3971
Con@ctivity Miele
Gepubliceerd: 01-09-2012 Laatste update: 17-07-2017

Is een keuken vol superluxe apparatuur en gadgets per se milieuonvriendelijk? In tegendeel zou je bijna denken. Fabrikanten proberen elkaar de loef af te steken met vindingen die water en energie besparen. Daarmee lopen ze vooruit op regels van de overheid die strenger en strenger worden.

Communicatief
Con@ctivity van Miele is een slim communicatiesysteem tussen afzuigkap en kookplaat. De apparaten worden daarvoor beide voorzien van een communicatiemodule. De voor de kookplaat gekozen stand wordt aan de afzuigkap doorgegeven, die het afzuigvermogen daar op afstemt. De communicatie verloopt via het elektriciteitsnet; een extra aansluiting is niet nodig.

Volautomatisch
Miele toonde op de internationale keukenbeurs Living Kitchen huishoudelijke apparaten die geschikt zijn voor smart-grid. De was- en droogautomaten en afwasautomaten weten wanneer het qua energierekening gunstig is om te draaien en starten dan automatisch. Het is mogelijk deze huishoudelijke apparaten bijvoorbeeld via iPhone of iPad aan te sturen (InfoControl Plus). Desgewenst worden storingen zelfs automatisch aan het servicecenter doorgegeven.

Over de kook
De kokendwaterkraan is hot. Elk jaar komen er nieuwe modellen bij. Ook Dornbracht heeft een uitvoering gepresenteerd die net weer anders is van vormgeving en functie: Tara. Deze is recent opgenomen in de collectie van Dekker Zevenhuizen.

Een kokendwaterkraan kost per jaar 92-280 kWh aan stand-by verbruik, maar kan toch energie besparen. Bijvoorbeeld als je meerdere keren per dag kleine hoeveelheden water kookt (één kopje) én als je geregeld meer water kookt dan nodig, wat natuurlijk al snel het geval is (bron: www.milieucentraal.nl). Waterbesparend is een kokend waterkraan meestal wel. Bij een normale kraan duurt het meestal even voordat de straal echt heet is, waardoor er relatief veel water ongebruikt door de afvoer stroomt

Waterbesparend
De Hansadesigno is door de karakteristieke boogvorm een blikvanger pur sang. Techniek stond desalniettemin op de eerste plaats. Met een speciaal besturingspatroon kan maar liefst 50% energie en water worden bespaard. Een lichte weerstand in het midden van het hendeltraject beperkt het uitloopvolume tot ongeveer vijf liter per minuut (Hansa).

Stoomoven
Een stoomoven kan energiezuinig zijn, als het een hogedrukstoomoven is. Deze kookt niet alleen met stoom, maar kan ook druk opwekken om het eten sneller te garen. Door het hoge rendement is een hogedrukstoomoven energiezuiniger dan een inductiekookplaat. Bijkomend voordeel is dat je de hele maaltijd in één keer kunt bereiden. Er is geen aparte pit of kookzone nodig voor elk onderdeel (bron: www.milieucentraal.nl).

Magnetron
Voordeel van een magnetron is dat deze alleen het voedsel opwarmt, dus niet de schaal, lucht en ovenwanden. Het rendement is daardoor ruim vier keer zo groot als van een elektrische oven. Een combimagnetron met heteluchtfunctie is het milieuvriendelijkst: deze bespaart energie doordat hij de warmte efficiënter gebruikt (bron www.milieucentraal.nl).

Hoogste gasrendement
Het Nederlandse merk Pelgrim brengt met Greenlife een serie milieuvriendelijke apparaten op de markt. Zo zijn de kookplaten uitgerust met speciale A-plusbranders uit één stuk voor het hoogste gasrendement en een snellere aankooktijd. Fijn zijn ook de pandragers over de volle breedte, waardoor de pannen moeiteloos zijn te verschuiven en de plaat makkelijk is te reinigen.

Timemanagement
De nieuwe gas-op-glas kookplaten van Atag nemen timemanagement wel erg serieus. Elke pit heeft een eigen timer die zichzelf automatisch uitschakelt wanneer de ingestelde kooktijd is verstreken zodat geen energie wordt verspild. Deze 111 cm brede panoramische HG111MDA is perfect geschikt voor inbouw in een kookeiland.

Gas + inductie
Gemiddeld verbruikt een gaskookplaat jaarlijks 37 kuub gas en een elektrische kookplaat 200 kWh stroom. Koken op gas is dus milieuvriendelijker. Het allervriendelijkst is koken op gas onder glas. Daarbij ligt een glasplaat over de gaspitten heen en kan er geen warmte om de pan heen wegstromen.

Overzichtelijk
Koelspecialist Liebherr introduceert de UIK1550. Deze onderbouwkoeler (119 liter) is bijzonder vanwege de uittrekbare lade in plaats van een deur. Alles is overzichtelijk binnen handbereik, ook de achterste rij, waardoor onnodig zoeken met een open deur wordt voorkomen. De Soft Telescopic-lade wordt de laatste paar centimeter automatisch dichtgetrokken. Ook daardoor wordt onnodig energieverbruik voorkomen. De energieklasse is dan ook A++ (Buram Electro).

Koelen & milieu
AIs een grote koelkast per se een energieverslinder? Een Walk-in-Fridge is ook leverbaar met een koelsysteem gebaseerd op watertechniek. Het waterverbruik van deze motor is gelijk aan de jaarlijkse consumptie van één persoon. Het systeem kan worden gekoppeld aan een gesloten vloerverwarming. Bijkomend voordeel is dat het gebruikte water wordt teruggepompt in het verwarmingssysteem met een temperatuur van 40 graden Hierdoor wordt het huis met één graad bijverwarmd.

Vaatwassers
Eerlijk is eerlijk, afwassen met de hand is in bijna alle gevallen beter, maar technische innovaties maken de nieuwe generatie afwassers aanmerkelijk minder energieverslindend. Zo zijn er modellen die zijn aangesloten op de warmwaterkraan en niet zelf het water hoeven te warmen. Dat kan elektriciteitsverbruik tot 25% verlagen.

Afzuigkappen met katalysator
Axiair afzuigkappen zijn steeds vaker standaard voorzien van een geïntegreerde Domaplasma powered by plasmaNorm-katalysator. Goed nieuws, want deze wasemkappen zijn vrijwel onderhoudsvrij, duurzaam, milieuvriendelijk, energiebesparend en stil. Dit model heeft een netto circulatie-capaciteit van 900 m3/uur en is er als wand- en eilandversie.

Als het aan de overheid ligt is elke woning op termijn klimaatneutraal. Bij dat streven past een wasemkap met katalysator. In een speciale vetfilter worden de kookdampen en de afgezogen lucht ontdaan van vaste deeltjes, vetten, oliën en andere verontreinigingen. In de katalysator wordt vervolgens een speciaal reactie- en oxidatieproces op gang gebracht, waardoor de geuren uiteen vallen en veelal aanwezige verontreinigingen (bacteriën, schimmelsporen, virussen) worden vernietigd. Dat proces gaat door zolang de afzuigkap aanstaat en de lucht brandzuiver is. Dit systeem is zeer energiezuinig omdat er door het ontbreken van een afvoerkanaal naar buiten geen enkel warmteverlies is vanuit de woning. Dat betekent 100% energiebesparing met betrekking tot de verwarming tijdens de stookperiode.

Meer weten over energieën milieu in het dagelijks leven? Kijk op www.milieucentraal.nl. Op deze site is een schat aan informatie te vinden, onderverdeeld in overzichtelijke rubrieken.

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide