De tijd dat een fornuis standaard uit vier pitten bestond ligt inmiddels ver achter ons. Tegenwoordig stel je gewoon je eigen kookcentrum samen. Kookplaten worden aangevuld met wokbranders, friteuses en een grilplaat. Of met de nieuwste keukentrend: de Japanse Teppan Yaki.

Japanse restaurants zijn in opmars in ons land. En dat is niet vreemd. De Japanse keuken staat immers niet alleen bekend om zijn verfijnde smaak, maar ook om zijn lichte en gezonde recepten. Bij Japans koken draait alles om de eenvoud. Groente, vlees en vis moeten vers zijn en komen zo kort mogelijk met de bakplaat in aanraking, waardoor zoveel mogelijk vitaminen en mineralen behouden blijven. Teppan Yaki betekent grillen op de bakplaat. Het past perfect in een gezond dieet, want er is slechts één eetlepel olie nodig om groenten, vlees en vis te bereiden. Steeds meer mensen in het Westen nemen deze kooktechniek over en zo verovert de Teppan Yaki plaat ook een plaats in de Europese huishoudens.

Eenvoudig en exact
Verschillende merken brengen een Teppan Yaki plaat voor consumenten op de markt. De plaat heeft een zeer precieze temperatuurinstelling, waardoor het bereiden van Japanse gerechten erg gemakkelijk wordt. De meeste Teppan Yaki platen hebben twee separaat instelbare temperatuurzones, zodat u bijvoorbeeld snel vlees kunt aanbraden, terwijl u er naast groenten langzaam kunt laten smoren. De Teppan Yaki plaat is zeer duurzaam. Hij is uiteraard prima bestand tegen harde spatels en ander gereedschap en is door het gladde oppervlak gemakkelijk schoon te houden. Een Teppan Yaki plaat mag eenvoudigweg niet meer ontbreken in de keuken van de moderne hobbykok.

Kies uw kooksysteem
De Teppan Yaki plaat is maar een van de opties die u kunt kiezen voor uw op maat gemaakte kookcentrum. Een veel gekozen element is de wokbrander. Wokken deed al veel eerder zn intrede in onze keuken en daarom kiezen veel mensen nu al standaard voor een wokbrander. Er zijn wokbranders op gas, maar er zijn ook inductiewokbranders. De "wokbrander" is dan vaak in de kookplaat uitgehold een soort kuiltje dus waar de bijgeleverde wok precies in past. Zowel gas als inductie hebben als voordeel dat er snel een hoge temperatuur bereikt kan worden en dat de temperatuur zich nauwkeurig laat regelen. Ook kiezen steeds meer mensen voor een ingebouwde friteuse. Wist u trouwens dat frituren helemaal niet ongezond hoeft te zijn? Als u vloeibaar frituurvet gebruik met onverzadigde vetzuren op de juiste temperatuur frituurt en regelmatig het vet vervangt, kan een frietje op zn tijd absoluut geen kwaad.

Welke warmtebron?
Vroeger moest u bij de aanschaf van het fornuis een keuze maken: kies ik voor een keramische kookplaat, voor inductie of voor gas? Door de komst van het modulaire kooksysteem is dat niet meer nodig. U kunt namelijk voor meerdere warmtebronnen tegelijk kiezen. Wilt u de kookplaten op inductie, maar de wokbrander op gas? Geen probleem. U kiest per module welke manier van koken het beste bij u past. De ideale kookplaat is gewoon een kwestie van kiezen en combineren.

Verbeterde techniek
Of u nu kiest voor gas, inductie, of keramisch - of een combinatie ervan - alle manieren van koken hebben de afgelopen jaren een behoorlijke technologische vooruitgang ondergaan. In Nederland kiezen veel mensen nog altijd voor gas, bijna driekwart van de bevolking. Dat is niet vreemd. Nederland heeft een traditie als het om gas gaat. Een uitgebreid gasnetwerk zorgt ervoor dat vrijwel ieder huishouden op gas kan koken. En het is eenvoudig. De warmte is namelijk goed te doseren. Veel mensen vinden het prettig dat het zichtbaar is wat er gebeurt: je ziet immers dat de vlam harder of zachter gaat branden. Nadeel van gasbranders is dat ze wat onhygiënischer zijn. Daarom staan gasbranders tegenwoordig vaak op een glaskeramische ondergrond. Dat is namelijk zeer onderhoudsvriendelijk. Een andere verbetering is de zogenoemde veiligheidsvlam. Als de vlam per ongeluk uitgaat, wordt de gastoevoer automatisch afgesloten. Zo voorkom je dat er een onveilige situatie ontstaat.

De opmars van inductie
Inductie is elektrisch koken met behulp van een magnetisch veld. Deze manier van koken wint terrein in de Nederlandse keuken. Door een verbeterde techniek heeft inductie tegenwoordig dezelfde voordelen als koken op gas. Koken met inductie betekent namelijk dat je de warmtebeheersing en de warmteverdeling heel nauwkeurig kunt sturen. Inductie heeft nog eens als bijkomend voordeel dat de verwarming sneller gaat dan bij gas. Water kookt ongeveer een derde keer zo snel als op een gaskookplaat. Ook steeds meer professionele koks kiezen tegenwoordig voor inductie. Misschien dat deze manier van koken het oer-Hollandse gas ooit van de troon gaat stoten. Verschillende specialisten zijn het eens dat dit de nieuwe manier van koken is.

Bron: Vereniging comfortabel wonen

Is een keuken vol superluxe apparatuur en gadgets per se milieuonvriendelijk? In tegendeel zou je bijna denken. Fabrikanten proberen elkaar de loef af te steken met vindingen die water en energie besparen. Daarmee lopen ze vooruit op regels van de overheid die strenger en strenger worden.

De fornuizen uit het Linea Majestic-programma van het Italiaanse Boretti zijn net even dieper (70 cm), dus lekker prominent aanwezig. Karakteristiek voor de Antique-serie zijn de facetdeuren, de afgeronde hoeken en de nostalgische details uit messing of chroom. De Design-serie heeft dezelfde technische specificaties, maar is strakker. Er zijn uiteraard diverse uitvoeringen, waaronder dit 151 cm brede exemplaar met onder meer een fry top, een vispanbrander, twee wokbranders, drie snelle gasbranders en een semi-snelle gasbrander, een conventionele oven van 90 cm breed en een multifunctionele oven van 60 cm breed, draaispit en fornuisbrede ovenlade.

Boretti introduceert een nieuwe exclusieve range luxe keukenapparaten: Boretti Imperatore. De Imperatore,"keizer" in het Italiaans, lijn is ontworpen door Italdesign, het fameuse Italiaanse designhuis van Giorgetto Giugiaro dat wereldwijd furore maakte dankzij auto-ontwerpen voor onder andere Ferrari, Maserati, Bugatti en Alfa Romeo. Italianen zijn ware meesters in het bewerken van staal en daarom is Imperatore een overtreffende trap van al het bestaande bij Boretti. Elk onderdeel is nog massiever, nog groter en met nog meer liefde voor afwerking gemaakt. Het biedt onovertroffen zekerheid waardoor de kok zich uitsluitend met het creëren van culinaire hoogstandjes kan bezighouden. Uniek is dat alle apparaten in elke gewenste kleur leverbaar zijn.

Cooking control: Het krachtige luxe fornuis
Het krachtige gasfornuis is niet alleen een hoogstandje qua design, ook biedt het mede dankzij de solide bakplaat tal van mogelijkheden . Deze Frytop zorgt ervoor dat vlees, vis en kip naast elkaar te bereiden zijn, zonder dat de smaken elkaar beïnvloeden. De unieke dualfuel gasbranders zijn zowel voor wokken als voor sudderen geschikt. De één of twee royale ovens hebben stoere knoppen en schakelen gemakkelijk over tussen de 6 verschillende functies zoals geforceerde hetelucht, circulatiegrill en de conventionele standen. Ook is het fornuis voorzien van een pyrolyse reinigingsfunctie. In deze stand wordt de oven tot 500 graden verwarmd, waardoor alle etensresten verbrandt worden en er slechts wat stof achterblijft. Schoonmaken is hierdoor een kleine moeite.

Suction control: Afzuigsysteem
Het stijlvolle Imperatore roestvrij stalen afzuigsysteem is net als het fornuis en koelsysteem leverbaar in elke gewenste kleur en heeft een afzuigcapaciteit van 1000 m3. De krachtige en geluidsarme motoren zorgen in combinatie met geavanceerde filters voor een perfecte afzuiging en een frisse keuken. Elke kap is volledig hand- en op maat gemaakt: van 90 tot 240 centimeter.

Climat control: Koelsysteem annex bovengrondse wijnkelder, ook geschikt voor sigaren
Koelen met Imperatore is een bijzonder concept, want de luchtvochtigheid en temperatuur zijn per segment te regelen. De "intelligente" en veelvuldig aanwezige meetsystemen controleren continu elke verandering in temperatuur en luchtvochtigheid. Het modulaire koelsysteem van Imperatore is op ware grootte enorm imposant, waardoor het eerder doet denken aan een bovengrondse wijnkelder. Door toepassing van de allerlaatste technologie kunnen verschillende koudezones gecreëerd worden. Het onafhankelijk werkende vriesgedeelte is uiteraard voorzien van no-frost. De variabele koelzones geven elke wijnsoort de juiste temperatuur en luchtvochtigheid. Het systeem is zelfs geschikt om sigaren te bewaren. Een top of the bill Imperatore koelsysteem dus.

KitchenAids Chef TouchTM heeft de jury duidelijk overtuigd. In één van de meest befaamde internationale product-competities, de Red Dot Design Award, krijgt de innovatieve Chef TouchTM van KitchenAid de "Red Dot"-kwaliteitsstempel voor "high design value" van de jury, die uit gerespecteerde experts bestaat. Meer dan 1000 gasten uit de design-, verenigings- en mediawereld vierden op 4 juli 2011 de winnaars van de Red Dot Design Award. 

Wokken, koken of braden; met de AEG nieuwe inductiekookplaten wordt het nog makkelijker, sneller en veiliger

Zet een willekeurig kookprogramma op televisie aan en er staan pannen te pruttelen op een gaskookplaat. Koken op een inductiekookplaat is nog steeds onderhevig aan vooroordelen. Zo zou men de temperatuur niet goed kunnen regelen en niet alle gerechten er op kunnen bereiden, zoals een wokgerecht. AEG introduceert twee type inductiekookplaten, de MaxiSense en de MaxiSight . Makkelijk, snel en veilig zijn de begrippen die van toepassing zijn op deze kookplaten.

De AEG MaxiSense en de MaxiSight inductiekookplaten zijn uiterst efficiënt en zeer gebruiksvriendelijk dankzij de nieuwste innovaties. Bovendien heeft de MaxiSight als eerste kookplaat in Europa een TFT-kleurendisplay, waarop de temperatuur en de status van iedere kookzone zichtbaar is. Zo heeft men tijdens het koken de volledige controle.

Energiezuinig
Ook het energiegebruik hebben de AEG inductiekookplaten onder controle. De MaxiSense en de MaxiSight inductiekookplaten verbruiken veel minder energie dan een gaskookplaat. Bij koken op een inductiezone wordt 90 procent van de energie gebruikt voor het verwarmen van de inhoud van de pan. In tegenstelling tot een gaskookplaat, waarbij slechts 55 procent van de energie hiervoor wordt gebruikt. Bovendien zijn de nieuwe AEG inductiekookplaten uitgerust met een handige timer. Deze timer schakelt automatisch voor afloop van de kooktijd de kookzone uit, zodat alle restwarmte optimaal wordt benut.

Direct de juiste temperatuur
Een veel gehoord vooroordeel is het niet goed kunnen regelen van de temperatuur bij het koken op inductie. Bij de nieuwe inductiekookplaten van AEG, kan de temperatuur nauwkeurig en direct worden ingesteld en aangepast. Zodra de kookzone is ingeschakeld wordt onmiddellijk een elektromagnetisch veld gecreëerd dat de inhoud van de pan verhit, in plaats van het gebied rondom en onder de pan. De gebruiksvriendelijke DirectControl bediening reageert snel en met slechts één beweging kan de juiste temperatuur van iedere kookzone worden ingesteld. Om de snelheid te optimaliseren hebben de MaxiSense en de MaxiSight een powerboost-functie. Schakel de powerboost-functie in en één liter water kan in slechts twee minuten worden gekookt.

Elke maat pan
De nieuwe AEG MaxiSense en MaxiSight beschikken over flexibele kookzones die zich automatisch aan de maat en de vorm van de pan aanpassen. Overal in de pan vindt een gelijkmatige verwarming van de inhoud plaats. De inhoud van één grote ovale pan kan op twee zones tegelijkertijd worden verwarmd, terwijl op één kookzone prima de inhoud van twee kleine pannen kan worden verwarmd. Met een druk op de knop worden twee kookzones aan elkaar geschakeld en zijn grote pannen niet langer een probleem.

Veilig en hygiënisch
Naast de snelheid en het gebruikscomfort is een inductiekookplaat ook nog eens zeer hygiënisch. Doordat de inhoud van de pan wordt verwarmd tijdens het koken, en niet de gehele omgeving, is de kookplaat eenvoudig te reinigen en ook nog eens veiliger. Etensrestjes of vlekken kunnen gemakkelijk worden verwijderd en zullen niet aanbakken op de inductieplaat. Door het gladde oppervlak is de kookplaat makkelijk schoon te maken.

Wokken op inductie
De AEG Fushionwok bestaat uit een metalen ring en bijpassende wokpan. Met deze designcombinatie kan men met gemak roerbakken op de inductiekookplaat. Daarnaast is deze combinatie een stabiele basis voor, na en tijdens het wokken.

Wokken of roerbakken is een van oorsprong uit Azië afkomstige kooktechniek voor het bereiden van voedsel in een wok (in Indonesië wadjan of wadjang), in sterk verhitte olie en op een hoog vuur. Hierbij wordt het gerecht continu omgeroerd of omgeschud.

Stoomkoken met water?.of met bier en wijn! Dé nieuwe manier van koken heet stomen. Al het goede van de ingrediënten en dus ook de smaak en vitamines blijven zo behouden. Logisch dat Solitaire zijn programma compleet maakt met een nieuw apparaat: de stoomautomaat Ariella. De Ariella is daarnaast gemakkelijk, snel en veelzijdig. Bijzonder is dat u met een Ariella stoomautomaat niet alleen kunt stomen met water. Met wijn of bier en een bouquet garni van bijvoorbeeld wortel, ui, prei, selderij en de nodige specerijen krijgen de eenvoudigste gerechten een extra smaakaccent.

De Ariella stoomt alles snel klaar en heeft het water binnen 2 minuten aan de kook. Door dit snelle verwarmingssysteem, de functies warm houden, zacht garen en automatisch koken en de vele beschikbare extra accessoires is de Ariella een zeer complete stoomautomaat. Het tijdloze strakke design en de verwerking van duurzame materialen als roestvrij staal en glas geven allure aan de Ariella.

Ariella komt in drie varianten. De Ariella 40 (SOC40D400I) heeft een glazen deksel, roestvrijstalen scheidingskuip, twee roestvrijstalen gastronorm manden en een roestvrijstalen verwarmingskuip die garant staat voor twee uur stoomtijd. De Ariella 50 heeft een extra roestvrijstalen Bain-marie kuipen en een roestvrijstalen dienblad en het luxe model Ariella 70 voegt daar nog een extra verhoging aan toe zodat zelfs voor de grootste gezinnen alles in één keer gestoomd kan worden. Alle modellen zijn uitgevoerd met timer.

De Ariella kan volledig uit elkaar gehaald worden en behalve de verwarmingskuip kunnen alle onderdelen in de afwasautomaat.

De trend van koken op inductie neemt gestaag toe, aangewakkerd door de vele kookshows op televisie. Op de internationale beurs Living Kitchen introduceerde Küppersbusch naast vele andere noviteiten een bijzondere inductiekookplaat: de Teppan Yaki kookplaat.