12
wo, aug

Standaard spoelbakken en kranen zijn voor personen die in een rolstoel zitten lastig in het dagelijks gebruik. Daarom heeft Franke Kitchen Systems speciaal voor hen het Argos care center ontwikkeld, een spoelbak die minder diep is dan een gebruikelijke spoelbak en daardoor ideaal voor minder validen. Daarnaast presenteert Franke de Onice kraan die voorzien is van een lange hendel en daardoor vanuit een rolstoel makkelijker te bedienen is.

De ruime, ondiepe spoelbak van het Argos care center is tien centimeter diep, terwijl de gebruikelijke diepte van een spoelbak minimaal vijftien centimeter is. Daarnaast bevat de spoelbak een klein, ondiep uitstortbakje dat het leeggieten van glazen en pannen een stuk eenvoudiger maakt. Ook voor personen die moeilijk ter been zijn, is de ondiepe spoelbak een handige hulp in de keuken.

De afvoerplug is eenvoudig te bedienen met de Easy Touch drukknopbediening. Dit systeem is vergelijkbaar met dat van een balpen: de afvoer is open als de knop is ingedrukt. Deze knop bevindt zich bovendien vooraan op de spoelbak en is daarmee gemakkelijk bereikbaar.

De Onice kraan past door zijn stijlvolle, chromen design perfect bij het Argos care center. En de extra lange hendel is ideaal voor gebruik vanuit een lagere positie. “Door de toevoeging van het Argos care center en de Onice kraan aan ons productportfolio, bieden we nu ook een oplossing op maat aan voor rolstoelgebruikers,” aldus Frans Colen, Marketing & Communicatie Manager bij Franke Nederland. “Bovendien passen beide producten zowel in de moderne als meer klassieke keuken.”

Keramische keukenspoelbakken zetten spannende accenten in de keuken en bieden voordelen; van individuele kleurkeuze tot en met hygiënische aspecten. Met de nieuwe opbouw- en de vlakke inbouwvariant completeert Duravit het tijdloze, rechthoekige Vero programma.

De vlakke Vero inbouwspoelbak harmonieert met bijna alle werkbladmaterialen en biedt daarbij ruimte voor individualiteit. Voor kraan en waste-bediening zijn meerdere posities mogelijk.

De rechtlijnige en praktisch opbouwbak Vero toont, door de geringe hoogte van slechts 12 mm, karakter zonder al te veel op te vallen. De afgeronde hoeken verlenen de spoelbak een zachte belijning die kenmerkend is voor het tijdloze design.

De snijplank uit Epicurean maakt de nieuwe spoelbakken compleet en biedt tegelijkertijd ook een extra werkplek. Vloeistoffen of kleine afvalrestjes worden vanaf de snijplank direct in de spoelbak geschoven. Daarbij is het antibacteriële Epicurean oppervlak net zo krasbestendig als hout, maar laat zich wel hygiënischer reinigen. Alle Vero keukenspoelbakken zijn 445 mm. Grote pannen of schalen kunnen gemakkelijk in de royale bak worden afgewassen. Naast klassieke kleuren als wit, matwit en crema mat completeren de donkere tinten antraciet mat en zwart het kleurenpallet.

Bij een spoelbak in de keuken gaat de eerste gedachte vaak uit naar een exemplaar van rvs. Er is echter meer dan alleen rvs, bijvoorbeeld composiet of beton. Of wat te denken van een betegelde retro-spoelunit? Een stenen spoelbak zie je doorgaans terug in keukens met een nostalgische, landelijke uitstraling. Het materiaal van het keukenblad, bijvoorbeeld graniet, kun je terug laten komen in de bodem of je kiest voor tegeltjes in een afwijkende kleur.

Stenen spoelbakken worden uitgevoerd met een vlakke of aflopende bodem. Waar in een vlakke bodem water blijft staan, stroomt het water in een aflopende bodem makkelijker weg. Hiervoor is een speciale aflopende (envelop)bodem ontwikkeld.

Veruit de meest verkochte Reginox spoelunit is van RVS (roestvaststaal). RVS is een metaallegering, waarin de belangrijkste elementen chroom en nikkel zijn. Dankzij het chroom glanst RVS en is RVS roestvast. Dat is overigens iets anders dan roestvrij. RVS kan wel degelijk roesten aan het oppervlak, maar alleen door langdurig contact met onedele metalen. Door de onderhoudstips in acht te nemen kunt u nog langer plezier hebben van uw spoelbak. Indien de spoelunit met zorg wordt behandeld, behoudt deze langdurig zijn kwaliteit en uitstraling.

Schoonmaken van uw RVS spoelbak
Voor dagelijks onderhoud wordt geadviseerd om schoon water te gebruiken met eventueel toevoeging van een zachte zeep. Ter verwijdering van koffie-, thee- en vetaanslag gebruikt u een vloeibaar reinigingsmiddel al dan niet voorzien van bleek (bijv. Cif). Indien u een schuursponsje gebruikt, dient u in de polijstrichting te poetsen.

Schade voorkomen: krassen en/of deuken
Doordat de spoelunit dagelijks wordt gebruikt, zijn lichte krassen en deuken aan de oppervlakte onontkoombaar. De spoelunit kan beschadigen wanneer deze te ruw behandeld wordt. Daarom dient voorzichtigheid in acht te worden genomen bij het leggen van voorwerpen in de unit of op het afdruipgedeelte. Daarnaast blijven beschadigingen beperkt door zo min mogelijk met voorwerpen over het materiaal te schuren. Vermijd hitte door hete pannen nooit rechtstreeks op het afdruipgedeelte of in de spoelunit te plaatsen. Gebruik bij voorkeur een onderlegger in of op de spoelunit.

Vermijd chemische stoffen
De kwaliteit van de spoelunit ondervindt schade wanneer deze wordt blootgesteld aan sterke chemicaliën. Indien de oppervlakte lange tijd wordt blootgesteld aan sterke chemicaliën kan er een oxidatieproces ontstaan, waardoor het materiaal (RVS) kan gaan roesten. Het wordt aanbevolen om de spoelunit niet in aanraking te laten komen met de volgende chemicaliën: Soldeerwater (S 39), verfafbijtmiddelen, kwastreinigers, metaalslijpsel, middelen voor het verwijderen van de voegwas van tegels en plavuizen, afvoerontstoppers, zilverreiniger (blauwe vloeistof) en ontwikkel- en fixeerartikelen.

RVS en milieu
Rvs is het meest gebruikte materiaal bij Reginox en bestaat voor 70 tot 80% uit gerecycled staal. Staal dat overblijft uit de productie, keert voor 95% terug in de maatschappij dankzij inzameling en hergebruik.

Meer informatie: Reginox
Bron: Vereniging Comfortabel Wonen

Waar denkt u dat u de meeste tijd doorbrengt in de keuken? Juist, boven de spoelbak. Gaat u maar na: afspoelen, omspoelen, afgieten, water pakken, handen wassen… Er is bijna geen handeling in de keuken waarvoor u geen spoelbak nodig heeft. Tegelijkertijd is de spoelbak het meest ondergewaardeerde onderdeel bij de aankoop van een keuken. Een spoelbak is een spoelbak denkt u? Zeker niet, alleen al de montage is een verhaal op zich. Opbouw, vlakbouw, onderbouw, frontbouw is de manier waarop de spoelbak zich verhoud ten opzichte van het werkblad. Een spoelbak kan met het randje op het werkblad vallen of erin verzonken worden.

Hij kan ook ónder het werkblad worden gebouwd en tot slot – voornamelijk in nostalgische keukens – uitstekend aan de voorzijde. Voor welke vorm van montage u ook kiest, het is belangrijk dat vocht en voedselresten zo in de bak geveegd kunnen worden zonder dat er iets achterblijft in randjes of kiertjes.

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen

Vrijstaande kook- en werkeilanden zijn populair in de keuken. Ze zijn toegankelijk en bieden flexibel en veelzijdig kookplezier. Voor Duravit heeft Sieger Design met Kiora Z een nieuwe spoelbak gecreëerd die comfortabel werken aan beide zijden mogelijk maakt.

Kiora Z is een aanvulling op het reeds bestaande Kiora spoelbakprogramma. Het biedt veel bewegingsvrijheid en plaats om aan te werken en te spoelen. De spoelbak is centraal gesitueerd en omgeven door twee even grote afdruipvlakken welke aflopen naar de centrale bak zodat het water altijd van beide kanten in de spoelbak loopt.

Passend bij deze spoelunit levert Duravit een vaatwasmachine bestendige snijplank uit Epicurean.

Omdat keramiek reuk en smaakneutraal is, kunnen alle voedingsmiddelen zonder problemen worden toebereid. Alle producten behouden hun eigen aroma. Alle Duravit spoelbakken worden uit een speciaal keramiek vervaardigd DuraCeram© welke zich kenmerkt door een uitstekende kwaliteit. Verkrijgbaar in de kleuren wit en Pergamon en de nieuwe kleur Crema mat en fluweelwit, maar ook in donkere nuances Antraciet mat en zwart.

Geraffineerd variabel: het beproefde materiaal keramiek zet in combinatie met hout, edelstaal, glas en lak spannende accenten in de keuken. In het bijzonder bij spoelbakken biedt keramiek vele voordelen. Snijden, schoonmaken, schillen of afwassen, de werkzaamheden aan deze werkplek zijn veelzijdig. Omdat het dagelijks wordt gebruikt en derhalve vaak met levensmiddelen in aanraking komt, moet het schoon en bacterievrij zijn. Functioneel design, kleuraanbod en de hygiënische aspecten, zijn voordelen van keramiek die voor zichzelf spreken.

Natuurlijke grondstoffen, natuurlijke uitstraling Keramiek is een natuurproduct. De basis, waaruit keramiek wordt gegoten, noemt men slik. Dit bestaat uit de natuurlijke grondstoffen klei , kaolien, kwarts en veldspaat. De grondstoffen maar zeker ook het glazuur zorgen voor een glad, naadloos oppervlak. Dit voelt niet alleen aangenaam aan, maar het is ook gemakkelijk te reinigen. Kalkafzettingen en vuil kunnen zich niet hechten. Eenvoudig reinigen met water.

Geur- en smaakneutraal Verse levensmiddelen moeten voor de bereiding worden afgewassen. Ook kleine snij- en schilklusjes worden vaak direct bij de gootsteen uitgevoerd. Omdat keramiek geur- en smaakneutraal is, laten de voedingsmiddelen zich zonder zorgen wassen, bewaren en bereiden. Het aroma blijft onveranderd.

Bestand Keramiek is afgestemd op de eisen van de keuken. Ten opzichte van snijden of krassen toont het materiaal zich ongevoelig. Zelfs tegen zuren, logen en oplossingsmiddelen zijn deze keramische spoelbakken resistent. Door bijzonder hoge bestendigheid valt het speciale keramiek DuraCeram van Duravit op. De fabrikant vervaardigd zijn complete assortiment uit deze gepatenteerde grondstof. Spoelbakken uit DuraCeram worden bij extreem hoge temperaturen gebrand en ontwikkelen daardoor een extra hardheid.

Kleurecht De keuze uit klassieke kleuren zoals wit en pergamon completeert Duravit met de donkere tinten kastanje, antraciet mat en zwart. Onafhankelijk van de kleurkeuze heeft men lang plezier van de spoelbak want keramiek is kleurecht.

Functioneel Design – gemakkelijk werken De veelzijdige spoelbakken uit keramiek bieden voor iedere behoefte een passende oplossing. De wasbakken uit de Starck K serie van Duravit springen niet alleen optisch in het oog. De maten van deze spoelbakken zijn zo ontwikkeld, dat ze passen met de gastronomische systeemschalen. Met behulp van snijplanken ontstaan bovendien twee in hoogte verschillende werkplekken. De keukenspoelbak Kiora vormt met de verschuifbare werkplank uit Epicurean een echt set. Een rugvriendelijk accessoire voor een goede werkhouding aan het aanrecht.

Rechtlijnig en tijdloos is het design van Vero. De keramische onderbouwbak bewijst zich in de praktijk als bijzonder praktisch. Vloeistoffen of etensresten worden van de werkplek direct in de wasbak geschoven. Hout, natuursteen of graniet. Vero is met ieder werkbladmateriaal te combineren

Nieuw en revolutionair is het jongste keukensysteem van WMF. De naam is active kitchen. Een goede keuze, want de keuken wordt hiermee actiever gebruikt dan ooit. Pannen, vergiet en alle andere zaken die regelmatig in de weg staan, verdwijnen van het aanrecht. Alleen de pot of pan waar op dat moment in wordt gewerkt, staat op het werkblad. Het lijkt magic maar blijkt techniek. Een speciale profiellijst boven het aanrecht houdt bijvoorbeeld de au bain-marie schaal even bij het oor. Net zolang tot ook daar weer in wordt gekokkereld. Het resultaat is een altijd opgeruimd werkblad tijdens het koken. En er is nog meer.

Nieuw is ook de designgootsteen. Het gat in het aanrecht waar tot nu toe niemand aandacht voor had, is nu een juweeltje van multifunctioneel design. De zacht afgeronde uitsparing oogt meteen als een fijne werkkom. Maar het vernuft zit in het feit dat deze het WMF-vergiet exact omvat. Zo neemt ook het uitdruipende vergiet niet langer ruimte in op het aanrecht. In plaats daarvan staat deze te blinken in de uitlekkom naast de spoelbak. Het is de uitkomst van samenwerking tussen WMF en Franke, gerenommeerd specialist in roestvrijstaal.

active kitchen introduceert de profiellijst boven het aanrecht waarin - bijvoorbeeld - de greep van een roerkom klikt. Maar eigenlijk klikt al het keukengereedschap met de active kitchen. Zo kan de snijplank actief in horizontale positie aan de wand hangen. Na het koken en tijdens de afwas blijft de profiellijst actief. Afdrogen hoeft niet meer en het uitlekwater loopt vanzelf weg in de spoelbak.

Voor wie nog ruimte over heeft in de lijst is het een ideaal systeem van opbergen. Middels rekken, haken, bakjes, etcetera, krijgen alle mogelijke keukenhulpjes een plekje. En... de snijplank wordt in dit geval niet horizontaal maar verticaal opgehangen.

Er zijn zowel enkele als dubbele profiellijsten verkrijgbaar. Het systeem is vervaardigd uit hoogwaardig roestvrij edelstaal (18/10). Behalve schalen, vergiet, snijplank, opbergplank, afdruiprek, diverse bakjes en haken, zijn er ook accessoires verkrijgbaar als koffiefilterhouder en keukenrolhouder.

Voor het eerst ontwerpt Phillipe Starck een spoelbak voor de keuken. Een spoelbak is een centrale werkplek in de keuken en stelt hoge eisen aan de kwaliteit en functionaliteit. Hier mag uitstekend design niet ontbreken.

Haar basisvorm is streng vierkant en beschikt over een opstaande rand. Heldere lijnen, royale afzetvlakken en een comfortabele bakgrootte.

De binnenmaat van 430x310x190 mm biedt een grote actieradius. Met behulp van snijplanken ontstaan bovendien twee verschillende hoge werkplekken. Voor een perfect schoonmaken, zijn de hoeken van de keramische spoelbak een beetje naar binnen afgerond.

De spoelbak is verkrijgbaar in de maten 1000x510 mm en in 900x510 mm. Naar wens kan het afzetgedeelte links of rechts gesitueerd worden. Naast deze modellen zijn er nog extra varianten, waarbij het afzetgedeelte ontbreekt, ten gunste van een doorlopend spoelbak met de binnenmaten 775x310x190 mm. De spoelbakkenfamilie, met de naam Starck K, is leverbaar in wit, pergamon, antraciet en kastanje - de kleur van het keramiek blijft ook bij intense lichtinval duurzaam behouden, want het materiaal is absoluut kleurvast. Alle varianten zijn ook voor vlakke inbouw beschikbaar.

Meer informatie bij: Duravit Nederland,