De magnetron | begrippen & functies Ben je in alle drukte vergeten iets uit de diepvries te halen? Geen probleem, met de magnetron kunt u diepgevroren producten razendsnel en gelijkmatig ontdooien zonder dat ze hun smaak verliezen. Sommige magnetrons hebben zelfs een snelontdooi- systeem dat tot maar liefst zeven keer sneller ontdooit dan een normale magnetron.

Hete lucht
Naast de combi-magnetrons met conventionele bovenwarmte, zijn er ook veel modellen waarbij de warme lucht in de oven wordt rondgeblazen. Dit maakt bijvoorbeeld het bakken en braden op twee niveaus mogelijk. Bij "echte" hete lucht (ook wel 3D hete lucht genoemd) is een verwarmingselement geplaatst voor de ventilator. Deze functie zorgt ondermeer voor een gelijkmatige temperatuur in de oven (waardoor bakken en braden op meerdere niveaus mogelijk is) en een snelle voorverwarmtijd. Er zijn zelfs magnetrons met een zogenoemde Quick-heat-functie die de oven binnen 3 minuten op 175 graden kan brengen.

Boven- en onderwarmte
De combinatie van boven- en onderwarmte is ideaal voor het bereiden van gerechten met een vulling. 72 71 De onderwarmte maakt dat de bodem perfect knapperig wordt en de combinatie van boven- en onderwarmte zorgt voor optimale garing en een uitstekend bakresultaat.

De combinatiefunctie
Bij het bakken in een combi-magnetron kunnen de verschillende mogelijkheden zoals grillen, boven- en onderwarmte, hete lucht en de magnetronfunctie los van elkaar of gecombineerd worden gebruikt. Gebruik bij combinatiekoken een keramische bakvorm of braadschaal, want deze laat de microgolven van de magnetron ongehinderd door.

Gewichtsautomaat
Bij een magnetron met een gewichtsautomaat berekent de magnetron zelf het vermogen en de bereidingstijd voor het ontdooien, verwarmen, koken of bakken. Alleen het soort gerecht en het gewicht hoeven nog te worden ingesteld.

Grillen
De grill bestaat bij een combi-magnetron uit verwarmings elementen of kwartslampen en zorgt voor een mooi bruin korstje op het eten.

Stomen
De stoomfunctie biedt de mogelijkheid om op een gemakkelijke en gezonde manier gerechten te bereiden. Door gerechten te stomen blijven de smaak, vitamines en mineralen volledig behou den. Bij magnetrons met deze functie wordt veelal een speciale schaal geleverd die het stomen mogelijk maakt. Een sensor zorgt ervoor dat de ingestelde tijd pas in werking treedt als de stoomvorming optimaal is.

73 73 Quantum-speed
Bij de Quantum-speed-technologie zorgt het samenspel van de verschillende verwarmingssystemen als stralingsverwamingselementen, kwartsgrill, halogeenlampen en de magnetronfunctie voor een flitsend snelle bereiding waardoor een snelle hap ook werkelijk snel en perfect klaar is. Als je graag snacks eet of vaak convenienceproducten (producten die al geheel of gedeeltelijk zijn voorbereid) gebruikt, is de aanschaf van een combi-magnetron met quantum-speed dan ook zeker het overwegen waard.

Snelstart
Met deze functie hoeft u slechts de tijd in te stellen en op de starttoets te drukken. De magnetron gaat onmiddellijk op de hoogste capaciteit van start. Voor uw lievelingsrecepten kunt u de instellingen eenvoudig in het geheugen opslaan.

Crispen
Bij het crispen wordt gebruik gemaakt van een schaal of plaat met een speciale coating, die door de microgolven van de magnetron zeer snel verhit wordt tot 210 graden Celsius. Hierdoor wordt de bodem van bijvoorbeeld een pizza heerlijk krokant. Bovendien werkt de crispfunctie buitengewoon snel. Vanuit diepgevroren toestand staat uw pizza al in 6 minuten knapperig en wel op tafel.

Invertertechniek
Een aantal modellen uit de nieuwste generatie magnetrons bevat de zogenoemde invertertechniek. Daardoor werkt de magnetron nog sneller en is zuiniger met energie. Bovendien wordt de afgifte van energie gelijkmatiger en nauwkeuriger gedoseerd en wordt ook nog eens binnenruimte bespaard.

Smart Cook timer
De tweedelige Smart Cook timer is een interactief besturingssysteem dat beschikt over een helder display met Nederlandse tekst en programmasymbolen. Met de linkerknop maakt u een keuze uit het hoofdmenu en met de rechterknop selecteert u de juiste functie of het juiste gerecht. De Smart Cook timer bevat namelijk ook enkele voorgeprogrammeerde recepten.

Pro Touch
Speciaal ontwikkeld roestvrij staal dat minder gevoelig is voor vingerafdrukken. Daarnaast maakt Pro Touch RVS de oppervlakken ook extra krasbestendig en eenvoudig te reinigen.

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen

Krachtige allrounder combineert ovenfuncties met stoom Inspelend op de trend van lekker, makkelijk en gezond koken, introduceert ATAG de QuliMax. De multifunctionele combi-stoomoven combineert geavanceerde techniek met Nederlands design. Met de krachtige allrounder kunnen kookliefhebbers stomen, (brood) bakken, braden, grillen, opwarmen en ontdooien. De ATAG QuliMax is leverbaar in zowel RVS als Grafiet-zwart. De adviesprijs bedraagt � 2.199,-.

Hot news zijn de jongste Twin Turbo dubbelovens van ATAG. De Twin Turbo dubbelovens zijn ovens waarbij met een simpele verdeelplaat van een oven twee wordt gemaakt. Elk met aparte bediening en hetelucht ventilator.

Waarom zou een oven eigenlijk altijd aan de voorkant open moeten gaan? Tenslotte wordt de deur van een apparaat vaak als onhandig en storend ervaren. Een slimme oplossing is de �hangende� oven die aan de onderkant opengaat. Door een druk op de knop schuift de bodem van de oven, volledig elektronisch gestuurd, via een telescoop-liftsysteem omlaag.

Deze ovens bieden ongekende mogelijkheden voor de inrichting van de keuken omdat ze, ook zonder bovenkast, overal aan de muur kunnen worden bevestigd. De liftoven is vanaf drie kanten vrij toegankelijk, zonder dat u hoeft te bukken. Ook ergonomisch dus een perfecte oplossing.

Bron: Vereniging comfortabel wonen

Voor de magnetron kunt u gemakkelijk orginele hapjes bedenken en wordt het klaarmaken van voorgerechten eenvoudig en plezierig.

Soepen
Soepen kunnen in de magnetron uitstekend worden gekookt, opgewarmd of ontdooid.

Rijst en pasta
Het opwarmen van gerechten op basis van pasta of rijst is gemakkelijk en het resultaat is verzekerd. Bij het koken van rijst en pasta moet de vloeistof die toegevoegd wordt altijd heet zijn, anders wordt de kooktijd aanzienlijk verlengd.

Wild en gevogelte
Kip, kalkoen, eend en gevogelte kunnen op alle mogelijke manieren in de combi-magnetron worden bereid (gekookt, gebraden, gestoofd, enz.) met zeer goede resultaten. Gebraden kip wordt bijvoorbeeld optimaal bereid met de functies "magnetron" plus "hete lucht".

Vis
Vis in de combi-magnetron wordt niet alleen snel gaar maar behoud ook zijn smaak en consistentie. De bereiding is eenvoudig. Het is voldoende de vis te wassen, boter of olie toe te voegen, de vis op een bord te leggen en af te dekken met magnetronfolie. Gerookte vis bereidt u met de functies "magnetron" plus "grill".

Groenten
Verse groenten die in de magnetron worden gekookt, behouden hun smaak, voedingswaarde en een vers en smakelijk uiterlijk. Diepgevroren groente kan rechtstreeks worden gekookt zonder dat ze eerst ontdooid hoeft te worden. Voeg weinig zout toe, want groenten die in de magnetron worden gekookt behouden al hun minerale zouten.

Vlees
Vlees dat in de combi-magnetron wordt bereid, heeft slechts eenderde tot de helft van de tijd nodig ten opzichte van de tradionele manier van klaarmaken. Om het vlees gelijkmatig gaar te laten worden, draait u het vlees halverwege de bereidingstijd om.

Sauzen
In de magnetron kunnen sauzen snel en eenvoudig worden bereid. En u loopt bovendien geen risico dat ze gaan klonteren of aanbranden. De sauzen moeten een paar keer worden doorgeroerd tijdens het verwarmen. Kook sauzen op eierbasis op het laagste vermogen, dit om schiften te voorkomen.

Tips


Bijna alle gerechten moeten bij het bereiden afgedekt worden om uitdroging te voorkomen. Dit kan met magnetronfolie. Er zijn ook speciale magnetronschalen in de handel; deze worden standaard geleverd met een deksel. Ook een glazen ovenschaal met deksel is goed te gebruiken. Bij het bakken in een combi-magnetron worden de gerechten niet afgedekt, omdat dan geen korstje gevormd kan worden.Alleen geglazuurd serviesgoed, zonder zilveren of gouden versieringen, kunnen in de magnetron gebruikt worden. Bij het gebruik van de ovenfunctie moeten altijd ovenvaste schalen gebruikt worden.Water in bijvoorbeeld een glas kan al koken zonder dat je het kunt zien; als je het glas eruit pakt kan het plotseling overkoken (dit noemen we kookvertraging) en brandwonden veroorzaken. Dat kan voorkomen worden door een roerstaafje of een niet metalen lepeltje in het glas te zetten.Gebruik nooit aluminiumfolie om gerechten af te dekken. Aluminium is metaal en weerkaatst de microgolven van de magnetron. Gevolg: vuurwerk in uw oven!Kroepoek en papadums kunnen in plaats van in frituurvet ook heel goed knapperig worden in de magnetron. Verpak ze in wit keukenpapier en laat ze in ongeveer 30 seconden (circa 600 Watt) gaar worden.Producten die een velletje hebben (zoals aardappelen in de schil of een eidooier), moeten voor de bereiding enkele malen ingeprikt worden met bijvoorbeeld een sateprikker. Dit om de stoom te kunnen laten ontsnappen.Een ei mag nooit met schaal in de magnetron, want dan ontploft het.Let op dat schalen in de magnetron erg heet kunnen worden. Gebruik altijd pannenlappen bij het eruithalen.Bijna alle gerechten moeten bij het bereiden afgedekt worden om uitdroging te voorkomen. Dit kan met magnetronfolie. Er zijn ook speciale magnetronschalen in de handel; deze worden standaard geleverd met een deksel. Ook een glazen ovenschaal met deksel is goed te gebruiken. Bij het bakken in een combi-magnetron worden de gerechten niet afgedekt, omdat dan geen korstje gevormd kan worden.Alleen geglazuurd serviesgoed, zonder zilveren of gouden versieringen, kunnen in de magnetron gebruikt worden. Bij het gebruik van de ovenfunctie moeten altijd ovenvaste schalen gebruikt worden.Water in bijvoorbeeld een glas kan al koken zonder dat je het kunt zien; als je het glas eruit pakt kan het plotseling overkoken (dit noemen we kookvertraging) en brandwonden veroorzaken. Dat kan voorkomen worden door een roerstaafje of een niet metalen lepeltje in het glas te zetten. . Gebruik nooit aluminiumfolie om gerechten af te dekken. Aluminium is metaal en weerkaatst de microgolven van de magnetron. Gevolg: vuurwerk in uw oven!Kroepoek en papadums kunnen in plaats van in frituurvet ook heel goed knapperig worden in de magnetron. Verpak ze in wit keukenpapier en laat ze in ongeveer 30 seconden (circa 600 Watt) gaar worden.

Producten die een velletje hebben (zoals aardappelen in de schil of een eidooier), moeten voor de bereiding enkele malen ingeprikt worden met bijvoorbeeld een sateprikker. Dit om de stoom te kunnen laten ontsnappen.Een ei mag nooit met schaal in de magnetron, want dan ontploft het.Let op dat schalen in de magnetron erg heet kunnen worden. Gebruik altijd pannenlappen bij het eruithalen.

Te bereiden producten moeten zodanig in de schaal worden gelegd dat de delen die het minst snel gaar worden, aan de buitenkant liggen (bijvoorbeeld bij broccoli de steeltjes naar buiten). De buitenkant van een schaal vangt namelijk de meeste microgolven op, zodat het gerecht gelijkmatig gaar wordt.Voor het uitpersen van een sinaasappel of citroen kun je deze 20 seconden in de magnetron (700 Watt) leggen, waardoor de vrucht aanzienlijk meer sap zal geven.Gebruik voor het inpakken van groenten, aardappelen of andere producten nooit keukenpapier met afbeeldingen of iets dergelijks. Deze zullen in de magnetron verbranden.Om bijvoorbeeld koolbladeren te "blancheren" verpak je ze in wit keukenpapier en laat ze in de magnetron 2 tot 3 minuten zacht worden. Blancheer niet meer dan 4 bladeren tegelijk, want dan worden ze niet zacht.Een fles rode wijn is in de magnetron (30 seconden op circa 700 Watt) snel op temperatuur. Laat hem daarna voor het openen even rusten.Als een avocado niet rijp is, kun je het rijpingsproces versnellen door hem circa 1 �  2 minuten op ongeveer 700 Watt in de magnetron te "rijpen". Laat de vrucht daarna enkele uren liggen op kamertemperatuur voordat je hem gebruikt

Honing of jam die versuikerd is, kunnen weer zacht gemaakt worden door ze zonder deksel 15 tot 45 seconden (afhankelijk van de hoeveelheid) in de magnetron op een vermogen van ongeveer 700 Watt te zetten.Verras uw gasten eens met een lekker verwarmd doekje om de handen te reinigen. Dompel kleine gastendoekjes of servetten (niet van papier!) in water met citroensap, wring ze uit, rol ze op en plaats ze in een mandje in de magnetron. Verwarm ze op vol vermogen gedurende 30 seconden per doekje.Wanneer u uien of gehakt in een taart of pizza verwerkt, geeft het voorbakken van deze ingredi�«nten een nog lekkerder en beter resultaat. Laat dit eerst afkoelen alvorens het in de gerechten te verwerken.Anders dan bij het traditionele koken, waarbij de warmte door de schaal wordt doorgegeven aan het voedsel, wordt bij de bereiding met microgolven de warmte binnen in het product zelf veroorzaakt en naar buiten doorgegeven. De bereiding gaat nog enkele minuten door nadat het voedsel uit de oven is gehaald. Het is daarom van belang de rusttijd die in recepten 60 ten wordt aangegeven, goed in acht te nemen.Houd bij de keuze van een magnetron rekening met de gezinssamenstelling en de functie waarvoor u hem wilt gebruiken: bent u een hobbykok of werkt u allebei en wilt u s-avonds snel een maaltijd klaarmaken?Is de combi-magnetron de enige oven in uw keuken? Neem dan een zo groot mogelijk model. Anders worden de pizzas wellicht wel erg klein.Gebruikt u de combi-magnetron naast een andere oven, dan is het handig als de bakplaten uitwisselbaar zijn. Helaas is dat echter niet altijd mogelijk.Kijk bij de aankoop ook of er een duidelijke handleiding bij het apparaat zit. Hier hoort in ieder geval een overzichtelijke tabel in te staan voor het bepalen van tijd en vermogen voor het bereiden van de verschillende gerechten.Let op of de huidige elektra-installatie voldoende is voor de aansluitwaarde van de magnetron. Wellicht moet er in de meterkast iets aangepast worden.Het kookproces is beter te volgen als de magnetron op ooghoogte wordt ingebouwd. En het is tevens een stuk beter voor uw rug!Magnetrons zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren; bij lichte kleuren kan na verloop van tijd kleurverschil ontstaan.

Tips voor de aankoop van een magnetron


Houd bij de keuze van een magnetron rekening met de gezinssamenstelling en de functie waarvoor u hem wilt gebruiken: bent u een hobbykok of werkt u allebei en wilt u s-avonds snel een maaltijd klaarmaken?Is de combi-magnetron de enige oven in uw keuken? Neem dan een zo groot mogelijk model. Anders worden de pizzas wellicht wel erg klein.Gebruikt u de combi-magnetron naast een andere oven, dan is het handig als de bakplate n uitwisselbaar zijn. Helaas is dat echter niet altijd mogelijk.Kijk bij de aankoop ook of er een duidelijke handleiding bij het apparaat zit. Hier hoort in ieder geval een overzichtelijke tabel in te staan voor het bepalen van tijd en vermogen voor het bereiden van de verschillende gerechten.Let op of de huidige elektra-installatie voldoende is voor de aansluitwaarde van de magnetron. Wellicht moet er in de meterkast iets aangepast worden.Het kookproces is beter te volgen als de magnetron op ooghoogte wordt ingebouwd. En het is tevens een stuk beter voor uw rug!Magnetrons zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren; bij lichte kleuren kan na verloop van tijd kleurverschil ontstaan.Een combi-magnetron met email wanden heeft als voordeel dat de warmte beter wordt opgenomen en weer afgegeven dan bij andere materialen.Wilt u een (solo)magnetron in een bovenkastje plaatsen, houd er dan rekening mee dat een bovenkastje vaak maar 30 cm diep is. Uiteraard beperkt u hierdoor de mogelijkheden; de magnetron is ook minder diep en hierdoor past een wat grotere ovenschaal er vaak net niet in.Let op het bedieningsgemak; we zijn niet allemaal programmeur!

Bron: Vereniging Confortabel Wonen


3D-heteluchtverwarming, pyrolitische zelfreiniging, EPV-ovens of QuantumSpeed. Zomaar een greep uit de termen waarmee u te maken krijgt als u een nieuwe oven wilt. De oven is hoogstaand technisch vernuft geworden. En dat allemaal voor uw gemak en plezier. Want het enige dat u nog hoeft te doen, is de juiste ingredi�«nten mengen om de meest verrukkelijke gerechten op tafel te toveren.

Zelfreinigend
Wat is het meest onaangename van bakken? Precies: het reinigen van de oven. Gelukkig is daar iets op gevonden: de zelfreinigende oven. Te herkennen aan onder meer de fraaie namen pyrolitische zelfreiniging of ecoClean. Bij activeClean pyrolysereiniging is �©�©n druk op de knop voldoende om vuil bij hoge temperatuur te verbranden. Het as dat overblijft kan met een doek eenvoudig verwijderd worden. Daarnaast zorgen glazen binnendeuren en geavanceerde emaillesoorten ervoor, dat tijdens het bakproces vrijwel niets aankoekt. Gladde wanden maken tot slot het schoonmaken echt tot een fluitje van een cent.

Multifunctioneel
Ovens worden steeds compacter. En kunnen steeds meer. De grootste compacte bakoven met magnetron van Nederland heeft een inhoud van maar liefst 42 liter! Alle mogelijke verwarmingsmethoden en combinaties zijn in �©�©n apparaat ingebouwd. Van hetelucht, boven- en onderwarmte, grillen en warmhouden tot zelfs ontdooien. Of een combinatie met magnetron of stomen. Bij een aantal uitvoeringen kunnen vaak gebruikte instellingen in het geheugen worden opgeslagen. Zo weet u zeker dat uw gerechten er iedere keer weer even lekker gebakken uitkomen. Voor de supersnelle mens is er nu de QuantumSpeed, een inbouwoven die het gerecht, inclusief een smakelijk korstje, letterlijk bereidt met de snelheid van het licht! Behalve van conventionele warmtebronnen maakt deze oven namelijk gebruik van halogeenlicht. Uw diepgevroren pizza staat binnen 6 minuten heerlijk krokant op tafel.

Ergonomisch en veilig
Ovens worden ook steeds veiliger en ergonomischer. EPV daar draait het om. Dat staat voor Eenvoudig, Professioneel en Veilig. Eenvoudig is vooral het bedieningspaneel (digitale display) met duidelijke instructies, eenduidige functies en zelfs suggesties voor de in te stellen temperatuur. Uiterst gevoelige sensoren maken draaien aan knoppen overbodig. Het aanraken van indicaties op een glazen front volstaat om de oven te bedienen. En door het oplichten van de gekleurde bedieningsvlakken of symbolen kunt u precies zien welke functies u heeft ingesteld. Op de graad nauwkeurige temperatuurregeling en -beveiliging en braadautomaten voor het ontdooien, bereiden en snelbraden garanderen de professionaliteit. Tot slot zorgen veiligheidsuitschakelingen, kinderbeveiliging en grillelementen die in de bovenwand zijn verzonken voor meer veiligheid. Dat ook ergonomen meepraten bij het ontwerpen van een oven is bijvoorbeeld te merken aan de aanwezigheid van panoramavensters, uitrijdbare ovenwagens met zijwaarts uittrekbare bakplaten en ovens met draaideur. Overzichtelijk en beter voor uw rug.

Van klassiek tot 3D
Elk gerecht heeft zn ideale methode om bereid te worden. Hoe meer en gevarieerder u bakt en braadt, des te meer eisen zult u dus aan uw oven stellen. Houd hier bij de keuze van uw oven rekening mee. Onder- en bovenwarmte zijn nodig voor klassiek bakken en braden. Wilt u zeker weten dat uw cake niet uitdroogt? Dan is de verhoogde luchtvochtigheid van het nieuwe verwarmingssysteem boven- en onderwarmte speciaal ideaal. Met intensieve warmte worden uw pizzas, brood en diepvriesgerechten ongekend krokant. Heerlijk om bijvoorbeeld in het weekend uw ongesneden halfje bruin bakvers te maken. Voor gelijkmatige warmte via een ventilator zorgt de versie hete lucht. En u pakt het echt grootscheeps aan bij 3D-hetelucht. Maar liefst drie bakplaten kunnen tegelijk worden gebruikt.

De magnetron voor uw gemak
De magnetron combineert makkelijk met snel. De microgolven brengen de kleine deeltjes van het voedsel in beweging. Daardoor ontstaat wrijvingswarmte die ervoor zorgt dat het voedsel warm wordt en de smaak, vitaminen en voedingsstoffen bewaard blijven. Een draaiplateau verdeelt de microgolven optimaal en dat betekent sneller en gelijkmatiger ontdooien, opwarmen of garen. De meeste magnetrons zijn uitgerust met een timer waarbij u in combinatie met het vermogen de juiste bereidingstijd kunt instellen. Duurdere modellen hebben daarnaast vaak enkele automatische kook- en ontdooiprogrammas die gekoppeld zijn aan het gewicht van wat u klaar wilt maken. Koken in een magnetron is absoluut veilig. Allerlei veiligheidsvoorzieningen zorgen ervoor dat de microgolven niet uit de magnetron kunnen ontsnappen. Bovendien schakelt de magnetron automatisch uit als u de deur opent. Het benodigde vermogen van een magnetron is voornamelijk afhankelijk van wat u ermee wilt doen. De hogere vermogens zijn geschikt voor het verwarmen van vloeistoffen terwijl de lagere vermogens bedoeld zijn voor het verwarmen van gerechten. De meest moderne magnetrons hebben al een vermogen van maar liefst 1300 Watt.

Stoomoven: gezond en snel koken
Gerechten kunnen snel, maar vooral gezond en smaakvol worden bereid in een stoomoven. Olie en vet zijn overbodig en worden door stoom vervangen. Supergezond en bovendien blijven de vorm, kleur en smaak van het gerecht behouden. Er zijn twee typen stoomovens.In de eerste plaats de oven waarbij de ingredi�«nten onder hoge druk snel worden verhit. Een beetje de moderne vorm van de bekende snelkookpan. Er zijn echter ook stoomovens die drukloos werken, waardoor de ovendeur tijdens het gaarproces probleemloos geopend kan worden. Dat is vooral praktisch bij het klaarmaken van gerechten met verschillende bereidingstijden. U kunt er tussentijds eenvoudig een gerecht bijzetten. De binnenmaten van de meeste stoomovens zijn zo ruim bemeten dat meerdere maaltijden tegelijkertijd bereid kunnen worden. Terwijl bovenin vis of kip wordt gaargestoomd, kan onderin de groente worden bereid. Een voordeel van de stoomoven is ook dat de gerechten gedurende het stomen elkaar onderling niet in smaak be�¯nvloeden.

Bij een stoomoven speelt water uiteraard een belangrijke rol. Sommige modellen hebben een waterreservoir, andere modellen worden aangesloten op de waterleiding en hebben ook een afvoer nodig. Houd hier dus rekening mee als u uw nieuwe keuken aan het plannen bent.

Bron: Vereniging Confortabel Wonen

Veel moderne keukenconcepten zijn erop gericht om wonen en koken te integreren. Een veelgebruikte truc is om een open paneelwand (met open schappen, hangkasten met schuifdeuren, verlichtingspanelen en zelfs een geïntegreerde zitbank) harmonieus over te laten lopen van woonkamer naar keuken. Ideaal voor het uitstallen van kookboeken, mooie keukenhulpjes en serviesgoed. Vaak zorgt een vrijstaand en deels zwevend keukenblok voor de visuele scheiding en tegelijkertijd verbinding van woonkamer en keuken.

Sommige keukens hebben een draaibare eetbar die multifunctioneel inzetbaar is en zowel bij de keuken als woonruimte betrokken kan worden. In diezelfde lijn zien we steeds vaker dat fabrikanten ook meubels zoals eettafels, stoelen en zelfs (hoek)banken uitbrengen, waarvan de vormgeving direct aansluit bij de architectuur van de keuken. Nog een stap verder gaan de keukenconcepten waarbij niet langer in kasten, maar in ruimtes wordt gedacht. Het gaat dan niet om het plaatsen van keukenmeubelen in een bestaande ruimte, maar om die ruimte vorm te geven door middel van een keukenconcept. Revolutionair hierbij zijn de keukens waarbij ook het plafond bij de keukenplanning betrokken is. Zo wordt letterlijk een brug geslagen tussen woonkamer en keuken. In de plafond-boog zijn dan bijvoorbeeld zaken als licht en ventilatie geïntegreerd. Erg apart en vernieuwend.

Foto: Van een geruisloos, functioneel, eco-vriendelijk nieuw apparaat in de keuken ga je gewoon veel lekkerder koken! Whirlpool trakteert op een bont palet smakelijke kleuren: Yellow Saffron, Lime Sorbet, Parsley Green, Persimmon Orange, Pink Watermelon en Blue Sugarcandy. Om je vingers bij af te likken! Voor meer informatie www.whirlpool.com

Bron: Perscentrum Wonen

Scholtès wint twee Good Design Awards. Dit zijn de langstlopende internationale awards op designgebied. Scholtès ontvangt de awards voor de Big Capacity-oven en de Jewel-afzuigkap, beide in de S Collection. Deze producten representeren de juiste balans tussen professionaliteit, elegantie en hoge technologische standaarden. Dit wordt gecombineerd met de juiste materiaalkeuze, functionaliteit zonder compromissen en een krachtig ontwerp. De Good Design Awards zijn in 1950 in het leven geroepen door Eero Saarinen, Charles en Ray Eames en Edgar Kaufman Jr. en worden ondersteund door het Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design.

De Big Capacity-oven heeft een capaciteit van zeventig liter en levert maximale prestaties ondanks zijn standaardbreedte van zestig centimeter. Bijzonder aan de oven is, dat deze is in te delen in twee compartimenten met gescheiden temperaturen. Het temperatuurverschil is maximaal honderd graden Celsius. Zo ontstaat een 4-in-1-oven. Hierdoor is het mogelijk gebruik te maken van een kleine oven boven, grote oven onder, totale oven met gescheiden temperatuur en een totale oven van zeventig liter met koken op vier niveaus. De R&D-afdeling van Scholtès heeft dit bereikt zonder dat dit ten koste ging van het design. Scholtès levert de innovatieve oven in twee varianten: een professionele in roestvrij staal en een subtiele variant, uitgevoerd in glas.

De S-afzuigkap heeft hetzelfde krachtige en tegelijkertijd subtiele design, is vervaardigd uit materialen van hoge kwaliteit en omvat innovatieve technologie. Consumenten profiteren hierdoor van maximale zuigkracht, een gezondere omgeving, schonere lucht en extreem onderhoudsgemak. Zelfs op lage snelheden presteert de afzuigkap goed. De bediening is uiterst eenvoudig met het Touch Sensor-systeem.

Modulariteit en flexibiliteit in een cleane en eenvoudige stijl maken van de Scholtès S lijn dé standaard in luxe keukenapparatuur. Roestvrij stalen oppervlakken en geavanceerde programmas zorgen ervoor dat de apparaten in deze lijn solide en betrouwbaar zijn. De combinatie van innovatie, stijl en hoge kwaliteit overtuigden de jury om de 2010 Good Design Award tweemaal toe te kennen aan Scholtès. Eerder ontving het bedrijf de 2008 Good Design Award voor de Multiplo-kookapparatuur in de categorie Keuken. Daarnaast werd de Multiplo opgenomen in de 2009 ADI Design Index op basis van de ADI Design-vermelding. Dit was een belangrijke stap richting de toetreding tot het selectieproces voor de Premio Compasso DOro.

De 2010 Good Design Awards ontving inschrijvingen van 48 landen in de gehele wereld en de jury selecteerde vijfhonderd producten die zich op designgebied onderscheiden. De S Big Capacity-oven en de S Jewel-afzuigkap werden gerangschikt onder de meest innovatieve en best ontworpen producten van het jaar en ontvingen daarom de prestigieuze award van het Chicago Athenaeum.

Ovens worden steeds compacter. En kunnen steeds meer. Alle mogelijke verwarmingsmethoden en combinaties zijn in één apparaat ingebouwd. Van hetelucht, boven- en onderwarmte, grillen en warm houden, tot zelfs ontdooien. Of bijvoorbeeld een combinatie met magnetron Dat is een multifunctioneel apparaat voor de echte kook liefhebber. Belangrijk: dit bijzondere apparaat is niet hetzelfde als een combi-magnetron. Want bij de oven met magnetron ligt de nadruk juist op de ovenfunctie. U hebt dus een volwaardige ruime oven in huis met diverse verwarmingsmethoden. Die oven kunt u efficiënt combineren met de magnetron-functie.

Een appeltaart bijvoorbeeld, bakt u zo in 20 minuten niet alleen gaar maar ook heerlijk bruin! Bij een aantal uitvoeringen kunnen vaak gebruikte instellingen in het geheugen worden opgeslagen. Zo weet u zeker dat uw gerechten er iedere keer weer even lekker gebakken uitkomen. Ook kunt u meerdere functies achter elkaar instellen met behulp van de 1-2-3-functie. Voor de supersnelle mens is er nu een inbouwoven die het gerecht, inclusief een smakelijk korstje, letterlijk bereidt met de snelheid van het licht! Behalve van de conventionele warmtebronnen maakt deze oven gebruik van halogeenlicht. Van diepgevroren tot heerlijk krokante pizza in 6 minuten!

Bron: Vereniging comfortabel wonen