Maak een keukenstatement met 'Blanco Zeus' van Silestone by Cosentino® Een witte keuken is van alle tijden, maar met een kwartswerkblad in Blanco Zeus geef je er toch een goddelijke toets aan. Silestone by Cosentino® combineert het witste wit met praktisch com-fort én spannende structuren. Zo wordt je keuken, meer dan ooit, een leuke leefruimte waar iedereen graag samen zit.

De keuken is naadloos verbonden met koken. Het woord “keuken” is immers afgeleid van hetzelfde Latijnse woord voor koken: coquere. Wat is eigenlijk de invloed van onze culinaire ambities op de keuken zèlf? We gingen op zoek naar de laatste keukentrends in de breedste zin van het woord en schakelden daarbij de hulp in van food journalist Monique van Loon. Ze is hoofdredacteur van Culy.nl en bovenal gek op koken én haar keuken.

Met de Authentic Life campagne toont Silestone het gebruik van hun producten in het dagelijkse gebruik van mensen. Zoals ECO by Cosentino, een gerecycled oppervlak gemaakt van 75% hergebruikte materialen, voor bijvoorbeeld keukenwerkbladen.

De keuken anno 2013

De laatste jaren is de keuken flink aan verandering onderhevig. De keuken anno 2013 is zowel een ruimte als een meubel, is open, een actief onderdeel van de leefruimte, is tevens een sociale zone in huis en sluit aan bij de stijl en sfeer van de rest van het interieur. Maar laten we in hemelsnaam niet vergeten waarom deze ruimte ooit in het leven is geroepen: om voedsel te bereiden! De keuken volgens de Van Dale:

De keuken is dus direct verboden aan onze eerste levensbehoefte; eten! Niet gek dus, dat we overeenkomstige trends zien in gerechten én het gereedschap waarmee we het maken.

Trend: Go Green!

Duurzaamheid is belangrijker in het interieur, en dus ook in de keuken. Natuurlijke materialen zoals bamboe en bio-plastic spelen hierop in. Daarnaast zijn kranen waterbesparend en is apparatuur energiezuinig. De keuken wordt dus steeds ‘groener’, met extra aandacht voor eco, bio en natuurlijk. Net als de producten die we gebruiken voor onze maaltijd!

Superfoods
Monique van Loon (1988) herkent de hang naar “groen en gezond”. Ze is mede-oprichter en hoofdredacteur vanCuly.nl: een online magazine om je vingers bij af te likken. Dit najaar verschijnt haar eerste boek ‘The Culy way of life’. “Sinds meer celebs kookboeken uitbrengen zie je allerlei gezonde granen, zaden en bessen voorbij komen. Kokoswater is nu populair en quinoa is zelfs in de supermarkt te vinden! Mensen kijken steeds meer naar wat er uit de natuur komt en kiezen dan voor een pure vorm, zoals zilvervliesrijst. We zijn de laatste tijd echt into superfoods, ingrediënten die extreem goed voor ons lijf zijn, zoals gojibessen, boerenkool (ja echt!), noten en chiazaden.” Kortom: we zijn ons meer bewust van wat we eten en kiezen liever voor een bof- dan een plofkip. Een aantal nieuwe producten illustreren deze “groentendens” in de keuken.

Bulbo voor stadsboeren

Overal en altijd jouw zelfgegroeide groenten: dat is het doel van Bulbo. Hun slogan? “Farm different: light & food”. Want het verbouwen van groenten is zeker anders wanneer dit binnenshuis gebeurt! Met behulp van speciale LED lampen groeien groenten een stuk sneller en zijn niet afhankelijk van weersomstandigheden. Handig, vooral met ons Nederlandse klimaat. www.bulbolight.com

Gerookt eiken

De nieuwe keuken Lux van het Italiaanse Snaidero is eigentijds, modern en versmolten met de architectuur. Er is een duidelijke verdeling gemaakt tussen ‘koken’ en ‘opbergen’. Fris wit is gecombineerd met deurfronten van gerookt eiken, voor een natuurlijke look.

Van kokend naar koud

De 3 in 1 kraan Fusion van Quooker is energiezuinig, waterbesparend en geeft koud, warm en kokend water. Met een dubbel-druk-draai bedieningsknop is hij extra veilig en vooral tijdbesparend, want hij wisselt direct van koud naar kokend water, en andersom.

Hippe hapjes en hulpjes

Wat zijn op dit moment populaire gerechten, en met welke middelen maak je ze? Monique noemt haar favorieten van dit moment: “Een salade met quinoa is populair, heel gezond en gelukkig meer mainstream nu. Aubergines a la Ottolenghi zijn heerlijk geroosterd in de oven met karnemelksaus en granaatappelpitjes. Als dessert (of tussendoor) kies je voor frozen yoghurt.” Het Perscentrum Wonen selecteerde de recepten en handige hulpjes om ze mee te maken.

Voor deze Quinoa salade (4 pers.) heb je nodig: 300 gram Quinoa, 1 have witte kool, 1 rode peper, 1 venkel, 1 wortel, 1 handje walnoten, 1 handje hazelnoten, 1 handje amandelen, 1 handje peterselie, sap van een halve citroen, 2 el. olijfolie, zout en peper. Handig hulpje: een fijne zeef of vergiet, zoals deze uit de felgekleurde familie van Joseph-Joseph.

Voor Aubergines a la Ottolenghi (4 pers.) zijn de benodigdheden: 2 aubergines, 1 komkommer, 2 handjes granaatappelpitjes, 100 ml. yoghurt, 150 ml. karnemelk, 1 el. citroensap, 1 el. Za’ atar (kruidenmelange), 1 el. tahin pasta, 1 teen knoflook, 4 el. olijfolie, komijnzaad, zout & peper. Handig hulpje: de nieuwe Speedoven van KitchenAid; een ‘traditionele’ oven met magnetron- en heteluchtfuncties, 5 braadfuncties, 5 bakkerij- en 6 patisseriefuncties, grill en turbogrill en tevens een nieuwe ‘Slow Cooking’-functie.

Verse frozen yoghurt (1 l.) maak je met: 250 ml. volle yoghurt, 450 gram aardbeien, 115 ml. honing, 2 handjes verse basilicum, 1 el. citroensap. Handig hulpje: de kMix Boutique van Kenwood in felgeel, of een andere knalkleur.

Trend: Go Go Gadget Kitchen!

Dat onze smaak en eetgewoontes veranderen is een feit, en dit heeft zijn weerslag op de keuken. Die wordt technischer, met allerlei vernuftige hulpjes: Go Go Gadget Kitchen! Een afzuigkap? Tegenwoordig is er ook het afzuigblad; geïntegreerd in het werkblad en daardoor ruimtelijker. Ook koken met apps is nabije toekomstmuziek. De lichtsterkte van je lamp is al te regelen via een app op je smartphone en ook in de keuken is deze ontwikkeling gaande. Zo kan je straks de oven op afstand aanzetten! Panasonic introduceerde een dergelijke app al in Japan.

Keuken Veda van Kvik is clean, wit en minimalistisch en behoort tot de Verner Panton-collectie; opgeleukt met de vrolijke ”Geometri”-print die in de jaren zestig werd ontworpen en oorspronkelijk werd gebruikt om de vloeren en plafonds van het Astoria Hotel te decoreren. “Ik ben echt een keukengadget-verzamelaar”

Monique juicht nieuwe technieken en slimme keukenapparaten toe, als echte gadget freak: “Mijn keuken is wit, clean en strak, want er staan al zoveel spullen in dat ik niet wil dat de keuken zelf al rommelig oogt. Ik ben echt een keukengadget-verzamelaar, heb talloze serviezen en besteksets en vooral veel gekke kookhulpjes. Een flink gasfornuis met een wokbrander in het midden (die wordt echt loeiheet), een groot aanrecht met twee delen om te werken. Eentje voor mijn vriend en eentje voor mij. Ik zou graag een Thermomix willen, maar eigenlijk is ‘ie te duur én te onhandig groot voor in mijn keuken. En een nieuwe slowjuicer; mijn oude sapcentrifuge is wel aan vervanging toe.” Over smaak valt niet te twisten, maar met handige gadgets wordt eten bereiden in ieder geval makkelijker (en vaak leuker). We selecteerden een aantal nieuwe items voor de keuken.

Kraan, ga aan!

Daar sta je dan met je deeghanden. Ging die kraan maar automatisch aan… De nieuwe kraan Minta Touch vanGrohe biedt de oplossing. Door de kraan kort aan te raken met je pols of onderarm gaat deze aan: praktisch en hygiënisch.

Koken voor een weeshuis

Het 110 cm brede Victoria fornuis van Smeg combineert de laatste technologie met klassiek design. Het TR4110-fornuis is voorzien van 3 ovens (2 multifunctionele ovens en 1 grilloven) en heeft een gaskookplaat met 7 branders. Genoeg capaciteit dus, wie komt er eten?

Sappig!

Dé Hurom Slow Juicer bracht twee nieuwe kleuren, naast de klassieke witte juicer. Hij is er nu ook in metallic zwart en zilver met zwarte accenten.

Afzuigblad

Deze ‘afzuigkap’ van Siemens komt alleen tevoorschijn wanneer je ‘m nodig hebt. Na het koken verdwijnt de afzuiger – of ‘tafelventilatiesysteem, zoals Siemens het noemt – weer in het werkblad. Opgeruimd staat netjes!

3 onmisbare keukenhulpjes volgens Monique van Loon

1. Een goede koekenpan
2. Mijn vuurtorenrode KitchenAid voor mixen en kloppen
3. Een handige citruspers voor limoenen en citroenen

Al 15 jaar geleden ontwierp Björn Dahlström de Tools pannenset voor Iittala; inmiddels zijn het klassiekers in de keuken.

De KitchenAid keukenmachine heeft een goede motor en groot vermogen door de directe as-aandrijving. Naast een goede mixer is ‘ie vooral erg mooi, een echte eyecatcher!

Nieuw van het Finse merk Muuto is de Turn Around Juicer; een eenvoudig maar functioneel ontwerp van massief hout. Geen ingewikkelde gadget dus, wel een mooi sculptuurtje op de keukentafel.

Heb je kookzin gekregen? Verwen jezelf met een nieuwe keukengadget (het vakantiegeld is toch net gestort) en kijk op Culy.nl voor meer inspiratie!

De opkomst van instant kokend water, de mogelijkheid om keukenapparatuur te bedienen met de smartphone en de keuken als leefruimte: Franke Kitchen Systems heeft weer enkele keukentrends gespot. Welke vijf ontwikkelingen kunnen we komend jaar verwachten? Welke vijf ontwikkelingen kunnen we komend jaar verwachten?

Meer dan twintig jaar geleden introduceerde SieMatic een nieuw begrip: Individueel Design. Een andere manier van denken, resulterend in een betere wijze van adviseren, met als gevolg dat de kopers van een SieMatic veel meer en langer tevreden zijn over hun keuken.

Voor haar nieuwste keukenontwerp “Leaf” heeft Culimaat zich laten inspireren door de natuur. En net als in de natuur geldt ook bij deze keuken, niks is wat het lijkt… Geen geometrische en strakke grafische lijnen maar een organische vorm kenmerkt dit bijzondere keukenontwerp waarin men ondanks de extravagante vormgeving ook gewoon lekker kan koken. De keuken is van alle gemakken en alle apparatuur voorzien. Deze zijn echter op een dusdanige wijze in het ontwerp geïntegreerd of weggewerkt dat ze niet afleiden en alle aandacht naar het uitgebalanceerde ontwerp gaat.

Weg met de traditionele afgesloten keuken: maak plaats voor een kook-eet-praat zone in huis! De dichte of traditionele keuken, die alleen dient om te koken, is passé! De open keuken domineert al een tijdje, maar de opmars naar de keuken als daadwerkelijk verlengstuk van de woonkamer is nu in volle gang. Denk aan een gezellige open plek die naadloos overloopt van de zitruimte in de werkruimte. Denk aan een sociale hotspot in huis. De keuken van de toekomst is niet alleen sociaal, maar ook een element met allerlei verborgen functies. Van uitschuifbare werkbladen tot snijplanken; de keuken is vergelijkbaar met een Zwitsers zakmes! Het benodigde gereedschap komt pas tevoorschijn zodra je het nodig hebt. Wat materialen betreft is hout op dit moment de absolute favoriet: het is warm en kan ik elke stijl worden toegepast. Hout zorgt hoe dan ook voor die sfeer die we zoeken in onze sociale keuken!

Fris wit voor Brad Pitt
Keuken OLA20 van Snaidero is ademt rust, elegantie en stijl. Fris wit, voor een ruimtelijke keuken. Houten details, zoals de sculpturale houten voet onder het tafelblad, voor een warm accent. Als we Snaidero mogen geloven nuttigt Brad Pitt met zijn gezin het ontbijt sinds kort in deze keuken! www.snaidero.it

De vrije keuken
Eenvoudig, sociaal en vrij: dat zijn de woorden die architect Pietro Arosio in gedachten had toen hij keuken Board ontwierp, voor Snaidero. Deze keuken is flexibel, aan te passen aan iedere woonomgeving en onder andere in trendkleur petrol verkrijgbaar. www.snaidero.it

Kunstzinnige keuken
Shaping Silestone is een veelzijdig modulair keukenconcept dat transformeert tot multifunctioneel keukenmeubel. De keuken werd ontworpen door de beroemde Campana broers en combineert conceptueel design, beeldhouwkunst en dagelijkse functionaliteit. Fijn hardhout fineer werd in de fronten verwerkt, van een walnootboom die een halve eeuw geleden werd gekapt! www.cosentinogroup.net

Stoer met eiken en beton
VTwonen heeft met Grando Keukens een nieuwe stoere keuken ontwikkeld. Door een rechte belijning te combineren met ruwe materialen heeft het geheel een warme uitstraling. De fronts zijn van eiken met steenkleur. Het keukenblad is gegoten in een mal van houten planken, waardoor het prachtige nerven heeft. www.grando.nl

Kleurig keukenhulpje
De verrijdbare Block Table van Normann Copenhagen is een functioneel meubel voor de keuken. Gemaakt van essenhout en staal in mintkleur is hij niet alleen handig, maar ook erg hip! www.normann-copenhagen.com

Huiselijk met hout
De keuken SE 4004 van SieMatic is een goede basis voor creatieve keukenontwerpen, waarbij moderne techniek wordt gecombineerd met huiselijke behaaglijkheid. Ook de houten fronten dragen hieraan bij!www.siematic.be

Harmonisch aanrechtblad
De nieuwe Nebula serie van Silestone introduceert nieuwe materialen en contrasterende effecten voor het aanrechtblad. Lyra zorgt voor een harmonie tussen zwart en wit. www.silestone.com

Industrieel koken
De Mano keuken van Kvik is strak, greeploos en verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Zoals de Mano Sera, met zwarthouten fronten voor een industriёle stijl. www.kvik.nl

Ingrediënten? Hout, staal & cement!
De opmars naar een woonkeuken de keuken als volwaardige leefruimte is al een tijdje aan de gang. Diesel tilt dit naar een nieuw level, met de Social Kitchen die ze voor Scavolini ontwierpen. Het is een plek om samen te komen, om te ontspannen. Hout, staal, cement en glas zijn de belangrijkste materialen en geven de keuken een stoere vintage look. www.scavolini.com

Landelijk met licht hout
De Mano Forte van Kvik heeft dezelfde basis als andere Mano keukens, maar onderscheidt zich door de lichthouten fronten. Voor een modern landeljike uitstraling in de keuken. 

BeauxArts, aan elkaar geschreven, is de merknaam die SieMatic gebruikt voor keukens die zijn ontworpen volgens de architectuuropvattingen die in de tweede helft van de 19e eeuw werden onderwezen aan de école des Beaux Arts in Parijs. Deze architectuursstijl werd Beaux-Arts genoemd. Essentieel voor de Parijse opvatting was dat de architect niet primair als bouwtechnicus maar als kunstenaar werd opgeleid. Hierdoor kregen gebouwen een kunstzinnig en monumentaal aanzien.

Hout geeft al generaties lang het interieur van huizen een natuurlijke, warme uitstraling. Bij een keukenblad van massief edelhout kunt u kiezen uit verschillende houtsoorten, van licht tot heel donker. Niet alleen heeft elke houtsoort zijn eigen specifieke eigenschappen, zelfs van dezelfde houtsoort is geen enkel blad exact hetzelfde. Evenmin als dat bij bomen het geval is.

Edelhouten keukenbladen zijn verkrijgbaar met diverse randafwerkingen, zowel in vlakke uitvoering als met waterkering.

Hout is een (vocht)gevoelig materiaal. Daarom moeten de meeste keukenbladen van edelhout in het begin (afhankelijk van de afwerking) regelmatig behandeld worden met een speciale olie totdat het blad verzadigd is van olie. Daardoor blijft het blad mooi en glad en is de kans op vlekken het kleinst.

Neem uw keukenblad dagelijks af met een vochtige doek. Verwijder vuil en vlekken direct. Hardnekkige vlekken kunt u verwijderen met een licht vochtige, in terpentine gedrenkte doek.

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen

Zoals de vormen die ontstaan uit origami, de Oosterse kunst van het papiervouwen, onthult Karim Rashids nieuwe Origami Island keuken - een ontwerp voor Amr Helmy Designs - een complex ontwerp dat zowel elegant als subtiel is. Deze keuken, volledig ontworpen in DuPont Corian ®, werd met veel vakmanschap ontwikkeld door de Egyptische producent Amr Helmy Designs, een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in innovatieve projecten met DuPont Corian ® hightech bekledingsmateriaal.

De asymmetrische contouren van Origami Island creëren een gestroomlijnd gesculptureerd design. De smalle basis vloeit over in een groot werkblad verdeeld in drie functionele zones: de afwaszone met geïntegreerd aanrecht, de kookzone met kookplaat en de eetzone. Het eiland wordt vervolledigd door een grote wandkast met plaats voor vaatwerk, lades en keukenapparaten.

De panelen en lades van de kast zijn uitgevoerd in DuPont Corian ® en afgewerkt met een driedimensionaal retropop-patroon. Dat patroon is ook opgenomen aan de binnenzijde van het volledige front, wat een verrassend visueel effect oplevert.

Origami Island is een onconventionele keuken. Het is een project van de eclectische Karim Rashid, die via zijn design zijn verlangen om de wereld te veranderen uitdrukt en met dit originele, maar functionele en uitnodigende ontwerp ons uitnodigt te genieten in een gezellige keuken.