4901
Koelen
Gepubliceerd: 03-08-2017

Koelen & vriezen Welke deur in huis wordt het meeste gebruikt? Inderdaad de deur van de koelkast. Want hierin staan spullen die we iedere dag gebruiken. Alle tips, trends en laatste nieuws over koelkasten hebben we voor u op een rij gezet. Want de ontwikkelingen op het gebied van koelkasten volgen elkaar snel op.

Doe de deur dicht
Moderne koelkasten zijn sinds 1980 maar liefst 60% zuiniger geworden. Dit is te danken aan een verbeterde isolatie, geoptimaliseerde compressoren en de toepassing van (micro-) elektronica. Maar het echte energieverbruik hangt meer af van de manier waarop de koelkast wordt gebruikt dan van de technische voorzieningen. Als de koelkast vaak open en dicht gaat, lang openstaat of wordt gevuld met warme levensmiddelen, dan loopt het verbruik direct op. Het loont dus om bewust met de koelkast om te gaan en hem niet open te laten staan tijden een snelle slok uit de fles.

Temperatuurzones
Vrijwel alle fabrikanten werken tegenwoordig met gescheiden koelsystemen voor vriezen en koelen die los van elkaar zijn in te stellen. Een koelkast heeft daarbij verschillende temperatuurzones. Bij de meeste koelkasten is het achterin kouder dan voorin en bovenin warmer dan onderin. Voordeel hiervan is dat de beste bewaartemperatuur (circa 5 ?C) niet voor alle levensmiddelen gelijk is: vlees en vis vragen om een lagere bewaartemperatuur dan (smeerbare) boter, kaas en eieren.

inspiratiebrochures1.png

Tegenwoordig zijn er ook koelkasten met een nul graden zone. In deze zone kunnen levensmiddelen die snel bederven twee tot driemaal langer goed worden gehouden dan onderin een conventionele koelkast. Bovendien blijven smaak, vitaminen en andere bouwstoffen langer behouden. Hierdoor kan het biefstukje dat op vrijdag wordt gekocht, zonder invriezen, met geen enkel bezwaar pas op zondag gebakken en gegeten worden.

Amerikaanse koelkast
Een Amerikaanse koelkast is een luxe type koelkast met twee deuren. Deze koelkasten combineren meestal een koel- en een vriesgedeelte. Beide gedeeltes bieden enorm veel ruimte, je kunt hier werkelijk alles in kwijt. Daarnaast is een Amerikaanse koelkast vaak voorzien van allerlei handige snufjes, zoals een waterdispenser waarmee je een heerlijke koud glaasje water kunt tappen, een ijsblokjesmaker om je drankje te kunnen koelen en een door-in-door systeem. Bij dit systeem zit er een luik in de deur. Hierdoor kun je gemakkelijk spullen uit de koelkastdeur pakken, zonder dat je deze helemaal open hoeft te maken.

Trends op koel- en vriesgebied:

Combis zijn in opmars: steeds vaker koopt de Nederlander een koel- vriescombinatie.

Grotere keuze in soorten en maten: overheerste vroeger het beeld van de witte, rechthoekige koelkast. Tegenwoordig is er een grote variëteit aan koelkasten

Van binnen naar buiten: uitwendige temperatuurregelaars nemen de functie van de draaiknop over en zorgen voor een preciezere werking van de koelkast.

Op de graad nauwkeurig: de temperatuur en de luchtvochtigheid binnen de koelkast zijn steeds nauwkeuriger te regelen.

Koele boel: steeds meer koelkasten hebben twee gescheiden koelsystemen, een voor het koelgedeelte en een voor het vriesgedeelte, die los van elkaar ingesteld kunnen worden.

Dynamische koelkasten: bij een koelkast met dynamische koeling zorgen een of twee ventilatoren voor een gelijkmatige verdeling van temperatuur en luchtvochtigheid.

Nul graden vak: levensmiddelen die aan bederf onderhevig zijn, kunnen in dit vak twee tot drie maal langer goed worden gehouden zonder dat ze worden ingevroren.

Zuiniger en milieuvriendelijker: koelkasten zijn sinds 1980 maar liefst 60 procent zuiniger geworden.

CFK- en HFK-vrij: de moderne koelkast is voor meer dan 95% recyclebaar.

De juiste temperatuur krijgen en houden
Vaak is de temperatuur in koelkasten te hoog. Om bederfelijke producten goed te kunnen bewaren, moet de temperatuur in de koelkast tussen de 4 en 7 C zijn. Bij voorkeur het dichtst bij de 4 ?C. Bij die temperatuur wordt de groei van bacteriën en schimmels het meest geremd. Tegenwoordig hebben veel koelkasten displays waarop de temperatuur kan worden afgelezen. Heeft uw koelkast dit niet, dan is er een andere manier om de temperatuur te kunnen meten. Zet een koelkastthermometer in een glas water in het midden van de koelkast. Na circa 12 uur kan de temperatuur worden afgelezen, waarbij de thermometer wel in het glas water moet blijven. De gemeten temperatuur dient dan ongeveer 5 C te zijn.

Koeltips

Zet geen warme producten in de koelkast, maar laat ze eerst afkoelen. Dat voorkomt onnodige rijpvorming en energieverbruik.

Zet producten na gebruik meteen weer in de koelkast. Schenk bijvoorbeeld melk in een beker in plaats van het pak tijdens de lunch op tafel te laten staan. Dan hoeft het niet weer helemaal opnieuw af te koelen. Bovendien verkort een uur buiten de koelkast de houdbaarheid van de melk al met een dag.

Controleer de temperatuur in de koelkast regelmatig op verschillende plaatsen. Gebruik daarvoor een speciale koelkastthermometer (te koop bij de huishoudwinkel en in 2003 nog gratis verkrijgbaar bij het Voedingscentrum). Zet de thermometer in een glas water, en bekijk de temperatuur na bijvoorbeeld een nacht, als de koelkast een tijd heeft dichtgezeten.

Was groente en fruit direct voor gebruik en niet voordat u het in de groentela legt.

De smaak van koude producten is wat minder. Laat het product daarom een half uur voor gebruik op kamertemperatuur komen.

Bewaar bederfelijke producten op de koudste plaatsen. Koelkasten met een *** of **** vriesvak hebben een koeling in de achterwand. Deze koelkasten zijn het koudst achterin en onderin (boven de groentela). Koelkasten met * of ** hebben bovenin een vriesvak met daaronder de koeling. Deze koelkasten zijn boven achterin het koudst.

Houd bereide gerechten goed gescheiden van rauwe producten. Rauwe producten zijn meer besmet dan gare producten. In een gaar product daarentegen kunnen bepaalde bacteriën sneller groeien.

De groentela kan voor ongesneden groenten en fruit gebruikt worden. U hoeft deze niet apart te verpakken. Leg producten die kunnen lekken onderin de koelkast. Leg geen rauw vlees boven bereide producten, zoals toetjes of salades.

Elektriciteitsverbruik per apparaat per jaar in kWh en euros, en het elektriciteitsverbruik per apparaat in euros gedurende een gemiddelde levensduur van 13 jaar.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide