1903
Miele keuken
Gepubliceerd: 01-09-2012 Laatste update: 14-11-2017

Professioneel is het sleutelwoord als het gaat om kookapparatuur. Sommige ovens en kookplaten zouden niet misstaan in een restaurantkeuken. Apparatuur is bij uitstek geschikt om het leven van de thuiskok naar een hoger plan te tillen.

De keuze aan gas- en inductiekookplaten, grillplaten, friteuses en ovens is overweldigend. En dan zijn er nog de fornuizen van formaat (kijk in de fornuizenspecial elders in dit nummer). Geen plek voor zon ruimtevreter? Dan is inbouwen het devies. Kookplaten zijn met elk werkblad te combineren en worden in zeer grote verscheidenheid aangeboden. De meest gangbare technieken zijn koken op gas, keramisch en inductie. Tegenwoordig zijn er steeds vaker combinaties van verschillende kooktechnieken. Gewone kookplaten zijn verkrijgbaar met vier, vijf en zes kookzones. Tip: hoe breder de plaat, hoe meer ruimte er is voor grote pannen terwijl verhoudingsgewijs nauwelijks meer werkbladruimte wordt gebruikt. Het kookvermogen wordt uitgedrukt in Watt, zowel bij gas als bij elektrisch. Hoe hoger het wattage, hoe krachtiger de kookzone. Hot: gaspitten die direct in het werkblad worden gemonteerd. Ook een oven zal in maar weinig huishoudens ontbreken. De trend van het moment is twee inbouwovens naast of boven elkaar, elk met een eigen expertise uiteraard, zoals gas, elektrisch, hetelucht, (combi)magnetron of stoom. Conventionele elektrische ovens maken gebruik van onder- en bovenwarmte. Die zijn meestal onafhankelijk van elkaar instelbaar, wat voor sommige gerechten goed van pas komt. De heteluchtoven werkt met luchtcirculatie. Een ventilator blaast hete lucht door het interieur van de oven, die daardoor zeer gelijkmatig van temperatuur is. Dat maakt dat je de oven tegelijkertijd op verschillende niveaus kunt benutten. Let bij de aanschaf van een oven ook op de hoogste en laagste stand. Een pizza wordt het lekkerst op een temperatuur van 300?C. Daarentegen blijft een stoofschotel lekker mals bij een temperatuur van 70?C. Niet alle ovens hebben dat bereik.

Een (combi)magnetron gebruikt microgolven, die kleine deeltjes van het voedsel in beweging brengen. Door de wrijving die ontstaat wordt het voedsel verwarmd. Smaak, vitaminen en voedingsstoffen blijven door deze techniek grotendeels behouden. In de magnetron zit een draaiplateau voor een optimale verdeling van de microgolven. De magnetron is geschikt voor koken, opwarmen en ontdooien. Voor koken is een vermogen van 750 Watt vereist. Met een combinatieoven beschik je over een oven/grillfunctie en magnetron. Met de magnetron wordt het gerecht snel gaar en de grill zorgt voor een bruin korstje. Nadeel is wel dat je niet gelijktijdig over een magnetron- en ovenfunctie kunt beschikken. Helemaal hot is de stoomoven. Door stomen blijven smaak, structuur, kleur en voedingsstoffen optimaal behouden. Toevoeging van vet is niet nodig, wat de gerechten gezond en mager houdt. Er zijn twee soorten stoomovens. Een oven met hoge druk verhit gerechten zeer snel, wat vergelijkbaar is met de werking van een snelkookpan. Tussendoor kun je de deur niet openen. Het is dus niet mogelijk om gerechten met een verschillende bereidingstijd tegelijkertijd klaar te maken. In de drukloze stoomoven kan dat wel. Er zijn modellen met waterreservoir en er zijn er die je kunt aansluiten op de waterleiding en de afvoer.

De meeste moderne ovens zijn programmeerbaar. Bereidingstijden en temperaturen zijn vooraf instelbaar. Bediening gaat middels draaiknoppen, druktoetsen, tiptoetsen of zelfs sensoren. Fabrikanten besteden veel aandacht aan veiligheid. Een kinderslot, verzonken grillelementen, speciale functies voor snel afkoelen en extra geïsoleerde deuren zijn daar voorbeelden van. Reinigen wordt steeds makkelijker. Zeker met een zelfreinigende oven. De etensresten worden dan op zeer hoge temperatuur effectief weggebrand. Alleen nog even een vochtig sponsje langs de binnenzijde halen is dan genoeg. Deze handige functie is bekend onder verschillende namen, zoals pyrolyse en multi-cleansystem.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide