Koken is veel meer dan een maaltijd bereiden. Koken is een creatieve en expressieve manier om iets heel persoonlijks te creëren. Wie kookt, laat iets van zichzelf zien. Met een eigenzinnige, karakteristieke rangecooker van Bosch haalt men een échte persoonlijkheid in de keuken. Het nieuwe assortiment rangecookers bestaat uit zes fornuizen.

Met de introductie van de ATAG inductiekookplaat met verzonken wokzone krijgt wokken een geheel nieuwe dimensie. De 38 cm brede kookplaat is voorzien van een glaskeramische kom waarin een bijgeleverde wokpan precies past. Ideaal om snel, lekker én gezond te koken. Het losse kooksysteem is uitstekend te combineren met een gas- of inductiekookplaat, friteuse of Japanse grillplaat uit de exclusieve MAGNA designlijn. Met de puzzelos van ATAG kunnen kookliefhebbers hun eigen kookplaat samenstellen. De adviesprijs voor de inductiekookplaat met komvormige wokzone bedraagt € 2.299,- inclusief een wokpan met bodemring.

Koken op keramisch glas is inmiddels de normaalste zaak van de wereld geworden. Keramische glasplaten hebben een vlak en strak uiterlijk en zijn daardoor zeer makkelijk schoon te maken.

Onder de glasplaat kunnen verschillende verwarmingstechnieken zoals elektrische spiralen, halogeenlampen of andere verwarmingselementen schuilgaan. Door de toepassing van nieuwe tech nie - ken gaat het opwarmen van de kook - zones tegenwoordig razendsnel. De meeste keramische kookplaten hebben variabele kookzones van verschillende diameters. Daardoor kunnen pannen onafhankelijk van het formaat toch efficiënt verhit worden. De allermodernste kookplaten zijn daarbij uitgerust met een autofocussysteem, waarbij de kookzone zich automatisch aanpast aan de diameter van de pan. Extra brede zones zijn handig voor bijvoorbeeld braadsledes of vispannen.

Een nieuw snufje is de aankookautomaat; gerechten worden razendsnel aan de kook gebracht en vervolgens wordt automatisch teruggeschakeld naar een vooraf ingestelde temperatuur en kooktijd. Wilt u helemaal uptodate zijn, dan kiest u daarnaast voor een overkookbeveiliging: een infraroodsensor achter de kookplaat die de temperatuur van het gerecht in de gaten houdt en indien nodig �gas� terugneemt.

Bron: Vereniging comfortabel wonen

Inductie staat voor secuur, snel koken bij een gering energieverbruik. Met de inductiekookplaat met volledig kookoppervlak CX 480 presenteert Gaggenau een uniek kookplaatconcept op de markt. Voor het eerst kan het volledige oppervlak als kookzone benut worden en zit men niet meer vast aan de vooraf bepaalde kookzones. De intuïtieve bediening geschiedt via een extra groot TFT-Touch-Display. De ultra strakke donkergrijze kookplaat werd onlangs reeds met de internationaal begeerde iF product design award 2011 onderscheiden.

Koken op gas is een trots blijvertje: veruit de meeste Nederlanders houden vast aan deze zeer directe manier van verwarmen. Een gasvlam is duidelijk zichtbaar en het laag en hoog zetten van de vlam kan zelfs op het gehoor. Snel, direct en zonder poespas; geen wonder dat het gaskoken alle hightech-ontwikkelingen met gemak heeft overleefd. Maar er is meer, zoals gezegd. Te beginnen bij het inmiddels vertrouwde elektrische koken.

Kenmerkend voor het gemak van elektrisch koken is de altijd gelijkmatige temperatuur van de kookplaten. Gebakken en gebraden gerechten worden daardoor mooi egaal van kleur. Elektrische fornuizen bestaan meestal uit een kookplaat en een oven met gescheiden verwarmingselementen die door schakelaars of (tip)toetsen worden bediend. Koken op gas en elektra hebben beide hun voor- en nadelen.

Gaskoken is goedkoper dankzij onze eigen gasbel in Slochteren en de bediening is zeer direct te regelen. Nadelen zijn: het vrijkomen van waterdamp en daardoor beslagen ramen, pannen die op den duur krom kunnen trekken omdat de vlammetjes de onder-kant van pan niet egaal raken en gaspitten (branders) die moeilijk schoon te houden zijn.

Elektrische kookplaten en dan met name de vlakke kerami-sche platen zijn veel makkelijker te reinigen, maar reageren veel trager. Efficiënt koken op stroom vereist een vooruitziende blik en veel ervaring. Inductiekookplaten hebben dat nadeel overigens niet.

Bron: Vereniging comfortabel wonen

Koken kan nu ook op een vrijstaand fornuis! Het fonkelnieuwe geborsteld roestvrijstalen Bosch fornuis HLN658050F is namelijk uitgerust met een inductiekookplateau. En dat levert weer nieuwe verkoopargumenten op! Inductie verenigt immers de voordelen van de twee in Nederland zo geliefde kookmethodes: koken op gas en koken op een glaskeramische kookplaat. Net als bij gas stopt het kookproces direct als de kookzone wordt uitgeschakeld. En door de glasplaat is het fornuis heel gemakkelijk schoon te maken.

Kookliefhebbers kiezen steeds vaker voor de Aga Masterchef Deluxe. En dat is geen wonder, want het krachtige fornuis combineert de klassieke, robuuste Aga-vormgeving met geavanceerde kooktechnieken van vandaag. Dit instapmodel maakt de topkwaliteit van Aga voor velen bereikbaar.

In zowel moderne als klassieke keukens wordt steeds meer glas toegepast. Inspelend op deze trend introduceert ETNA een nieuwe lijn gaskookplaten met een vangschaal van glas. ETNA biedt daarmee een fraai en stijlvol alternatief voor RVS. De kookplaten hebben een strak design en zijn uitgevoerd in zwart glas met facet geslepen randen. Met 4 of 5 branders, geïntegreerde vonkontsteking, vlambeveiliging en losse pandragers blinken de gaskookplaten uit in bedieningsgemak.

Fast én slow cooking
De nieuwe gas-op-glas kookplaten zijn verkrijgbaar in drie uitvoeringen. De kookplaat van 62 cm is voorzien van 4 branders. De grotere kookplaten van 77 en 90 cm hebben elk 5 branders. Alle modellen zijn uitgevoerd met een sudderbrander en een krachtige 3-rings wokbrander. Hierdoor kunnen kookliefhebbers kiezen voor een kleine vlam om te sudderen of hoog vuur om lekker te roerbakken. Dankzij maximale controle over de vlam kiezen de meeste koks niet voor niets voor koken op gas.

Vlambeveiliging
Met ingang van 1 april 2010 moeten gaskookplaten zijn uitgerust met een vlambeveiliging. Vooruitlopend op de nieuwe Europese richtlijnen heeft ETNA al vanaf januari alle nieuwe gaskookplaten voorzien van een speciale vlambeveiliging. Zodra de vlam onverwacht dooft door bijvoorbeeld tocht, wordt de gastoevoer naar de brander automatisch afgesloten. Zo ontsnapt er nooit gas; een veilig idee.

Optimaal bedieningsgemak
Naast een gebruiksvriendelijke knopbediening beschikken de gas-glaskookplaten ook over een geïntegreerde vonkontsteking. En door een slimme indeling is er alle ruimte voor extra grote pannen. De glazen kookplaten zijn slijt- en krasvast en net als de tweedelige branders en de afzonderlijke, lichtgewicht gietijzeren pandragers heel makkelijk te reinigen. ETNA bewijst ook nu weer dat kwaliteit en functionaliteit uitstekend combineert met betaalbaar design.

Net als haar fabriekszus Stoves bestaat het merk al 75 jaar. Belling maakt luxe basisfornuizen voor de gewone kok. In Nederland introduceert Belling het Classic en het DB4 fornuis in de kleuren zwart, zilver en rvs. De gasfornuizen van zowel 90 als 100 cm breed zijn in hun prijscategorie de enige met standaard drie energiezuinige ovens.

Klassiek en modern model
Belling introduceert twee verschillende modellen met vergelijkbare functionaliteiten. Het Classic model van 90 en 100 cm breed past goed in een landelijke of stoere keuken. Het modernere DB4 fornuis van 90 cm breed is meer geschikt voor de strakke moderne keuken. Belling levert met bijpassende afzuigkappen een compleet programma. De fornuizen zijn zowel in zwart, zilver als in rvs verkrijgbaar. Net als Stoves wordt Belling in dezelfde fabriek in Engeland nog met de hand gemaakt van duurzame materialen. Doel van deze productiewijze is een langdurig en intensief gebruik. Daarom geldt ook een volledige garantie van twee jaar. Door de materiaalkeuze heeft Belling een luxe uitstraling.

Enige met drie ovens in zijn prijscategorie
Zowel het Classic als het DB4 fornuis zijn in hun prijscategorie en breedtemaat de enige met drie ovens. Niet alleen zijn kleinere ovens energiezuiniger in gebruik, ook zijn deze ovens voorzien van het energieklasse A label. De 90 cm brede fornuizen hebben 5 gasbranders, twee heteluchtovens en één variabele elektrische grill. Het bredere Classic model van 100 cm heeft zelfs zevens gasbranders. Eén heteluchtoven wordt bij dit fornuis vervangen door een conventionele oven. Alle functionaliteiten die een gewone kok thuis nodig heeft om flexibel te koken zijn bij de fornuizen voorhanden. Naast de kookmogelijkheden zijn het ook praktische fornuizen met gietijzeren pandragers, een elektronische timer, eenvoudige reiniging door Easy Clean Email afwerking en veiligheidsaspecten als mantelkoeling en thermische gasbeveiliging. De fornuizen kunnen zowel vrijstaand als tussen keukenmeubelen in worden geplaatst.