Wokken, koken of braden; met de AEG nieuwe inductiekookplaten wordt het nog makkelijker, sneller en veiliger

Zet een willekeurig kookprogramma op televisie aan en er staan pannen te pruttelen op een gaskookplaat. Koken op een inductiekookplaat is nog steeds onderhevig aan vooroordelen. Zo zou men de temperatuur niet goed kunnen regelen en niet alle gerechten er op kunnen bereiden, zoals een wokgerecht. AEG introduceert twee type inductiekookplaten, de MaxiSense en de MaxiSight . Makkelijk, snel en veilig zijn de begrippen die van toepassing zijn op deze kookplaten.

De AEG MaxiSense en de MaxiSight inductiekookplaten zijn uiterst efficiënt en zeer gebruiksvriendelijk dankzij de nieuwste innovaties. Bovendien heeft de MaxiSight als eerste kookplaat in Europa een TFT-kleurendisplay, waarop de temperatuur en de status van iedere kookzone zichtbaar is. Zo heeft men tijdens het koken de volledige controle.

Energiezuinig
Ook het energiegebruik hebben de AEG inductiekookplaten onder controle. De MaxiSense en de MaxiSight inductiekookplaten verbruiken veel minder energie dan een gaskookplaat. Bij koken op een inductiezone wordt 90 procent van de energie gebruikt voor het verwarmen van de inhoud van de pan. In tegenstelling tot een gaskookplaat, waarbij slechts 55 procent van de energie hiervoor wordt gebruikt. Bovendien zijn de nieuwe AEG inductiekookplaten uitgerust met een handige timer. Deze timer schakelt automatisch voor afloop van de kooktijd de kookzone uit, zodat alle restwarmte optimaal wordt benut.

Direct de juiste temperatuur
Een veel gehoord vooroordeel is het niet goed kunnen regelen van de temperatuur bij het koken op inductie. Bij de nieuwe inductiekookplaten van AEG, kan de temperatuur nauwkeurig en direct worden ingesteld en aangepast. Zodra de kookzone is ingeschakeld wordt onmiddellijk een elektromagnetisch veld gecreëerd dat de inhoud van de pan verhit, in plaats van het gebied rondom en onder de pan. De gebruiksvriendelijke DirectControl bediening reageert snel en met slechts één beweging kan de juiste temperatuur van iedere kookzone worden ingesteld. Om de snelheid te optimaliseren hebben de MaxiSense en de MaxiSight een powerboost-functie. Schakel de powerboost-functie in en één liter water kan in slechts twee minuten worden gekookt.

Elke maat pan
De nieuwe AEG MaxiSense en MaxiSight beschikken over flexibele kookzones die zich automatisch aan de maat en de vorm van de pan aanpassen. Overal in de pan vindt een gelijkmatige verwarming van de inhoud plaats. De inhoud van één grote ovale pan kan op twee zones tegelijkertijd worden verwarmd, terwijl op één kookzone prima de inhoud van twee kleine pannen kan worden verwarmd. Met een druk op de knop worden twee kookzones aan elkaar geschakeld en zijn grote pannen niet langer een probleem.

Veilig en hygiënisch
Naast de snelheid en het gebruikscomfort is een inductiekookplaat ook nog eens zeer hygiënisch. Doordat de inhoud van de pan wordt verwarmd tijdens het koken, en niet de gehele omgeving, is de kookplaat eenvoudig te reinigen en ook nog eens veiliger. Etensrestjes of vlekken kunnen gemakkelijk worden verwijderd en zullen niet aanbakken op de inductieplaat. Door het gladde oppervlak is de kookplaat makkelijk schoon te maken.

Wokken op inductie
De AEG Fushionwok bestaat uit een metalen ring en bijpassende wokpan. Met deze designcombinatie kan men met gemak roerbakken op de inductiekookplaat. Daarnaast is deze combinatie een stabiele basis voor, na en tijdens het wokken.

Het koken op inductie mag gerust gezien worden als een technisch wonder van formaat. Het combineert de voordelen van koken op gas en van keramisch koken. Bij inductiekoken is er geen sprake van een warmtebron, maar wordt de warmte door een magnetisch veld, afkomstig van een inductiespoel onder de keramische plaat, rechtstreeks opgewekt in de panbodem. Daarmee is ook verklaard waarom een inductiekookplaat alleen kan werken met pannen die een stalen of gietijzeren, oftewel een magnetisch gevoelige en geleidende bodem hebben. De kookplaat wordt alleen heet omdat de pan hitte afgeeft. De omgekeerde wereld dus. Omdat de kookplaat niet heel erg heet wordt, kunnen overgekookte vloeistoffen niet in branden en is de kookplaat daarom eenvoudig te reinigen. Met de schoonmaakvergrendeling, waarbij de bediening 20 seconden wordt geblokkeerd, kunt u dit tijdens het koken ook heel eenvoudig doen als er iets is overgekookt.

De inductieplaten zijn zeer nauwkeurig te regelen en reageren heel erg snel. Nieuw is een zeer gebruiksvriendelijk bedienings-concept waarbij het even met de vinger de kookplaat aanraken al voldoende is om de kookzone en vervolgens de juiste temperatuur te selecteren. Een inductiekookplaat is bovendien bijzonder geschikt voor mensen die nog wel eens willen vergeten het gas uit te doen: als de pan van een inductieplaat wordt gehaald, schakelt de kookzone automatisch uit en geeft de plaat geen warmte meer af. Dus kan er niets vervelends meer mee gebeuren. Als u zelfs vergeet de pan eraf te halen dan schakelt de kookplaat ook uit als deze te heet wordt. Veiligheid dus alom!

Geheel nieuw is de ontwikkeling van de CrossTouch, de flexibele inductiekookplaat voor elke maat pan. Bij de CrossTouch zijn de vier zones in het midden voorzien van kruismarkeringen. De gebruikte pan hoeft slechts op een deel van deze markering te staan om ervoor te zorgen dat de gehele bodem automatisch en veilig wordt verwarmd. Twee kookzones kun nen zelfs één grote worden, zolang de bodem van de pan maar in aanraking komt met de middelpunten van beide zones. Ideaal dus voor bijvoorbeeld langwerpige vispannen. Inductiekookplaten zijn in het gebruik efficiënter dan keramischeen gaskookplaten omat er nagenoeg geen warmteverlies is. Het resultaat daarvan is een energiebesparing tot wel 40 procent ten opzichte van een traditionele kookplaat. Een ander bijkomend voordeel is de snelheid waarmee wordt gekookt. Op een inductiekookplaat kookt 2 liter water binnen 5 minuten, tegen 10 minuten op bijvoorbeeld een keramische kookplaat.

Bron: Vereniging comfortabel wonen

Solitaire Professional fornuizen: keuze volop Eigenzinnig, stoer en met een tijdloze schoonheid. Dat is Solitaire Professional Een robuust uiterlijk gecombineerd met professioneel kookcomfort.

Aan de basis van Solitaire Professional staan vijf modellen gaselektrofornuizen: de Florida en Utah van 70 cm breed, de California van 90 cm, de Arizona van 100 cm en de Texas van maar liefst 120 cm. Forse maten die zorgen voor veel extra ruimte in de Arizona en de Texas. Die wordt bij de Texas dan ook goed benut door de toepassing van dubbele ovens. Groot genoeg om bijvoorbeeld een heel stokbrood in af te bakken.

De fornuizen zijn vervolgens in allerlei varianten leverbaar. Kookconfiguratie, kleur, alles is naar eigen smaak samen te stellen. Dat komt bij elkaar opgeteld op 110 modelvarianten!

Het kleurenpalet waaruit de consument kan kiezen speelt in op de huidige trends en bestaat uit graphite black, ferrari red, classic green, lime green en canary yellow. Voor diegenen die het wat rustiger aan willen doen is er de uitvoering in geheel stainless steel.

Daarnaast beschikken bijna alle gaselektrofornuizen standaard over een wok- en visbrander. Bij de California, Arizona en Texas kan de consument ook nog zelf bepalen of hij naast de gaskookzones een frytop wilt hebben, om gezond met weinig olie te bakken. Of toch een friteuse om lekkere frietjes te maken. Zelfs barbecuen in de keuken kan met de kooltjesbarbecue. En als hij niet kan kiezen dan neemt hij gewoon een friteuse én frytop gecombineerd met de gaskookzones.

Alle fornuizen zijn ook leverbaar met een elektrische kookplaat in plaats van de gaskookzones.

Pure lijnen en een profiel waaraan evenveel zorg is besteed als aan haute-couture: Corne, de jongste telg uit het beroemde huis La Cornue, is één grote uitnodiging tot kookplezier. La Cornue noemt de CornuFé: "Het perfecte huwelijk tussen traditie en technologische vernieuwing." en wil met dit fornuis haar niet te evenaren knowhow toegankelijk maken voor iedereen. Met zijn aantrekkelijke prijs en grote kwaliteiten, maakt CornuFé zich op om uw keuken radicaal te veranderen!

Zuiniger, sneller, efficiënter én veiliger. Per 1 april 2010 is een vlambeveiliging op te produceren gaskookplaten verplicht. ATAG neemt het voortouw en ontwikkelt nu al gaskookplaten met genoemde beveiliging en verregaande verfijnde technieken daar rondom. Veiligheid en gebruikersgemak in één.

De fornuizen van La Cornue zijn befaamd om hun ambachtelijke kwaliteit sinds 1908.
Ze zijn ook geliefd vanwege de vele kleuren en afwerkingen, die onbeperkte combinatiemogelijkheden bieden. Zo kunnen (thuis)koks hun fornuis een hoogst persoonlijke signatuur geven. De nieuwe tint Aquamarijn is een gedurfde aanvulling op het kleurenspectrum.

Superieure kwaliteit
La Cornue heeft een grote reputatie vanwege de onverwoestbare duurzaamheid van de fornuizen. De Ch teau-fornuizen zijn indrukwekkend als een stoomlocomotief, alleen veel eleganter. Door de toepassing van luxueuze materialen en de onverslaanbare culinaire prestaties zijn deze beroemde fornuizen de keuze van (thuis)koks die alleen genoegen nemen met het allerbeste.

Couture-fornuis
Rood, aubergine, koningsblauw: de fornuizen van La Cornue kunnen worden afgewerkt in hoogwaardig email in 24 uitgesproken kleuren. Daarbij kan worden gekozen voor 12 verschillende afwerkingen in chroom, roestvrij staal, koper, messing en nikkel. Zo ontstaat een uniek haute-couture fornuis - een bezit voor het leven.

De nieuwe tint Aquamarijn wordt toegepast op alle onderdelen van de Ch teau-lijn: de fornuizen, de afzuigkappen, de flamberge-grill en het keukenmeubilair. De bijzondere kleur reflecteert het veranderende licht in de keuken en geeft het interieur een dromerig, romantisch accent. Een uitnodiging om je verbeelding de ruimte te geven en betoverende gerechten te creëren.

Ambachtelijke productie
De emaille kleurlagen op de fornuizen van La Cornue worden op ambachtelijke wijze aangebracht tijdens een streng gecontroleerd proces. Alle componenten worden tegelijkertijd ondergedompeld in een bad van vloeibaar email. Hierdoor is verzekerd dat alle componenten exact dezelfde kleur zullen hebben. De emaille laag wordt door verhitting tot een temperatuur van 700 tot 900eC zeer hard en glad, bestendig tegen de invloed van licht, lucht en vocht. Daarmee is het behoud van het fraaie uiterlijk van het fornuis voor generaties verzekerd.

Centenary jubileumfornuis
La Cornue is een eeuw oud, maar blijft innovatief. Dat bewijst de Ch teau Centenary-lijn. Deze nieuwe serie fornuizen demonstreert op fraaie wijze de superieure kwaliteit van La Cornue. Zo zijn er de nieuwe 6 kWh gasbranders die adembenemende kookprestaties mogelijk maken. De branders zijn daarbij verrassend genoeg ook nog 25% zuiniger met energie dan hun voorgangers. Ook de uiterst betrouwbare ovens zijn nog verder verbeterd: de isolatie is geoptimaliseerd waardoor de fronten niet warmer worden dan 66eC.

Professionele- en serieuze thuiskoks vinden in de Centenary Ch teau een fornuis dat uniek is in de wereld.

Prijs:

vanaf � 19.580,- excl. btw

Nu de feestdagen weer voor de deur staan en de kredietcrisis maakt dat we massaal aan het kokkerellen slaan voor het kerstdiner thuis, mag een vleugje glamour niet ontbreken in de keuken. Combineer het uitgedachte design en de functionaliteit van Neff met een subtiele glamourous touch van Swarovski en je krijgt de exclusieve Neff Twistpad Crystal Edition. Neff heeft haar bekroonde Twistpad-knop voor inductiekookplaten speciaal laten uitvoeren met 24 Swarovski kristallen rondom, waarmee een schitterende combinatie van functionaliteit en glamour ontstaat. Swarovski edelstenen zijn de laatste jaren ongekend populair en worden in tal van toepassingen gebruikt om producten te verfraaien. Niet eerder werden zij toegepast in de keuken.

Nieuw in Nederland: vrijstaande fornuizen van Stoves voor de moderne en landelijke keuken. Fornuizen met maximaal zevens kookzones, vier ovens en uitgesproken kleuren

De enige met een standaard oven voor Slow Cooking

In Engeland als marktleider bekroond met prijzen voor kwaliteit en klantgerichtheid

Producten nog ambachtelijk in eigen fabriek gemaakt

Stoves is met vrijstaande fornuizen en bijbehorende afzuigkappen een nieuwkomer op de Nederlandse markt. In Engeland behoren de fornuizen al jaren tot de best verkochte van het land. De solide en energiezuinige A-klasse fornuizen kenmerken zich door een hoeveelheid aan praktische, comfortabele en esthetische functies. Waar bij anderen voor extras een meerprijs geldt, zijn deze bij Stoves standaard in de prijs opgenomen. Een consument kan kiezen uit een drietal designs, vier verschillende ovens, zeven kookzones, uitgesproken kleuren, verschillende afmetingen en energiesoort. De fornuizen passen met hun strakke en robuuste design zowel in een moderne als landelijke keuken. Stoves is in ruim veertig winkels in Nederland inmiddels te koop.

Complete fornuizen
Stoves introduceert in Nederland drie series: de moderne Sterling, de landelijke Richmond en de kleurrijke Flavours. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en persoonlijke wensen kan een kok kiezen voor een breedte variërend van 80 - 110 cm, twee tot vier ovens, vier tot zeven kookzones en de energiesoort gas of elektrisch. Alle fornuizen hebben het energieklasse A label en zijn afgewerkt met Easy Clean Pristine Emaille. Deze emaille heeft als voordeel dat het veel eenvoudiger schoon te maken is dan gewoon emaille. Dat komt door de compacte structuur van het materiaal, dat ervoor zorgt dat vuil zich nauwelijks aan het oppervlak kan hechten. Voor extra functies geldt bij anderen vaak een meerprijs. Bij Stoves zijn alle functies zoals bijvoorbeeld dubbele telescopische roostergeleiders, gietijzeren grillplaat, een Powercoolsysteem, uitneembare ovendeuren en een inductiezone met een Powerboostfunctie tot 3 kW standaard bij de prijs inbegrepen. Drie type Stoves Range Cookers: Sterling, Richmond en Flavours

Sterling is een modern roestvrijstalen fornuis met een breedte van 110 cm of 80 cm. Koken kan op gas of inductie. De uitvoering van 80 cm beschikt over twee verschillende ovens: een multifunctionele oven met variabele grill en een sudderoven voor Slow Cooking. Bij het fornuis met een breedte van 110 cm is hier als derde een extra heteluchtoven aan toegevoegd. De respectievelijk vijf of zeven kookzones liggen bij het gasfornuis verzonken in het bovenblad. De consumentenprijs varieert van euro 2795,- tot euro 4595,-.

Het Richmond gasfornuis in de kleuren zwart en champagne heeft vooral een landelijke stoere uitstraling. Het fornuis is verkrijgbaar in een breedte van 90 cm, 100 cm en 110 cm. Drie verschillende ovens en vijf kookzones sieren de kleinste maat van 90 cm. Bij het fornuis van 100 en 110 cm heeft een kok de beschikking over zelfs vier ovens en 7 kookzones. Met een variabele grill in zowel de conventionele oven als de multifunctionele oven, een heteluchtoven en een sudderoven zou geen gerecht meer mogen mislukken. De consumentenprijs varieert van euro 3795,- tot euro 4695,- De Flavours Cooker valt op door zijn uitgesproken kleuren. Een fornuis met een breedte van 110 cm in een papaya, sushi, jalapeno of aubergine kleur zal in zowel een moderne als landelijke keuken de aandacht naar zich toe trekken. Dit gasfornuis is uitgerust met 4 verschillende ovens en 7 kookzones. Het is mogelijk om bij de Flavours Cooker en ook de Richmond Cooker een achterspatstrook van glas te monteren. De consumentenprijs bedraagt euro 4695,-

De enige met een standaard Slow Cooking oven
Stoves is het enige merk dat als standaard een sudderoven of misschien wel beter een Slow Cooking oven kent. Hiermee speelt het in op de trend van gezonde voeding bereiden. Deze oven zorgt bij lage temperaturen er namelijk voor dat de belangrijkste voedingsstoffen behouden blijven. Het is daarnaast een eenvoudige manier om gerechten warm te houden.

Ambachtelijk in eigen fabriek gemaakt
Het merk Stoves bestaat al ruim 95 jaar. De producten worden nog met de hand gemaakt. In de eigen fabriek in Liverpool is alles in eigen beheer. Duizend mensen zijn betrokken bij het proces van de tekentafel tot aan de verpakking toe. Stoves maakt gebruik van de meest duurzame materialen en besteedt veel aandacht aan de afwerking. De kwaliteit van de producten en de klantgerichtheid van de organisatie zijn in Engeland herhaaldelijk met prijzen bekroond. Ook in Nederland heeft Stoves een eigen serviceorganisatie opgezet. Op ieder product wordt vijf jaar productgarantie gegeven. Stoves wordt uitsluitend verkocht via een selectief bestand van op dit moment veertig dealers in Nederland. Dit aantal zal in de komende periode worden uitgebreid.


Tot enkele jaren geleden waren de mogelijkheden van koken beperkt: gas of elektrisch. Door de snelle technische ontwikkelingen zijn er naast het nog steeds populaire koken op gas, nieuwe kookvormen ontstaan zoals keramisch- en inductiekoken, waarbij uw favoriete gerecht door middel van een magnetisch veld wordt bereid.

Een nieuw snufje is de aankookautomaat; gerechten worden razendsnel aan de kook gebracht en vervolgens wordt automatisch teruggeschakeld naar een vooraf inge stelde temperatuur en kooktijd. Wilt u helemaal uptodate zijn, dan kiest u daarnaast voor een overkookbeveiliging: een infraroodsensor achter de kookplaat die de temperatuur van het gerecht in de gaten houdt en indien nodig "gas" terugneemt.

Door de snelle technische ontwikkelingen zijn er naast het nog steeds populaire koken op gas, nieuwe kookvormen ontstaan zoals keramisch- en inductiekoken, waarbij uw favoriete gerecht door middel van een magnetisch veld wordt bereid. De verschillende kooksystemen zijn nagenoeg allemaal verkrijgbaar in een groot aantal uitvoeringen: met één of met juist heel veel pitten of kookzones, vrijstaand, inbouw, modern, nostalgisch, als dominoelement of als semi-professioneel fornuis. Nieuw zijn de kookplaten die naadloos in het werkblad kunnen worden ingebouwd. Dat geeft direct een heel ander beeld aan het design van de keuken.

Verschillende fabrikanten hebben toonzalen en infocenters waar u de diverse systemen en uitvoeringen naast elkaar kunt bekijken. Of u doet op afspraak mee aan een kookles om ze zelf uit te proberen.

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen