1558
Een tuinhaard: sfeervol en lekker warm
Gepubliceerd: 11-05-2021

De mens heeft al sinds de prehistorie een bijzondere band met het vuur. Het is gevaarlijk en onvoorspelbaar, maar het geeft ook warmte en licht. Het spel van de vlammen en het knisperen van het hout, zorgt voor een bijzondere sfeer. En wie van ons wordt nu niet geboeid door dat schouwspel dat altijd weer anders is?

In de tuin wordt het ook steeds gebruikelijker om langer buiten te blijven zitten, maar dan moet er op kille avonden wel voor warmte worden gezorgd. Dat kan met een vuurkorf of een vuurschaal, maar praktischer is toch een tuinhaard. Omdat het vuur meer beschut is in een tuinhaard, blijft het risico minder groot dan bij open vuur. Overigens is in ons land het ook niet overal toegestaan om een vuurkorf of vuurschaal te plaatsen. Tuinhaarden zijn dan de ideale optie.

Voordelen van een tuinhaard

Een tuinhaard biedt diverse voordelen ten opzichte van de alternatieven. De haard heeft een grotere stralingsoppervlak. Er is minder risico op wegspringende vonken en asresten blijven beter gecentraliseerd. De rook wordt efficiënter afgevoerd.

WIN-VLOERKLEED.png

Bij de tuinhaard is er meestal een opening voor de vlammen zodat je niets hoeft te missen van de romantiek van het vuur. Het is altijd belangrijk om eerst een goede plaats te zoeken voor een tuinhaard. De keuze in tuinhaarden is inmiddels enorm dus ook voor jouw terras is er een optie.

De open haard in de tuin

De nieuwe trend in tuinhaarden is de open haard in de tuin. Hiervoor moeten er uiteraard een aantal voorzieningen worden getroffen, maar dan heb je ook het beste van twee werelden: een efficiënte haard buiten, geheel in eigen stijl en naar eigen smaak. De rook wordt beter afgevoerd en het vuur is mooier dan je in enig andere optie kan realiseren.

De achterwand die je nodig hebt kan opgebouwd worden uit vuurvaste stenen, maar ook bijvoorbeeld door korven met breukstenen. Deze zijn in eerste instantie populair geworden middels het gebruik bij zakelijke en overheidspanden. Tegenwoordig zie je deze ook steeds meer in de tuin. Het is daarmee een van de opties voor de open haard in de buitenlucht. Er is een grote keuze in breuksteen qua kleur en formaat en dat geldt ook voor de korven waarin deze worden geplaatst.

Op een veranda is een dergelijke haard een mooie beschutte aanvulling op de woonruimte. Het is een oplossing die qua prijs hoger ligt dan een tuinhaard. Daarvoor krijg je dan wel een permanente en duurzame ruimte op het terras waardoor de tuin in vrijwel alle seizoenen kan worden gebruikt.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide