Zowel koken op inductie als koken op gas is populair in Nederland. Siemens introduceert regelmatig innovaties op beide gebieden. Het bedrijf brengt nu een compleet nieuwe generatie roestvrijstalen gaskookplaten op de markt. Deze gaskookplaten passen met hun prachtige uiterlijk perfect bij de nieuwe generatie inbouwapparatuur van Siemens en hebben qua functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en design een upgrade gekregen.

Design
Het design van de nieuwe gaskookplaten past perfect bij de nieuwe generatie inbouwapparatuur van Siemens. De hoogwaardige materialen, handige functionaliteiten en vlakke uitstraling geven de keuken de finishing touch. De kookplaten hebben mooie ronde knoppen in rvs-look, die eenvoudig te bedienen zijn. Door slechts aan de knop te draaien, gaat de vlam branden, zonder dat de knop ingedrukt hoeft te worden voor de ontsteking. De afstand tussen de branders is verder geoptimaliseerd, waardoor er nog meer bewegingsvrijheid is.

Nederland gasland
Naast koken op inductie is koken op gas nog steeds geliefd. De hitte is direct en op ?zicht? te regelen en er is geen vertraging van de warmteoverdracht. De grootte van de vlam is een maat voor het geleverde vermogen en de zichtbaarheid is tevens een optische waarschuwing tegen verbranding. Bij koken op gas is de vorm van de pan niet van belang omdat de vlam de vorm van de pan aanneemt. De vlam warmt de bodem van de pan sterk op, waardoor bijvoorbeeld het vlees snel dichtschroeit en de sappen goed bewaard blijven.

Langzaam laten sudderen
De term slow cooking is ook in Nederland helemaal ingeburgerd. Het langzaam laten sudderen van gerechten past perfect in deze trend. Een aantal kookplaten heeft dan ook een nieuwe, verbeterde sudderkap gekregen die onderdeel is van de brander. Door het sudderkapje op een laag vermogen te laten branden maakt de vlam geen contact met de pan; de vlam blijft onder de sudderkap. Dit is ideaal om suddergerechten zoals draadjesvlees of stoofschotels mee te bereiden, maar ook de meest delicate sauzen. Daarnaast is het de perfecte warmhouder van gerechten. En is er toch iets meer vermogen nodig, dan kan de brander eenvoudig wat hoger worden gezet.

Professioneel wokken
Wokken is onverminderd populair in Nederland. Het is een gezonde, makkelijke en lekkere manier van voedsel bereiden. De gaskookplaten beschikken over een sterke wok, bij diverse modellen tot 5,0 kW, wat het mogelijk maakt om nog professioneler te wokken. De wok zit in het midden of links. Links wokken neemt toe in populariteit bij de Nederlander, zo blijkt uit onderzoek.

Geen vlam, geen gas!
Bij Siemens staat veiligheid voorop. Alle branders op de gaskookplaat zijn thermisch beveiligd. Wanneer de vlam uitgaat door bijvoorbeeld overkoken of een luchtstroom, wordt de gastoevoer naar de brander direct afgesloten. Oftewel: geen vlam, geen gas! Ongemerkt vrijkomen van gas is dan onmogelijk, wat de veiligheid in het huishouden vergroot. Volgens wetgeving van de Europese Commissie is thermische beveiliging op gaskookplaten in Nederland vanaf 2010 verplicht.

De gaskookplaten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, vari�«rend van 60 cm breed tot 120 cm breed.

Tot enkele jaren geleden waren de mogelijkheden van koken beperkt: gas of elektrisch. Het koken op inductie mag gerust gezien worden als een technisch wonder van formaat. Het combineert de voordelen van koken op gas en van keramisch koken. Bij inductiekoken is er geen sprake van een warmtebron, maar wordt de warmte door een magnetisch veld, afkomstig van een inductiespoel onder de keramische plaat, rechtstreeks opgewekt in de panbodem.

Daarmee is ook verklaard waarom een inductiekookplaat alleen kan werken met pannen die een stalen of gietijzeren, oftewel een magnetisch gevoelige, bodem hebben. De kookplaat wordt alleen heet omdat de pan hitte afgeeft. De omgekeerde wereld dus. De inductieplaten zijn zeer nauwkeurig te regelen. Een ander voordeel is dat overgekookte vloeistoffen niet in kunnen branden en dat de kookplaat ook daarom eenvoudig te reinigen is. Een inductiekookplaat is bovendien bijzonder geschikt voor mensen die nog wel eens willen vergeten het gas uit te doen: als de pan van een inductieplaat wordt gehaald, schakelt de kookzone automatisch uit en geeft de plaat geen warmte meer af. Dus kan er niets vervelends meer mee gebeuren.

Geheel nieuw is de ontwikkeling van de CrossTouch, de flexibele inductiekookplaat voor elke maat pan. Bij de CrossTouch zijn de vier zones in het midden voorzien van kruismarkeringen. De gebruikte pan hoeft slechts op een deel van deze markering te staan om ervoor te zorgen dat de gehele bodem automatisch en veilig wordt verwarmd. Twee kookzones kunnen zelfs één grote worden, zolang de bodem van de pan maar in aanraking komt met de middelpunten van beide zones. Ideaal dus voor bijvoorbeeld langwerpige vispannen.

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen

Kwaliteit drijft altijd boven: dat geldt a priori voor de houtgestookte fornuizen uit de Classic serie van RAYBURN. Deze Britse merknaam is al meer dan 60 jaar synoniem voor een gezonde levensstijl in uw keuken. Wie zweert bij koken met verse lokale producten, weet dat de RAYBURN Classic het zuinigste en best regelbare gietijzeren fornuis op de markt is. Gezond en goed eten, en tegelijk de sappigheid en de smaak van de bereide gerechten maximaal behouden.

Het authentieke fornuis van RAYBURN maakt handig gebruik van indirecte warmte. In tegenstelling tot conventionele fornuizen waarin gerechten vaak uitdrogen, houdt een RAYBURN juist alle sappigheid en smaak vast. RAYBURN is voorzien van een brede gietijzeren hoofdoven en een ruime tweede oven, perfect dus voor braden en bakken. De zelfreinigende hoofdoven met grote capaciteit is tot in detail instelbaar waardoor u op verschillende temperaturen tegelijk kunt bakken. Via een thermometer in de deur van de hoofdoven kan de temperatuur van de centrale oven opgevolgd worden. Beide ovens hebben een afvoer naar het rookkanaal, waardoor u in de keuken geen geurtje bespeurt. De onderste oven is 30 % kleiner en geeft 50 % minder warmte af dan de hoofdoven. Ideaal om uw gerechten langzaam te laten garen of te stomen.

Milieuvriendelijk en oergezellig
De houtgestookte RAYBURN 300W en 345W zijn synoniem voor milieuvriendelijke verbranding. Hout is immers de meest duurzame, vervangbare basisbrandstof. De verbranding van hout is bovendien CO2 neutraal. De hoeveelheid kooldioxide die aan de atmosfeer wordt afgegeven, is identiek aan de hoeveelheid die zou zijn vrijgekomen als het stuk hout op de grond in het bos zou zijn weggerot. En niet te vergeten: wat gaat er boven de gezelligheid van een houtvuur? Uw RAYBURN zorgt niet alleen voor een schone verbranding, maar is dankzij de indirecte warmtetechnologie een belangrijke bron van stabiele, natuurlijke en regelbare warmte in huis. De warmte wordt door straling van het vuur overgebracht naar de zware gietijzeren onderdelen van het fornuis die deze warmte vasthouden. Het gebruik van houtblokken is schoon, efficiënt en voordelig. De heerlijke houtgeur krijg je er als bonus bovenop. Daarbij is de 345W is niet zomaar een fornuis. Het doet ook dienst als centrale verwarming en voorziet gloeiend heet water om te koken.

RAYBURN is de voor de hand liggende keuze in elke woning waar een minimale belasting van het milieu, praktisch modern comfort en goed, gezond eten hoog op de agenda staan.

Kortom: een RAYBURN aanschaffen is investeren in duurzame levenskwaliteit!

Aga Rangemaster, producent van wereldberoemde fornuizen, vroeg serviezenontwerpster Emma Bridgewater om de klassieke gietijzeren Aga op een verrassende manier te decoreren. Het kleurrijke resultaat is de exclusieve Polka Dot Aga die in een gelimiteerde oplage zal worden geproduceerd. Dit bijzondere fornuis maakt deel uit van de Great British Cooker campagne waarmee Aga Rangemaster 300 jaar Britse historie markeert.

Opvallend noppendesign op gietijzeren Aga
Een echte Aga vormt het hart van een warm huis. De traditionele Aga is een echte Britse icoon. De liefde van Aga-bezitters voor hun fornuis duurt een leven lang. Bovendien worden Agas doorgegeven van generatie op generatie. De beroemde serviesontwerpster Emma Bridgewater sluit met haar klassiek-Britse serviezen aan bij deze traditie. Haar originele ontwerpen zijn instant classics en hebben zich in enkele decennia in het collectieve geheugen gegrift. Emma Bridgewater heeft het opvallende noppendesign van haar populaire Polka Dot servies nu toegepast op de klassieke, gietijzeren Aga. Het resultaat: een jonge, frisse, sprankelende Aga die in elk keukendecor een fantastische blikvanger is.

De door Emma Bridgewater gedecoreerde Polka Dot Aga wordt geproduceerd in een gelimiteerde oplage. De prijs van dit unieke gasfornuis met drie ovens bedraagt € 11.745 exclusief BTW.

Opgroeien met Aga
Emma Bridgewater groeide zelf op met een Aga. Ze vertelt: "De eerste keuken die ik me kan herinneren had de kleur van zwartebessenpuree - althans, dat was de omschrijving van mijn moeder aan de verbijsterde schilders. We hadden een grote witte Aga die op kolen werd gestookt. Elke ochtend en avond moest er een kit met kolen in. Ik herinner me goed de dramatische kreet: Pas op! Opzij! op het moment dat de gloeiend hete as moest worden verwijderd.

Onze kleren hingen aan een rek boven de Aga te drogen, onze kippen liepen de keuken in en uit onder de misprijzende blikken van Alfie, onze Siamese kat. En intussen rolde mijn moeder op een witte formica tafel het deeg uit voor weer een verrukkelijk jaren 60-gerecht dat zij in de Aga bereidde."

Altijd Aga als basis
"Er zijn sindsdien verschillende belangrijke keukens in mijn leven geweest - en bijna allemaal hadden ze als basis een geweldige Aga," zegt Emma Bridgewater. "Toen ik begon met het ontwerpen van serviezen, voor het eerste ontwerp, had ik al een helder beeld voor ogen van een geschrobde keukentafel, een servieskast met witte planken en natuurlijk de Aga die het beeld bepaalde. Met deze herinneringen in gedachten voelt het helemaal goed om nu met de geweldige mensen van Aga samen te werken. Eigenlijk begrijp ik niet waarom we dit niet al veel eerder hebben gedaan.

Ik heb genoten van ons recente bezoek aan de Aga fabriek in Telford. Dit deel van Shropshire, bekend als Coalbrookdale, is de bakermat van onze industriële revolutie. Ik vond het bijzonder om te ontdekken dat Agas daar van begin tot einde met de hand worden gemaakt door ervaren ambachtslieden, zoals dat al gebeurt vanaf het moment dat we ophielden met koken boven een open vuur. Ik ben heel trots en blij met deze samenwerking", aldus Emma Bridgewater.

De Aga-legende
Het beroemdste fornuis ter wereld heeft een geschiedenis die al meer dan zeventig jaar teruggaat. Uitvinder van de Aga is de Zweedse natuurkundige en Nobelprijswinnaar

Dr. Gustaf Dalen, die nadat hij bij een ongeluk blind was geworden, thuis bemerkte dat zijn vrouw een inefficent fornuis had waarop gerechten gemakkelijk aanbrandden. Hij bedacht dat het veel praktischer zou zijn om gebruik te maken van stralingswarmte. Zo ontwikkelde hij het eerste Aga fornuis met een gietijzeren kern die geleidelijk warmte afgeeft. Hierdoor worden ingredienten gaar met behoud van de natuurlijke smaak. En door het principe van warmteopslag geeft zijn vinding ook een behaaglijke warmte af in de keuken.

Geavanceerde kooktechnieken hoeven niet langer verstopt te blijven in nietszeggende apparatuur. De nieuwe Rayburn Cookmaster XT is hiervan het expressieve bewijs. Dit krachtige en veelzijdige gasfornuis kan alles wat u op culinair gebied verwacht en heeft daarbij een stoer design dat prachtig past in moderne keukens. Het zwarte gietijzer met de chromen handgrepen en de fraai gevormde handdoekrail zijn een lust voor het oog.

Indirecte warmtetechnologie
De Rayburn Cookmaster dankt zijn superieure kookeigenschappen aan het gebruik van indirecte warmtetechnologie. Hierdoor droogt voedsel tijdens de bereiding niet uit en blijven de smaak en de sappigheid behouden. Met als resultaat gezondere, lekkerdere gerechten. De Cookmaster speelt in op elke kookstijl: van praktisch en alledaags tot verfijnd en avontuurlijk. Op de XT kan elk gerecht perfect worden bereid.

Innovatieve kookplaat met warmtezones
Onder de stijlvol gevormde deksels bevindt zich een innovatieve, grote gietijzeren kookplaat met verschillende warmtezones: van zachtjes sudderen aan de ene kant geleidelijk oplopend tot supersnel koken aan de andere. Koken was nog nooit zo gemakkelijk: u schuift gewoon uw pannen heen en weer over de kookplaat naar de zone met de gewenste temperatuur. Klaar met koken? Dan sluit u eenvoudig beide deksels. De kookplaat van de Rayburn XT is de grootste van alle Rayburn Cookmaster modellen, u zult er hele kerstmaaltijden op bereiden zonder een hand om te draaien.

Professionele ovens
Ook bakken gaat perfect met de nieuwe XT. Het fornuis heeft twee professionele ovens die hoogwaardige prestaties leveren. De bovenste, grootste, oven heeft verschillende warmtezones, net als de bakplaat. U hoeft dus geen temperatuur in te stellen en kunt gerechten simpelweg in de gewenste warmtezone in de oven plaatsen. Wilt u meerdere gerechten tegelijk bereiden? Dan plaatst u er gewoon schalen bij. Omdat de XT gebruik maakt van een zogenaamd powerflue rookgasafvoersysteem, worden de bakluchten direct afgevoerd. Daardoor kunt u zelfs gelijktijdig een kip met knoflook en een citroentaart bereiden. De smaken zullen zich absoluut niet vermengen. In deze zelfreinigende oven kan overigens ook worden gegrild.

De tweede, kleinere oven, bevindt zich onderin het fornuis. Deze heeft een lagere temperatuur, waardoor hij ideaal is voor het langzaam bereiden van gerechten, stoven en sudderen.

Gietijzer voor een lang leven
De naam Rayburn is al meer dan zestig jaar synoniem voor een goede levensstijl met gezonde, verse producten die met liefde worden bereid. Gietijzeren fornuizen zijn gebouwd voor een lang leven als warm centrum van de keuken. De XT bereikt een nieuwe generatie kookliefhebbers die naast geavanceerde technieken hoge eisen stellen aan (retro)vormgeving.

De tijd dat een fornuis standaard uit vier pitten bestond ligt inmiddels ver achter ons. Tegenwoordig stel je gewoon je eigen kookcentrum samen. Kookplaten worden aangevuld met wokbranders, friteuses en een grilplaat. Of met de nieuwste keukentrend: de Japanse Teppan Yaki.

Japanse restaurants zijn in opmars in ons land. En dat is niet vreemd. De Japanse keuken staat immers niet alleen bekend om zijn verfijnde smaak, maar ook om zijn lichte en gezonde recepten. Bij Japans koken draait alles om de eenvoud. Groente, vlees en vis moeten vers zijn en komen zo kort mogelijk met de bakplaat in aanraking, waardoor zoveel mogelijk vitaminen en mineralen behouden blijven. Teppan Yaki betekent grillen op de bakplaat. Het past perfect in een gezond dieet, want er is slechts één eetlepel olie nodig om groenten, vlees en vis te bereiden. Steeds meer mensen in het Westen nemen deze kooktechniek over en zo verovert de Teppan Yaki plaat ook een plaats in de Europese huishoudens.

Eenvoudig en exact
Verschillende merken brengen een Teppan Yaki plaat voor consumenten op de markt. De plaat heeft een zeer precieze temperatuurinstelling, waardoor het bereiden van Japanse gerechten erg gemakkelijk wordt. De meeste Teppan Yaki platen hebben twee separaat instelbare temperatuurzones, zodat u bijvoorbeeld snel vlees kunt aanbraden, terwijl u er naast groenten langzaam kunt laten smoren. De Teppan Yaki plaat is zeer duurzaam. Hij is uiteraard prima bestand tegen harde spatels en ander gereedschap en is door het gladde oppervlak gemakkelijk schoon te houden. Een Teppan Yaki plaat mag eenvoudigweg niet meer ontbreken in de keuken van de moderne hobbykok.

Kies uw kooksysteem
De Teppan Yaki plaat is maar een van de opties die u kunt kiezen voor uw op maat gemaakte kookcentrum. Een veel gekozen element is de wokbrander. Wokken deed al veel eerder zn intrede in onze keuken en daarom kiezen veel mensen nu al standaard voor een wokbrander. Er zijn wokbranders op gas, maar er zijn ook inductiewokbranders. De "wokbrander" is dan vaak in de kookplaat uitgehold een soort kuiltje dus waar de bijgeleverde wok precies in past. Zowel gas als inductie hebben als voordeel dat er snel een hoge temperatuur bereikt kan worden en dat de temperatuur zich nauwkeurig laat regelen. Ook kiezen steeds meer mensen voor een ingebouwde friteuse. Wist u trouwens dat frituren helemaal niet ongezond hoeft te zijn? Als u vloeibaar frituurvet gebruik met onverzadigde vetzuren op de juiste temperatuur frituurt en regelmatig het vet vervangt, kan een frietje op zn tijd absoluut geen kwaad.

Welke warmtebron?
Vroeger moest u bij de aanschaf van het fornuis een keuze maken: kies ik voor een keramische kookplaat, voor inductie of voor gas? Door de komst van het modulaire kooksysteem is dat niet meer nodig. U kunt namelijk voor meerdere warmtebronnen tegelijk kiezen. Wilt u de kookplaten op inductie, maar de wokbrander op gas? Geen probleem. U kiest per module welke manier van koken het beste bij u past. De ideale kookplaat is gewoon een kwestie van kiezen en combineren.

Verbeterde techniek
Of u nu kiest voor gas, inductie, of keramisch - of een combinatie ervan - alle manieren van koken hebben de afgelopen jaren een behoorlijke technologische vooruitgang ondergaan. In Nederland kiezen veel mensen nog altijd voor gas, bijna driekwart van de bevolking. Dat is niet vreemd. Nederland heeft een traditie als het om gas gaat. Een uitgebreid gasnetwerk zorgt ervoor dat vrijwel ieder huishouden op gas kan koken. En het is eenvoudig. De warmte is namelijk goed te doseren. Veel mensen vinden het prettig dat het zichtbaar is wat er gebeurt: je ziet immers dat de vlam harder of zachter gaat branden. Nadeel van gasbranders is dat ze wat onhygiënischer zijn. Daarom staan gasbranders tegenwoordig vaak op een glaskeramische ondergrond. Dat is namelijk zeer onderhoudsvriendelijk. Een andere verbetering is de zogenoemde veiligheidsvlam. Als de vlam per ongeluk uitgaat, wordt de gastoevoer automatisch afgesloten. Zo voorkom je dat er een onveilige situatie ontstaat.

De opmars van inductie
Inductie is elektrisch koken met behulp van een magnetisch veld. Deze manier van koken wint terrein in de Nederlandse keuken. Door een verbeterde techniek heeft inductie tegenwoordig dezelfde voordelen als koken op gas. Koken met inductie betekent namelijk dat je de warmtebeheersing en de warmteverdeling heel nauwkeurig kunt sturen. Inductie heeft nog eens als bijkomend voordeel dat de verwarming sneller gaat dan bij gas. Water kookt ongeveer een derde keer zo snel als op een gaskookplaat. Ook steeds meer professionele koks kiezen tegenwoordig voor inductie. Misschien dat deze manier van koken het oer-Hollandse gas ooit van de troon gaat stoten. Verschillende specialisten zijn het eens dat dit de nieuwe manier van koken is.

Bron: Vereniging comfortabel wonen

Is een keuken vol superluxe apparatuur en gadgets per se milieuonvriendelijk? In tegendeel zou je bijna denken. Fabrikanten proberen elkaar de loef af te steken met vindingen die water en energie besparen. Daarmee lopen ze vooruit op regels van de overheid die strenger en strenger worden.

De fornuizen uit het Linea Majestic-programma van het Italiaanse Boretti zijn net even dieper (70 cm), dus lekker prominent aanwezig. Karakteristiek voor de Antique-serie zijn de facetdeuren, de afgeronde hoeken en de nostalgische details uit messing of chroom. De Design-serie heeft dezelfde technische specificaties, maar is strakker. Er zijn uiteraard diverse uitvoeringen, waaronder dit 151 cm brede exemplaar met onder meer een fry top, een vispanbrander, twee wokbranders, drie snelle gasbranders en een semi-snelle gasbrander, een conventionele oven van 90 cm breed en een multifunctionele oven van 60 cm breed, draaispit en fornuisbrede ovenlade.

Boretti introduceert een nieuwe exclusieve range luxe keukenapparaten: Boretti Imperatore. De Imperatore,"keizer" in het Italiaans, lijn is ontworpen door Italdesign, het fameuse Italiaanse designhuis van Giorgetto Giugiaro dat wereldwijd furore maakte dankzij auto-ontwerpen voor onder andere Ferrari, Maserati, Bugatti en Alfa Romeo. Italianen zijn ware meesters in het bewerken van staal en daarom is Imperatore een overtreffende trap van al het bestaande bij Boretti. Elk onderdeel is nog massiever, nog groter en met nog meer liefde voor afwerking gemaakt. Het biedt onovertroffen zekerheid waardoor de kok zich uitsluitend met het creëren van culinaire hoogstandjes kan bezighouden. Uniek is dat alle apparaten in elke gewenste kleur leverbaar zijn.

Cooking control: Het krachtige luxe fornuis
Het krachtige gasfornuis is niet alleen een hoogstandje qua design, ook biedt het mede dankzij de solide bakplaat tal van mogelijkheden . Deze Frytop zorgt ervoor dat vlees, vis en kip naast elkaar te bereiden zijn, zonder dat de smaken elkaar beïnvloeden. De unieke dualfuel gasbranders zijn zowel voor wokken als voor sudderen geschikt. De één of twee royale ovens hebben stoere knoppen en schakelen gemakkelijk over tussen de 6 verschillende functies zoals geforceerde hetelucht, circulatiegrill en de conventionele standen. Ook is het fornuis voorzien van een pyrolyse reinigingsfunctie. In deze stand wordt de oven tot 500 graden verwarmd, waardoor alle etensresten verbrandt worden en er slechts wat stof achterblijft. Schoonmaken is hierdoor een kleine moeite.

Suction control: Afzuigsysteem
Het stijlvolle Imperatore roestvrij stalen afzuigsysteem is net als het fornuis en koelsysteem leverbaar in elke gewenste kleur en heeft een afzuigcapaciteit van 1000 m3. De krachtige en geluidsarme motoren zorgen in combinatie met geavanceerde filters voor een perfecte afzuiging en een frisse keuken. Elke kap is volledig hand- en op maat gemaakt: van 90 tot 240 centimeter.

Climat control: Koelsysteem annex bovengrondse wijnkelder, ook geschikt voor sigaren
Koelen met Imperatore is een bijzonder concept, want de luchtvochtigheid en temperatuur zijn per segment te regelen. De "intelligente" en veelvuldig aanwezige meetsystemen controleren continu elke verandering in temperatuur en luchtvochtigheid. Het modulaire koelsysteem van Imperatore is op ware grootte enorm imposant, waardoor het eerder doet denken aan een bovengrondse wijnkelder. Door toepassing van de allerlaatste technologie kunnen verschillende koudezones gecreëerd worden. Het onafhankelijk werkende vriesgedeelte is uiteraard voorzien van no-frost. De variabele koelzones geven elke wijnsoort de juiste temperatuur en luchtvochtigheid. Het systeem is zelfs geschikt om sigaren te bewaren. Een top of the bill Imperatore koelsysteem dus.