1762
Whirlpool oven
Gepubliceerd: 01-09-2012 Laatste update: 07-05-2017

Een oven die alleen maar kan bakken, dat is eigenlijk een achterhaald apparaat. Een beetje oven helpt u tegenwoordig met koken en met schoonmaken. En deze handige keukenhulpjes - nee, de afwas doen ze helaas nog niet - zien er ook nog eens goed uit!

Ovens hebben steeds meer mogelijkheden en dat komt uw gerechten ten goede. En het levert u ook nog eens tijdwinst op. Kiezen tussen een traditionele onder- of bovenverwarming, of een (turbo)hetelucht oven, dat hoeft niet meer. Met de multifunctionele meersystemen ovens heeft u het allebei. U kunt de systemen apart of gelijktijdig gebruiken. Door deze combinatie heeft de oven meer vermogen en is sneller voorverwarmd. U kunt uw multifunctionele oven ook uitbreiden met een magnetron of grill, zonder dat het u meer ruimte kost. Maken al deze mogelijkheden uw oven niet ingewikkeld in bediening? Nee, veel ovens hebben namelijk een handige display waarop u precies kunt lezen wat u moet doen. Zo blijft het een simpel en gebruiksvriendelijk apparaat.

Mooi schoon
Schoonmaken, dat kan een oven tegenwoordig zelf. Dat werkt zo: de oven warmt zichzelf op tot 500 graden Celsius, waardoor alle etensresten verbranden. Na afkoeling kunt u de as simpelweg met een doek verwijderen. Het summum van schoonmaak gemak. De oven is dus verworden tot een sterk staaltje keukentechniek. Maar aan de buitenkant zie je dat er niet aan af. Voorheen was het een trend de oven zoveel mogelijk weg te moffelen in de keuken. De ovens van tegenwoordig zijn vaak zo mooi vormgegeven dat dit design juist gezien mag worden.

Kluns wordt kookwonder
Niet iedereen is gezegend met een talent voor kokkerellen. Voor de mindere kookgoden onder ons zijn er "volautomatische" systemen. Deze ovens nemen u echt al het werk uit handen. U kiest een van de verschillende ingeprogrammeerde receptcategorieën, bijvoorbeeld hartige taart, vis of kip. De oven schakelt zelf de tijd en het aantal graden in. En voor een extra krokant korstje zet u gewoon even de crispfunctie aan. Vijf minuten voor het einde van de bereidingstijd zet de oven zelf de grill aan. En dat geeft een mooi en lekker goudbruin resultaat.

Handig en Veilig
Vroeger zat een oven standaard onder de kookplaat. Die tijd is voorbij. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een oven op ooghoogte. Zo hoeft u minder vaak te bukken en spaart u uw rug. Deze inbouwovens zijn dikwijls uitgerust met een draaideur in plaats van een klapdeur. De deur draait zijdelings, zodat u niet meer over de hete klapdeur heen hoeft te kijken. De draaideuren zijn zowel links- als rechtsdraaiend, zodat ze in ieder keukenontwerp passen. Niet alleen op ergonomisch gebied zijn de moderne ovens flink verbeterd. Ze zijn ook nog eens veiliger geworden. Zo zijn er ovens met dubbelglas, waardoor de deur van de oven veel minder heet wordt. Veel ovens hebben tegenwoordig roosters met een speciale knik, waardoor ze in de rails worden gezekerd. U kunt het rooster wel gemakkelijk in en uit de oven schuiven, maar niet per ongeluk naar buiten laten glijden. Wel zo handig én veilig.

Goed op stoom
De stoomoven neemt snel in populariteit toe. Het heeft dan ook een paar grote voordelen. Dat kleur, smaak en vitamine door het stomen optimaal bewaard worden, is inmiddels bekend. Maar stomen biedt meer: snelheid, gemak en nauwkeurigheid. In de oven kun je alles klaarmaken: aardappelen, groenten, vlees, rijst. En het kan ook nog eens allemaal tegelijk. Bij het traditionele koken moet u bij de kookplaat blijven om alles in de gaten te houden. Bij de stoomoven kunt u, nadat u de juiste tijd en temperatuur hebt ingesteld, gewoon wat anders gaan doen. Stomen kan op twee manieren: met hoge druk (120 graden) en drukloos (100 graden). Bij hoge-druk-stomen kan de bereidingstijd aanzienlijk worden verkort. En nog een voordeel: met de stoomoven kunt u heel nauwkeurig de temperatuur instellen voor optimaal resultaat. Voorbeeld: vis gaart het best op 85 graden. De vis blijft dan sappig, maar valt niet uit elkaar. In restaurants al vele jaren in gebruik, maar nieuw op de consumentenmarkt zijn stoomovens gecombineerd met een heteluchtfunctie. Ideaal om een maaltijd te verwarmen, zonder dat de structuur of de smaak van het eten wordt aangetast.
Bron: Vereniging Confortabel Wonen

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide