Van een designstoel van gerecycled plastic tot glossy servies gemaakt van restjes glas: IKEA bewijst opnieuw dat duurzaamheid en design perfect samengaan. Veel van de nieuwe producten voor de keuken en eetkamer zijn gemaakt van hergebruikte materialen. Vanaf augustus 2017 verkrijgbaar bij IKEA. 

IKEA gaat met het nieuwe ‘Voedsel is kostbaar’ initiatief de voedselverspilling binnen de organisatie halveren tegen het einde van 2020. Door bij te houden hoeveel voedsel er wordt weggegooid en hier op grote schaal slimmer mee om te gaan, vindt IKEA nieuwe manieren om voedselverspilling te verminderen. Tot nu toe heeft ruim 20% van de IKEA woonwarenhuizen de oplossingen geïmplementeerd, wat al resulteerde in 176.000 bespaarde maaltijden.

Elke dag gaat ongeveer een derde van het voedsel dat wereldwijd geoogst of geproduceerd wordt, verloren of wordt weggegooid. Voor IKEA is bewust omgaan met voorzieningen een kernwaarde. Zij beschouwen voedsel dan ook als te kostbaar om verspild te worden. Door middel van slimme schaaloplossingen wordt voedselafval gemeten en gerapporteerd in de IKEA Restaurants, Bistro's en Swedish Food Markets. De verzamelde gegevens helpen bij het bedenken van manieren om voedselverspilling te voorkomen.

Voedsel is kostbaar
 “Het is zeer bemoedigend om de initiële resultaten van het ‘Voedsel is kostbaar’ initiatief te zien! Dankzij de betrokken medewerkers en de meetoplossing zien we al na een paar maanden een vermindering van voedselafval tot 30%. Ik volg de ontwikkelingen op de voet en hoop dat het anderen aanmoedigt om voedsel te beschouwen als een waardevolle bron”, zegt Michael La Cour, Managing Director IKEA Food Services AB.

Duurzaamheidsdoelstellingen
In lijn met de duurzaamheidsstrategie, waarbij IKEA wereldwijd volledig energieneutraal wil opereren in 2020, gaat IKEA de voedselverspilling met 50% verminderen. Tot nu toe hebben 84 winkels het systeem tegen voedselverspilling geïmplementeerd, wat tot dusver een vermindering van 79.200 kilo voedselafval oplevert. Dit is gelijk aan een besparing van 341.000 kilo CO2, ofwel 473 vluchten tussen Stockholm en Londen.

Oplossing in Nederland
“In Nederland is de oplossing tegen voedselverspilling sinds begin dit jaar in alle  winkels geïmplementeerd. We worden aangemoedigd door het ‘Voedsel is kostbaar’ initiatief om bij te dragen aan de wereldwijde doelen van IKEA, wat tot nu toe resulteert in een vermindering van 105.476 kilo naar 83.628 kilo voedselafval. Dat is dus al 21% minder voedselverspilling in onze activiteiten, wat gelijk staat aan bijna 50.000 bespaarde maaltijden in de periode van januari t/m mei. Het is niet alleen een ethische maatregel, het is ook een goede zakelijke beslissing omdat het kosten bespaart”, zegt Helder Ferreira, Country Manager IKEA Food Nederland.
Hoe lang gebruik je een plastic fles? Vast geen 10 jaar. En vaak belandt het als afval in het milieu, met alle gevolgen van dien. Daarom heeft IKEA een slimme manier gevonden om restafval zoals PET-flessen een nieuw leven te geven. Het woonwarenhuis heeft het plastic verwerkt in de nieuwe KUNGSBACKA keukenfronten. Deze innovatieve keukendeuren in mat-antraciet zijn tevens gemaakt van hergebruikt hout, dus 100% gerecycled. Het duurzame design is vanaf februari 2017 verkrijgbaar bij IKEA.

Het klinkt heel mooi: een duurzaam gedekte tafel met gerecyclede materialen. Maar het verhaal achter de ‘nieuwe’ ÅTERSTÄLLA limited collectie van IKEA is nog mooier. Voor de tafellopers, placemats, fleshouders, schorten en servetten zijn uitsluitend textiele restproducten van het woonwarenhuis hergebruikt. Deze producten voor de eettafel zijn gemaakt in samenwerking met de Nederlandse sociale onderneming i-did_slow fashion_movement. Maak kennis met vernieuwend duurzaam design, dat vanaf november 2016 in 10 verschillende prints verkrijgbaar is bij IKEA.

In de 19e eeuw, toen kinderen niet werden gehoord en design alleen voor de allerrijksten was weggelegd, was het leven thuis heel anders. Totdat ruimdenkende Zweden de ‘allrum’ bedachten: een kamer voor iedereen, waar de hele familie mag samenkomen en genieten van geweldig design. De nieuwe SÄLLSKAP limited collectie van IKEA viert Zweeds traditioneel design uit de 19e eeuw, maar dan wel met een funky twist. Vanaf november 2016 verkrijgbaar bij IKEA.

Een gerecyclede IKEA collectie, gemaakt van … IKEA producten! VIBRERA is gemaakt van textiele restproducten en is ontwikkelt in samenwerking met de Nederlandse sociale onderneming i-did_slow fashion_movement. Stoffen die we niet meer verkopen krijgen zo een tweede leven, waarmee we de volgende stap in duurzaam en circulair produceren zetten.

De keuken doet allang niet meer onder voor de woonkamer. Sterker nog, het is misschien wel de plek in huis waar het meeste gebeurt. En net als in de woonkamer, wil je in de keuken laten zien wie je bent. Bij IKEA vind je daarom vanaf augustus een heleboel stijlvolle nieuwe producten om jouw keuken karakter te geven. Natuurlijk is alles ook nog eens heel praktisch en onderhoudsvriendelijk.

Een nieuwe keuken is dichterbij dan je denkt. IKEA lanceert een complete design-keuken met apparatuur vanaf 564 euro. Met de KNOXHULT keuken verlegt het woonwarenhuis opnieuw de grenzen in design en slimme woonoplossingen, zodat het betaalbaar wordt voor zoveel mogelijk mensen. En er is nog veel meer keukennieuws. Wat dacht je van een ruimtebesparende minikeuken, een oogverblindend visgraatwerkblad of een awardwinnende kookplaat? Deze en meer inspirerende nieuwe producten zijn vanaf augustus 2016 verkrijgbaar.

"Foodies van Nederland opgelet. Vandaag geeft IKEA Nederland het startschot voor de IKEA Food Challenge. In deze online wedstrijd daagt het woonwarenhuis iedereen die van koken houdt uit om een nieuw gerecht met Zweeds tintje te creëren en dit op Instagram te delen met #IKEAfoodchallenge. Samen met chef-kok Robert Kranenborg, ELLE Eten hoofdredacteur Edine Russel en food blogger Pauline Weuring van Uitpaulineskeuken.nl selecteert IKEA de beste inzendingen. Ook het publiek kan stemmen op de vier uiteindelijke finalisten. De culinaire creatie waarbij de vingers het meest worden afgelikt staat vanaf begin 2016 op de menukaart van alle IKEA Restaurants in Nederland. Meedoen kan tot en met 30 september via Instagram en IKEA.nl/foodchallenge.
 
“Het delen van foto’s van je eten via social media is hot. Nog voordat we het proeven, staan onze zelfgemaakte creaties al op Instagram. De meeste gerechten zijn niet alleen smaakvol en gezond, maar zien er ook nog eens heel goed uit. Het leek ons heel leuk om daar gebruik van te maken in onze zoektocht naar hét nieuwe gerecht voor onze IKEA Restaurants”, vertelt Maarten Martens, Country Food specialist IKEA Nederland. “Iedereen die van koken en eten houdt, kan meedoen. Hoe? Meld je aan op IKEA.nl/foodchallenge, bereid een geweldig gerecht met tenminste één van de geselecteerde producten* uit de Swedish Food Market, deel deze foto op Instagram met de hashtag #IKEAfoodchallenge.”
 
IKEA droomkeuken voor de winnaar
In oktober selecteert IKEA samen met de vakjury bestaande uit Robert Kranenborg, Edine Russel en Pauline Weuring de 13 beste gerechten, één uit de omgeving van iedere IKEA winkel. De juryleden gaan deze 13 gerechten proeven en selecteren daaruit vier finalisten. De gelukkige finalisten mogen hun gerecht verfijnen tijdens een speciale masterclass met de jury en presenteren hun creatie tijdens de grote finale op woensdag 25 november. Het winnende gerecht staat begin 2016 op het menu van alle IKEA Restaurants in Nederland. De bedenker ervan wint tevens een IKEA droomkeuken ter waarde van €6.500.-.
 
Aandacht voor gezond eten en drinken
Het woonwarenhuis lanceerde begin augustus de IKEA Catalogus 2016. In ’s werelds grootste drukwerkoplage is dit jaar veel aandacht voor het leven in en om de keuken en gezond eten en drinken. In alle IKEA Restaurants, bistro’s en Swedish Food Markets ligt komende jaren de nadruk op een meer gevarieerd en gezond aanbod van betaalbaar en duurzaam geproduceerde voeding. Eerder dit jaar werden bijvoorbeeld de vegetarische balletjes GRONSAKSBULLAR gepresenteerd. Ook vervangt IKEA komende maand alle frisdranken voor minder suiker bevattend en dus gezonder fruitwater.  

* De geselecteerde producten uit de Swedish Food Market waarmee een gerecht moet worden bereid zijn: zalm, haring, garnalen, kaviaar, kaas, gehaktballetjes, vegetarische balletjes, kipballetjes, aardappelpuree, pannenkoeken, elandworst en rösti.