6205
Overstappen op inductie? Hier moet je rekening mee houden
Gepubliceerd: 11-07-2019 Laatste update: 10-06-2022

Koken op inductie is super handig. Je gebruikt minder energie, je hebt meer controle over het bereiden van je eten en het staat ook nog eens mooi in je keuken. Maar toch is de overstap van een andere verwarmingsbron naar inductie voor veel mensen niet zo eenvoudig. Je hebt er verschillende aanpassingen voor nodig. Hoe zit dat nu eigenlijk? Met deze 4 dingen moet je rekening houden als je overstapt naar inductie.

  1. Hoeveelheid vermogen

Een inductie kookplaat vraagt heel veel vermogen. Je hebt speciale kookplaten die op een gewoon stopcontact kunnen worden aangesloten. Maar vaak heb je dan te maken met beperken. Je kunt dan bijvoorbeeld niet koken met 4 pannen tegelijk omdat ze dan niet meer goed verwarmd kunnen worden. Je zult meestal meerdere groepen moeten aansluiten op de kookplaat of je kiest voor krachtstroom. In deze gevallen zul je perilex aansluiten om te zorgen voor genoeg vermogen op een veilige manier. De perilex aansluiting bestaat uit een speciaal stopcontact en een speciale stekker, die een hoger vermogen aankunnen. Dit moet worden aangelegd door een goede elektricien, want verkeerde aanleg kan de situatie gevaarlijk maken!

  1. Je pannenset

Slimme verkopers proberen je altijd zo ver te krijgen dat je een compleet nieuwe pannenset aanschaft voor inductie. Maar dat hoeft helemaal niet! Je kunt veel geld besparen als je gewoon je huidige pannenset kunt blijven gebruiken. En vaak kan dat ook gewoon. Dit zijn tests die je kunt doen om te zien of dat gaat lukken:

  • Check of er een symbool van een spiraal op de bodem van de pan staat. Dat is het teken dat hij werkt op inductie.
  • Houd een magneet tegen de bodem van je pan. Blijft hij hangen? Dan kan de pan op inductie!
  • Check of de pan wel een volledig platte bodem heeft. Veel pannen raken vervormd door koken op gas, waardoor ze niet meer plat zijn. Ze werken dan wat minder goed inductie, al doen ze het wel.
  • Laat de bodem van je pannen even polijsten. Veel verkopers beweren dat je je pannen niet kunt gebruiken omdat dat krassen op de kookplaat zou geven. Dat kan inderdaad, maar als je de bodem van je pannen laat polijsten zijn ze weer volledig glad en geven ze absoluut geen krassen.

Voldoen je pannen niet aan deze eisen, of zijn ze sowieso aan vervanging toe? Check deze tips om een goed pannenset te kiezen en ga niet zomaar af op de vlotte praatjes van verkopers.

  1. Je moet even oefenen

Het koken op inductie werkt heel fijn. Bij een goedkope kookplaat kun je alleen standen invoeren. Je kunt bijvoorbeeld koken op een schaal van 1-10 of 1-17. Het is even uitpuzzelen op welke stand je het beste kunt werken. Toch werkt het snel en intuitief, dus is het niet moeilijk te leren. Als je een luxere kookplaat hebt, kun je zelfs het precies aantal graden opgeven dat de pan moet worden. Dan kun je je groente bijvoorbeeld perfect koken op 101 graden, zodat er geen energie verloren gaat.

  1. Het volume van de inductieplaat

In de winkel beweren alle verkopers dat koken op inductie geruisloos is. Dat geldt echter alleen voor kookplaten van goede kwaliteit! Er zijn ook veel kookplaten die een zoemend geluid geven als ze aan staan. Dat kan best vervelend zijn, zeker als je het niet verwacht. Je kunt dit het beste gewoon testen in de winkel. Vraag de verkoper om met verschillende pannen verschillende standen te gebruiken. Of neem zelf een aantal pannen mee. Luister goed of je de kookplaat kunt horen zoemen, zo weet je meteen of jouw model inderdaad stil is of niet.

Als je kiest voor inductie, zijn er veel dingen waar je aan moet denken. Van het kijken of je wel genoeg energie kunt leveren met je huidige groepenkast tot de vraag of je inductieplaat wel echt stil is. Als je met deze 4 dingen rekening houdt, bespaar je jezelf veel geld en onverwachte kosten.

Lees ook: De trend in de keuken van nu; een inductiebeschermer

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide