223
 IKEA zet de knop om en verkoopt geen gaskookplaten meer
Gepubliceerd: 18-01-2024

Vanaf 2024 is het een nieuwe realiteit in de winkels van IKEA Nederland: geen gaskookplaten meer te koop. Dit besluit, aangekondigd in september 2023, is nu een feit en markeert een belangrijke stap in de richting van duurzaamheid. Dit besluit sluit naadloos aan bij de nationale milieudoelstellingen om in 2030 anderhalf miljoen woningen en gebouwen gasvrij te maken. Maar wat betekent dit nu precies voor jou als consument? En hoe draagt het bij aan een gezonder leefklimaat in huis?

Lucht in huis: frisser zonder gas

Eén van de redenen voor deze omschakeling is de impact van koken op gas op de luchtkwaliteit in huis. Onderzoek van TNO wijst uit dat elektrisch koken, vooral inductie, veel vriendelijker is voor de binnenlucht. Gas koken laat namelijk stoffen vrij die de kans op astma, longklachten en hart- en vaatziekten kunnen verhogen. Met deze stap wil IKEA Nederland bijdragen aan jouw gezondheid en die van je familie.

De toekomst is elektrisch: Nederland als voorloper

Interessant is dat Nederland het eerste land is waar IKEA deze duurzame stap zet. IKEA's keuze om enkel inductiekookplaten te verkopen, is een stimulans voor consumenten om over te stappen naar elektrisch koken. Maar waarom precies inductie?

Inductiekoken: efficiënt, veilig en duurzaam

Inductie is niet alleen de zuinigste vorm van elektrisch koken, maar ook nog eens super veilig en gebruiksvriendelijk. Hier zijn enkele voordelen op een rij:

  1. Energie-efficiëntie: Inductie gebruikt elektriciteit efficiënter dan traditionele elektrische kookplaten.
  2. Snelle opwarming: Water kookt sneller op inductie – handig voor de snelle chef!
  3. Veiligheid: Geen open vlam betekent minder brandgevaar. Bovendien schakelt de kookplaat automatisch uit als er geen pan op staat.
  4. Makkelijk schoonmaken: Glad oppervlak zonder randjes en kieren betekent dat je in een veeg klaar bent.
  5. Precieze temperatuurcontrole: Voor de fijnproevers onder ons, een zegen!

Groene stroom en IKEA's zonnepanelen

Om het plaatje compleet te maken, biedt IKEA ook zonnepanelen aan. Zo kun je je inductiekookplaat voeden met zelfopgewekte groene stroom. Een win-win voor het milieu en je energierekening.

IKEA's duurzame missie

De stap om gaskookplaten uit het assortiment te halen past binnen een grotere missie van IKEA Nederland. Eerder besloten ze al uitsluitend ledverlichting te verkopen en stopten ze met de verkoop van eenmalig gebruik producten, zoals niet-oplaadbare alkalinebatterijen. Zo zet IKEA stap voor stap richting een duurzamer assortiment.

Wat betekent dit voor jou?

Als je een nieuwe keuken overweegt of je huidige kookplaat moet vervangen, is het goed om te weten dat inductie niet alleen een milieuvriendelijke keuze is, maar ook een slimme investering voor de lange termijn. Het draagt bij aan een gezondere leefomgeving en vermindert je energieverbruik.

IKEA helpt je niet alleen met een duurzamere keuze, maar ook met tips en hulp bij de installatie. Denk aan advies over de juiste pannen voor inductie, en hoe je het beste kunt koken op een inductiekookplaat. Dit alles met de bekende IKEA-kwaliteit en -service.

In een notendop: IKEA Nederland zet grote stappen naar een duurzamere toekomst en nodigt jou uit om mee te doen. Dus, klaar voor de overstap naar inductie?


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide