1392
Trends in moderne keukens
Gepubliceerd: 11-08-2016 Laatste update: 07-12-2017

Wil je een nieuwe keuken laten plaatsen en ben je nog op zoek naar een keuken die niet al te futuristisch, industrieel of juist landelijk oogt? Dan is een moderne keuken waarschijnlijk de beste keuze. Voordeel is dat moderne keukens helemaal naar ieders smaak aan te passen zijn. In de keuken wordt veel tijd doorgebracht, dus het moet een ruimte zijn waar echt alles klopt voor je. Dit type keuken past bij veel verschillende interieurstijlen doordat er zowel gekozen kan worden voor zwart-, grijs-, bruin- als wittinten, maar ook voor felle frisse kleuren. De minimalistische maar toch sprekende vormen zijn de perfecte match bij een modern interieur, maar kunnen ook een opvallend contrast vormen met bijvoorbeeld een Scandinavisch, landelijk of klassiek interieur.

Wat is typerend voor een moderne keuken?
Bij de fronten van kasten en inbouwapparatuur gaat het om grote oppervlaktes, die sterk de sfeer bepalen in keukens. In moderne keukens kunnen deze fronten werkelijk alle kleuren hebben. Veel mensen denken bij modern aan wit, omdat het ruimtelijker en strak oogt, en praktischer is in verband met hygiëne, maar je bent er zeker niet aan gebonden. Hout met een zichtbare houtnerf zie je haast niet. Als het al voorkomt is dat altijd om te contrasteren met een ander materiaal zoals glas, metaal, rvs of chroom. De fronten en het werkblad hebben vaak een gladde afwerking in een hoogglans of ultramatte kleur of iets daartussenin .

Trends in moderne keukens.
Hieronder beschrijven we enkele trends in 2016 in moderne keuken. Over deze trend kun je meer lezen in het Grando inspiratie magazine. Alle ruimte zo functioneel mogelijk benut – In een moderne keuken kom je geen onderkasten met planken meer tegen. Achterin de kasten kon immers niets neergelegd of –gezet worden omdat je daar haast niet bij kon. Wat je nu wel ziet zijn onderkasten waar achter een mooi, strak, groot paneel meerdere schuiflades te vinden zijn. Ook erg populair zijn extra brede en diepe laden in de onderkasten met daarin meerdere verschuifbare lagen die de beschikbare ruimte volledig benutten.

Een greeploze keuken - Voor een extra ruimtelijk idee is vaak sprake van grote greeploze panelen, die mooi strak ogen. Hieruit blijkt ook de combinatie van design en functionaliteit waarom het draait in een moderne keuken. Zo hoef je niet de grepen met vieze handen vast te pakken.

Bijzondere werkbladen - Bij moderne keukens ligt altijd de nadruk op een mooi design met handige functionaliteiten, waarbij veel aandacht wordt besteed aan vernieuwende materialen en ontwerpinzichten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een werkblad van Lightbeton? Een prachtige matte afwerking met de eigenschappen van beton, maar wel 60 % lichter doordat de kern uit lichtgewicht polystryeen hardschuim bestaat. Een andere trend is het verwerken van de kookplaat in het werkblad. Het keukenblad wordt nog meer een geheel (van bijvoorbeeld composiet, graniet, terazzo, keramiek, glas of rvs) doordat de keukenpitten hierop geplaatst worden. Ook veel gemakkelijker om schoon te maken!

Geen ontsierende afzuigkap meer - Hoewel afzuigkappen de laatste jaren erg doorontwikkeld zijn qua design, vormen ze nog altijd een erg in het oog springend (en vaak toch wel ontsierend) onderdeel van de keuken. Dit is al verminderd door de komst van de afzuigkappen die tegen de achterwand boven de kookplaat hangen, maar vanaf nu wordt een afzuigkap gewoon weggewerkt in het werkblad. Door deze handige integratie van apparaat ontstaat een nog meer open en strakker karakter.

Een zwevende keuken – In moderne keukens draait het vaak om de ruimtelijke beleving. Hoe je die optimaliseert? Met zwevende keukenkasten, of een zwevend kookeiland. Doordat er meer vloeroppervlakte zichtbaar is, oogt de ruimte optisch groter. Om (vooral in iets kleinere keukens)toch ook weer niet al teveel ruimte verloren te laten gaan, is het gebruikelijk zwevende keukenkasten gedeeltelijk in te bouwen.

Wonenonline