KitchenAids Chef TouchTM heeft de jury duidelijk overtuigd. In één van de meest befaamde internationale product-competities, de Red Dot Design Award, krijgt de innovatieve Chef TouchTM van KitchenAid de "Red Dot"-kwaliteitsstempel voor "high design value" van de jury, die uit gerespecteerde experts bestaat. Meer dan 1000 gasten uit de design-, verenigings- en mediawereld vierden op 4 juli 2011 de winnaars van de Red Dot Design Award. 

Wokken, koken of braden; met de AEG nieuwe inductiekookplaten wordt het nog makkelijker, sneller en veiliger

Zet een willekeurig kookprogramma op televisie aan en er staan pannen te pruttelen op een gaskookplaat. Koken op een inductiekookplaat is nog steeds onderhevig aan vooroordelen. Zo zou men de temperatuur niet goed kunnen regelen en niet alle gerechten er op kunnen bereiden, zoals een wokgerecht. AEG introduceert twee type inductiekookplaten, de MaxiSense en de MaxiSight . Makkelijk, snel en veilig zijn de begrippen die van toepassing zijn op deze kookplaten.

De AEG MaxiSense en de MaxiSight inductiekookplaten zijn uiterst efficiënt en zeer gebruiksvriendelijk dankzij de nieuwste innovaties. Bovendien heeft de MaxiSight als eerste kookplaat in Europa een TFT-kleurendisplay, waarop de temperatuur en de status van iedere kookzone zichtbaar is. Zo heeft men tijdens het koken de volledige controle.

Energiezuinig
Ook het energiegebruik hebben de AEG inductiekookplaten onder controle. De MaxiSense en de MaxiSight inductiekookplaten verbruiken veel minder energie dan een gaskookplaat. Bij koken op een inductiezone wordt 90 procent van de energie gebruikt voor het verwarmen van de inhoud van de pan. In tegenstelling tot een gaskookplaat, waarbij slechts 55 procent van de energie hiervoor wordt gebruikt. Bovendien zijn de nieuwe AEG inductiekookplaten uitgerust met een handige timer. Deze timer schakelt automatisch voor afloop van de kooktijd de kookzone uit, zodat alle restwarmte optimaal wordt benut.

Direct de juiste temperatuur
Een veel gehoord vooroordeel is het niet goed kunnen regelen van de temperatuur bij het koken op inductie. Bij de nieuwe inductiekookplaten van AEG, kan de temperatuur nauwkeurig en direct worden ingesteld en aangepast. Zodra de kookzone is ingeschakeld wordt onmiddellijk een elektromagnetisch veld gecreëerd dat de inhoud van de pan verhit, in plaats van het gebied rondom en onder de pan. De gebruiksvriendelijke DirectControl bediening reageert snel en met slechts één beweging kan de juiste temperatuur van iedere kookzone worden ingesteld. Om de snelheid te optimaliseren hebben de MaxiSense en de MaxiSight een powerboost-functie. Schakel de powerboost-functie in en één liter water kan in slechts twee minuten worden gekookt.

Elke maat pan
De nieuwe AEG MaxiSense en MaxiSight beschikken over flexibele kookzones die zich automatisch aan de maat en de vorm van de pan aanpassen. Overal in de pan vindt een gelijkmatige verwarming van de inhoud plaats. De inhoud van één grote ovale pan kan op twee zones tegelijkertijd worden verwarmd, terwijl op één kookzone prima de inhoud van twee kleine pannen kan worden verwarmd. Met een druk op de knop worden twee kookzones aan elkaar geschakeld en zijn grote pannen niet langer een probleem.

Veilig en hygiënisch
Naast de snelheid en het gebruikscomfort is een inductiekookplaat ook nog eens zeer hygiënisch. Doordat de inhoud van de pan wordt verwarmd tijdens het koken, en niet de gehele omgeving, is de kookplaat eenvoudig te reinigen en ook nog eens veiliger. Etensrestjes of vlekken kunnen gemakkelijk worden verwijderd en zullen niet aanbakken op de inductieplaat. Door het gladde oppervlak is de kookplaat makkelijk schoon te maken.

Wokken op inductie
De AEG Fushionwok bestaat uit een metalen ring en bijpassende wokpan. Met deze designcombinatie kan men met gemak roerbakken op de inductiekookplaat. Daarnaast is deze combinatie een stabiele basis voor, na en tijdens het wokken.

Wokken of roerbakken is een van oorsprong uit Azië afkomstige kooktechniek voor het bereiden van voedsel in een wok (in Indonesië wadjan of wadjang), in sterk verhitte olie en op een hoog vuur. Hierbij wordt het gerecht continu omgeroerd of omgeschud.

Stoomkoken met water?.of met bier en wijn! Dé nieuwe manier van koken heet stomen. Al het goede van de ingrediënten en dus ook de smaak en vitamines blijven zo behouden. Logisch dat Solitaire zijn programma compleet maakt met een nieuw apparaat: de stoomautomaat Ariella. De Ariella is daarnaast gemakkelijk, snel en veelzijdig. Bijzonder is dat u met een Ariella stoomautomaat niet alleen kunt stomen met water. Met wijn of bier en een bouquet garni van bijvoorbeeld wortel, ui, prei, selderij en de nodige specerijen krijgen de eenvoudigste gerechten een extra smaakaccent.

De Ariella stoomt alles snel klaar en heeft het water binnen 2 minuten aan de kook. Door dit snelle verwarmingssysteem, de functies warm houden, zacht garen en automatisch koken en de vele beschikbare extra accessoires is de Ariella een zeer complete stoomautomaat. Het tijdloze strakke design en de verwerking van duurzame materialen als roestvrij staal en glas geven allure aan de Ariella.

Ariella komt in drie varianten. De Ariella 40 (SOC40D400I) heeft een glazen deksel, roestvrijstalen scheidingskuip, twee roestvrijstalen gastronorm manden en een roestvrijstalen verwarmingskuip die garant staat voor twee uur stoomtijd. De Ariella 50 heeft een extra roestvrijstalen Bain-marie kuipen en een roestvrijstalen dienblad en het luxe model Ariella 70 voegt daar nog een extra verhoging aan toe zodat zelfs voor de grootste gezinnen alles in één keer gestoomd kan worden. Alle modellen zijn uitgevoerd met timer.

De Ariella kan volledig uit elkaar gehaald worden en behalve de verwarmingskuip kunnen alle onderdelen in de afwasautomaat.

De trend van koken op inductie neemt gestaag toe, aangewakkerd door de vele kookshows op televisie. Op de internationale beurs Living Kitchen introduceerde Küppersbusch naast vele andere noviteiten een bijzondere inductiekookplaat: de Teppan Yaki kookplaat.

Professioneel is het sleutelwoord als het gaat om kookapparatuur. Sommige ovens en kookplaten zouden niet misstaan in een restaurantkeuken. Apparatuur is bij uitstek geschikt om het leven van de thuiskok naar een hoger plan te tillen.

PITT Cooking heeft veel te verbergen. En dat is maar goed ook, want die verborgen schatten vormen de belangrijkste kern om efficiënt en veilig te koken. Het geheim van PITT Cooking is niet zichtbaar, maar merkbaar aanwezig. Verborgen onder keukenbladen van Dekker Zevenhuizen, Erbi of Kemie schuilt de kern van dit succesvolle merk. Met alleen de schitterende branders in het zicht, wordt een strak, slim en uiterst fraai beeld gecreëerd. De pannendragers en de branders zijn de blikvangers; de perfecte technologie het goed bewaarde geheim.

Niet om stoer te doen, maar de nieuwe Pelgrim panorama kookplaten zijn echt breed. Ze laten zien dat keukenapparatuur zich aanpast aan de nieuwe manier van koken en wonen. Met name bij kookeilanden biedt de panoramaopstelling extra ruimte. De pitten en kookzones staan naast elkaar, dus ook een veilig idee dat je niet meer over pannen hoeft te buigen. Pelgrim ontwikkelde de Panorama kookplaat in 3 verschillende smaken: gas-op-glas, inductie en keramisch. Onbewust beschouwen we de traditionele kookplaten als normaal. Maar de populariteit van het kookeiland vertegenwoordigt een nieuwe manier van koken en samen zijn in de keuken. Pelgrim introduceert drie versies van de Panorama kookplaat die praktisch, stijlvol en veilig zijn.

Door de snelle technische ontwikkelingen zijn er naast het nog steeds populaire koken op gas, nieuwe kookvormen ontstaan zoals keramisch koken en inductiekoken.

De verschillende kooksystemen zijn nagenoeg allemaal verkrijgbaar in een groot aantal uitvoeringen: met één of met juist heel veel pitten of kookzones, vrijstaand, inbouw, modern, nostalgisch, als domino-element of als semi-professioneel fornuis. Nieuw zijn de kookplaten die naadloos in het werkblad kunnen worden ingebouwd. Dat geeft direct een heel ander beeld aan het design van de keuken. Verschillende fabrikanten hebben toonzalen en infocenters waar u de diverse systemen en uitvoeringen naast elkaar kunt bekijken. Of u doet op afspraak mee aan een kookworkshop om ze zelf uit te proberen.

Nederlandse consumenten én professionals koken nog steeds het liefst op gas. Het is vertrouwd, makkelijk te regelen en snel warm. Niet voor niets treft men in de keukens van restaurants bijna altijd gasfornuizen aan, al bewijzen sommige toprestaurants tegenwoordig dat het zeker ook anders kan.

Als antwoord op het feit dat de plaat onder de gasbranders lastig schoon te maken is, werd het gas-op-glas-systeem geïntroduceerd. Hierbij zijn de gasbranders op een vlakke, makkelijk te reinigen, glasplaat geplaatst.

Veiligheid voorop

Gaskookplaten worden ook steeds meer voorzien van diverse elektronische functies die het koken een stuk gemakkelijker en vooral veiliger maken. Zo is er bijvoorbeeld de FlameTronicâ die de gasvlam onmiddellijk weer ontsteekt als deze per ongeluk uitgaat. Ook nieuw is de hoofdschakelaar die met één druk op de knop de gastoevoer onderbreekt. Extra veilig is ook de thermo-elektrische beveiliging die vanaf maart 2010 verplicht wordt op alle gaskookplaten en -fornuizen. Bij zon thermo-elektrische beveiliging zijn alle branders voorzien van een zogenoemd thermokoppel. Als dat wordt verwarmd, wekt het een spanning op die ervoor zorgt dat de gastoevoer open blijft. Gaat de vlam per ongeluk uit, dan koelt het thermokoppel snel af, de spanning valt weg en het gas wordt binnen 90 seconden automatisch afgesloten.

Bron: Vereniging comfortabel wonen