1362
Koken op gas
Gepubliceerd: 01-09-2012 Laatste update: 05-05-2017

Door de snelle technische ontwikkelingen zijn er naast het nog steeds populaire koken op gas, nieuwe kookvormen ontstaan zoals keramisch koken en inductiekoken.

De verschillende kooksystemen zijn nagenoeg allemaal verkrijgbaar in een groot aantal uitvoeringen: met één of met juist heel veel pitten of kookzones, vrijstaand, inbouw, modern, nostalgisch, als domino-element of als semi-professioneel fornuis. Nieuw zijn de kookplaten die naadloos in het werkblad kunnen worden ingebouwd. Dat geeft direct een heel ander beeld aan het design van de keuken. Verschillende fabrikanten hebben toonzalen en infocenters waar u de diverse systemen en uitvoeringen naast elkaar kunt bekijken. Of u doet op afspraak mee aan een kookworkshop om ze zelf uit te proberen.

Nederlandse consumenten én professionals koken nog steeds het liefst op gas. Het is vertrouwd, makkelijk te regelen en snel warm. Niet voor niets treft men in de keukens van restaurants bijna altijd gasfornuizen aan, al bewijzen sommige toprestaurants tegenwoordig dat het zeker ook anders kan.

Als antwoord op het feit dat de plaat onder de gasbranders lastig schoon te maken is, werd het gas-op-glas-systeem geïntroduceerd. Hierbij zijn de gasbranders op een vlakke, makkelijk te reinigen, glasplaat geplaatst.

Veiligheid voorop

Gaskookplaten worden ook steeds meer voorzien van diverse elektronische functies die het koken een stuk gemakkelijker en vooral veiliger maken. Zo is er bijvoorbeeld de FlameTronicâ die de gasvlam onmiddellijk weer ontsteekt als deze per ongeluk uitgaat. Ook nieuw is de hoofdschakelaar die met één druk op de knop de gastoevoer onderbreekt. Extra veilig is ook de thermo-elektrische beveiliging die vanaf maart 2010 verplicht wordt op alle gaskookplaten en -fornuizen. Bij zon thermo-elektrische beveiliging zijn alle branders voorzien van een zogenoemd thermokoppel. Als dat wordt verwarmd, wekt het een spanning op die ervoor zorgt dat de gastoevoer open blijft. Gaat de vlam per ongeluk uit, dan koelt het thermokoppel snel af, de spanning valt weg en het gas wordt binnen 90 seconden automatisch afgesloten.

Bron: Vereniging comfortabel wonen

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide