Italiaans keukenapparatuur merk Smeg viert haar 70e verjaardag samen met het iconische merk Disney dat ook een mijlpaal te vieren heeft – samen creëren zij een jubileum koelkast in gelimiteerde oplage.

Het retro design van toen met de duurzame en slimme technieken van nu: de ETNA Retro collectie koel- en vriesproducten geeft je huis kleur. In de jaren ’60 was de keuken vooral functioneel en efficiënt. Nu is het de centrale plek in huis waar we gezond koken, gezellig eten en urenlang praten met familie en vrienden. We experimenteren met ingrediënten en mixen vintage stukken met de industriële look. De nieuwe ETNA Retro lijn past dan ook perfect in deze manier van leven. Duurzame (A++) koeloplossingen met superhandige functies in een retro jasje. Dankzij het design én de verschillende formaten en kleuren is deze eyecatcher ook gewild in de woon- en werkkamer. 

We hebben er allemaal wel eentje in huis staan, een koelkast. Soms van die enorme Amerikaanse modellen met een ijskblokjesmachine ingebouwd, of van die ienimieni modellen waar precies 1 blikje cola in past. Kortom koelkasten zijn er in verschillende vormen en maten en wij zetten er een aantal op een rijtje.

Individualiteit staat hoog in het vaandel, ook als het gaat om onze leefomgeving en levensstijl. Consumenten kunnen hun persoonlijkheid en stemming nu ook laten spreken door de kleur van huishoudelijke apparaten zoals koelkasten. Dit jaar introduceert Bosch de eerste koel-vriescombinatie met eenvoudig verwisselbare deurfronten in verschillende kleuren: de Vario Style-koelkast. Negentien sprekende kleuren –van Sunflower tot Cherry red en Pearl night blue– bieden de mogelijkheid om de keuken makkelijk een hedendaagse en trendy uitstraling te geven. Groen is op dit moment een bijzonder populaire kleur en het Pantone-kleureninstituut heeft zelfs de kleur 'Greenery' tot kleur van het jaar 2017 gekozen*. Met de Vario Style-kleuren Mint green en Lime green kunnen consumenten twee trendy groentinten makkelijk integreren in hun keuken en komen ‘groene’ eigenschappen als vitaliteit, versheid en een bewuste levensstijl terug.

Maar weinigen zullen de koelkast zien als het product in huis dat het gezinsleven drastisch heeft veranderd. Maar de innovaties die er in de afgelopen zestig jaar bij koelkasten hebben plaatsgevonden maken dit product tot een functioneel, ergonomisch en milieuvriendelijk product. Met de technologische vooruitgang vandaag de dag, en om aan de verwachtingen van de veeleisende consument te voldoen, richten de makers zich meer dan ooit op het verbeteren van het gemak door de bruikbaarheid en toegankelijkheid bij koelkasten te verbeteren.

Koelen & vriezen Welke deur in huis wordt het meeste gebruikt? Inderdaad de deur van de koelkast. Want hierin staan spullen die we iedere dag gebruiken. Alle tips, trends en laatste nieuws over koelkasten hebben we voor u op een rij gezet. Want de ontwikkelingen op het gebied van koelkasten volgen elkaar snel op.

Prachtig natuurlijk, zon vrijstaande koel/vriescombinatie in professioneel roestvrij staal of juist in een opvallende retro kleur. Maar vrijwel onzichtbaar inbouwen kan natuurlijk ook. Een overzicht.

Met deFAB28 Blackboard, één van de laatste aanwinsten in deFAB familie,heeft Smeg een speels nieuw communicatieplatvorm voor in huis geïntroduceerd. Berichten als“de melk is op”en“ik hou van jou” komen toch veel beter over als je ze schrijft op de koelkast dan dat je ze verstuurd via WhatsApp? Smeg biedt de perfecte oplossing door de koelkast om te toveren in een krijtbord. De buitenkant van deFAB28RDBB koelkast is voorzien van een speciale krijtverf waardoor de koelkast verandert in een memobord waarop, met de meegeleverde set kleurrijke krijtjes, eindeloos berichtjes kunnen worden uitgewisseld. De speciale laag krijtbordverf is niet alleen leuk en handig, maar ook nog eens vrij van toxische en schadelijke stoffen, krasbestendig, slijtvast en bestand tegen contact met voedsel, zweet of koude vloeistoffen. Daarnaast beschermt de krijtbordverf de koelkast tegen de effecten van zonlicht en zeelucht, waardoor op bijna iedere locatie genoten kan worden van deze speciale koelkast.

DeSmegFAB28 BlackboardKoelkast is niet alleen bijzonder mooi, maar met energieklasse A++ ook zeer energiezuinig. De koelkast heeft een koelgedeelte van 222 liter en een geïntegreerd vriesvak van 26 liter.

Ja echt, dit is een koelkast! En wat voor één: de Marshall Fridge Koelkast lijkt sprekend op een gitaarversterker van het meest legendarische Rock ’n Roll merk aller tijden. Geniaal afgewerkt met vele details. De meest briljante koelkast ooit!

De Marshall Fridge is de perfecte koelkast voor in je oefenruimte, in je keuken of gewoon in je woonkamer. Zolang ie maar in het zicht staat!

Over de looks hoeven we het eigenlijk maar kort te hebben, beelden zeggen in dit geval meer dan woorden. De koelkast is een regelrechte look-a-like van de gitaarversterkers van het legendarische merk Marshall! De koelkast is werkelijk fantastisch afgewerkt met details als:

Originele Control knoppen (die tot 11 lopen, Rock ’n Roll!);
Originele On/Off switch;
Origineel Marshall logo;
Exact hetzelfde luidsprekerdoek en zwart vinyl dat je kent van de apparatuur;
Handtekening van Jim Marshall himself op het controlpaneel!

Koelkast specificaties
De koelkast beschikt over 2 full-size legplanken. Eén van deze planken (van tempered/gehard glas) kun je verstellen. Daarnaast beschik de koelkast over een half-size legplank. Alle planken beschikken over een lekrand.

Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de huishoudens irritaties heeft over de indeling van de (koel)kast. Samsung heeft met de Food ShowCase een koelkast ontwikkeld om moderne gezinnen soepel en relaxed te laten functioneren.

De meeste discussies over het huishouden gaan over de organisatie in de keuken, zo blijkt uit een recent onafhankelijk onderzoek*. In 40% van de gevallen kan een effectieve indeling van de koelkast dit probleem ondervangen. Maar liefst 60% van de huishoudens geeft aan dat het niet kunnen vinden van producten een bron van irritatie is. De Food ShowCase zijn dit soort ruzies te voorkomen, met de handige laden grijp je nooit meer mis. De familievriendelijke koelkast is zo ingedeeld dat je altijd direct vindt wat je zoekt. Om te beginnen met een verdeling in een ShowCase en een InnerCase, waarbij de eerste is bedoeld voor producten die je vaak nodig hebt en de tweede voor minder frequent gebruikte spullen. Op zijn beurt bestaat de ShowCase weer uit drie zones: een Cooking Zone, een Family Zone en een Kids Zone.

“De keuken is voor veel moderne gezinnen het middelpunt van het huishouden,” zegt Rob de Klijn, Country Director Huishoudelijke Apparaten van Samsung Nederland. “Binnen de keuken is de koelkast dan weer erg belangrijk, vooral rond etenstijd. Vanuit deze gedachte hebben we de Food ShowCase ontworpen. We hebben veel onderzoek gedaan naar wat moderne gezinnen nodig hebben en dat hebben we vertaald naar een gebruiksvriendelijke koelkast, die niet alleen in optimale zones is opgedeeld, maar waarin ook optimaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare ruimte. Zo zijn er in de Food ShowCase geen ‘dode’ ruimtes, zoals je die in vrijwel alle koelkasten nog steeds ziet.”

Uit het Samsung onderzoek kwamen nog meer opvallende resultaten, een greep daaruit:

84% van de Europeanen beweert dat hun keuken goed georganiseerd is, terwijl in bijna tweederde van de huishoudens het niet kunnen vinden van producten in de (koel)kast de grootste bron van ergernis is
53% van de Europeanen durft zijn koelkast niet in gezelschap te openen
Een kwart van de respondenten geeft toe dat ze vaak items opstapelt in kasten of hun koelkast, zodat ze uit het zicht zijn
In 54% van de Europese huishoudens is het terugplaatsen van lege verpakkingen in de (koel)kast een grote bron van ergernis
Bijna de helft (49%) van de huishoudens heeft irritaties over het niet weggooien van producten die over de datum zijn

*Het onafhankelijke onderzoek is in 5 Europese landen uitgevoerd door Kantar Media, onder 1.000 respondenten per land.

Bewust koken, minder vaak uit eten; We nemen verschillende initiatieven om zowel geld als het milieu te besparen en om voedselverspilling te voorkomen. Pelgrim wil de consument bewust maken van de voordelen van tijdige vervanging van de koelkast. De Nederlandse fabrikant ziet het als haar verantwoordelijkheid om mensen bewust met keukenapparatuur om te laten gaan en introduceerde de GreenLife serie. Maar niet alleen bij de aanschaf, ook in het dagelijks gebruik en met de keuze voor het juiste apparaat kan veel bespaard worden.

De besparingstips zijn ´evergreens´ die veel mensen al wel kennen, maar die in de praktijk toch nog weinig toegepast worden om zowel het milieu als kosten te sparen. Op www.pelgrim.nlstaat een praktische besparingscalculator om uit te rekenen hoeveel men kan besparen met een energiezuinige koelkast. Klik de gewenste koelkast aan en bereken de besparing. In de periode van 15 mei t/m 15 augustus is er 40% korting op alle inbouwkoelkasten.

Bespaartips

Wie zijn huidige koelkast al meer dan 8 jaar heeft, mag zeker concluderen dat de kwaliteit goed is, maar moet ook onder ogen zien dat er ruim 80 euro op jaarbasis te besparen is. Dankzij de Cool & Fresh lades in de Pelgrim Greenlife modellen blijven groenten 3x langer vers en hoeven dus 3x minder snel weggegooid te worden. Een Amerikaanse koelkast is mooi, maar voor één of twee personen doorgaans te groot en dus een verspilling, zowel financieel als voor het milieu. Kies een koelkast die minimaal aan de A++ norm voldoet. Zet de koelkast, evenals de TV en andere apparaten, bij voorkeur uit tijdens de vakantie.

Best getest

Onlangs kreeg de Pelgrim PKS5178F/PO1 het predicaat ‘Best Getest’ in de categorie inbouw koelvriescombinaties in de Consumentengids van april 2013. Het grote koelvermogen en de zeer goede temperatuurstabiliteit van de vriezer waren de doorslaggevende prestaties van dit A++ Greenlife model.

Meer informatie: Pelgrim
Bron: Vereniging Comfortabel Wonen

Sharp Benelux introduceert een zeer grote vierdeurskoelkast met glazen designdeuren en geïntegreerd lcd-bedieningspaneel, de SJ-FS820V. Dit model behoort tot de grootste vierdeurskoelkasten op de consumentenmarkt en beschikt over het uiterst energiezuinige A++-label. De koelkast is ontworpen voor moderne design-keukens en maakt gebruik van Sharp’s antibacteriële Plasmacluster-technologie en hybride koeling om het voedsel langer vers te houden.

De SJ-FS820V-koelkast heeft een stijlvol ontwerp met glazen deuren, verkrijgbaar in zilver of zwart. Daarnaast onderscheidt de koelkast zich met krachtige LED-verlichting en laag energieverbruik. Sharp laat, als uitvinder van het concept van vierdeurskoelkasten, met haar laatste model zien hoe men optimaal gebruikmaakt van de koel- en bewaarmogelijkheden. Zo wordt de koelkast gekenmerkt door zeer grote compartimenten en een innovatieve indeling, inclusief een automatische ijsblokjesmachine.

Alex van der Noll, Manager Product Marketing Consumer Electronics bij Sharp Electronics Benelux bv: “De koelkast is het grootste apparaat in je keuken. Een koelkast dient daarom niet alleen uitstekend te functioneren, maar moet er ook nog eens goed uitzien. Onze SJ-FS820V volgt dan ook de laatste trends op het gebied van interieurdesign en heeft uitstekende koeleigenschappen in combinatie met een A++-energielabel. Hiermee laten we ook zien hoe belangrijk wij het vinden om producten te ontwikkelen die beter zijn voor het milieu.”

De SJ-FS820V onderscheidt zich door het gebruik van twee unieke technologieën van Sharp: Plasmacluster-technologie en hybride koeling met no frost-technologie. Deze garanderen maximale versheid van voedingsmiddelen en daarmee minder verspilling:

De Plasmacluster-technologie maakt koelkasten hygiënischer doordat het de groei van bacteriën en schimmels beperkt. Het hart van deze technologie wordt gevormd door positieve en negatieve ionen die door de gehele koelkast worden verspreid. Deze breken vieze geuren en schadelijke stoffen in de lucht af en maken bacteriën en schimmels onschadelijk.

Voor hybride koeling is een aluminium plaat achterin de koelkast bevestigd die op een constante temperatuur van 0 °C wordt gehouden. Zo blijft de luchtvochtigheidsgraad op peil in het compartiment dat daarnaast met no frost-technologie gekoeld wordt. Dankzij de hybride koeling droogt voedsel niet uit, waardoor groenten en fruit langer vers blijven en hun smaak behouden.

KitchenAid heeft het nieuwe jaar ambitieus ingezet met Vertigo, een flexibele oplossing om voedsel en wijn uitstekend te bewaren. Enkele smaakmakers? Multifunctionele lades die je kan inzetten om te koelen of in te vriezen. Verstelbare draagplateaus om je koelkast perfect op maat in te delen. En een klimaatbeheersing die knipoogt naar een ondergrondse wijnkelder. Met Vertigo tilt KitchenAid de kunst van het koelen naar een hoger niveau.

Wie van gezellig koken en tafelen houdt, heeft ook behoefte aan een sfeervolle keuken met passende apparatuur. Pelgrim introduceert een nieuwe lijn retro koel- en vrieskasten met het design van toen en de techniek van nu. Achter de authentieke deur met klassiek Pelgrim logo schuilt een koelkast met LED display, antibacteriële wand en een fast freeze functie.

Wie kookt met de beste ingrediënten en producten, weet dat de juiste temperatuur het verschil kan maken. Het ATAG Cooling Center bestaat uit een koeler, een wijnklimaatkast en een vriezer.

Aardbeien, radijsjes en bladsla smaken het lekkerste als zij vers van de markt komen – en nu ook uit de koelkast. Met de volledig nieuw ontwikkelde inbouwkoelkasten zijn de intelligente bewaarmogelijkheden Siemens hydroFresh nu namelijk voor het eerst ook beschik-baar in inbouwkoelkasten. De nieuwe apparaten zijn bovendien buitengewoon flexibel, ergonomisch en fraai ontworpen. En ze zijn uitgerust met de modernste energiezuinige technologie.

Met een schuifregelaar kan het klimaat in de hydroFreshbox perfect op de kwetsbare levensmiddelen worden afgestemd. Het vochtniveau kan zodanig worden ingesteld, dat fruit, groenten en slasoorten langer knapperig en vers blijven. Bijzonder slim is de gegolfde bodem van de transparante lade: deze zorgt voor een gelijkmatige luchtcirculatie in de box. Condenswater wordt altijd in de groeven opgevangen zodat fruit en groenten droog blijven. Het resultaat: levensmiddelen die er langer vers en smakelijk uitzien en ook zo smaken. Omdat vitaminegehalte en voedingsstoffen langer worden behouden, is dit ook beter voor de gezondheid.

Nieuw ontworpen interieur voor meer ruimte
Een perfect overzicht, gemakkelijk bewaren en uitnemen én ruimte waar die nodig is: allemaal kenmerken van het nieuwe interieurdesign in metallic-look. Als u bijvoorbeeld grote voorwerpen zoals flessen of schalen in de koelkast wilt bewaren, dan schuift u het voorste gedeelte van de varioShelf-glasplaat gewoon naar achteren om plek te maken. Net zo eenvoudig trekt u de uitschuifbare plateaus naar buiten om gemakkelijk bij levensmiddelen te komen die achterin de koelkast zijn geplaatst. En de aan de zijkant geplaatste niet-verblindende LED-verlichting laat alles ook nog eens in een nieuw licht zien. Want deze innovatieve verlichting is niet alleen bijzonder duurzaam en stroombesparend, maar door zijn slimme plaats in de zijwanden kan er niets voor worden gezet dat het licht blokkeert. Zo wordt de koelkast perfect verlicht.

Mag het iets comfortabeler zijn?
Met hun geavanceerde technologie voldoen de nieuwe inbouwapparaten aan alle eisen van de moderne huishouding: de nieuwe touchElektronica met het LCD display maakt het instellen van alle functies gemakkelijker dan ooit. Naast de vakantiemodus en de alarmfunctie regelt de elektronica ook de temperaturen van het koel- en vriesgedeelte afzonderlijk van elkaar. En met de lowFrost- en de noFrost-technologie gaat het ontdooien wel heel gemakkelijk – of is dat zelfs helemaal niet meer nodig. Al dit extra gemak gaat echter niet ten koste van ons milieu – alle apparaten hebben minimaal energieklasse A++ en sommigen zelfs A+++.

Om met de woorden van premier Mark Rutte te spreken: “We leven in onzekere en moeilijke tijden”. Iedereen voelt of gaat de effecten van de verschillende bezuinigingsmaatregelen in zijn portemonnee voelen. Onderzoek toont aan dat ruim een kwart van de consumenten probeert te besparen op de leefkosten. Op de stookkosten, de boodschappen, door spaarlampen of zelfs zonnepanelen aan te schaffen. Men staat echter niet stil bij de grootste energieslurper in het huishouden: de koel- en vrieskast. Dit is een apparaat dat altijd aanstaat: 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. En waarop tientallen euro’s te besparen zijn.

Koel- en vrieskasten 72% zuiniger
Ongeveer een derde van de koel- en vrieskasten in Nederlandse huishoudens is tien jaar of ouder. In de afgelopen vijftien jaar zijn deze grootverbruikers in het huishouden zodanig verbeterd dat ze 72% zuiniger geworden zijn. De afname van het energieverbruik zien we terug in het energielabel. Sinds 1 juli 2012 is het voor fabrikanten als Bosch niet meer toegestaan om koel- en vriesapparatuur met energieklasse A of lager te verkopen aan de handel. Dat maakt A+ tot het minst zuinige label voor koelen en vriezen. En A+++ tot het aller-zuinigste.

Lagere energierekening
Een consument die heel zuinig uit denkt te zijn met een A+ koelkast heeft het dus bij het verkeerde eind. Een A+++ koelkast is maar liefst de helft zuiniger dan een A+ koelkast. Dit vertaalt zich ook in de besparing. Wanneer de consument zijn oude koel- en vrieskast vervangt door een apparaat uit de zuinigste klasse, dan kan hij ongeveer €100, -per jaar besparen op zijn energierekening.

En het milieu profiteert hier ook van. Ter illustratie: de hoeveelheid energie die nodig is om een koelkast te produceren is ruim 200 kWh. Het verschil in verbruik van een nieuw energiezuinig apparaat ten opzichte van een oud apparaat bedraagt minimaal 100 kWh per jaar. Dat betekent klimaatwinst na twee jaar.

500 miljoen in zuinige apparatuur Bosch heeft het grootste aanbod energiezuinige koel- en vrieskasten in de markt; maar liefst 70% van het assortiment valt in energieklassen A++ en A+++. Zo verbruikt de nieuwste koelkast de helft minder energie dan een spaarlamp. Het merk heeft wereldwijd 500 ingenieurs aan het werk die zich uitsluitend met innovatie bezig houden. De komende vijf jaar wordt er 500 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van zuinige apparatuur.

Keep it cool, horizontally... Schuiven met flessen, groenten en vlees in de koelkast is er vanaf nu niet meer bij. Want met de komst van de Cooling Drawer is er een horizontaal ladensysteem op de markt. Het revolutionaire koelingsysteem met twee schuifladen en twee bewaartemperaturen zorgt ervoor dat alle frisdranken, eieren en andere (dag)verse producten op de juiste temperatuur worden gekoeld.

Het innovatieve ladensysteem geeft de gebruiker een duidelijk overzicht van alles wat er in deze horizontale koelkast aanwezig is. De doorzichtige glasplaat van de bovenste plank laat in één oogopslag zien wat er in de onderste lade van de Cooling Drawer wordt bewaard.

De Cooling Drawer is 90 centimeter breed en daarom makkelijk in te bouwen. Met de frontpanelen met een roestvrijstalen afwerking is de Cooling Drawer een lust voor het oog in elk type keuken.

Het systeem is niet alleen een nieuwe dimensie in de hedendaagse keuken, maar daarnaast ook uitermate milieubewust. Ingedeeld in energieklasse A+, verbruikt de Cooling Drawer 25% minder energie dan een gemiddelde koelkast uit de A-klasse.

Ariston
Ariston is een merk van Indesit Company, dat hiermee Europees marktleider is in het segment van inbouwapparatuur. Flexibiliteit en gebruiksgemak kenmerken de apparaten van dit merk. De elegante hightech ontwerpen zijn een stijlvolle toevoeging voor elke moderne keuken.

De beschrijfbare Graffiti-koelkasten van Indesit zijn nu extra interessant voor voetballiefhebbers. Het nieuwste model, de BAN 13 GOL, is uitgerust met een magnetisch speelveld. Op dit veld kunnen voetballiefhebbers niet alleen hun favoriete opstellingen op de koelkastdeur maken, maar bijvoorbeeld ook scores en standen bijhouden. Om helemaal in de WK-sfeer te blijven, heeft de pennenhouder/wisser de vorm van een voetbal. Het speelveld is na het WK eenvoudig te verwijderen, waarna een enorm memobord overblijft. De koelkastdeur is voorzien van een speciale coating, waarop gebruikers naar hartenlust kunnen schrijven en tekenen.

De Indesit Graffiti-koelkasten zijn in alle betekenissen cool. De deur biedt alle ruimte voor favoriete recepten, telefoonnummers en boodschappenlijstjes, waardoor geen enkele koelkast hetzelfde is. Het persoonlijke karakter van deze energiezuinige koelkasten gaat niet ten koste van de functionaliteit. Ze bieden meer ruimte, meer functies en meer koelkracht.

Daarnaast zijn de Indesit Graffiti-koelkasten uitgerust met het ICE3 systeem. Het revolutionaire ijsblokjessysteem van Indesit waarvan de ijsblokjeshouders zich in de binnendeur van het vriesgedeelte bevinden. Dit systeem bespaart ruimte binnenin de vrieslades. Het design is daardoor praktisch en hygiënisch, de ijshouders kunnen worden afgesloten en dit voorkomt knoeien.

De keuken van nu wordt naast het gebruik voor koken steeds meer ingericht als leefruimte. De grenzen tussen wonen en koken vervagen waardoor de woonkeuken steeds meer terug in beeld komt. De huidige keukenprogrammas bieden een enorme verscheidenheid aan keukenstijlen, hierbij spelen comfort, functionaliteit en gezelligheid een grote rol in het ontwerp van de keuken. Daarbij heeft de keuze voor de juiste apparatuur een belangrijk aandeel in het design, gemak en uitstraling van de keuken.

We kopen LED lampen, wassen op 30C en zetten de verwarming een graadje lager maar vergeten één van de grootste energieverbruikers in ons huis: de koelkast. We realiseren ons te weinig dat een koelkast het enige apparaat in de keuken is dat 24 uur per dag, 365 dagen per jaar werkt. De koel- en vriesapparatuur is één van de meest vooruitstrevende producten op dit gebied. Het loont dan ook de moeite om te kijken wat u kunt besparen met aanschaf van een superzuinig koelkast.

Koel- en vriesapparatuur is onder te verdelen in twee categorien: Inbouw, te integreren achter dezelfde designpanelen als alle andere bergruimte of de tweede categorie: Vrijstaand, het design apparaat dat als eyecatcher los in de keuken staat. Een mooi voorbeeld van zon eyecatcher zijn de Side-by-Side modellen in een Europees jasje.

De koelkast is één van de belangrijkste toevoegingen van het design en comfort in de keuken. Steeds meer koelkasten hebben een unieke uitstraling dankzij nieuwe technologieën zoals in de zijwanden geïntegreerde LED-lichtzuilen die zo geconstrueerd zijn dat de gehard glazen draagplateaus op ieder niveau verstelbaar zijn. De verlichting is niet alleen energiezuinig maar heeft ook een lange levensduur. De edelstalen design koelkasten hebben een SmartSteel front waardoor vingerafdrukken nagenoeg niet zichtbaar zijn. Dit voorkomt dat de koelkasten continu gepoetst moeten worden.

Naast een mooi design en een goede uitstraling moet een koelkast ook het nodige comfort bieden. Heeft u uw handen vol, geef de deur van de koelkast een zetje en de SoftSystem deursluiting zorgt dat de beweging van de deur remt waardoor de deur van de koelkast net zo zacht en netjes sluit als de laden van de keuken. Een BioFresh systeem met regelbare luchtvochtigheid, ook wel 0C graden systeem genoemd maakt het mogelijk heel flexibel met uw verse levensmiddelen om te gaan. De kwaliteit, vitaminen, smaak en geur blijven beter en langer behouden, slechts één keer in de week boodschappen doen zonder kwaliteitsverlies en komt het niet uit dan kunt u verse groenten ook morgen, overmorgen of volgende week gebruiken.

Voor de liefhebbers van wijn zijn er talloze mogelijkheden om een wijnbewaar- of wijnklimaatkast in de keuken te integreren. Ingebouwd met een fraaie glasdeur, ingebouwd achter een meubelpaneel, geïntegreerd in een panorama design, vrijstaand of geïntegreerd in een vrijstaande Side-by-Side combinatie u heeft voldoende mogelijkheden om direct een mooie wijn op de juiste temperatuur te kunnen serveren. Bron: Vereniging Comfortabel wonen

Koelkasten Welke deur in huis wordt het meest gebruikt? Juist, de deur van de koelkast. Want de koelkast of de koel- vriescombinatie, staat vol met spullen waar we de hele dag naar grijpen. Geen wonder dat koelapparaten tot de standaardinventaris van het westerse huishouden behoren. In de eerste plaats thuis, maar steeds vaker ook in de auto, op de camping en op het strand.

Combis in opmars
Wie op zoek gaat naar een nieuwe, ziet al snel dat de moderne koelkast op tal van punten afwijkt van zijn voorgangers. Allereerst valt op dat het aanbod van apparaten die uitsluitend koelen, tegenwoordig kleiner is dan van koel- vriescombinaties. Bij wie maar eens per week naar de supermarkt gaat, spelen in toenemende mate versheid en smaak, voorraad en uiterlijk en natuurlijk het aspect van gezond, vitaminerijk voedsel een belangrijke rol in het leven. Levensmiddelen die langere tijd goed moeten blijven, kunnen vaak het best worden ingevroren.

En levensmiddelen die in bevroren toestand worden gekocht, moeten thuis ingevroren blijven. Daarom zijn combis, met vaak ruimbemeten vriesvak(ken), en diepvrieskasten sterk in opmars.

Een Amerikaan in de keuken
De side-by-sidekoelkasten zijn polulairder dan ooit. De indrukwekkende Amerikanen staan niet alleen stoer, maar bieden ook een ongekende hoeveelheid ruimte. Uitgerust met een tap voor ijswater, een ijsblokjesmachine of zelfs een geïntegreerde huisbar, brengt deze koelkast het goede leven wel heel dichtbij.

Uitwendige bedieningspanelen
Zichtbare veranderingen zijn verder bijvoorbeeld de uitwendige bedieningspanelen, vaak met kleine lampjes (ledjes) die aangeven hoe koud het in de binnenruimte is en of de deur goed gesloten is. Sommige kasten zijn zelfs voorzien van displays met cijferindicaties waarop de temperatuur exact kan worden afgelezen. En een of meer temperatuurregelaars óp de kast hebben de functie van de draaiknop in de kast overgenomen. Deze uitwendige bediening (druk- of tiptoetsen) zijn niet alleen handiger, maar werken dankzij de toepassing van verbeterde elektronica ook aanzienlijk preciezer.

Condities exact regelbaar
Niet direct zichtbare verbeteringen zijn er ook. Tien, twintig jaar geleden werkten koelers en vriezers nog vrij onnauwkeurig: de temperatuur en de luchtvochtigheid in de binnenruimte was alles behalve constant.

Koelen betekent in feite dat je de chemische en biologische processen vertraagt om op die manier de houdbaarheid van levensmiddelen te verlengen. Hoe kouder de koelkast, hoe langer je levensmiddelen kunt bewaren.

Tegenwoordig kunnen de condities in de koelkast heel exact geregeld worden. Ontdooien gaat veelal automatisch, zonder dat de koelkast hoeft te worden uitgeschakeld en het ontdooiwater wordt automatisch afgevoerd.

Steeds meer koelkasten zijn voorzien van no frost-technologie waarbij de vriezer het koellichaam, de verdamper, automatisch laat ontdooien. Het is een continu proces dat zich binnen de kast afspeelt.

Het komt erop neer, dat met behulp van een ventilator warme lucht uit het interieur wordt onttrokken. Doordat de ventilator de lucht langs de verdamper blaast, wordt de lucht afgekoeld en de gekoelde lucht gaat dan weer terug in de kast. Het vocht verdampt uiteindelijk buiten het interieur.

Een gelijkmatiger temperatuurverdeling en een lagere luchtvochtigheid, waardoor rijp en ijs geen kans krijgen, zijn het resultaat. No frost heeft bovendien het voordeel dat ingevroren waren niet aan elkaar kunnen vriezen, producten herkenbaar blijven en etiketten ook nog goed leesbaar zijn.

En een of meer temperatuurregelaars óp de kast hebben de functie van de draaiknop in de kast overgenomen. Deze uitwendige bediening (druk- of tiptoetsen) zijn niet alleen handiger, maar werken dankzij de toepassing van verbeterde elektronica ook aanzienlijk preciezer.

Verschillende koelsystemen
Steeds meer merken werken met twee gescheiden koelsystemen, een voor het vriesgedeelte en een voor het koelgedeelte, die los van elkaar ingesteld kunnen worden.

Dat temperatuur en luchtvochtigheid niet overal in de koelkast gelijk zijn, is normaal. Meestal is het achterin de koelkast kouder dan voorin en is het bovenin warmer dan onderin. Dat komt omdat de verdamper, het systeem dat warmte onttrekt aan het interieur, meestal op of in de achterwand zit en omdat warme lucht lichter is dan koude en dus opstijgt.

Hierdoor ontstaan verschillende temperatuurzones welke de mogelijkheid geven om levensmiddelen op te bergen bij de beste bewaartemperatuur. Deze is namelijk niet voor alle levensmiddelen gelijk, zo vragen vlees en vis bijvoorbeeld om een lagere bewaartemperatuur dan (smeerbare) boter, kaas en eieren.

Dynamische koeling
Bij koelkasten met dynamische koeling - het bovenbeschreven principe wordt statische koeling genoemd - is geen sprake van natuurlijke luchtcirculatie. Hier zorgen één, soms twee ventilatoren voor een gelijkmatige verdeling van temperatuur en luchtvochtigheid. Bij dit principe verloopt de koeling van nieuw ingebrachte voorraden sneller en kunnen alle levensmiddelen op elk niveau worden neergezet, wat tegelijk een voordeel (makkelijker) en een nadeel (verschil in beste bewaartemperatuur) is.

De meeste koelkasten werken daarom met statische koeling. Het groentevak is een afgesloten ruimte en doet dus niet mee aan de statische of dynamische kringloop. Dit voorkomt versnelde uitdroging van de groenten en overmatige condens vorming elders in de koelkast. Bij sommige merken en types kan de vochthuishouding in het groentevak afzonderlijk worden geregeld.

Nul graden vak
Naast koelkasten met twee temperatuurzones zijn er sinds enkele jaren ook types met drie of vier zones in de handel. Behalve om de vrieszone (-18C of kouder) en de koelzne (+2C tot +10C), gaat het om één of twee koudezones (-2C tot +3C) en soms een kelderzone (+8C tot +14C).

De koudezone, die ook wel nul graden zone wordt genoemd. is er in twee varianten: de droge koudezone (met een luchtvochtigheid van veertig tot vijftig procent) voor dierlijke producten en de vochtige koudezone (tachtig tot negentig procent) voor onverpakte plantaardige levensmiddelen. In het nul graden vak kunnen levensmiddelen die aan bederf onderhevig zijn twee tot drie maal langer goed worden gehouden dan onderin een conventionele koelkast (circa 5C).

Bovendien blijven smaak, vitaminen en andere bouwstoffen langer behouden. Het biefstukje dat op vrijdag wordt gekocht, kan, zonder dat het ingevroren hoeft te worden, zonder bezwaren pas op zondag gebakken en gegeten worden. Een handige toevoeging in sommige koelkasten heet superkoelen.

Als in één keer grote hoeveelheden levensmiddelen worden ingeladen, kan met deze functie het koelproces worden versneld. In de praktijk betekent dit dat de temperatuur eenmalig tot 2C wordt verlaagd. De functie kan met de hand worden uitgeschakeld: in sommige types gebeurt dit automatisch na zes uur.

Zuiniger en milieuvriendelijker
Andere verbeteringen houden verband met energiebesparing en milieu. Sinds 1980 zijn koelkasten meer dan zestig procent zuiniger geworden. Dit is te danken aan een verbeterde isolatie, ge optimaliseerde compressoren en de toepassing van elektronica.

Het daadwerkelijke verbruik hangt echter ook af van de manier waarop de koelkast wordt gebruikt; als de koelkast vaak open en dicht gaat of vaak wordt herladen met nog niet afgekoelde levensmiddelen, dan loopt het verbruik natuurlijk op.

De moderne koelkast is voor 95 procent of meer recyclebaar. Dat geldt ook voor de volstrekt onschadelijke koolwaterstoffen die tegenwoordig als koelmiddel worden toegepast.

Anders dan bij koelkasten en koel-vriescombinaties worden vooral vrijstaande diepvrieskasten verkocht. Dat komt omdat de vriezer vaak niet in de keuken staat, maar in bijkeuken, berging of op zolder. De ruimte is daar vaak beperkt, reden waarom kasten ongeveer driemaal zo veel worden verkocht als de meer ruimte innemende kisten. De kasten variëren sterk in grootte. De kleinste tafelmodellen hebben twee tot vier Iaden, de grootste vijf of meer.

Technische werking
De technische werking van de diepvrieskasten is gelijk aan die van koelkasten en koel- vriescombinaties. Het koelproces wordt langer doorgezet, zodat temperaturen van minus 18C en lager worden bereikt. In diepvrieskisten ligt de verdamper rondom de binnenwand. In sommige diepvrieskasten vind je verdampers tussen iedere lade.

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen


Wie op zoek gaat naar een nieuwe, ziet al snel dat de moderne koelkast op tal van punten afwijkt van zijn voorgangers. Bij wie maar eens per week naar de supermarkt gaat, spelen in toenemende mate versheid en smaak, voorraad en uiterlijk en natuurlijk het aspect van gezond, vitaminerijk voedsel een belangrijke rol in het leven. Levensmiddelen die langere tijd goed moeten blijven, kunnen vaak het best worden ingevroren. En levensmiddelen die in bevroren toestand worden gekocht, moeten thuis ingevroren blijven. Daarom zijn combis, met vaak ruimbemeten vriesvak(ken), en diepvrieskasten sterk in opmars.

Een Amerikaan in de keuken
De side-by-side koelkasten zijn populairder dan ooit. De indrukwekkende Amerikanen staan niet alleen stoer, maar bieden ook een ongekende hoeveelheid ruimte. Uitgerust met een tap voor ijswater, een ijsblokjesmachine of zelfs een geïntegreerde huisbar, brengt deze koelkast het goede leven wel heel dichtbij.

Uitwendige bedieningspanelen
Zichtbare veranderingen zijn verder bijvoorbeeld de uitwendige bedieningspanelen, vaak met kleine lampjes (ledjes) die aangeven hoe koud het in de binnenruimte is en of de deur goed gesloten is. Sommige kasten zijn zelfs voorzien van displays met cijferindicaties waarop de temperatuur exact kan worden afgelezen. En een of meer temperatuurregelaars óp de kast hebben de functie van de draaiknop in de kast overgenomen. Deze uitwendige bediening (druk- of tiptoetsen) zijn niet alleen handiger, maar werken dankzij de toepassing van verbeterde elektronica ook aanzienlijk preciezer.

Condities exact regelbaar
Niet direct zichtbare verbeteringen zijn er ook. Tien, twintig jaar geleden werkten koelers en vriezers nog vrij onnauwkeurig: de temperatuur en de luchtvochtigheid in de binnenruimte was alles behalve constant. Koelen betekent in feite dat je de chemische en biologische processen vertraagt om op die manier de houdbaarheid van levensmiddelen te verlengen. Hoe kouder de koelkast, hoe langer je levensmiddelen kunt bewaren. Tegenwoordig kunnen de condities in de koelkast heel exact geregeld worden. Ontdooien gaat veelal automatisch, zonder dat de koelkast hoeft te worden uitgeschakeld en het ontdooiwater wordt automatisch afgevoerd.

Steeds meer koelkasten zijn voorzien van NoFrost-technologie waarbij de vriezer het koellichaam, de verdamper, automatisch laat ontdooien. Het is een continu proces dat zich binnen de kast afspeelt.

Het komt erop neer, dat met behulp van een ventilator warme lucht uit het interieur wordt onttrokken. Doordat de ventilator de lucht langs de verdamper blaast, wordt de lucht afgekoeld en de gekoelde lucht gaat dan weer terug in de kast. Het vocht verdampt uiteindelijk buiten het interieur. Een gelijkmatiger temperatuurverdeling en een lagere luchtvochtigheid, waardoor rijp en ijs geen kans krijgen zijn het resultaat. NoFrost heeft bovendien het voordeel dat ingevroren waren niet aan elkaar kunnen vriezen, producten herkenbaar blijven en etiketten ook nog goed leesbaar zijn.

Bron: vereniging comfortabel wonen

Verbluf je vrienden tijdens de borrel of een etentje door je wijnkennis bij te spijkeren en plaats te maken voor een imponerende wijnopslag. Opzienbarend is de splendide vormgegeven wijnbewaarkast van Sub-Zero voor superieur opberggemak en met ettelijke handige foefjes. Een opvallend eigentijds design focuspunt in de moderne keuken, tv-kamer, slaap of welnessroom. Onmisbare luxe en comfort voor iedere wijnkenner en -liefhebber.

Wie geen ruimte heeft voor een monumentale blikvanger kan ook kiezen voor een subtiele unit die zo in je koelkastinrichting past. De Sub-Zero wijnklimaatkast is er in variërende grootte en configuratie; met een opslagruimte van 46 tot maar liefst 147 flessen. Vrijstaand of als inbouwmodel, in klassiek roestvrij staal, met UV-werend glas en kersenhouten fronten.

De twee unieke afzonderlijke opbergzones geven de wijnkast ook beslist een meerwaarde. Zo blijft de temperatuur en luchtvochtigheid in ieder compartiment ideaal waardoor de kurk nimmer uitdroogt en er de mogelijkheid is om zowel rode, als witte wijn en champagne uiterst zorgvuldig op te bergen. Andere pluspunten zijn dat de wijnen goed van elkaar gescheiden zijn en worden bewaard op verlichte opbergplanken van roestvrijstaal afgewerkt met luxe kersenhout. En het ultragladde schuifmechanisme zorgt ervoor dat de inhoud van de fles niet of nauwelijks vibreert.

Ook intelligentie is ingebouwd in deze wijnklimaatkast. Zo wordt je gewaarschuwd wanneer je een deur open laat of wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Kostbare wijncollectie? Sluit het apparaat dan aan op het alarmsysteem. Kortom; De Sub-Zero klimaatkasten zijn de optimale manier om een waardevolle collectie wijn op te bergen totdat er een geschikt moment is om van de wijn te genieten.