Professioneel is het sleutelwoord als het gaat om kookapparatuur. Sommige ovens en kookplaten zouden niet misstaan in een restaurantkeuken. Apparatuur is bij uitstek geschikt om het leven van de thuiskok naar een hoger plan te tillen.

PITT Cooking heeft veel te verbergen. En dat is maar goed ook, want die verborgen schatten vormen de belangrijkste kern om efficiënt en veilig te koken. Het geheim van PITT Cooking is niet zichtbaar, maar merkbaar aanwezig. Verborgen onder keukenbladen van Dekker Zevenhuizen, Erbi of Kemie schuilt de kern van dit succesvolle merk. Met alleen de schitterende branders in het zicht, wordt een strak, slim en uiterst fraai beeld gecreëerd. De pannendragers en de branders zijn de blikvangers; de perfecte technologie het goed bewaarde geheim.

Niet om stoer te doen, maar de nieuwe Pelgrim panorama kookplaten zijn echt breed. Ze laten zien dat keukenapparatuur zich aanpast aan de nieuwe manier van koken en wonen. Met name bij kookeilanden biedt de panoramaopstelling extra ruimte. De pitten en kookzones staan naast elkaar, dus ook een veilig idee dat je niet meer over pannen hoeft te buigen. Pelgrim ontwikkelde de Panorama kookplaat in 3 verschillende smaken: gas-op-glas, inductie en keramisch. Onbewust beschouwen we de traditionele kookplaten als normaal. Maar de populariteit van het kookeiland vertegenwoordigt een nieuwe manier van koken en samen zijn in de keuken. Pelgrim introduceert drie versies van de Panorama kookplaat die praktisch, stijlvol en veilig zijn.

Door de snelle technische ontwikkelingen zijn er naast het nog steeds populaire koken op gas, nieuwe kookvormen ontstaan zoals keramisch koken en inductiekoken.

De verschillende kooksystemen zijn nagenoeg allemaal verkrijgbaar in een groot aantal uitvoeringen: met één of met juist heel veel pitten of kookzones, vrijstaand, inbouw, modern, nostalgisch, als domino-element of als semi-professioneel fornuis. Nieuw zijn de kookplaten die naadloos in het werkblad kunnen worden ingebouwd. Dat geeft direct een heel ander beeld aan het design van de keuken. Verschillende fabrikanten hebben toonzalen en infocenters waar u de diverse systemen en uitvoeringen naast elkaar kunt bekijken. Of u doet op afspraak mee aan een kookworkshop om ze zelf uit te proberen.

Nederlandse consumenten én professionals koken nog steeds het liefst op gas. Het is vertrouwd, makkelijk te regelen en snel warm. Niet voor niets treft men in de keukens van restaurants bijna altijd gasfornuizen aan, al bewijzen sommige toprestaurants tegenwoordig dat het zeker ook anders kan.

Als antwoord op het feit dat de plaat onder de gasbranders lastig schoon te maken is, werd het gas-op-glas-systeem geïntroduceerd. Hierbij zijn de gasbranders op een vlakke, makkelijk te reinigen, glasplaat geplaatst.

Veiligheid voorop

Gaskookplaten worden ook steeds meer voorzien van diverse elektronische functies die het koken een stuk gemakkelijker en vooral veiliger maken. Zo is er bijvoorbeeld de FlameTronicâ die de gasvlam onmiddellijk weer ontsteekt als deze per ongeluk uitgaat. Ook nieuw is de hoofdschakelaar die met één druk op de knop de gastoevoer onderbreekt. Extra veilig is ook de thermo-elektrische beveiliging die vanaf maart 2010 verplicht wordt op alle gaskookplaten en -fornuizen. Bij zon thermo-elektrische beveiliging zijn alle branders voorzien van een zogenoemd thermokoppel. Als dat wordt verwarmd, wekt het een spanning op die ervoor zorgt dat de gastoevoer open blijft. Gaat de vlam per ongeluk uit, dan koelt het thermokoppel snel af, de spanning valt weg en het gas wordt binnen 90 seconden automatisch afgesloten.

Bron: Vereniging comfortabel wonen

Koken is veel meer dan een maaltijd bereiden. Koken is een creatieve en expressieve manier om iets heel persoonlijks te creëren. Wie kookt, laat iets van zichzelf zien. Met een eigenzinnige, karakteristieke rangecooker van Bosch haalt men een échte persoonlijkheid in de keuken. Het nieuwe assortiment rangecookers bestaat uit zes fornuizen.

Met de introductie van de ATAG inductiekookplaat met verzonken wokzone krijgt wokken een geheel nieuwe dimensie. De 38 cm brede kookplaat is voorzien van een glaskeramische kom waarin een bijgeleverde wokpan precies past. Ideaal om snel, lekker én gezond te koken. Het losse kooksysteem is uitstekend te combineren met een gas- of inductiekookplaat, friteuse of Japanse grillplaat uit de exclusieve MAGNA designlijn. Met de puzzelos van ATAG kunnen kookliefhebbers hun eigen kookplaat samenstellen. De adviesprijs voor de inductiekookplaat met komvormige wokzone bedraagt € 2.299,- inclusief een wokpan met bodemring.

Koken op keramisch glas is inmiddels de normaalste zaak van de wereld geworden. Keramische glasplaten hebben een vlak en strak uiterlijk en zijn daardoor zeer makkelijk schoon te maken.

Onder de glasplaat kunnen verschillende verwarmingstechnieken zoals elektrische spiralen, halogeenlampen of andere verwarmingselementen schuilgaan. Door de toepassing van nieuwe tech nie - ken gaat het opwarmen van de kook - zones tegenwoordig razendsnel. De meeste keramische kookplaten hebben variabele kookzones van verschillende diameters. Daardoor kunnen pannen onafhankelijk van het formaat toch efficiënt verhit worden. De allermodernste kookplaten zijn daarbij uitgerust met een autofocussysteem, waarbij de kookzone zich automatisch aanpast aan de diameter van de pan. Extra brede zones zijn handig voor bijvoorbeeld braadsledes of vispannen.

Een nieuw snufje is de aankookautomaat; gerechten worden razendsnel aan de kook gebracht en vervolgens wordt automatisch teruggeschakeld naar een vooraf ingestelde temperatuur en kooktijd. Wilt u helemaal uptodate zijn, dan kiest u daarnaast voor een overkookbeveiliging: een infraroodsensor achter de kookplaat die de temperatuur van het gerecht in de gaten houdt en indien nodig �gas� terugneemt.

Bron: Vereniging comfortabel wonen

Inductie staat voor secuur, snel koken bij een gering energieverbruik. Met de inductiekookplaat met volledig kookoppervlak CX 480 presenteert Gaggenau een uniek kookplaatconcept op de markt. Voor het eerst kan het volledige oppervlak als kookzone benut worden en zit men niet meer vast aan de vooraf bepaalde kookzones. De intuïtieve bediening geschiedt via een extra groot TFT-Touch-Display. De ultra strakke donkergrijze kookplaat werd onlangs reeds met de internationaal begeerde iF product design award 2011 onderscheiden.

Koken op gas is een trots blijvertje: veruit de meeste Nederlanders houden vast aan deze zeer directe manier van verwarmen. Een gasvlam is duidelijk zichtbaar en het laag en hoog zetten van de vlam kan zelfs op het gehoor. Snel, direct en zonder poespas; geen wonder dat het gaskoken alle hightech-ontwikkelingen met gemak heeft overleefd. Maar er is meer, zoals gezegd. Te beginnen bij het inmiddels vertrouwde elektrische koken.

Kenmerkend voor het gemak van elektrisch koken is de altijd gelijkmatige temperatuur van de kookplaten. Gebakken en gebraden gerechten worden daardoor mooi egaal van kleur. Elektrische fornuizen bestaan meestal uit een kookplaat en een oven met gescheiden verwarmingselementen die door schakelaars of (tip)toetsen worden bediend. Koken op gas en elektra hebben beide hun voor- en nadelen.

Gaskoken is goedkoper dankzij onze eigen gasbel in Slochteren en de bediening is zeer direct te regelen. Nadelen zijn: het vrijkomen van waterdamp en daardoor beslagen ramen, pannen die op den duur krom kunnen trekken omdat de vlammetjes de onder-kant van pan niet egaal raken en gaspitten (branders) die moeilijk schoon te houden zijn.

Elektrische kookplaten en dan met name de vlakke kerami-sche platen zijn veel makkelijker te reinigen, maar reageren veel trager. Efficiënt koken op stroom vereist een vooruitziende blik en veel ervaring. Inductiekookplaten hebben dat nadeel overigens niet.

Bron: Vereniging comfortabel wonen