1374
Wokken

Wokken of roerbakken is een van oorsprong uit Azië afkomstige kooktechniek voor het bereiden van voedsel in een wok (in Indonesië wadjan of wadjang), in sterk verhitte olie en op een hoog vuur. Hierbij wordt het gerecht continu omgeroerd of omgeschud.

Wokken stamt uit de omgeving van de Chinese stad Kanton en is ontstaan in de tijd dat er weinig hout groeide en vuurbronnen dus schaars waren. Hierdoor was men gedwongen tot economisch koken. De oplossing vond men door groenten en vlees in kleine stukjes te snijden en in een bolle pan, boven een hoog vuur, snel bakken. Een kenmerkende eigenschap van deze methode is dat de temperatuur hoger blijft dan de kooktemperatuur van water (dus ruim boven 100°C).

Door de vorm van de wok is het contactoppervlakte groot zodat het vrijkomende vocht direct verdampt. Hierdoor is de berei dings - tijd kort waardoor de typerende smaak ontstaat en kleur, smaak, vitamines en andere voedingsstoffen zoveel mogelijk bewaard blijven. Wokken kan tegenwoordig ook uitstekend op een speciale uitgeholde inductieplaat. Maar door de grote brandercapaciteit en de regelbaarheid zijn gasbranders nog steeds de favoriete wokbranders van zowel de professionele- als de hobbykok.

Bron: Vereniging comfortabel wonen

Wonenonline

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners