Van een designstoel van gerecycled plastic tot glossy servies gemaakt van restjes glas: IKEA bewijst opnieuw dat duurzaamheid en design perfect samengaan. Veel van de nieuwe producten voor de keuken en eetkamer zijn gemaakt van hergebruikte materialen. Vanaf augustus 2017 verkrijgbaar bij IKEA. 

IKEA gaat met het nieuwe ‘Voedsel is kostbaar’ initiatief de voedselverspilling binnen de organisatie halveren tegen het einde van 2020. Door bij te houden hoeveel voedsel er wordt weggegooid en hier op grote schaal slimmer mee om te gaan, vindt IKEA nieuwe manieren om voedselverspilling te verminderen. Tot nu toe heeft ruim 20% van de IKEA woonwarenhuizen de oplossingen geïmplementeerd, wat al resulteerde in 176.000 bespaarde maaltijden.

Elke dag gaat ongeveer een derde van het voedsel dat wereldwijd geoogst of geproduceerd wordt, verloren of wordt weggegooid. Voor IKEA is bewust omgaan met voorzieningen een kernwaarde. Zij beschouwen voedsel dan ook als te kostbaar om verspild te worden. Door middel van slimme schaaloplossingen wordt voedselafval gemeten en gerapporteerd in de IKEA Restaurants, Bistro's en Swedish Food Markets. De verzamelde gegevens helpen bij het bedenken van manieren om voedselverspilling te voorkomen.

Voedsel is kostbaar
 “Het is zeer bemoedigend om de initiële resultaten van het ‘Voedsel is kostbaar’ initiatief te zien! Dankzij de betrokken medewerkers en de meetoplossing zien we al na een paar maanden een vermindering van voedselafval tot 30%. Ik volg de ontwikkelingen op de voet en hoop dat het anderen aanmoedigt om voedsel te beschouwen als een waardevolle bron”, zegt Michael La Cour, Managing Director IKEA Food Services AB.

Duurzaamheidsdoelstellingen
In lijn met de duurzaamheidsstrategie, waarbij IKEA wereldwijd volledig energieneutraal wil opereren in 2020, gaat IKEA de voedselverspilling met 50% verminderen. Tot nu toe hebben 84 winkels het systeem tegen voedselverspilling geïmplementeerd, wat tot dusver een vermindering van 79.200 kilo voedselafval oplevert. Dit is gelijk aan een besparing van 341.000 kilo CO2, ofwel 473 vluchten tussen Stockholm en Londen.

Oplossing in Nederland
“In Nederland is de oplossing tegen voedselverspilling sinds begin dit jaar in alle  winkels geïmplementeerd. We worden aangemoedigd door het ‘Voedsel is kostbaar’ initiatief om bij te dragen aan de wereldwijde doelen van IKEA, wat tot nu toe resulteert in een vermindering van 105.476 kilo naar 83.628 kilo voedselafval. Dat is dus al 21% minder voedselverspilling in onze activiteiten, wat gelijk staat aan bijna 50.000 bespaarde maaltijden in de periode van januari t/m mei. Het is niet alleen een ethische maatregel, het is ook een goede zakelijke beslissing omdat het kosten bespaart”, zegt Helder Ferreira, Country Manager IKEA Food Nederland.
Hoe lang gebruik je een plastic fles? Vast geen 10 jaar. En vaak belandt het als afval in het milieu, met alle gevolgen van dien. Daarom heeft IKEA een slimme manier gevonden om restafval zoals PET-flessen een nieuw leven te geven. Het woonwarenhuis heeft het plastic verwerkt in de nieuwe KUNGSBACKA keukenfronten. Deze innovatieve keukendeuren in mat-antraciet zijn tevens gemaakt van hergebruikt hout, dus 100% gerecycled. Het duurzame design is vanaf februari 2017 verkrijgbaar bij IKEA.

Het klinkt heel mooi: een duurzaam gedekte tafel met gerecyclede materialen. Maar het verhaal achter de ‘nieuwe’ ÅTERSTÄLLA limited collectie van IKEA is nog mooier. Voor de tafellopers, placemats, fleshouders, schorten en servetten zijn uitsluitend textiele restproducten van het woonwarenhuis hergebruikt. Deze producten voor de eettafel zijn gemaakt in samenwerking met de Nederlandse sociale onderneming i-did_slow fashion_movement. Maak kennis met vernieuwend duurzaam design, dat vanaf november 2016 in 10 verschillende prints verkrijgbaar is bij IKEA.

In de 19e eeuw, toen kinderen niet werden gehoord en design alleen voor de allerrijksten was weggelegd, was het leven thuis heel anders. Totdat ruimdenkende Zweden de ‘allrum’ bedachten: een kamer voor iedereen, waar de hele familie mag samenkomen en genieten van geweldig design. De nieuwe SÄLLSKAP limited collectie van IKEA viert Zweeds traditioneel design uit de 19e eeuw, maar dan wel met een funky twist. Vanaf november 2016 verkrijgbaar bij IKEA.

Een gerecyclede IKEA collectie, gemaakt van … IKEA producten! VIBRERA is gemaakt van textiele restproducten en is ontwikkelt in samenwerking met de Nederlandse sociale onderneming i-did_slow fashion_movement. Stoffen die we niet meer verkopen krijgen zo een tweede leven, waarmee we de volgende stap in duurzaam en circulair produceren zetten.

De keuken doet allang niet meer onder voor de woonkamer. Sterker nog, het is misschien wel de plek in huis waar het meeste gebeurt. En net als in de woonkamer, wil je in de keuken laten zien wie je bent. Bij IKEA vind je daarom vanaf augustus een heleboel stijlvolle nieuwe producten om jouw keuken karakter te geven. Natuurlijk is alles ook nog eens heel praktisch en onderhoudsvriendelijk.

Een nieuwe keuken is dichterbij dan je denkt. IKEA lanceert een complete design-keuken met apparatuur vanaf 564 euro. Met de KNOXHULT keuken verlegt het woonwarenhuis opnieuw de grenzen in design en slimme woonoplossingen, zodat het betaalbaar wordt voor zoveel mogelijk mensen. En er is nog veel meer keukennieuws. Wat dacht je van een ruimtebesparende minikeuken, een oogverblindend visgraatwerkblad of een awardwinnende kookplaat? Deze en meer inspirerende nieuwe producten zijn vanaf augustus 2016 verkrijgbaar.

"Foodies van Nederland opgelet. Vandaag geeft IKEA Nederland het startschot voor de IKEA Food Challenge. In deze online wedstrijd daagt het woonwarenhuis iedereen die van koken houdt uit om een nieuw gerecht met Zweeds tintje te creëren en dit op Instagram te delen met #IKEAfoodchallenge. Samen met chef-kok Robert Kranenborg, ELLE Eten hoofdredacteur Edine Russel en food blogger Pauline Weuring van Uitpaulineskeuken.nl selecteert IKEA de beste inzendingen. Ook het publiek kan stemmen op de vier uiteindelijke finalisten. De culinaire creatie waarbij de vingers het meest worden afgelikt staat vanaf begin 2016 op de menukaart van alle IKEA Restaurants in Nederland. Meedoen kan tot en met 30 september via Instagram en IKEA.nl/foodchallenge.
 
“Het delen van foto’s van je eten via social media is hot. Nog voordat we het proeven, staan onze zelfgemaakte creaties al op Instagram. De meeste gerechten zijn niet alleen smaakvol en gezond, maar zien er ook nog eens heel goed uit. Het leek ons heel leuk om daar gebruik van te maken in onze zoektocht naar hét nieuwe gerecht voor onze IKEA Restaurants”, vertelt Maarten Martens, Country Food specialist IKEA Nederland. “Iedereen die van koken en eten houdt, kan meedoen. Hoe? Meld je aan op IKEA.nl/foodchallenge, bereid een geweldig gerecht met tenminste één van de geselecteerde producten* uit de Swedish Food Market, deel deze foto op Instagram met de hashtag #IKEAfoodchallenge.”
 
IKEA droomkeuken voor de winnaar
In oktober selecteert IKEA samen met de vakjury bestaande uit Robert Kranenborg, Edine Russel en Pauline Weuring de 13 beste gerechten, één uit de omgeving van iedere IKEA winkel. De juryleden gaan deze 13 gerechten proeven en selecteren daaruit vier finalisten. De gelukkige finalisten mogen hun gerecht verfijnen tijdens een speciale masterclass met de jury en presenteren hun creatie tijdens de grote finale op woensdag 25 november. Het winnende gerecht staat begin 2016 op het menu van alle IKEA Restaurants in Nederland. De bedenker ervan wint tevens een IKEA droomkeuken ter waarde van €6.500.-.
 
Aandacht voor gezond eten en drinken
Het woonwarenhuis lanceerde begin augustus de IKEA Catalogus 2016. In ’s werelds grootste drukwerkoplage is dit jaar veel aandacht voor het leven in en om de keuken en gezond eten en drinken. In alle IKEA Restaurants, bistro’s en Swedish Food Markets ligt komende jaren de nadruk op een meer gevarieerd en gezond aanbod van betaalbaar en duurzaam geproduceerde voeding. Eerder dit jaar werden bijvoorbeeld de vegetarische balletjes GRONSAKSBULLAR gepresenteerd. Ook vervangt IKEA komende maand alle frisdranken voor minder suiker bevattend en dus gezonder fruitwater.  

* De geselecteerde producten uit de Swedish Food Market waarmee een gerecht moet worden bereid zijn: zalm, haring, garnalen, kaviaar, kaas, gehaktballetjes, vegetarische balletjes, kipballetjes, aardappelpuree, pannenkoeken, elandworst en rösti.

"Terug naar de essentie. Dat is het uitgangspunt van de nieuwe limited designcollectie van IKEA en Ingegerd Råman, een van de meest bekende glasontwerpers en keramisten uit Zweden. De ontwerpster is een meester in de kunst van het weglaten. De handgemaakte producten blinken daarom uit in pure eenvoud en functie. Naast glas en keramiek, verkent de collectie de mogelijkheden van natuurlijke vezels. De VIKTIGTlimited collectie is vanaf mei 2016 verkrijgbaar bij IKEA.

De collectie is ontworpen door Ingegerd Råman en IKEA designers Nike Karlsson en Wiebke Braasch. De ontwerpers zaten niet alleen achter de tekentafel, maar waren ook nauw betrokken bij het productieproces in Polen en Vietnam. Alle producten zijn handgemaakt door lokale vakmensen uit deze landen.

Poëzie
Luchtig en poëtisch, dat zijn de kwaliteiten van glas volgens Ingegerd Råman. En dat is precies de uitstraling van het servies uit de VIKTIGT limited collectie. Van prachtige karaffen tot schalen en kommen. Verkrijgbaar in doorzichtig-, zwart- en wit glas.

Van groot naar klein
De serveerschalen van aardewerk zijn verkrijgbaar in een set van verschillende maten. Samen vormen ze een beeldschoon en krachtig geheel. Verkrijgbaar in zwart en wit.

Natuurlijk
Bamboe, bananenvezels, zeegras of waterhyacint? De manden uit de VIKTIGT limited collectie zijn allemaal gemaakt van natuurlijke vezels. Met de natuurlijke materialen haal je warmte en persoonlijkheid in huis.

Vakmanschap uit Vietnam
Doet deze lamp je ergens aan denken? De vorm is geïnspireerd op een traditionele Vietnamese hoed. De lamp van bamboe is met de hand gevlochten door lokale vaklieden uit Vietnam. Deze vakmensen zijn meesters in het transformeren van natuurlijke vezels in handgeweven producten.

Ga zitten
Een eettafelstoel, fauteuil, krukje en zelfs een sofa. De meubels uit de VIKTIGT limited collectie nodigen uit om te gaan zitten en zijn gemaakt van natuurlijke materialen als rotan en bamboe. Het doel van de ontwerpers was om comfortabele meubels te maken met zo min mogelijk materiaal. En dat is meer dan gelukt.

Blikvangers
De zwarte strepen op de handgeweven tapijten van zeegras weerspiegelen een ritme. Ze vormen een patroon die je kunt matchen door meerdere tapijten te combineren. Samen met de handgemaakte plantenhangers van waterhyacint, die je kunt gebruiken voor planten, kwasten of andere spullen, zijn ze echte blikvangers in ieder interieur.

Het verhaal van Ingegerd
Als onderdeel van de VIKTIGT limited collectie lanceert IKEA een boek over Ingegerd Råman. Neem een uniek kijkje in haar Zweedse huis en studio en ontdek haar bijzondere visie op design en creativiteit. Aandacht voor design
IKEA blijft verrassen met vernieuwende samenwerkingen. Eerder dit jaar lanceerde het woonwarenhuis al de SINNERLIG collectie, in samenwerking met de bekende Britse ontwerpster Ilse Crawford. In 2016 volgen meer nieuwe designcollecties in samenwerking met fashiondesigners Katie Eary, Martin Bergström en Walter Van Beirendonck. Verder kondigde het woonwarenhuis in oktober een langdurige samenwerking aan met de Nederlandse topdesigner Piet Hein Eek. Met de designcollecties stelt IKEA zoveel mogelijk mensen in staat om een persoonlijk statement te maken in hun interieur. Daarin zoekt het woonwarenhuis samen met bekende interieur- en modeontwerpers de grenzen op van materiaalgebruik en productieprocessen. In het ontwerp van elk afzonderlijk product wordt aandacht besteed aan functie, vorm, duurzaamheid, kwaliteit en een lage prijs. Door al deze dimensies aandacht te geven, maakt het woonwarenhuis design voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar.

"Liefde gaat door de maag bij IKEA. Het woonwarenhuis komt met nieuwe smaakmakers die passen bij het drukke en snelle leven van nu. Niet alleen voor thuis, maar ook voor onderweg. Zoals granen- en kruidenmixen waarmee je in no time een lekkere maaltijd, of heerlijk dranken maakt. Maar ook duurzaam geproduceerde kaviaar van zeewier. Ga helemaal voor groen in de keuken met nieuwe keukendeuren van gerecycled materiaal. De smakelijke en stijlvolle nieuwe producten zijn vanaf februari 2017 verkrijgbaar.

Van de mise en place tot de gedekte tafel: met de nieuwe VARDAGEN serie van IKEA maak je van ieder diner een succes. Het stijlvolle design van de messensets, het klassieke keukentextiel en het tijdloze glaswerk doet denken aan de keuken van vroeger. De designers van IKEA hebben zich dan ook laten inspireren door de kwaliteit en stevigheid van de traditionele, metalen keukenmessen. Deze nieuwe producten zijn vanaf februari verkrijgbaar bij het woonwarenhuis.

Je tablet onder de kookspetters, tomaten die van het aanrecht afrollen en kruidenpotjes die je nergens kan vinden: thuis koken kan een stuk makkelijker volgens IKEA. Daarom komt het woonwarenhuis met de stijlvolle en praktische RIMFORSA serie. Met deze keukenaccessoires van duurzaam bamboe en roestvrij staal creëer je extra werk- en opbergruimte door je keukenspullen op te hangen. Laat je verrassen door het kruidenrek, de messenhouder, de veelzijdige werkbank en tabletstandaard. De RIMFORSA serie ligt nu in de winkels; de werkbank is vanaf februari 2016 verkrijgbaar.

Nodig je familie of vrienden maar alvast uit, want jouw volgende diner wordt een feest met de nieuwe producten van IKEA. Maak kennis met de nieuwste decoraties, kleden en bestek. Ontdek hoe je met een kandelaar en papier kan variëren in de aankleding van je tafel. Met de nieuwste stoomoven serveer je makkelijk een gezonde maaltijd en voor meer variatie heeft IKEA ook nieuwe Zweedse specialiteiten zoals de vegetarische balletjes.

Is jouw keuken al klaar voor de toekomst? IKEA inspireert met nieuwe producten om je keuken helemaal van deze tijd te maken. Wat dacht je van een design werkblad in diverse uitvoeringen of een superhygiënische gootsteen? Vergroot het kookplezier met een intelligente inbouwkookplaat, een stijlvolle afzuigkap of een stoer, vrijstaand gasfornuis met oven. Of geef je keuken een frisse uitstraling door nieuwe, moderne fronten op de keukenkasten te plaatsen. Vanaf augustus verkrijgbaar bij IKEA.

Het dagelijks leven thuis verandert. Aten we 15 jaar geleden nog iedere dag samen aan de eettafel, nu eten we overal in huis en op elk moment. Deze ontwikkeling inspireerde IKEA om de populaire 365+ collectie compleet te vernieuwen. De moderne borden, glazen, pannen en messen zijn van de hoogste kwaliteit, passen bij hoe we op dit moment thuis eten en zijn geschikt voor alle 365 dagen van het jaar. Of je nu alleen eet achter je bureau of al je vrienden uitnodigt voor een groot diner. De nieuwe serie is vanaf nu verkrijgbaar.

Tijdens de feestdagen is de keuken het hart van de woning. Hier wordt samen gekookt, stiekem gesnoept van het toetje en na een gezellige avond weer opgeruimd. Of je deze kerst nu veel- of iets minder tijd aan het kerstdiner besteedt, IKEA helpt je om te stralen in de keuken. Van handige keukenaccessoires tot apparatuur.

Een huwelijk, nieuwe baan, baby of verhuizing, het leven zit vol momenten om samen met vrienden of familie te vieren. Met de producten van IKEA geef je ieder feest voor een lage prijs een creatief en persoonlijk tintje. Van decoratie, tot servies en alles daartussenin.

Na een lange en donkere winter, kenmerkt Pasen het begin van het voorjaar in Zweden. Een Zweeds Pasen draait om eten en familie. Aan de mooi gedekte paastafel wordt genoten van Zweedse specialiteiten als ingelegde haring en gemarineerde zalm. IKEA heeft alles in huis om thuis een Zweeds getint Pasen te vieren: van zalmspecialiteiten en kleurrijke accessoires voor de paastafel tot vrolijke stoffen en een naaimachine om zelf mee aan de slag te gaan. Glad påsk (vrolijk Pasen)!