15464
Bosch

Voor de magnetron kunt u gemakkelijk orginele hapjes bedenken en wordt het klaarmaken van voorgerechten eenvoudig en plezierig.

Soepen
Soepen kunnen in de magnetron uitstekend worden gekookt, opgewarmd of ontdooid.

Rijst en pasta
Het opwarmen van gerechten op basis van pasta of rijst is gemakkelijk en het resultaat is verzekerd. Bij het koken van rijst en pasta moet de vloeistof die toegevoegd wordt altijd heet zijn, anders wordt de kooktijd aanzienlijk verlengd.

Wild en gevogelte
Kip, kalkoen, eend en gevogelte kunnen op alle mogelijke manieren in de combi-magnetron worden bereid (gekookt, gebraden, gestoofd, enz.) met zeer goede resultaten. Gebraden kip wordt bijvoorbeeld optimaal bereid met de functies "magnetron" plus "hete lucht".

Vis
Vis in de combi-magnetron wordt niet alleen snel gaar maar behoud ook zijn smaak en consistentie. De bereiding is eenvoudig. Het is voldoende de vis te wassen, boter of olie toe te voegen, de vis op een bord te leggen en af te dekken met magnetronfolie. Gerookte vis bereidt u met de functies "magnetron" plus "grill".

Groenten
Verse groenten die in de magnetron worden gekookt, behouden hun smaak, voedingswaarde en een vers en smakelijk uiterlijk. Diepgevroren groente kan rechtstreeks worden gekookt zonder dat ze eerst ontdooid hoeft te worden. Voeg weinig zout toe, want groenten die in de magnetron worden gekookt behouden al hun minerale zouten.

Vlees
Vlees dat in de combi-magnetron wordt bereid, heeft slechts eenderde tot de helft van de tijd nodig ten opzichte van de tradionele manier van klaarmaken. Om het vlees gelijkmatig gaar te laten worden, draait u het vlees halverwege de bereidingstijd om.

Sauzen
In de magnetron kunnen sauzen snel en eenvoudig worden bereid. En u loopt bovendien geen risico dat ze gaan klonteren of aanbranden. De sauzen moeten een paar keer worden doorgeroerd tijdens het verwarmen. Kook sauzen op eierbasis op het laagste vermogen, dit om schiften te voorkomen.

Tips


Bijna alle gerechten moeten bij het bereiden afgedekt worden om uitdroging te voorkomen. Dit kan met magnetronfolie. Er zijn ook speciale magnetronschalen in de handel; deze worden standaard geleverd met een deksel. Ook een glazen ovenschaal met deksel is goed te gebruiken. Bij het bakken in een combi-magnetron worden de gerechten niet afgedekt, omdat dan geen korstje gevormd kan worden.



Alleen geglazuurd serviesgoed, zonder zilveren of gouden versieringen, kunnen in de magnetron gebruikt worden. Bij het gebruik van de ovenfunctie moeten altijd ovenvaste schalen gebruikt worden.



Water in bijvoorbeeld een glas kan al koken zonder dat je het kunt zien; als je het glas eruit pakt kan het plotseling overkoken (dit noemen we kookvertraging) en brandwonden veroorzaken. Dat kan voorkomen worden door een roerstaafje of een niet metalen lepeltje in het glas te zetten.



Gebruik nooit aluminiumfolie om gerechten af te dekken. Aluminium is metaal en weerkaatst de microgolven van de magnetron. Gevolg: vuurwerk in uw oven!



Kroepoek en papadums kunnen in plaats van in frituurvet ook heel goed knapperig worden in de magnetron. Verpak ze in wit keukenpapier en laat ze in ongeveer 30 seconden (circa 600 Watt) gaar worden.



Producten die een velletje hebben (zoals aardappelen in de schil of een eidooier), moeten voor de bereiding enkele malen ingeprikt worden met bijvoorbeeld een sateprikker. Dit om de stoom te kunnen laten ontsnappen.



Een ei mag nooit met schaal in de magnetron, want dan ontploft het.



Let op dat schalen in de magnetron erg heet kunnen worden. Gebruik altijd pannenlappen bij het eruithalen.



Bijna alle gerechten moeten bij het bereiden afgedekt worden om uitdroging te voorkomen. Dit kan met magnetronfolie. Er zijn ook speciale magnetronschalen in de handel; deze worden standaard geleverd met een deksel. Ook een glazen ovenschaal met deksel is goed te gebruiken. Bij het bakken in een combi-magnetron worden de gerechten niet afgedekt, omdat dan geen korstje gevormd kan worden.



Alleen geglazuurd serviesgoed, zonder zilveren of gouden versieringen, kunnen in de magnetron gebruikt worden. Bij het gebruik van de ovenfunctie moeten altijd ovenvaste schalen gebruikt worden.



Water in bijvoorbeeld een glas kan al koken zonder dat je het kunt zien; als je het glas eruit pakt kan het plotseling overkoken (dit noemen we kookvertraging) en brandwonden veroorzaken. Dat kan voorkomen worden door een roerstaafje of een niet metalen lepeltje in het glas te zetten. . Gebruik nooit aluminiumfolie om gerechten af te dekken. Aluminium is metaal en weerkaatst de microgolven van de magnetron. Gevolg: vuurwerk in uw oven!



Kroepoek en papadums kunnen in plaats van in frituurvet ook heel goed knapperig worden in de magnetron. Verpak ze in wit keukenpapier en laat ze in ongeveer 30 seconden (circa 600 Watt) gaar worden.

Producten die een velletje hebben (zoals aardappelen in de schil of een eidooier), moeten voor de bereiding enkele malen ingeprikt worden met bijvoorbeeld een sateprikker. Dit om de stoom te kunnen laten ontsnappen.



Een ei mag nooit met schaal in de magnetron, want dan ontploft het.



Let op dat schalen in de magnetron erg heet kunnen worden. Gebruik altijd pannenlappen bij het eruithalen.

Te bereiden producten moeten zodanig in de schaal worden gelegd dat de delen die het minst snel gaar worden, aan de buitenkant liggen (bijvoorbeeld bij broccoli de steeltjes naar buiten). De buitenkant van een schaal vangt namelijk de meeste microgolven op, zodat het gerecht gelijkmatig gaar wordt.



Voor het uitpersen van een sinaasappel of citroen kun je deze 20 seconden in de magnetron (700 Watt) leggen, waardoor de vrucht aanzienlijk meer sap zal geven.



Gebruik voor het inpakken van groenten, aardappelen of andere producten nooit keukenpapier met afbeeldingen of iets dergelijks. Deze zullen in de magnetron verbranden.



Om bijvoorbeeld koolbladeren te "blancheren" verpak je ze in wit keukenpapier en laat ze in de magnetron 2 tot 3 minuten zacht worden. Blancheer niet meer dan 4 bladeren tegelijk, want dan worden ze niet zacht.



Een fles rode wijn is in de magnetron (30 seconden op circa 700 Watt) snel op temperatuur. Laat hem daarna voor het openen even rusten.



Als een avocado niet rijp is, kun je het rijpingsproces versnellen door hem circa 1 �  2 minuten op ongeveer 700 Watt in de magnetron te "rijpen". Laat de vrucht daarna enkele uren liggen op kamertemperatuur voordat je hem gebruikt

Honing of jam die versuikerd is, kunnen weer zacht gemaakt worden door ze zonder deksel 15 tot 45 seconden (afhankelijk van de hoeveelheid) in de magnetron op een vermogen van ongeveer 700 Watt te zetten.



Verras uw gasten eens met een lekker verwarmd doekje om de handen te reinigen. Dompel kleine gastendoekjes of servetten (niet van papier!) in water met citroensap, wring ze uit, rol ze op en plaats ze in een mandje in de magnetron. Verwarm ze op vol vermogen gedurende 30 seconden per doekje.



Wanneer u uien of gehakt in een taart of pizza verwerkt, geeft het voorbakken van deze ingredi�«nten een nog lekkerder en beter resultaat. Laat dit eerst afkoelen alvorens het in de gerechten te verwerken.



Anders dan bij het traditionele koken, waarbij de warmte door de schaal wordt doorgegeven aan het voedsel, wordt bij de bereiding met microgolven de warmte binnen in het product zelf veroorzaakt en naar buiten doorgegeven. De bereiding gaat nog enkele minuten door nadat het voedsel uit de oven is gehaald. Het is daarom van belang de rusttijd die in recepten 60 ten wordt aangegeven, goed in acht te nemen.



Houd bij de keuze van een magnetron rekening met de gezinssamenstelling en de functie waarvoor u hem wilt gebruiken: bent u een hobbykok of werkt u allebei en wilt u s-avonds snel een maaltijd klaarmaken?



Is de combi-magnetron de enige oven in uw keuken? Neem dan een zo groot mogelijk model. Anders worden de pizzas wellicht wel erg klein.



Gebruikt u de combi-magnetron naast een andere oven, dan is het handig als de bakplaten uitwisselbaar zijn. Helaas is dat echter niet altijd mogelijk.



Kijk bij de aankoop ook of er een duidelijke handleiding bij het apparaat zit. Hier hoort in ieder geval een overzichtelijke tabel in te staan voor het bepalen van tijd en vermogen voor het bereiden van de verschillende gerechten.



Let op of de huidige elektra-installatie voldoende is voor de aansluitwaarde van de magnetron. Wellicht moet er in de meterkast iets aangepast worden.



Het kookproces is beter te volgen als de magnetron op ooghoogte wordt ingebouwd. En het is tevens een stuk beter voor uw rug!



Magnetrons zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren; bij lichte kleuren kan na verloop van tijd kleurverschil ontstaan.

Tips voor de aankoop van een magnetron


Houd bij de keuze van een magnetron rekening met de gezinssamenstelling en de functie waarvoor u hem wilt gebruiken: bent u een hobbykok of werkt u allebei en wilt u s-avonds snel een maaltijd klaarmaken?



Is de combi-magnetron de enige oven in uw keuken? Neem dan een zo groot mogelijk model. Anders worden de pizzas wellicht wel erg klein.



Gebruikt u de combi-magnetron naast een andere oven, dan is het handig als de bakplate n uitwisselbaar zijn. Helaas is dat echter niet altijd mogelijk.



Kijk bij de aankoop ook of er een duidelijke handleiding bij het apparaat zit. Hier hoort in ieder geval een overzichtelijke tabel in te staan voor het bepalen van tijd en vermogen voor het bereiden van de verschillende gerechten.



Let op of de huidige elektra-installatie voldoende is voor de aansluitwaarde van de magnetron. Wellicht moet er in de meterkast iets aangepast worden.



Het kookproces is beter te volgen als de magnetron op ooghoogte wordt ingebouwd. En het is tevens een stuk beter voor uw rug!



Magnetrons zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren; bij lichte kleuren kan na verloop van tijd kleurverschil ontstaan.



Een combi-magnetron met email wanden heeft als voordeel dat de warmte beter wordt opgenomen en weer afgegeven dan bij andere materialen.



Wilt u een (solo)magnetron in een bovenkastje plaatsen, houd er dan rekening mee dat een bovenkastje vaak maar 30 cm diep is. Uiteraard beperkt u hierdoor de mogelijkheden; de magnetron is ook minder diep en hierdoor past een wat grotere ovenschaal er vaak net niet in.



Let op het bedieningsgemak; we zijn niet allemaal programmeur!

Bron: Vereniging Confortabel Wonen


GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners