vrijheid en flexibiliteit bieden de haarden op bio-ethanol. Dit alternatief voor fossiele brandstof gemaakt door fermentatie van bijvoorbeeld suikerriet of tarwe  kan op warme belangstelling rekenen. Stooktoestellen op bio-ethanol nemen dan ook een enorme vlucht. Voordelen zijn de echte vlammen en het feit dat je de vuren werkelijk overal neer kunt zetten of hangen waar een vuurtje gewenst is. Een nadeeltje is er ook: de toestellen zijn vooral bedoeld voor de sfeer. Heel erg warm krijg je het er niet van. Het reservoir moet bovendien geregeld worden bijgevuld. Vooralsnog geen optie voor wie de haard vaker wel dan niet wil laten branden. Daarvoor is een afvoerloze gashaard voor aan de wand beter geschikt. Ook deze heeft geen rookkanaal en zelfs geen stopcontact nodig. Een beveiligingssysteem zorgt ervoor dat het sfeervuur automatisch wordt uitgeschakeld zodra het zuurstofniveau onder een gespecificeerd niveau zakt. Afvoerloze gashaarden zijn desalniettemin ongeschikt voor badkamers en slaapkamers.

Kunstwerk of haard? Model Constant van Element 4 is een gashaard die zonder afvoerkanaal als een schilderij aan de muur kan worden gehangen. Zelfs een stopcontact is overbodig. De zwarte natuurstenen omlijsting maakt het plaatje compleet.

Bron: Uw haard. Vraag hier gratis haardenbrochures aan.