1751
Smeg
Gepubliceerd: 01-09-2012 Laatste update: 25-04-2017

Apparatuur is bij uitstek geschikt om het leven van de thuiskok naar een hoger plan te tillen. Sommige ovens en kookplaten zouden in een restaurantkeuken niet misstaan. En dan zijn er nog vrijstaande fornuizen van formaat. Professioneel is het sleutelwoord als het gaat om kookapparatuur.

Kookplaten
De keuze aan gas- en inductiekookplaten, grillplaten, friteuses en ovens is overweldigend. Ze zijn met elk werkblad te combineren en worden in zeer grote verscheidenheid aangeboden. De meest gangbare technieken zijn koken op gas en op inductie. Combinaties van deze verschillende technieken zijn tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Begrijpelijk, want gas heeft bijvoorbeeld het voordeel dat het vermogen stevig is en je meer controle hebt, omdat je de vlam ziet. Inductie heeft weer als pre dat je bijvoorbeeld chocolade kunt smelten, zonder dat een au bain Marie-constructie nodig is. Kookplaten zijn meestal uitgerust met vier, vijf en zes kookzones. Tip: hoe breder de plaat, hoe meer ruimte er is voor grote pannen terwijl verhoudingsgewijs nauwelijks meer werkbladruimte wordt gebruikt. Helemaal hot zijn de modules die in elke combinatie naast elkaar in het blad worden geïntegreerd. en de modellen die rechtsreeks op het werkblad worden gemonteerd, zodat je alleen de gasbrander en bedieningsknoppen ziet. fotomielehome

Ovens
De trend van het moment: twee inbouwovens naast of boven elkaar, elk met een eigen expertise uiteraard, zoals gas, elektrisch, hetelucht, (combi)magnetron of stoom. Conventionele elektrische ovens maken gebruik van onder- en bovenwarmte. Die zijn meestal onafhankelijk van elkaar instelbaar, wat voor sommige gerechten goed van pas komt. De heteluchtoven werkt met luchtcirculatie. Een ventilator blaast hete lucht door het interieur van de oven, die daardoor zeer gelijkmatig van temperatuur is. Dat maakt dat je de oven tegelijkertijd op verschillende niveaus kunt benutten. Let bij de aanschaf van een oven ook op de hoogste en laagste stand. Een pizza wordt het lekkerst op een temperatuur van 300 graden. Daarentegen blijft een stoofschotel lekker mals bij een temperatuur van 70 graden. Niet alle ovens hebben dat bereik. Bereidingstijden en temperaturen zijn vooraf instelbaar. Bediening gaat middels draaiknoppen, druktoetsen, tiptoetsen of zelfs sensoren. Fabrikanten besteden veel aandacht aan veiligheid. Een kinderslot, verzonken grillelementen, speciale functies voor snel afkoelen en extra geïsoleerde deuren zijn daar voorbeelden van. Reinigen wordt steeds makkelijker. Zeker met een zelfreinigende oven. De etensresten worden dan op zeer hoge temperatuur effectief weggebrand. Alleen nog even een vochtig sponsje langs de binnenzijde halen is dan genoeg. Deze handige functie is bekend onder verschillende namen, zoals pyrolyse en multi-cleansystem.

Stoomoven
Helemaal hot is de stoomoven. Door stomen blijven smaak, structuur, kleur en voedingsstoffen optimaal behouden. Toevoeging van vet is niet nodig, wat de gerechten gezond en mager houdt. Er zijn twee soorten stoomovens. Een oven met hoge druk verhit gerechten zeer snel, wat vergelijkbaar is met de werking van een snelkookpan. Tussendoor kun je de deur niet openen. Het is dus niet mogelijk om gerechten met een verschillende bereidingstijd tegelijkertijd klaar te maken. In de drukloze stoomoven kan dat wel. Er zijn modellen met waterreservoir en er zijn er die je kunt aansluiten op de waterleiding en de afvoer.

Magnetron
Een magnetron zal in maar weinig huishoudens ontbreken. Een (combi)magnetron gebruikt microgolven, die kleine deeltjes van het voedsel in beweging brengen. Door de wrijving die ontstaat wordt het voedsel verwarmd. Smaak, vitaminen en voedingsstoffen blijven door deze techniek grotendeels behouden. In de magnetron zit een draaiplateau voor een optimale verdeling van de microgolven. De magnetron is geschikt voor koken, opwarmen en ontdooien. Voor koken is een vermogen van 750 Watt vereist. Met een combinatieoven beschik je over een oven/grillfunctie en magnetron. Met de magnetron wordt het gerecht snel gaar en de grill zorgt voor een bruin korstje. Nadeel is wel dat je niet gelijktijdig over een magnetron- en ovenfunctie kunt beschikken.

Fornuizen
Ze zijn niet meer weg te denken uit de thuiskeuken: fornuizen die in een restaurantkeuken niet zouden misstaan. Met name maat XXL (denk 150 cm breed) staat volop in de belangstelling. Het aardige is: ze zijn vrijwel custom made. Een of meerdere oven, het soort oven, gas, inductie, frituurpan, teppan Yakki-plaat, wokbrander: al deze zaken kunne naar believen worden gecombineerd tot het ideale kooktoestel ontstaat. En dan is er nog de uiterlijke verschijningsvorm: kies professioneel roestvrij staal zonder toeters en bellen of een nostalgische geëmailleerde uitvoering in een opvallende kleur. De mogelijkheden zijn oneindig bij de nieuwe labels en de merken die op een lange historie kunnen bogen.

Bron: Uw Keuken |

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide