1775
Siemens
Gepubliceerd: 03-09-2012 Laatste update: 25-04-2017

De tijd dat een fornuis standaard uit vier pitten bestond ligt inmiddels ver achter ons. Tegenwoordig stel je gewoon je eigen kookcentrum samen. Kookplaten worden aangevuld met wokbranders, friteuses en een grilplaat. Of met de nieuwste keukentrend: de Japanse Teppan Yaki.

Japanse restaurants zijn in opmars in ons land. En dat is niet vreemd. De Japanse keuken staat immers niet alleen bekend om zijn verfijnde smaak, maar ook om zijn lichte en gezonde recepten. Bij Japans koken draait alles om de eenvoud. Groente, vlees en vis moeten vers zijn en komen zo kort mogelijk met de bakplaat in aanraking, waardoor zoveel mogelijk vitaminen en mineralen behouden blijven. Teppan Yaki betekent grillen op de bakplaat. Het past perfect in een gezond dieet, want er is slechts één eetlepel olie nodig om groenten, vlees en vis te bereiden. Steeds meer mensen in het Westen nemen deze kooktechniek over en zo verovert de Teppan Yaki plaat ook een plaats in de Europese huishoudens.

Eenvoudig en exact
Verschillende merken brengen een Teppan Yaki plaat voor consumenten op de markt. De plaat heeft een zeer precieze temperatuurinstelling, waardoor het bereiden van Japanse gerechten erg gemakkelijk wordt. De meeste Teppan Yaki platen hebben twee separaat instelbare temperatuurzones, zodat u bijvoorbeeld snel vlees kunt aanbraden, terwijl u er naast groenten langzaam kunt laten smoren. De Teppan Yaki plaat is zeer duurzaam. Hij is uiteraard prima bestand tegen harde spatels en ander gereedschap en is door het gladde oppervlak gemakkelijk schoon te houden. Een Teppan Yaki plaat mag eenvoudigweg niet meer ontbreken in de keuken van de moderne hobbykok.

Kies uw kooksysteem
De Teppan Yaki plaat is maar een van de opties die u kunt kiezen voor uw op maat gemaakte kookcentrum. Een veel gekozen element is de wokbrander. Wokken deed al veel eerder zn intrede in onze keuken en daarom kiezen veel mensen nu al standaard voor een wokbrander. Er zijn wokbranders op gas, maar er zijn ook inductiewokbranders. De "wokbrander" is dan vaak in de kookplaat uitgehold een soort kuiltje dus waar de bijgeleverde wok precies in past. Zowel gas als inductie hebben als voordeel dat er snel een hoge temperatuur bereikt kan worden en dat de temperatuur zich nauwkeurig laat regelen. Ook kiezen steeds meer mensen voor een ingebouwde friteuse. Wist u trouwens dat frituren helemaal niet ongezond hoeft te zijn? Als u vloeibaar frituurvet gebruik met onverzadigde vetzuren op de juiste temperatuur frituurt en regelmatig het vet vervangt, kan een frietje op zn tijd absoluut geen kwaad.

Welke warmtebron?
Vroeger moest u bij de aanschaf van het fornuis een keuze maken: kies ik voor een keramische kookplaat, voor inductie of voor gas? Door de komst van het modulaire kooksysteem is dat niet meer nodig. U kunt namelijk voor meerdere warmtebronnen tegelijk kiezen. Wilt u de kookplaten op inductie, maar de wokbrander op gas? Geen probleem. U kiest per module welke manier van koken het beste bij u past. De ideale kookplaat is gewoon een kwestie van kiezen en combineren.

Verbeterde techniek
Of u nu kiest voor gas, inductie, of keramisch - of een combinatie ervan - alle manieren van koken hebben de afgelopen jaren een behoorlijke technologische vooruitgang ondergaan. In Nederland kiezen veel mensen nog altijd voor gas, bijna driekwart van de bevolking. Dat is niet vreemd. Nederland heeft een traditie als het om gas gaat. Een uitgebreid gasnetwerk zorgt ervoor dat vrijwel ieder huishouden op gas kan koken. En het is eenvoudig. De warmte is namelijk goed te doseren. Veel mensen vinden het prettig dat het zichtbaar is wat er gebeurt: je ziet immers dat de vlam harder of zachter gaat branden. Nadeel van gasbranders is dat ze wat onhygiënischer zijn. Daarom staan gasbranders tegenwoordig vaak op een glaskeramische ondergrond. Dat is namelijk zeer onderhoudsvriendelijk. Een andere verbetering is de zogenoemde veiligheidsvlam. Als de vlam per ongeluk uitgaat, wordt de gastoevoer automatisch afgesloten. Zo voorkom je dat er een onveilige situatie ontstaat.

De opmars van inductie
Inductie is elektrisch koken met behulp van een magnetisch veld. Deze manier van koken wint terrein in de Nederlandse keuken. Door een verbeterde techniek heeft inductie tegenwoordig dezelfde voordelen als koken op gas. Koken met inductie betekent namelijk dat je de warmtebeheersing en de warmteverdeling heel nauwkeurig kunt sturen. Inductie heeft nog eens als bijkomend voordeel dat de verwarming sneller gaat dan bij gas. Water kookt ongeveer een derde keer zo snel als op een gaskookplaat. Ook steeds meer professionele koks kiezen tegenwoordig voor inductie. Misschien dat deze manier van koken het oer-Hollandse gas ooit van de troon gaat stoten. Verschillende specialisten zijn het eens dat dit de nieuwe manier van koken is.

Bron: Vereniging comfortabel wonen

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide