Koken met stoom heeft een rijke traditie. Al duizenden jaren geleden begreep men in het Verre Oosten en vooral in China dat koken met stoom gezonder, makkelijker en smaakvoller was dan andere bereidingswijzen. Toen deze oeroude kooktechniek uiteindelijk zijn intrede deed in Europa, was hij met name voorbehouden aan een selecte groep van professionals in de hogere horecasegmenten. Langzamer hand kreeg echter ook de particuliere consument "lucht" van de vele voordelen van het koken met stoom. Inmiddels is deze bereidingswijze uitgegroeid tot de meest veelbelovende kookwijze van de eenentwintigste eeuw. Door verhitting verdampt water en verandert in stoom. Omdat de gerechten niet meer met water in aanraking komen, blijven voedingsstoffen, vitamines en mineralen maar ook de kleur en vorm goed bewaard.

Er zijn drie soorten stoomovens: de oven waarbij de ingrediënten onder hoge druk snel worden verhit en die het beste te vergelijken is met een moderne vorm van de bekende snelkookpan. Er zijn echter ook stoomovens op de markt die drukloos werken, waardoor de ovendeur tijdens het gaarproces probleemloos geopend kan worden. Dat is vooral praktisch bij het bereiden van gerechten met verschillende bereidingstijden omdat tussentijds eenvoudig een gerecht bijgeplaatst kan worden.

Tot dit type behoort ook de combi-stoomoven waarbij de gebruikelijke ovenfuncties zijn gecombineerd met het gebruik van stoom. Vlak voordat een programma afloopt, opent de stoomoven automatisch een klepje waardoor de stoom in de oven met koele lucht wordt gemengd. Daardoor komt er bij het openen van de oven nog maar nauwelijks stoom vrij. Bij een stoomoven speelt water uiteraard een belangrijke rol. Sommige modellen hebben een waterreservoir, andere modellen worden aangesloten op de waterleiding en hebben ook een afvoer nodig. Houd hier dus rekening mee als u uw nieuwe keuken aan het plannen bent.

Makkelijker kan haast niet
Uw gerechten kunnen nooit meer verbranden, aardappelen koken niet stuk en groenten behouden hun bite. De instelling van een stoomoven is uiterst eenvoudig en u kunt - door gebruik te maken van de verschillende niveaus - zelfs een heel menu in één keer bereiden, zonder dat de smaken of aromas zich mengen! Er is praktisch geen verschil in bereidingstijd tussen stomen en koken. Stomen is dus echt een optie voor dagelijks gebruik, ook als u even snel een maaltijd wilt bereiden Ook de volgende dag weer net zo lekker Als u een gerecht in de (combi-)stoomoven opwarmt - regenereren heet dat - dan smaakt dat weer net zo lekker als toen u het bereidde. Dat is een groot voordeel in vergelijking met andere opwarmtechnieken; structuur en smaak van het gerecht veranderen niet!

Gezonder en smakelijker dan ooit
Vitamines en mineralen blijven bij het stoomproces beter bewaard en u heeft geen vette olie of boter meer nodig. U gebruikt ook minder zout en de opwarming gebeurt uiterst regelmatig. Daarmee is de stoomoven de meest gezonde methode om uw maaltijd te bereiden. Vis en vlees blijven in de stoomoven mals en sappig en drogen niet uit. Aromas en smaak komen volledig tot hun recht en de kleur, structuur en knapperigheid van het gerecht blijven met (combi-)stomen uitstekend bewaard. De stoomoven is dan ook niet voor niets bijzonder geliefd bij topkoks, want vergelijkbare mogelijkheden en resultaten zijn op een andere manier nauwelijks denkbaar!

Combi-stoomoven
Stomen met een combi-stoomoven heeft als extra voordeel dat stoom en hete lucht kunnen worden gecombineerd. De stoom geleidt de warmte perfect, zodat het eten gelijkmatiger gaart. Doordat de ovenfunctie gecombineerd wordt met stoom, is de vochtigheidsgraad zeer hoog waardoor gerechten niet uitdrogen en altijd sappig blijven. Groenten stomen, vlees garen en bakken, het kan allemaal tegelijk in de combi-stoomoven dankzij de verschillende instelmogelijkheden van hete lucht en stoom. En natuurlijk blijven ook in de combi-stoomoven de voedingsstoffen, vitamines, smaak, kleur en structuur van de gerechten behouden. Dat de gaartijd bij een combi-stoomoven tot maar liefst 20 procent korter wordt, is dan ook slechts een bijkomend voordeel!

Ideaal bij ruimtegebrek
De combi-stoomoven is ook ideaal als u geen ruimte in uw keuken heeft om een stoomoven naast een gewone oven te plaatsen. Naast de verschillende stoommogelijkheden beschikt u dan, met één apparaat, ook over alle "gewone" ovenfuncties. Multifunctioneel Een stoomoven is niet alleen ideaal voor het bereiden van verse producten, maar ook voor:

het steriliseren van babyflesjes
het voorverwarmen van borden
het ontdooien van diepvriesproducten
het opwarmen van gerechten Bron Vereniging comfortabel wonen

Het huishouden doen? Een fluitje van een cent. Meer tijd voor jezelf? De nieuwe Zanussi QUADRO inbouwapparaten zijn als een extra paar handen in huis. Met één druk op de knop reinigt de oven zichzelf, warmt de kookplaat sneller op, kiest de afwasautomaat zelf het meest ideale programma en biedt de ruime koel- en diepvrieskast aanzienlijk meer ruimte. De apparaten uit de nieuwe Zanussi QUADRO-serie zijn ontwikkeld voor de consument die wel meer te doen heeft dan alleen het huishouden. En om die reden is de Zanussi QUADRO range uitermate EASY, zonder ook maar iets in te leveren op betrouwbaarheid, functionaliteit en design.

Design verraadt Italiaanse roots
Het nieuwe Zanussi QUADRO design verraadt de Italiaanse roots van het merk. De apparaten behouden de sterke en bekroonde vormgeving van zijn voorgangers, maar zijn uitgebreid met aanzienlijk meer gemak en mogelijkheden: EASY!

Veel voor een leuke prijs
Onderzoek van Zanussi heeft aangetoond dat 68 procent van de Nederlanders de voorkeur geeft aan een goede prijs voor keukenapparatuur, boven toeters en bellen.

De nieuwe Zanussi QUADRO-serie sluit perfect op deze voorkeur aan en richt zich op het middensegment met apparaten die gemakkelijk en economisch in het gebruik zijn en praktische functies hebben, zonder dat de hoofdprijs betaald hoeft te worden. Daarnaast biedt Zanussi vijf jaar volledige garantie bij aanschaf van minimaal drie apparaten.

Van oven tot koelkast, van inductiekookplaat tot afzuigkap: EASY
De producten van Zanussi staan bekend om hun betrouwbaarheid en gebruikersgemak. Bij de nieuwe Zanussi QUADRO-serie inbouwapparatuur is dit niet anders.