1153
Wokken

Wokken of roerbakken is een van oorsprong uit Azië afkomstige kooktechniek voor het bereiden van voedsel in een wok (in Indonesië wadjan of wadjang), in sterk verhitte olie en op een hoog vuur. Hierbij wordt het gerecht continu omgeroerd of omgeschud.

Wokken stamt uit de omgeving van de Chinese stad Kanton en is ontstaan in de tijd dat er weinig hout groeide en vuurbronnen dus schaars waren. Hierdoor was men gedwongen tot economisch koken. De oplossing vond men door groenten en vlees in kleine stukjes te snijden en in een bolle pan, boven een hoog vuur, snel bakken. Een kenmerkende eigenschap van deze methode is dat de temperatuur hoger blijft dan de kooktemperatuur van water (dus ruim boven 100°C).

Door de vorm van de wok is het contactoppervlakte groot zodat het vrijkomende vocht direct verdampt. Hierdoor is de berei dings - tijd kort waardoor de typerende smaak ontstaat en kleur, smaak, vitamines en andere voedingsstoffen zoveel mogelijk bewaard blijven. Wokken kan tegenwoordig ook uitstekend op een speciale uitgeholde inductieplaat. Maar door de grote brandercapaciteit en de regelbaarheid zijn gasbranders nog steeds de favoriete wokbranders van zowel de professionele- als de hobbykok.

Bron: Vereniging comfortabel wonen

Onze partners