2799
Smeg koelkast

Prachtig natuurlijk, zon vrijstaande koel/vriescombinatie in professioneel roestvrij staal of juist in een opvallende retro kleur. Maar vrijwel onzichtbaar inbouwen kan natuurlijk ook. Een overzicht.

Om de juiste koelkast, diepvriezer of koel/vriescombinatie te kunnen kiezen, is het nodig de eigen leefstijl in kaart te brengen. Vraag een is natuurlijk: hoeveel personen telt het huishouden? Worden inkopen gedaan voor de hele week of wordt meermalen per week een tocht naar de supermarkt gemaakt? Moet de koelkast plaats bieden aan veel flessen en pakken? Wordt er ook groente in bewaard? Bij een gemiddeld gebruik van een koelkast is een inhoud van 60 liter per persoon ongeveer de norm. Ter illustratie: een tafelmodel koelkast heeft een netto inhoud van rond de 130 liter.

Ook de plek waar de koelkast of vriezer komt te staan is van belang. De omgevingstemperatuur is namelijk van invloed op het functioneren van het apparaat. Plaatsing in een warme keuken vraagt om een andere klimaatklasse dan een koele bijkeuken. En dan is er nog zoiets als de beschikbare ruimte. In een kleinere keuken betekent een tafelmodel of onderbouwkoelkast extra werkblad. De meeste mensen benutten deze ruimte door er een kooktoestel boven te plaatsen. Een nadeel is de beperkte vriescapaciteit, al is het mogelijk om ook eenzelfde model vriezer naast de koelkast te plaatsen. Het populairste model is de koel/vriescombinatie, waarbij de koelkast boven het vriesgedeelte is geplaatst.

Inpage_banner_Wonenonline_2023.png

Koelkasten en diepvriezers hebben steeds vaker een afwijkende indeling. Rollende flessen behoren tot het verleden met handige flessenrekken en ook zijn er steeds meer kasten met aparte vakken, lades en rekken voor verschillende levensmiddelen. Bekend is de groentenla, die bij enkele modellen is voorzien van een geribbelde bodem, waardoor de groente meer lucht krijgt, ook aan de onderkant. Er zijn ook koelkasten met lades. Daar past veel in en ook de achterste artikelen zijn makkelijk bereikbaar. Nadeel kan zijn dat u door te stapelen niet helemaal kunt overzien wat erin zit.

De aanduiding witgoed dekt de lading allang niet meer. Koelkasten zijn er in alle kleuren van de regenboog, waaronder aluminium en roestvrij staal. Er zijn bijvoorbeeld prachtige nostalgische jaren 50-modellen, felle kleuren en zelfs exemplaren met allerlei prints. En wat te denken van de vrijstaande tweedeurskoelkasten, compleet met ijsblokjes- en watermachine: de uit Amerika overgewaaide side-by-sides. Voor de liefhebbers zijn er klimaatkasten voor de wijn. Wie helemaal up to date wil zijn, kan zelfs een koelkast met internetverbinding overwegen.

Moderne koel/vriescombinaties hebben gescheiden koelsystemen en zijn daardoor onafhankelijk van elkaar in te stellen. Ook binnenin de koelkast heerst niet per se een gelijkmatige temperatuur. Zelfs de luchtvochtigheid kan variëren. Verschilllende zones zijn ideaal. Een droge koudezone van net boven het vriespunt is ideaal voor het bewaren van vlees en vis. Zon zelfde zone, maar dan met een hoge luchtvochtigheid, is perfect voor groente. In koudezones blijven levensmiddelen gemiddeld twee keer zo lang goed als in een gewone koelkast met een temperatuur van rond de vijf graden Celsius. Een koelkast met verschillende temperatuurzones verbruikt wel meer stroom dan een conventioneel model. Liever een gelijkmatig binnenklimaat? Kies dan een kast met luchtcirculatie. Voordeel is dat nieuwe producten dan sneller op temperatuur zijn. Met de no-frosttechniek behoort het ontdooien van de vriezer tot het verleden. Het intelligente systeem zorgt daar continu zelf voor door middel van luchtcirculatie. Wat dit systeem nog prettiger maakt, is dat bevroren producten niet aan elkaar vriezen en er geen rijpvorming of ijsafzetting ontstaat.

Een aandachtspunt bij de aanschaf van een diepvriezer is de invriescapaciteit. Internationaal is afgesproken dat een vriezer in 24 uur minimaal 4,5 kilo voedingsmiddelen per 100 liter inhoud moet kunnen afkoelen van + 25 °C tot -18 °C. Met sterren wordt aangeduid wat de capaciteit per lade of vak is. In zogenaamde snelvriesvakken kunt u producten zeer snel invriezen. Smaak en kwaliteit blijven op die manier optimaal behouden. Een aantal modellen heeft programmas voor het versneld koelen of invriezen van producten. Als het gewenste resultaat is bereikt schakelt het apparaat automatisch weer terug naar de juiste temperatuur.

Energielabel
Bij de aanschaf van een koelkast of diepvriezer is het verstandig te letten op het Energielabel en het formaat. De zuinigste apparatuur heeft een A++ Energielabel. Een groot koel- of vriesapparaat gebruikt meestal meer energie dan een kleine in dezelfde energieklasse. En een koel- of vriesapparaat met veel sterren verbruikt méér dan een met weinig sterren in dezelfde energieklasse. Ideaal is een temperatuur van vier graden Celsius. Een lagere temperatuur kost onnodig energie, bij een hogere temperatuur zal voedsel te snel bederven. Ontdooi ingevroren producten in de koelkast. De kou die vrijkomt, gebruikt de koelkast voor koeling en ook dat bespaart weer energie.

Bron: Uw Keuken

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners