In augustus komt de limited streetstyle collectie SAMMANKOPPLA naar Nederland. IKEA maakte deze collectie in samenwerking met de Thaise modeontwerpers Greyhound Original. Inspiratiebron is het straatleven – waar alles mogelijk is en waar imperfectie juist perfect kan zijn. De collectie laat stedelijke creativiteit in kleine multifunctionele ruimtes zien, waarin alles met elkaar kan worden verenigd.

IKEA lanceert TILLVERKA: een circulaire collectie viltproducten, gemaakt van restanten van Nederlands IKEA textiel. De collectie is geproduceerd door een lokale sociale onderneming: het Nederlandse i-did dat mensen in de bijstand helpt ontwikkelen door middel van coaching en begeleiding op de werkvloer. TILLVERKA is de eerste IKEA collectie wereldwijd die bestaat uit gerecycled vilt afkomstig van eigen resttextiel. De samenwerking resulteerde in een collectie van opvouwbare dozen, kussenovertrekken en de bekende FRAKTA tas. De collectie is vanaf juli 2020 exclusief verkrijgbaar in de Nederlandse IKEA winkels.

Voor de nieuwe najaarscollecties liet IKEA zich inspireren door de Hollandse meesters. Kussens met tulpenpatroon uit de negentiende eeuw, porseleinen servies en verschillende kasten in traditionele stijl geven het huis een rustieke sfeer. In deze najaarscollecties maakt IKEA als eerste retailer wereldwijd gebruik van het hout van nipapalm - het deel van de mangroveplant dat tot voor kort werd gezien als restmateriaal. IKEA doet veel onderzoek naar nieuwe, duurzame materialen en werkt steeds meer met natuurlijke vezels. De nieuwe producten zijn vanaf oktober verkrijgbaar bij IKEA.

IKEA lanceert nieuwe zomercollecties waarmee je optimaal kan genieten van het buitenleven en de natuur. Creëer een sfeervolle tuin met lampionnen en lichtsnoeren in alle kleuren en formaten. Lees een boek in een comfortabele ligstoel op het strand. Of neem je eigen jeu de boules set mee naar het park. Maar je kan juist ook de natuur naar binnen halen met handgemaakte bloempotten en manden. 

IKEA laat met de nieuwe OMTÄNKSAM producten zien dat stijl en ergonomisch design heel goed te combineren zijn. Samen met ergonomen, fysiotherapeuten en onderzoekers in de zorgsector ontwikkelde IKEA een collectie die het dagelijks leven thuis een beetje makkelijker, comfortabeler en veiliger maakt. De producten van OMTÄNKSAM - Zweeds voor zorgzaam - zijn er voor de momenten waarop je thuis wat extra hulp kan gebruiken. De nieuwe OMTÄNKSAM producten zijn vanaf mei verkrijgbaar bij IKEA.

IKEA introduceert MUSSELBLOMMA, een collectie gemaakt van gerecycled polyester met oceaanplastic. Een deel van het plastic is door Spaanse vissers uit de Middellandse Zee gevist. IKEA wil met deze collectie aandacht vragen voor de vervuiling van de oceanen. 

In februari lanceert IKEA de limited FREKVENS collectie: een collectie in samenwerking met het creatieve collectief teenage engineering. FREKVENS bestaat uit essentiële producten voor een feestje in huis, zoals speakers en led-spotlights die als bouwstenen in elkaar te zetten zijn tot één draagbaar systeem. IKEA speelt hiermee in op de spontaniteit van de jonge generatie. Muziek maakt een belangrijk deel uit van hun leven en met de speakers en lichten kunnen zij van elke gelegenheid een feestje maken. Vanaf februari zijn de FREKVENS producten te koop in alle IKEA winkels.

De voorjaarscollectie van IKEA brengt frisse energie in huis en viert de lente: gordijnen met een print van bladeren tot beddengoed met aardse tinten en romantische bloemen. Duurzame methoden en materialen staan centraal in de nieuwe collectie. Zo zijn er manden van bamboe en banenenvezels en een lampenkap gemaakt van zeegras. Het draait dit voorjaar om bewust leven, geïnspireerd door - en met respect voor - de natuur. De nieuwe producten zijn vanaf februari 2020 verkrijgbaar.

IKEA introduceert GUNRID: gordijnen die door middel van een innovatieve technologie de lucht in huis zuiveren. Op het textiel is een coating van mineralen aangebracht. Zodra die wordt geactiveerd door (dag)licht, worden veelvoorkomende luchtvervuilende stoffen in huis afgebroken. Een belangrijke stap in de strijd tegen vervuilde lucht. De gordijnen zijn verkrijgbaar in het lichtgrijs, lichtroze en geel en liggen vanaf februari in alle IKEA winkels.